Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JavierBosnia

#24526 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

Thorgerson wrote: 15/07/2024 09:14
Za svaku stvar, ganjaj PEV, vecina stanara nezainteresovana stoka. A za vecu investiciju moras imati sve potpise 100%. Imamo sastanak nas dodje 10%.

Pa mi u haustoru od 30 stanova ne mozemo da se dogovorimo. Ja zato kazem, nakon par pokusaja da nesto pokrenem u haustoru, da uradimo neke stvari (vise kamera, bolji sistem sa karticama za ulaz, da sredimo podrume, da napravimo prostor za rostilj itd) - sve je propalo. Sve.

Uglavnom, ko god pocne nesto srati o drzavi, probajte eto u svom ulazu nesto organizovati, pa cete vidjeti. Hajd sto ljudi nece, nego uvijek imas jednog koji je izricito protiv svega. Bukvalno je protiv bilo kakvog prijedloga. I ne mozes onda nista. Mozes ici na foru, bez njegovog potpisa, al on te prijavi inspekciji i bacene pare.
A odakle ti to da mora biti 100% potpisa? 100% potpisa treba samo za promjenu namjene lupam zajedničke prostorije u poslovni prostor i slično.
Kamere, kartice, rasvjeta, farbanje, kupovina roštilja bilo čega za to, bez obzira na to koliko košta, bilo 100 KM ili 10.000 KM dovoljno je sakupiti 51% potpisa. I to se na zapisnik stavi sve što bi se nekada moglo raditi, da se ne skupljaju stalno potpisi. Lupam zamjena ulaznih vrata, rasvjete, uređenje kabine lifta, video nadzor, promjena pločica i sl.
drug_profi

#24527 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 15/07/2024 14:36 Samo se etazni vlasnici sloze.
Nećemo viceve pričati.
drug_profi

#24528 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 15/07/2024 14:36 A, racuna se po kvadraturi stana jer je to princip kod suvlasnistva.
A to je sasvim besmisleno jer: lift je moj 1/16 npr. jer ima 16 stanova u zgradi
hidroflex isto, itd.
Onda se i troškovi trebaju dijeliti na ravnu čast.
Haris.ba

#24529 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 15/07/2024 14:40
Haris.ba wrote: 15/07/2024 14:36 A, racuna se po kvadraturi stana jer je to princip kod suvlasnistva.
A to je sasvim besmisleno jer: lift je moj 1/16 npr. jer ima 16 stanova u zgradi
hidroflex isto, itd.
Pa ne radi se samo o hidrofleksu, vec i o krovu, temeljima, zidovima. Veci udio suvlasnistva, veca prava i duznosti.

Mozes zamisliti pobune u zgradi da onaj sa 90 kvadrata placa isto ko onaj sa 35?
drug_profi

#24530 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 15/07/2024 14:43
hidroflex isto, itd.
Pa ne radi se samo o hidrofleksu, vec i o krovu, temeljima, zidovima. Veci udio suvlasnistva, veca prava i duznosti.

Mozes zamisliti pobune u zgradi da onaj sa 90 kvadrata placa isto ko onaj sa 35?
Da se razumijemo, ne treba da bude isto. Rekao sam da treba naći formulu u kojoj kvadratura nije glavni faktor (ali treba i da se uzme u obzir).
Pri tom ja imam stan u vertikali sa najmanjom kvadraturom u haustoru, da ne bude zabune.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#24531 Re: Sarajevo Construction

Post by bitanga_sa_otesa »

hidroflex isto, itd.
ja zivim na drugom spratu,ne treba mi ni lift ni hidroflex,necu da placam to.sta cemo sad? :D
drug_profi

#24532 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

bitanga_sa_otesa wrote: 15/07/2024 15:36

hidroflex isto, itd.
ja zivim na drugom spratu,ne treba mi ni lift ni hidroflex,necu da placam to.sta cemo sad? :D
A ne treba ni meni ni jedno ni drugo. Ne trebaju mi ni komsije. Ali ja govorim o konsenzusu kojim prihvatamo pravila zivota u objektima zajednickog stanovanja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#24533 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

gidra wrote: 15/07/2024 11:57 A ja sam dao ubjedljivo najviše para za popravku, živim na drugom spratu u zgradi od osam spratova i rijetko koristim lift, skoro nikada, da bi naknadno saznao da stanari visočijih spratova 5+, koje redovno viđam kako koriste lift nisu ni marke dali.
Pu yebem ti stoku
Dosadno mii

#24534 Re: Sarajevo Construction

Post by Dosadno mii »

hidroflex isto, itd.
Dok kauc ne odlucis mijenjat
bitanga_sa_otesa

#24535 Re: Sarajevo Construction

Dosadno mii wrote: 15/07/2024 22:28
Dok kauc ne odlucis mijenjat
pjeske iz inata :-D
Haris.ba

#24536 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

hidroflex isto, itd.
Znam da me je komsija zvao sa prvog sprata da pita da se smanji mu naknada jer ne koristi lift (lift na medjuspratu). Ja ga uputio na oki. Ali, mislim da to moze i po zakonu uz saglasnost ostalih stanara.
Ima prizemnih stanova koji ne koriste lift. Oni bi trebali biti izuzeti iz placanja. Tu ne vidim problem. Svakako vec postoje racuni za zgrade sa liftom i bez.

Za pumpu sumnjam da moze, jer ona radi za sve spratove. Ne mozes traziti da se skine jer je zgrada napravljena sa tom pumpom i visociji spratovi je trebaju.
Qler

#24537 Re: Sarajevo Construction

Post by Qler »

Ja sam u 2 stana zivio na prizemlju, i nikad mi nije palo na pamet da nesto komplikujem da ne placam odrzavanje lifta...
BadBoy

#24538 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Jedini način da se ovaj mutavi narod uozbilji je da im se oduzimaju telefoni zbog neizmirenih dugova prema upravitelju. Samo to bi zaboljelo.
VladaFBiH

#24539 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote: 15/07/2024 11:14
Ovaj koncept upraviteljstva i cijene koje su zamrznute već 20 godina ne vode nas nikud.
jedina gora stvar od upravitljstva je da ga nema nikako i da se stanari sami moraju dogovoriti / organizovati
VladaFBiH

#24540 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote: 15/07/2024 12:50 I meni se čini da je taj mentalitet.
Neplatiše su kod mene upravo predratni stanari, vlasnici koji su stan kupili da ga rentaju i ljudi koji su nekako došli do stanarskog prava nakon rata i otkupili certifikatima.
Od tih desetak, samo su dvoje zaista lošeg materijalnog stanja, pa iako su mogli izdvajati tih 15-20 maraka mjesečno, bilo im je valjda nešto drugo preče.
Ovi svi drugi imaju poslove i plate, te bi im se moglo sudski leći na prihod. Neki imaju manje ili više dobra opravdanja zašto nisu plaćali, ali glavni je problem što se sve sporo rješava na sudu.
Sporo se rješava ali se riješi... ovo je stvarno problem zbog brzine jer dok ti naplatiš sudskim putem već se pola zgrade raspada
Thorgerson

#24541 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

JavierBosnia wrote: 15/07/2024 14:37
Thorgerson wrote: 15/07/2024 09:14
Za svaku stvar, ganjaj PEV, vecina stanara nezainteresovana stoka. A za vecu investiciju moras imati sve potpise 100%. Imamo sastanak nas dodje 10%.

Pa mi u haustoru od 30 stanova ne mozemo da se dogovorimo. Ja zato kazem, nakon par pokusaja da nesto pokrenem u haustoru, da uradimo neke stvari (vise kamera, bolji sistem sa karticama za ulaz, da sredimo podrume, da napravimo prostor za rostilj itd) - sve je propalo. Sve.

Uglavnom, ko god pocne nesto srati o drzavi, probajte eto u svom ulazu nesto organizovati, pa cete vidjeti. Hajd sto ljudi nece, nego uvijek imas jednog koji je izricito protiv svega. Bukvalno je protiv bilo kakvog prijedloga. I ne mozes onda nista. Mozes ici na foru, bez njegovog potpisa, al on te prijavi inspekciji i bacene pare.
A odakle ti to da mora biti 100% potpisa? 100% potpisa treba samo za promjenu namjene lupam zajedničke prostorije u poslovni prostor i slično.
Kamere, kartice, rasvjeta, farbanje, kupovina roštilja bilo čega za to, bez obzira na to koliko košta, bilo 100 KM ili 10.000 KM dovoljno je sakupiti 51% potpisa. I to se na zapisnik stavi sve što bi se nekada moglo raditi, da se ne skupljaju stalno potpisi. Lupam zamjena ulaznih vrata, rasvjete, uređenje kabine lifta, video nadzor, promjena pločica i sl.
Pa tako stoji u zakonu. Za sve poslove redovnog upravljanja ne treba saglasnost svih. A to su ove redovne stvari, popravke.

Za instalaciju video nadzora, mislim da moras imati saglasnost svih stanara. Mi smo to odradili bez toga, ali mislim da bi morao imati 100%.

Sve vandredne poslove upravljanja, koji ne spadaju u redovne poslove moras imati saglasnost svih etaznih vlasnika.

Znam za rostilj, da nismo mogli dobiti sve potpise. Trebao je ici na terasu na vrhu zgrade, prostor se trebao srediti, tipa ogradu dotjerati, vrata, klupe i sl. Bilo je potrebno nesto vise love, al nista pretjerano, cak su neki ljudi davali svoj novac. Za ovo moras imati 100% potpisa. Nismo mislili samo kupiti rostilj, mada i to izlazi van okvira redovnog i cisto sumnjam da se to moze uraditi da je legalno.

Te redovne stvari, da, moze sa 51%. Kartice i kamere je isto bio neki skuplji sistem i pev je rekao da zeli da skupi potpise svih stanara, ali naravno to se nije desilo.

Vjerujem da tu ima rupa u zakonu, koje se mogu zaobici. Takodjer, u mnogim ulazima pev radi sta hoce. Al jbg, imas ulaze gdje imas nekog pravnika, advokata koji hoce da je sve po ps. A u nasoj drzavi ako tako krenes da radis, nema te nigdje.
drug_profi

#24542 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Iz mog iskustva, najbolje je kad je PEV neki bivši lokalni mangup.
Njihov pristup problemima i problematičnim komšijama je možda najuspješniji.
tramvajtrojka

#24543 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

drug_profi wrote: 16/07/2024 09:24 Iz mog iskustva, najbolje je kad je PEV neki bivši lokalni mangup.
Njihov pristup problemima i problematičnim komšijama je možda najuspješniji.
ja iako nisam PEV sam napravio grupu na viberu, sa jednim momkom koji je pev upravljamo haustorom, sta neko usere fino ga se prozove na grupi, uslika to i objavi javno, nedavno neko izvalio bravu tj onaj magnet od interfona ja popravio i prozvao

lopatu za snijeg imam tri komada lopatam svake zime, jednu vrecu soli uvijek imam u svom boxu na spratu, nedavno zaredao sa ljestvama haustorom i zamjenio sijalice obicne sa led i ispostavio racun na sastanku kucnog savjeta

sve se moze kad se ima zivaca da se sa stokom boris, a posebna sorta su upravitelji i njihove suplje ja sam ih zvao dva mjeseca svaki dan da ugrade novu steku na ulaznim vratima, nalazili sve moguce izgovore i kad smo dovukli Hasiba iz tip topa na sastanak i rekli mu da cemo ih zamijeniti sljedeci dan sve zamijenjeno
splinter

#24544 Re: Sarajevo Construction

Post by splinter »

"Bolna strana zamalo tragične priče iz Sarajeva: Samohrana majka ostavila djecu u stanu i otišla da zaradi
Priča koja je, na svu sreću, imala sretan završetak za dječaka (2) i njegovu sestricu (4), a koji su u subotu nekoliko sati bili zaključani sami u stanu u sarajevskom naselju Grbavica, otvorila je brojna pitanja.

Podsjećamo, mališan je izašao na prozor stana na šestom spratu. Sve je primijetila sugrađanka iz obližnjeg parka i njen poziv upućen policiji, vatrogascima i Hitnoj pomoći spriječio je tragediju. Majka je pronađena nekoliko sati kasnije. Utvrđeno je da živi sama sa djecom kao podstanar. Uhapšena je, saslušana, pa puštena na slobodu.
Nakon razgovora se došlo do bolnih saznanja. Majka je ostavila djecu kako bi otišla da zaradi"

Više na :
https://shorturl.at/0V5Qm
JavierBosnia

#24545 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

Thorgerson wrote: 16/07/2024 08:59
Pa tako stoji u zakonu. Za sve poslove redovnog upravljanja ne treba saglasnost svih. A to su ove redovne stvari, popravke.

Za instalaciju video nadzora, mislim da moras imati saglasnost svih stanara. Mi smo to odradili bez toga, ali mislim da bi morao imati 100%.

Sve vandredne poslove upravljanja, koji ne spadaju u redovne poslove moras imati saglasnost svih etaznih vlasnika.

Znam za rostilj, da nismo mogli dobiti sve potpise. Trebao je ici na terasu na vrhu zgrade, prostor se trebao srediti, tipa ogradu dotjerati, vrata, klupe i sl. Bilo je potrebno nesto vise love, al nista pretjerano, cak su neki ljudi davali svoj novac. Za ovo moras imati 100% potpisa. Nismo mislili samo kupiti rostilj, mada i to izlazi van okvira redovnog i cisto sumnjam da se to moze uraditi da je legalno.

Te redovne stvari, da, moze sa 51%. Kartice i kamere je isto bio neki skuplji sistem i pev je rekao da zeli da skupi potpise svih stanara, ali naravno to se nije desilo.

Vjerujem da tu ima rupa u zakonu, koje se mogu zaobici. Takodjer, u mnogim ulazima pev radi sta hoce. Al jbg, imas ulaze gdje imas nekog pravnika, advokata koji hoce da je sve po ps. A u nasoj drzavi ako tako krenes da radis, nema te nigdje.
Odjeljak F. Poslovi vanrednog upravljanja

Član 36

(Poslovi vanrednog upravljanja)

(1) Poslovi vanrednog upravljanja ili poboljšanja zajedničkih dijelova zgrade su poslovi koji prelaze okvire redovnog upravljanja (promjena namjene, zasnivanje hipoteke, zasnivanje služnosti, veće popravke ili prepravke koje nisu nužne za održavanje i sl.).

(2) Ako postoji sumnja da li se radi o redovnom ili vanrednom upravljanju, smatra se da posao prelazi okvire redovnog upravljanja.

(3) Za donošenje odluke o poduzimanju poslova vanrednog upravljanja potrebna je saglasnost svih etažnih vlasnika.

(4) Izuzetno od odredbe stava (3) ovog člana, pristanak svih etažnih vlasnika nije potreban ako etažni vlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova, odluče da se izvrše poslovi poboljšanja, i da će oni sami snositi troškove ili se ti troškovi mogu pokriti iz zajedničke rezerve, ne ugrožavajući time poslove redovnog upravljanja, pod uvjetom da ta poboljšanja ne idu na štetu nadglasanih etažnih vlasnika.

Stavka 4 je tebi vazna. Ako imate dovoljno sredstava, bez da se ugroze one obavezne stavke, ciscenje, mjesecni servis lifta, neka druga obavezna ispitivanja i sl onda sa 51% ukupne povrsine zgrade se moze to uraditi
Pa kod mene 100 stanova, za vise od 20% je skoro nemoguce pronaci etazne vlasnike, ima podstanara preko agencije pa tesko ganjati vlasnika, onda ima praznih stanova, stanova na sudu i slicno. Pa nikada se nista ne bi uradilo da cekamo sve.
Ovo je provjerena informacija u kontaktu smo sa upraviteljem, ko je vama upravitelj?
bitanga_sa_otesa

#24546 Re: Sarajevo Construction

Haris.ba wrote: 15/07/2024 22:44
Za pumpu sumnjam da moze, jer ona radi za sve spratove. Ne mozes traziti da se skine jer je zgrada napravljena sa tom pumpom i visociji spratovi je trebaju.
prosumnjaj jos jednom ,pumpa radi od 6 sprata pa navise do 6 je prirodni pad .moras jos uciti o instalacijama u zgradama :-D
tramvajtrojka

#24547 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Image

U Sarajevu je sve beton nigdje zelenila s glave :zzzz: :zzzz:
Haris.ba

#24548 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

bitanga_sa_otesa wrote: 16/07/2024 20:49
Haris.ba wrote: 15/07/2024 22:44
prosumnjaj jos jednom ,pumpa radi od 6 sprata pa navise do 6 je prirodni pad .moras jos uciti o instalacijama u zgradama :-D
Nisam znao. Kako to postize? Poslije 6og sprata su posebne instalacije?
tramvajtrojka wrote: 16/07/2024 20:52
Nije Sarajevo lose. Ali, sva nova naselja su ocajna. Pogledaj Sip, Stup, Novu Otoku, Vejvs na Otesu....nema ni uz trotoar barem drvored da se moze staviti.
bitanga_sa_otesa

#24549 Re: Sarajevo Construction

Haris.ba wrote: 16/07/2024 20:55

Nisam znao. Kako to postize? Poslije 6og sprata su posebne instalacije?
tako je ,i na vrhu instalacije imaju expanzione posude .
hidrantska instalacija u neboderima je takodjer preko hidrofleksa i ima odvojenu pumpu :thumbup:
perfect_guy

#24550 Re: Sarajevo Construction

Post by perfect_guy »

tramvajtrojka wrote: 16/07/2024 20:52 Image

jest kad je grad do Skakavca
Post Reply