Thorgerson wrote: ↑16/07/2024 08:59
Pa tako stoji u zakonu. Za sve poslove redovnog upravljanja ne treba saglasnost svih. A to su ove redovne stvari, popravke.
Za instalaciju video nadzora, mislim da moras imati saglasnost svih stanara. Mi smo to odradili bez toga, ali mislim da bi morao imati 100%.
Sve vandredne poslove upravljanja, koji ne spadaju u redovne poslove moras imati saglasnost svih etaznih vlasnika.
Znam za rostilj, da nismo mogli dobiti sve potpise. Trebao je ici na terasu na vrhu zgrade, prostor se trebao srediti, tipa ogradu dotjerati, vrata, klupe i sl. Bilo je potrebno nesto vise love, al nista pretjerano, cak su neki ljudi davali svoj novac. Za ovo moras imati 100% potpisa. Nismo mislili samo kupiti rostilj, mada i to izlazi van okvira redovnog i cisto sumnjam da se to moze uraditi da je legalno.
Te redovne stvari, da, moze sa 51%. Kartice i kamere je isto bio neki skuplji sistem i pev je rekao da zeli da skupi potpise svih stanara, ali naravno to se nije desilo.
Vjerujem da tu ima rupa u zakonu, koje se mogu zaobici. Takodjer, u mnogim ulazima pev radi sta hoce. Al jbg, imas ulaze gdje imas nekog pravnika, advokata koji hoce da je sve po ps. A u nasoj drzavi ako tako krenes da radis, nema te nigdje.
Odjeljak F. Poslovi vanrednog upravljanja
Član 36
(Poslovi vanrednog upravljanja)
(1) Poslovi vanrednog upravljanja ili poboljšanja zajedničkih dijelova zgrade su poslovi koji prelaze okvire redovnog upravljanja (promjena namjene, zasnivanje hipoteke, zasnivanje služnosti, veće popravke ili prepravke koje nisu nužne za održavanje i sl.).
(2) Ako postoji sumnja da li se radi o redovnom ili vanrednom upravljanju, smatra se da posao prelazi okvire redovnog upravljanja.
(3) Za donošenje odluke o poduzimanju poslova vanrednog upravljanja potrebna je saglasnost svih etažnih vlasnika.
(4) Izuzetno od odredbe stava (3) ovog člana, pristanak svih etažnih vlasnika nije potreban ako etažni vlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova, odluče da se izvrše poslovi poboljšanja, i da će oni sami snositi troškove ili se ti troškovi mogu pokriti iz zajedničke rezerve, ne ugrožavajući time poslove redovnog upravljanja, pod uvjetom da ta poboljšanja ne idu na štetu nadglasanih etažnih vlasnika.
Stavka 4 je tebi vazna. Ako imate dovoljno sredstava, bez da se ugroze one obavezne stavke, ciscenje, mjesecni servis lifta, neka druga obavezna ispitivanja i sl onda sa 51% ukupne povrsine zgrade se moze to uraditi
Pa kod mene 100 stanova, za vise od 20% je skoro nemoguce pronaci etazne vlasnike, ima podstanara preko agencije pa tesko ganjati vlasnika, onda ima praznih stanova, stanova na sudu i slicno. Pa nikada se nista ne bi uradilo da cekamo sve.
Ovo je provjerena informacija u kontaktu smo sa upraviteljem, ko je vama upravitelj?