KCUS je imao pravilnik o bodovanju prilikom prijema na specijalizacije. Tacno se znalo i moglo za svakog izracunati koliko neko ima bodova. Pravilnik se i sa njihove stranice mogao skinuti. Mozda je stavljen van snage, ne znam, ali vrijedi pokusati vidjeti da li je aktuelan jer nisam cula da je stavljen van snage.medvjed23 wrote: ↑11/07/2024 14:38 Hvala na izdvojenom vremenu i na replici. Evo, da se klonim nepotrebnih mistifikacija, napisaću konkretno o čemu se radi.
Osoba koja je aplicirala je moja sestra. Medicinu je završila sa sjajnim prosjekom. Oko 9,5 ili tako nešto. Nakon studija je nastavila vrijedno raditi i usavršavati se. Savjestan rad u struci, tekstovi u medicinskim časopisima, strani jezici itd. I znam, kad govorim o njoj, rizikujem da budem subjektivan, ali mislim da neću pogriješiti ako kažem da ima skoro pa savršen CV.
Organizacija gdje je aplicirala je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Radi se o specijalizaciji u oblasti koja joj je interesantna. Dva kandidata su odabrana. Ona nije među ta dva. I imajući sve okolnosti u vidu, opravdana je sumnja da je konkurs proveden po nekoj koruptivno-nepotističkoj shemi.
I ona i ja znamo da će Klinički centar na kraju izgurati svoje. Al naša namjera je da im, koliko je moguće, otežamo. Kliničkom smo poslali prigovor koji je odbijen. Pisali smo, takođe, inspekciji; vidjećemo šta će biti od toga.
I, najzad, razmatramo opciju da se, preko advokata, obratimo sudu. Ne da bi bilo po našem. Nego da oni ne bi izgurali svoje onako lako kako su zamislili.
Propusta u konkursnoj proceduri je, koliko ja mogu procijeniti, bilo. Advokat će imati sa čim raditi. Pitanje je samo: koji advokat? Ako neko ima preporuku, biću zahvalan. Može i PP.
Konkurs ako ima propusta mozete oboriti i necete biti prvi ni posljednji koji ste to uradili. Samo hrabro naprijed. Ja znam da su ponavljani konkursi. Imajte u vidu da fed.min.zdr salje na spec,potpisuje rjesenja.
Sretno dalje!