pravni savjet

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dumdumka

#1001 Re: pravni savjet

Post by dumdumka »

medvjed23 wrote: 11/07/2024 14:38 Hvala na izdvojenom vremenu i na replici. Evo, da se klonim nepotrebnih mistifikacija, napisaću konkretno o čemu se radi.

Osoba koja je aplicirala je moja sestra. Medicinu je završila sa sjajnim prosjekom. Oko 9,5 ili tako nešto. Nakon studija je nastavila vrijedno raditi i usavršavati se. Savjestan rad u struci, tekstovi u medicinskim časopisima, strani jezici itd. I znam, kad govorim o njoj, rizikujem da budem subjektivan, ali mislim da neću pogriješiti ako kažem da ima skoro pa savršen CV.

Organizacija gdje je aplicirala je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Radi se o specijalizaciji u oblasti koja joj je interesantna. Dva kandidata su odabrana. Ona nije među ta dva. I imajući sve okolnosti u vidu, opravdana je sumnja da je konkurs proveden po nekoj koruptivno-nepotističkoj shemi.

I ona i ja znamo da će Klinički centar na kraju izgurati svoje. Al naša namjera je da im, koliko je moguće, otežamo. Kliničkom smo poslali prigovor koji je odbijen. Pisali smo, takođe, inspekciji; vidjećemo šta će biti od toga.

I, najzad, razmatramo opciju da se, preko advokata, obratimo sudu. Ne da bi bilo po našem. Nego da oni ne bi izgurali svoje onako lako kako su zamislili.

Propusta u konkursnoj proceduri je, koliko ja mogu procijeniti, bilo. Advokat će imati sa čim raditi. Pitanje je samo: koji advokat? Ako neko ima preporuku, biću zahvalan. Može i PP.
KCUS je imao pravilnik o bodovanju prilikom prijema na specijalizacije. Tacno se znalo i moglo za svakog izracunati koliko neko ima bodova. Pravilnik se i sa njihove stranice mogao skinuti. Mozda je stavljen van snage, ne znam, ali vrijedi pokusati vidjeti da li je aktuelan jer nisam cula da je stavljen van snage.

Konkurs ako ima propusta mozete oboriti i necete biti prvi ni posljednji koji ste to uradili. Samo hrabro naprijed. Ja znam da su ponavljani konkursi. Imajte u vidu da fed.min.zdr salje na spec,potpisuje rjesenja.
Sretno dalje!
medvjed23

#1002 Re: pravni savjet

Post by medvjed23 »

Da, da. Ima pravilnik sa objektivnim kriterijima za bodovanje. Prosjek ocjena tokom studija, poznavanje stranih jezika itd. I taj dio funkcioniše super, to je OK. Al poslije toga slijedi razgovor sa kandidatima i tu se, po potrebi, dodaju ili oduzimaju bodovi na osnovu nivoa motiviranosti kandidata ili takve nekakve floskule. Ko je podoban, njemu maksimum bodova, ko nije, njemu minimum. I dobro, ta šuplja će proći, to će se progurati, ali ne lako, ne bez otpora :)

Hvala :)
dumdumka

#1003 Re: pravni savjet

Post by dumdumka »

medvjed23 wrote: 11/07/2024 21:18 Da, da. Ima pravilnik sa objektivnim kriterijima za bodovanje. Prosjek ocjena tokom studija, poznavanje stranih jezika itd. I taj dio funkcioniše super, to je OK. Al poslije toga slijedi razgovor sa kandidatima i tu se, po potrebi, dodaju ili oduzimaju bodovi na osnovu nivoa motiviranosti kandidata ili takve nekakve floskule. Ko je podoban, njemu maksimum bodova, ko nije, njemu minimum. I dobro, ta šuplja će proći, to će se progurati, ali ne lako, ne bez otpora :)

Znam. Ali maximum bodova sa intervjua koji traje 5 min ne moze biti visi od 6 godina medicine. Dakle, ako ima sestra sve kako treba, mozete se zaliti. I druga stvar konkurs se obara na osnovu drugih kriterija
medvjed23

#1004 Re: pravni savjet

Post by medvjed23 »

dumdumka wrote: 11/07/2024 21:56
medvjed23 wrote: 11/07/2024 21:18 Da, da. Ima pravilnik sa objektivnim kriterijima za bodovanje. Prosjek ocjena tokom studija, poznavanje stranih jezika itd. I taj dio funkcioniše super, to je OK. Al poslije toga slijedi razgovor sa kandidatima i tu se, po potrebi, dodaju ili oduzimaju bodovi na osnovu nivoa motiviranosti kandidata ili takve nekakve floskule. Ko je podoban, njemu maksimum bodova, ko nije, njemu minimum. I dobro, ta šuplja će proći, to će se progurati, ali ne lako, ne bez otpora :)

Znam. Ali maximum bodova sa intervjua koji traje 5 min ne moze biti visi od 6 godina medicine. Dakle, ako ima sestra sve kako treba, mozete se zaliti. I druga stvar konkurs se obara na osnovu drugih kriterija
Da je pravda pogažena, u to sam skoro pa siguran, no to nije od značaja za sud. Međutim, moguće je da je u konkursnoj proceduri prekršen jedan rok. Moguće je, dakle, da postoji povreda pravnih propisa. I to mi daje motiv da stvar ganjam dalje...

Hvala još jednom na riječima ohrabrenja!
medvjed23

#1005 Re: pravni savjet

Post by medvjed23 »

Danak, ne zamjeri ako sam svojim postovima zatrpao tvoje pitanje. Evo, citiraću te, nek pitanje bude vidljivo i na ovoj stranici:
kakavdanakneiskustvu wrote: 10/07/2024 19:34 Pozz

Prije tri mjeseca je Sud u izvršnom postupku donijeo zaključak o prodaji nepokretnosti,nekretnine tačnije. Zaključak je poslan tražiocu izvršenja,izvršeniku, njihovim punomoćnicima,poreznoj upravi, i postavljen na oglasnu ploču Suda.Predstavnik banke u kojoj je podignut kredit za kupovinu nekretnine nije pozvan. Takođe,određen je i datum prvog ročišta za prodaju nekretnine.

Na ročištu je odmah na početku od strane sudije izjavljeno da je po službenoj dužnosti u spis suda uložen ZK izvadak broj taj i taj, i to od dana kada je održano ročište,tačnije u zapisniku piše da nije ni održano nego da je odgođeno,a i da postoji hipoteka na nekretnini. Takođe, na kraju zapisnika stoji "S obzirom da o današnjem ročištu nije obaviješten založni povjerilac", Banka ta i ta, a koja ima pravo preče kupovine konstatuje se da nisu ispunjeni uslovi za održaanje istog pa sud donosi rješenje , ročište za prvu prodaju nekretnine upisane u ZK se odgađa.

Sud je imao više od dva i po mjeseca da sve to ustanovi, da traži ZK izvadak,kojeg je to jutro tek zatražio, da postoji kredit kojim je kupljena nekretnina,da postoji hipoteka,takođe Sud uopće o tome da se nekretnina prodaje putem Suda uopće nije pozvao predstavnika banke.Zanima me može li se,ima li osnova zbog svega toga predsjedniku suda obratiti u smislu žalbe na nerad i nemar sudije.
Takođe, zanima me da li se treba platiti advokatu njegov dolazak na ročište,jer u zapisniku piše da je ročitšte odgođeno i da je trajalo 5 minuta?
kakavdanakneiskustvu

#1006 Re: pravni savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

medvjed23 wrote: 11/07/2024 22:15 Danak, ne zamjeri ako sam svojim postovima zatrpao tvoje pitanje. Evo, citiraću te, nek pitanje bude vidljivo i na ovoj stranici:
kakavdanakneiskustvu wrote: 10/07/2024 19:34 Pozz

Prije tri mjeseca je Sud u izvršnom postupku donijeo zaključak o prodaji nepokretnosti,nekretnine tačnije. Zaključak je poslan tražiocu izvršenja,izvršeniku, njihovim punomoćnicima,poreznoj upravi, i postavljen na oglasnu ploču Suda.Predstavnik banke u kojoj je podignut kredit za kupovinu nekretnine nije pozvan. Takođe,određen je i datum prvog ročišta za prodaju nekretnine.

Na ročištu je odmah na početku od strane sudije izjavljeno da je po službenoj dužnosti u spis suda uložen ZK izvadak broj taj i taj, i to od dana kada je održano ročište,tačnije u zapisniku piše da nije ni održano nego da je odgođeno,a i da postoji hipoteka na nekretnini. Takođe, na kraju zapisnika stoji "S obzirom da o današnjem ročištu nije obaviješten založni povjerilac", Banka ta i ta, a koja ima pravo preče kupovine konstatuje se da nisu ispunjeni uslovi za održaanje istog pa sud donosi rješenje , ročište za prvu prodaju nekretnine upisane u ZK se odgađa.

Sud je imao više od dva i po mjeseca da sve to ustanovi, da traži ZK izvadak,kojeg je to jutro tek zatražio, da postoji kredit kojim je kupljena nekretnina,da postoji hipoteka,takođe Sud uopće o tome da se nekretnina prodaje putem Suda uopće nije pozvao predstavnika banke.Zanima me može li se,ima li osnova zbog svega toga predsjedniku suda obratiti u smislu žalbe na nerad i nemar sudije.
Takođe, zanima me da li se treba platiti advokatu njegov dolazak na ročište,jer u zapisniku piše da je ročitšte odgođeno i da je trajalo 5 minuta?
hvala
kakavdanakneiskustvu

#1007 Re: pravni savjet

Zna li ko da li se ako je ročište , kako u zapisniku sa istog piše, odgođeno,zbog nepojavljivanja predstavnika banke u izvršnom postupku prodaje nekretnine , treba plaćati dolazak advokata na ročište?
Proposition Joe

#1008 Re: pravni savjet

Post by Proposition Joe »

kakavdanakneiskustvu wrote: 12/07/2024 13:12 Zna li ko da li se ako je ročište , kako u zapisniku sa istog piše, odgođeno,zbog nepojavljivanja predstavnika banke u izvršnom postupku prodaje nekretnine , treba plaćati dolazak advokata na ročište?
Da, po advokatskoj tarifi, plaća se 25% cijene za pristup tj. dolazak na ročište koje nije održano.
kakavdanakneiskustvu

#1009 Re: pravni savjet

Proposition Joe wrote: 12/07/2024 14:14
kakavdanakneiskustvu wrote: 12/07/2024 13:12 Zna li ko da li se ako je ročište , kako u zapisniku sa istog piše, odgođeno,zbog nepojavljivanja predstavnika banke u izvršnom postupku prodaje nekretnine , treba plaćati dolazak advokata na ročište?
Da, po advokatskoj tarifi, plaća se 25% cijene za pristup tj. dolazak na ročište koje nije održano.
hvala,možeš li mi reći koji je to tačno člana adv. tarife,ja sam tražio i našao da sew plaća 50 %
Proposition Joe

#1010 Re: pravni savjet

kakavdanakneiskustvu wrote: 12/07/2024 14:21
hvala,možeš li mi reći koji je to tačno člana adv. tarife,ja sam tražio i našao da sew plaća 50 %
Član 13. tačka 6.pod a
kakavdanakneiskustvu

#1011 Re: pravni savjet

Proposition Joe wrote: 12/07/2024 14:49
kakavdanakneiskustvu wrote: 12/07/2024 14:21

Član 13. tačka 6.pod a
hvala

p.s. Još jedna sitnica,vrijednost tog spora je 60000 KM. Kolika je nagrada za pojavljivanje na ročištu,odnosno koliko iznosi 100 % ili 25 % ? Nije valjda , kako piše u čl. 12 adv. tarife FBiH, kada je vrijednost spora od 50.001,00 - 75.000,00 KM, pojavljivanje na ročištu 1440 KM?
Proposition Joe

#1012 Re: pravni savjet

Bez obzira na visinu vrijednosti spora, jedna advokatska radnja se može naplatiti najviše do vrijednosti prosječne plaće isplaćene u FBiH u tom mjesecu, iako bi po tarifi trebalo da bude mnogo više. Postoji presuda Ustavnog suda u tom pogledu, podnesena od strane Mirnesa Ajanovića.

Dakle, 100% po tarifi je 1.440,00 KM ali se može naplatiti malo manje, ne znam koliko je tačno sada prosjećna plaća.

25% je 360,00 KM
kakavdanakneiskustvu

#1013 Re: pravni savjet

Hvala,tako sam naknadni i sam pretpostavio.

Ogromne pare za 4 minuta sjedenja u sudnici,uz par izgovorenih riječi,a ročište odgođeno sve zbog greške suda
nekome

#1014 Re: pravni savjet

Post by nekome »

placa li se kakav porez za poklon novca roditelja djetetu? kanton sarajevo, veci iznos je u pitanju, i kako bi to islo, ugovor+izjave? mora li notar? bankovni prenos bi bio
pinkman

#1015 Re: pravni savjet

Post by pinkman »

nekome wrote: 03/08/2024 23:22 placa li se kakav porez za poklon novca roditelja djetetu? kanton sarajevo, veci iznos je u pitanju, i kako bi to islo, ugovor+izjave? mora li notar? bankovni prenos bi bio
Sto se tice poreza, pitanje je vise za poreznog savjetnika, racunovodju i sl., a ne pravnike, ali eto :D

Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijedje i poklone ("Sl. novine Kantona Sarajevo", br. 28/2018):
Član 22

(Oslobađanja od plaćanja poreza)

(1) Porez na nasljeđe ne plaćaju nasljednici prvog nasljednog reda, bračni partner kada nasljeđuje u drugom nasljednom redu, roditelji ostavioca i kada nasljeđuju djeca bez oba roditelja ako se nalaze na redovnom školovanju.

(2) Porez na poklon ne plaćaju:

a) Država Bosna i Hercegovina, Federacija Bosne i Hercegovine, kantoni, općine, njihovi organi, upravne organizacije i javne ustanove čiji je osnivač Kanton,

b) vjerske zajednice, vakufi, vjerske zadužbine, zaklade,

c) djeca, bračni partner i roditelji poklonodavca i

d) djeca bez oba roditelja koji se nalaze na redovnom školovanju.
Dakle, djeca, bracni partner i roditelji poklonodavca ne placaju porez na poklon.

Provjeri da li je bilo kakvih izmjena zakona, mada mislim da nije.

Ako je veci iznos, banka ce sigurno traziti pravni osnov za prenos sredstava.

Ja bih nasao na internetu primjer ugovora, ispravio neophodno i probao ovjeriti u opcini jer je jeftinije. Znam da neke opcine nece ovjeriti npr. Ugovor o zajmu, ali ne znam je li tako i za poklon.
tap3ah75

#1016 Re: pravni savjet

Post by tap3ah75 »

Može li me Opština i lokakna Vodokom firma tužiti i po kojem osnovu ako ja uzmem uzorak vode "za piće" iz cjevovoda i dam na analizu nekome nezavisnom lab.
I naravno ako objavim javno rezultate - kakvi god oni bili
HelaS

#1017 Re: pravni savjet

Post by HelaS »

tap3ah75 wrote: 03/08/2024 23:45 Može li me Opština i lokakna Vodokom firma tužiti i po kojem osnovu ako ja uzmem uzorak vode "za piće" iz cjevovoda i dam na analizu nekome nezavisnom lab.
I naravno ako objavim javno rezultate - kakvi god oni bili
Oprema - posuda za uzorkovanje vode mora biti validna, takva odobrena od nadležnog organa. Nema te pravo tužiti, i ti plaćaš troškove analize.
nekome

#1018 Re: pravni savjet

Post by nekome »

@pinkman zahvaljujem
banjaluka078

#1019 Re: pravni savjet

Post by banjaluka078 »

Ima li pacijent pravo, i ako da, na koji zakon/pravilnik se pozvati, tražiti na uvid podatak o redovno servisiranju i kalibriranju medicinske opreme/aparata kojim se pregleda i koji nalaz je ključan za postavljanje dijagnoze i određivanje daljeg toka liječenja?
-Chesterfield-

#1020 Re: pravni savjet

Post by -Chesterfield- »

banjaluka078 wrote: 06/08/2024 14:10 Ima li pacijent pravo, i ako da, na koji zakon/pravilnik se pozvati, tražiti na uvid podatak o redovno servisiranju i kalibriranju medicinske opreme/aparata kojim se pregleda i koji nalaz je ključan za postavljanje dijagnoze i određivanje daljeg toka liječenja?
ChatGPT

U Bosni i Hercegovini, pacijent ima pravo na informacije o medicinskoj opremi koja se koristi za njegovo liječenje, uključujući podatke o redovnom servisiranju i kalibraciji te opreme. Ovo pravo je dio šireg prava pacijenata na informisanje i sigurnost u pružanju zdravstvenih usluga.

Možete se pozvati na nekoliko zakonskih i pravnih okvira:

1. **Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata Federacije Bosne i Hercegovine** (Službene novine FBiH, broj 40/10) - Ovaj zakon definiše prava pacijenata, uključujući pravo na informisanje o svom zdravstvenom stanju i o zdravstvenim uslugama koje im se pružaju.

2. **Zakon o zaštiti prava pacijenata Republike Srpske** (Službeni glasnik RS, broj 37/09) - Sličan zakon na entitetskom nivou u Republici Srpskoj koji garantuje prava pacijenata.

3. **Pravilnik o upotrebi medicinske opreme** - Ovaj pravilnik detaljno uređuje upotrebu, održavanje i kalibraciju medicinske opreme. U Federaciji Bosne i Hercegovine, možete se pozvati na Pravilnik o medicinskoj opremi (Službene novine FBiH, broj 63/14).

4. **Pravilnik o zdravstvenoj zaštiti i sigurnosti pacijenata** - Propisuje standarde i procedure za osiguranje kvaliteta i sigurnosti u pružanju zdravstvenih usluga.

Da biste tražili podatke o servisiranju i kalibraciji, možete se obratiti direktno zdravstvenoj ustanovi u kojoj ste pregledani, pozivajući se na navedene zakone i pravilnike. U zahtjevu navedite da želite uvid u dokumentaciju o redovnom servisiranju i kalibraciji specifične medicinske opreme koja je korištena u vašem slučaju. Zdravstvene ustanove su obavezne osigurati sigurnost i tačnost dijagnostičkih postupaka, što uključuje i pravilno održavanje i kalibraciju opreme.
gadnel

#1021 Re: pravni savjet

Post by gadnel »

Da li imate nekog advokata za preporuciti vezano za kupovinu stana u novogradnji i naplatu penala, Kanton Sarajevo?

Stan kasni uveliko, agent je dao kljuceve jer je tehnicka prijem bio i sta ja znam sta sve ide, ali imamo reklamacije za neke radove u apartmanu (ostecen parket, na zidu glet nije zavrsen i sl), a agent samo govori "bit ce uskoro rijeseno". Pocinjem imati osjecaj da nas samo levati i ceka da prodje rok za reklamaciju, jer sve ovo usmeno radimo.

Neki advokat koji ima iskustva sa ovim procesima, pocevsi od naplate penala, pa za ovo ostalo dokle doguramo? :)
Last edited by gadnel on 10/08/2024 15:28, edited 1 time in total.
nekome

#1022 Re: pravni savjet

Post by nekome »

Koja zgrada
xoklix

#1023 Re: pravni savjet

Post by xoklix »

Imam jedan parnični postupak u najavi pa da pitam za savjete.

V1 je 1/1 vlasnik P1 parcele i 3/4 vlasnik P2 parcele.
V2 je vlasnik 1/4 u P2 parceli.
Put2 je zajedničko vlasništvo četvorice(V1,V2 i još dvojica koji žive iza).
V1 nudi manjinskom vlasniku(V2) otkup 1/4 P2 parcele duplo iznad tržišne cijene,ali ovaj traži nerazumnu svotu novca(350 KM m2 , SBK Kanton).
Veličina P2 parcele je 198m2.

Da li Sud može naložiti prisilnu prodaju zemljišta po cijeni koju odredi sudski vještak? Ako ne, pretpostavljam da može naložiti parcelisanje. Na koji način bi Sud odredio parcelisanje zemljišta?
I ako neko ima dobrog advokata za zemljišno pravne sporove neka napiše.

Skicirao sam na mobitelu sa Samsung penom, valjda je sve jasno.

Image
semsasuljakovic

#1024 Re: pravni savjet

Post by semsasuljakovic »

Prema onome što znam iz iskustva mnogobrojne rodbine i prijatelja koji se spore oko zemlje, ako se vi ne dogovorite sud tu ništa ne može, nema nikakvog parcelisanja niti kurca-palca. Jer on može reći da ne pristaje da gornji desni komad zemlje, nego hoće svoju četvrtinu koja je u sredini.. I slične nebuloze. Uglavnom, isplati ga i goni ga u pm, jer drukčije se to neće riješiti.

A sud ti prisilno može narediti prodaju samo ako je zemljište od javnog značaja.
nekome

#1025 Re: pravni savjet

Post by nekome »

Imas pravo prece kupnje i on ne moze prodati a da tebe prvo ne ponudi istom cijenom.
Post Reply