Trcanje...

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Trchite li?!

Da - obozavam da se muchim :)
214
60%
NE - jesi li normalna?
141
40%

Total votes: 355

kB27

#4851 Re: Trcanje...

Post by kB27 »

yoda82 wrote: 26/06/2024 07:28
kB27 wrote: 21/06/2024 11:32 Nemoj platiti zivotom na 30+ stepeni, jos ako pljusne kisa prije toga (koju sada najavljuju). :mrgreen:

Nama na Bjelasnici sutra prilicno nestabilno, prognoze se ni u cemu ne slazu, recimo za Lukomir po nekim najvise dnevne 25, po drugim 32, po jednim ce sastaviti pljusak, po drugim nece, po trecim bit ce i grmljavine. Kao da nece biti dovoljno uzbudljivo i bez toga... :mrgreen:
Kako prođe u subotu? Koliko sam vidio završiop si :thumbup:

Svaka čast.

Ja odustao na prvoj okrepi. Došao 10ak minuta sporije nego prošle godine. Vidio da će biti pakao, i rekoh sebi, nema potrebe poginuti. :D

Inače našu stazu završilo 56 ljudi, a odustalo/skinuto 62.

Kako ostali prođoste?
Jesam, hvala ti puno!

Stvarno je bilo brutalno vrijeme, meni je vec u 8 na startu bilo vruce i do prve okrepe sam se se bas puno potrosio. Bez obzira na effort, puls u nebesima, i onda sam tek kasnije kad krenuo lagani spust prema Lukomiru uz nesto vjetra "proradio". Bilo je bas tesko i fizicki i mentalno, sve sto si ikad trenirao skoro da pada u vodu i mislim da je za 95% ljudi koji su mozda i imali neki sopstveni cilj u smislu vremena, jedini cilj postao zavrsiti bilo kad i bilo kako.

Da, dovoljno govori cinjenica da je procentualno mnogo vise ljudi DNF na crvenoj nego na crnoj stazi, sto mi je nevjerovatno. Recimo prosle godine to je bilo drasticno drugacije, iako su i prosle godine uslovi bili brutalni posebno na crvenoj i crnoj - ali na drugi nacin, mnogo vise vode i blata. Dzaba, voda te muci na nekoliko mjesta, sunce i sparina te ubija od prve do zadnje minute. Generalno ne pamtim utrku (ne samo koje sam trcao vec samo gledao rezultate) koja je imala vise ljudi DNF nego finishera. Medju rajom koja je DNF ima trkaca koji su na nasim domacim ili cak regionalnim utrkama utrkama kompetitivni za pobjednicko postolje i slicno. Za neke stvari imam osjecaj da se ne mozes dovoljno spremiti.
kB27

#4852 Re: Trcanje...

Post by kB27 »

yoda82 wrote: 26/06/2024 11:32
Marli_2014 wrote: 26/06/2024 09:03 Ja sam do 25k bio odlican ,po planu kako dam i zelio,pejs 9:40,tu sam i zelio da bude i onda je bio takav pad energije,strasno.Vjetar je stao,bukvalno zraka nisam imao,sum u usima .Isao samo da nekako dodjem do kraja ,proslo me 70 ljudi do kraja ali sam prezadovoljan jer sam po onom paklu dosao do kraja.Po komentarima ljudi koje poznajem ,dosta iskusnijih od mene ,pogotovo ovih sa crvene dalo bi se zakljuciti da uslovi nisu bili nikada gori na Vucku.
Ja sam trčao svaki osim prvog, i po mojoj procjeni nisu nikad bili gori. Prije tri godine je isto bilo pakleno, ali čini mi se da nije bilo ovako loše.
Isto je rekao i Dalvin (predsjednik PD Zeljeznicar), ima od prije par sedmica fin podcast (sa ocajnim host-om :mrgreen: ), a oni iz ugla organizatora sigurno dobro pamte - po broju intervencija zbog dehidracije/vrucine, kolicini vode koju treba obezbijediti, i slicno. Doduse podcast je bio sedmicu prije Vucka i govorio je na bazi prognoza, ali imam dojam da je bilo i toplije nego sto je ijedna prognoza govorila da ce biti.
Marli_2014

#4853 Re: Trcanje...

Post by Marli_2014 »

Na crvenoj je odustalo ,4-5 top trkaca koje ja znam ,pobjednika nekih trka na kojima sam i ja ucestvovao.Vjerujem da su mogli izgurat ali stali zbog evntualnih povreda.Na plavoj je stao momak pobjednik Hranisave od prije par godina,na klancu bio ispred mene 5-6 minuta ali jedva stigao do Lukomira
yoda82

#4854 Re: Trcanje...

Post by yoda82 »

kB27 wrote: 26/06/2024 13:35
yoda82 wrote: 26/06/2024 07:28
kB27 wrote: 21/06/2024 11:32 Nemoj platiti zivotom na 30+ stepeni, jos ako pljusne kisa prije toga (koju sada najavljuju). :mrgreen:

Nama na Bjelasnici sutra prilicno nestabilno, prognoze se ni u cemu ne slazu, recimo za Lukomir po nekim najvise dnevne 25, po drugim 32, po jednim ce sastaviti pljusak, po drugim nece, po trecim bit ce i grmljavine. Kao da nece biti dovoljno uzbudljivo i bez toga... :mrgreen:
Kako prođe u subotu? Koliko sam vidio završiop si :thumbup:

Svaka čast.

Ja odustao na prvoj okrepi. Došao 10ak minuta sporije nego prošle godine. Vidio da će biti pakao, i rekoh sebi, nema potrebe poginuti. :D

Inače našu stazu završilo 56 ljudi, a odustalo/skinuto 62.

Kako ostali prođoste?
Jesam, hvala ti puno!

Stvarno je bilo brutalno vrijeme, meni je vec u 8 na startu bilo vruce i do prve okrepe sam se se bas puno potrosio. Bez obzira na effort, puls u nebesima, i onda sam tek kasnije kad krenuo lagani spust prema Lukomiru uz nesto vjetra "proradio". Bilo je bas tesko i fizicki i mentalno, sve sto si ikad trenirao skoro da pada u vodu i mislim da je za 95% ljudi koji su mozda i imali neki sopstveni cilj u smislu vremena, jedini cilj postao zavrsiti bilo kad i bilo kako.

Da, dovoljno govori cinjenica da je procentualno mnogo vise ljudi DNF na crvenoj nego na crnoj stazi, sto mi je nevjerovatno. Recimo prosle godine to je bilo drasticno drugacije, iako su i prosle godine uslovi bili brutalni posebno na crvenoj i crnoj - ali na drugi nacin, mnogo vise vode i blata. Dzaba, voda te muci na nekoliko mjesta, sunce i sparina te ubija od prve do zadnje minute. Generalno ne pamtim utrku (ne samo koje sam trcao vec samo gledao rezultate) koja je imala vise ljudi DNF nego finishera. Medju rajom koja je DNF ima trkaca koji su na nasim domacim ili cak regionalnim utrkama utrkama kompetitivni za pobjednicko postolje i slicno. Za neke stvari imam osjecaj da se ne mozes dovoljno spremiti.
Na prvoj okrepi između ostalog odustao i momak koji ima trostrukog ironmana (ne tri ironmana, nego trostrukog).
Nije bio potrošen, ali je procjenio da se ne isplati dalje trčati.

Tako sam i ja otprilike. Rekoh, završio sam prošle godine, ove sigurno ne mogu popraviti vrijeme, a poginuću usput.
Plus velika je vreovatnoća bila da bi odustao negdje druge. Dosta raje koja su me nagovarala da nastavimo je odustala ili u Lukomiru ili na Bobovici 1.
Od sada kod nas trčim samo ove kratke. Bude bolja zajebancija sa rajom. Prošle godine došao u pola 9, nigdje nikog. Ove baš išćejfio sa rajom. :D
Ove duže ću ostaviti za lokacije gdje nisam bio i trčao.

I da ponovo pohvalim organizaciju. Opet je bila vrhunska. Sigurno bar level iznad većine trka u BH i regionu :thumbup:
kB27

#4855 Re: Trcanje...

Post by kB27 »

Ma da, svako ima neku svoju racunicu i ne znaci da nije mogao dalje. Ko god je odustao da izbjegne povredu ili to da se sprzi za narednih mjesec dana - pametna odluka.

Jeste, Bobovica 1 je "pojela" najvise trkaca, valjda dodjes mrtav do nje i onda treba uraditi ubjedljivo najtezi komad staze od nekih 17km da ponovo dodjes u istu tacku... ko je dogurao do Bobovice 2 a nije ga stigao cut-off na Gradini vjerovatno je zavrsio.

To jeste, i atmosfera na cilju (i hrana :mrgreen: ) i sve ostalo ispuse dok dodjes, svi koje znas ili bi ih rado sreo su vec otisli. Ne znam, rekao sam sebi standardno "Nikad vise" i "Samo 13k dolazi u obzir", ali dok otovre prijave za iducu godinu vjerujem da ce se promijeniti. :mrgreen:

Cudno je koliko sam se vise patio na utrci u subotu nego na maratonu, a poslije maratona bio bar 5 puta umorniji i potroseniji u danima nakon utrke. Ili ove ultre ostavljaju nevidljive posljedice... :mrgreen:
yoda82

#4856 Re: Trcanje...

Post by yoda82 »

Maraton nisam trčao, ali jesam nekoliko polumaratona i realno ni jedna cestovna trka ne ostavlja ovakav osjećaj ispunjenosti kao kad završiš trail trku, pogotovo Ultru.
Mogu misliti kako se osjećaju oni koji završe 100 milja.
kB27

#4857 Re: Trcanje...

Post by kB27 »

To se apsolutno slazem, veca patnja - veca nagrada. A vjerovatno i mnoge stvari vezane za boravak u prirodi, kognitivni i mentalni zamor koji je rezultat stalnog fokusa da sve sto treba drzis pod kontrolom, i slicno.

Koliko se mogu sjetiti slicno mi je i sa treninzima, dobar i uspjesan trail trening mi daje puno veci osjecaj zadovoljstva nego slicno na cesti.
liyf

#4858 Re: Trcanje...

Post by liyf »

Koje je bilo najbolje vrijeme za Igmanski cener? Jel bio iko, kakva su iskustva?
kB27

#4859 Re: Trcanje...

Post by kB27 »

Kako citam, bilo je gratis kilometara na Igmanskom ceneru na 10k utrci, na racun organizatora. :mrgreen:

Vjerovatno je to objasnjenje zasto je nesto sitno ispod sat vremena najbolje vrijeme na 10k utrci sa, cini mi se, ne vise od 200tinjak metara elevacije. Ali generalno, ne znam da li je slucajnost ili ne, svidja mi se koncept domace trail utrke sa ne previse elevacije. Kakav nam je reljef, skoro sve druge utrke su "daj odmah u nebesa da se penjemo". To trkace trkace malo odbija, jer pola ili vise staze nije "trcljivo". Super bi bilo imati 10-20-30-50km trail utrku koja nema ekstremno puno elevacije, vjerujem da bi ovo privuklo mnogo vise cestovnih trkaca nego nase popularne planinske utrke, i vjerovatno ih okrenulo na "pravu stranu". :mrgreen:

Dobronamjeran savjet organizatoru, ali i generalno organizatorima slicnih utrka:
Na trail utrkama dvije stvari ne smijete zajebati:
- markacija staze
- okrepe

Sve ostalo moze a i ne mora.

MARKACIJE I STAZA

Problemi sa markacijama nastaju iz nekoliko razloga:
- prvi i najcesci je, organizator nema pretjerano iskustva ni sa ucestvovanjem na trail utrkama, a posebno sa organizacijom. Sto je ok, samo u tom slucaju treba biti toga svjestan i zamoliti nekoga iskusnijeg za pomoc. Barem toga imamo, jer su neke trail utrke u BiH stare skoro 10 godina, a ima trkaca koji ih u regiji trce i duze od toga. Posaljete upite za pomoc ka 5 iskusnijih ljudi, garantujem da ce se bar 2 odazvati da pomogne bez da ocekuje ikakvu licnu korist.
- drugi razlog je to sto organizator uglavnom utrku organizuje "na domacem terenu", gdje mu je svaki kamen poznat. Jako je tesko i pored najbolje volje adekvatno oznaciti takvu stazu, jer se na domacem terenu sve cini logicno, pogotovo kad se hoda. Kada se trci, jos relativno brzo obzirom da je kratka utrka, i kada je neko prvi put na navedenom podrucju, stvari se mijenjaju iz korijena. Jedno od mogucih rjesenja jeste ostaviti par volontera "iza scene" kada je u pitanju oznacavanje staze, na nacin da ne znaju ni kuda staza ide, niti da ucestvuju u markiranju, te ih nakon markiranja staze pustiti da istu testiraju i prijave sve sto je bilo konfuzno. Jos bolje i jednostavno primjenjivo na kratke utrke, opet se pozivam na trkacku zajednicu - zamoliti nekoga ko ucestvuje ili ne ucestvuje na utrci da uradi trening na toj lokaciji i prijavi sve konfuzije sa markacijom. Opet garantujem da bi se bar 2 od 5 odazvalo da nesto takvo uradi bez ikakve licne koristi.
- dodatno, ne direktno vezano za markaciju ali da za stazu, majka mu stara - GPS track staze zajedno sa elevacijskim profilom u 2024. godini MORA biti dostupan takmicarima prije utrke. Ozbiljniji trkaci to koriste da naprave plan utrke, jer trcati utrku a da ne znas da li imas jos 500m elevacije ili ti je do cilja sve nizbrdo je smijesno. Takodjer, mnogi takmicari GPS track ucitaju na svoj sat, i na taj nacin mogu vrlo brzo detektovati ako skrenu sa staze. I opet se pozivam na trkacku zajednicu, ako to ne znate sami uraditi zamolite nekoga da vam pomogne.

OKREPE

Za okrepe je jednostavno, MORA imati vodu (zvuci smijesno, ali bilo je utrka da vode nestane), MORA biti spremna za takmicara kada dodje (zvuci smijesno, ali bilo je utrka gdje na okrepi nema volontera spremnih da "usluze" takmicara, ili ako je slucaj da sluze vodu u casama voda nije nasuta, i slicno - evo recimo ja sam ove godine na Vucko trail-u kojeg smatram najbolje organiziranom utrkom u BiH imao situaciju da sam dosao na okrepu, stajao 15 sekundi da dodjem do rijeci i tek kada sam rekao "moze li malo vode" neko se pojavio sa flasom da mi natoci vodu), MORA biti tacno naznacena gdje se nalazi na stazi (opet mala kritika za Vucko trail, majka mu stara popravite na elevacijskom profilu koji stampate na brojeve takmicara lokaciju okrepe BOBOVICA 2, ovo se vec godinama provlaci kao greska, ona nije na 34.3km kako pise vec u stvarnosti blize 38.3km; zvuci "ma hajde Boga ti, 4km gore-dole, ali tih 4km ima skoro 400m elevacije i za sporije (citaj: normalne) takmicare to moze biti sat vremena ili vise; na tom dijelu staze gdje je vec po kilometrazi trebala biti okrepa, sreo sam vise ljudi (uglavnom stranaca) koji su bili potpuno dezorijentirani, poceli sumnjati u svoj GPS sat, pitali mene koliko mi sat pokazuje, cudili se kako nema okrepe, i slicno).

Zasto je sve ovo bitno?! Posebno na dugim utrkama, ljudi kada se pocnu patiti doslovno zive za narednu okrepu i samo nju vide kao cilj. 'em ces se okrijepiti, jel', 'em ces sresti nekoga i popricati minutu, 'em ti je lakse razmisljati 7-8km unaprijed nego 20-40-80km koliko imas do kraja. I sta se desi kada ili nema vode/hrane, ili nema volontera, ili ih boli klinac za takmicara, ili je okrepa sat vremena dalje nego sto pise?! Razocarenje - jedina stvar kojoj si se radovao posljednih 2 sata je totalno razocarenje. To je psiholoski efekat, i nerijetko mnogi bas tada odustanu, jer mozgu bas treba jos samo mali razlog da kaze "e vidis da danas nista ne ide, odustani". Fizicki/fizioloski? Pa ides sat ili vise bez vode i hrane na koju si racunao po onom sto ti je organizator dao kao podatak. Dehidriras, kolabiras, itd.

Da ne kaze neko "ovaj uzeo na zub organizatore Igmanskog cenera". Ovo je moj dobronamjeran savjet svima (konretno za Igmanski cener jedino pozudano znam da je bilo problema sa markacijama, ostalo ne znam), jer iz razgovora sa rajom i nekih izvjestaja od prethodnih godina (portal moje trcanje) moze se zakljuciti da slicnih situacija u manjoj ili vecoj mjeri ima kako na malim tako i na mnogo vecim utrkama: Skakavac trail, Jahorina ultra trail, cak i Vucko trail kao najbolja trail utrka u BiH, Gracanica, Visoko, itd.

Kako god, jako je pohvalno sto se organizatori uglavnom odmah ispricaju za propuste, konkretno znam da je tako bilo za odredjene greske za Igmanski cener, Vucko trail, Visoko.

Samo treba malo spustiti ego kada je rijec o organizatorima i principu "kako cemo, lako cemo, sve cemo sami, ne treba nam niko". Zasto je toliko ega prisutno kod nas u rekreativnom trcanju i rekreativnom planinarenju, ja ne znam. Zna li iko planinara koji je clan nekog drustva a da na sva zvona ne pljuje i kudi sva ostala drustva?! :roll:
nepass1

#4860 Re: Trcanje...

Post by nepass1 »

Je li ko trcao konjic? Ja trcao stafetu :D
Vrijeme na 5k 22:48
Najbolja moja utrka ove sezone i najlakse istrcana. Fino sporije krenuo, na kraju malkice ubrzao ali drzao svih 5km slican pejs. Nije mi ni onaj valoviti dio smetao.
Blagaj i stojcevac sam bas preforsirao da sam morao prosetati da dodjem sebi.
yoda82

#4861 Re: Trcanje...

Post by yoda82 »

kB27 wrote: 05/07/2024 16:45 Kako citam, bilo je gratis kilometara na Igmanskom ceneru na 10k utrci, na racun organizatora. :mrgreen:

Vjerovatno je to objasnjenje zasto je nesto sitno ispod sat vremena najbolje vrijeme na 10k utrci sa, cini mi se, ne vise od 200tinjak metara elevacije. Ali generalno, ne znam da li je slucajnost ili ne, svidja mi se koncept domace trail utrke sa ne previse elevacije. Kakav nam je reljef, skoro sve druge utrke su "daj odmah u nebesa da se penjemo". To trkace trkace malo odbija, jer pola ili vise staze nije "trcljivo". Super bi bilo imati 10-20-30-50km trail utrku koja nema ekstremno puno elevacije, vjerujem da bi ovo privuklo mnogo vise cestovnih trkaca nego nase popularne planinske utrke, i vjerovatno ih okrenulo na "pravu stranu". :mrgreen:

Dobronamjeran savjet organizatoru, ali i generalno organizatorima slicnih utrka:
Na trail utrkama dvije stvari ne smijete zajebati:
- markacija staze
- okrepe

Sve ostalo moze a i ne mora.

MARKACIJE I STAZA

Problemi sa markacijama nastaju iz nekoliko razloga:
- prvi i najcesci je, organizator nema pretjerano iskustva ni sa ucestvovanjem na trail utrkama, a posebno sa organizacijom. Sto je ok, samo u tom slucaju treba biti toga svjestan i zamoliti nekoga iskusnijeg za pomoc. Barem toga imamo, jer su neke trail utrke u BiH stare skoro 10 godina, a ima trkaca koji ih u regiji trce i duze od toga. Posaljete upite za pomoc ka 5 iskusnijih ljudi, garantujem da ce se bar 2 odazvati da pomogne bez da ocekuje ikakvu licnu korist.
- drugi razlog je to sto organizator uglavnom utrku organizuje "na domacem terenu", gdje mu je svaki kamen poznat. Jako je tesko i pored najbolje volje adekvatno oznaciti takvu stazu, jer se na domacem terenu sve cini logicno, pogotovo kad se hoda. Kada se trci, jos relativno brzo obzirom da je kratka utrka, i kada je neko prvi put na navedenom podrucju, stvari se mijenjaju iz korijena. Jedno od mogucih rjesenja jeste ostaviti par volontera "iza scene" kada je u pitanju oznacavanje staze, na nacin da ne znaju ni kuda staza ide, niti da ucestvuju u markiranju, te ih nakon markiranja staze pustiti da istu testiraju i prijave sve sto je bilo konfuzno. Jos bolje i jednostavno primjenjivo na kratke utrke, opet se pozivam na trkacku zajednicu - zamoliti nekoga ko ucestvuje ili ne ucestvuje na utrci da uradi trening na toj lokaciji i prijavi sve konfuzije sa markacijom. Opet garantujem da bi se bar 2 od 5 odazvalo da nesto takvo uradi bez ikakve licne koristi.
- dodatno, ne direktno vezano za markaciju ali da za stazu, majka mu stara - GPS track staze zajedno sa elevacijskim profilom u 2024. godini MORA biti dostupan takmicarima prije utrke. Ozbiljniji trkaci to koriste da naprave plan utrke, jer trcati utrku a da ne znas da li imas jos 500m elevacije ili ti je do cilja sve nizbrdo je smijesno. Takodjer, mnogi takmicari GPS track ucitaju na svoj sat, i na taj nacin mogu vrlo brzo detektovati ako skrenu sa staze. I opet se pozivam na trkacku zajednicu, ako to ne znate sami uraditi zamolite nekoga da vam pomogne.

OKREPE

Za okrepe je jednostavno, MORA imati vodu (zvuci smijesno, ali bilo je utrka da vode nestane), MORA biti spremna za takmicara kada dodje (zvuci smijesno, ali bilo je utrka gdje na okrepi nema volontera spremnih da "usluze" takmicara, ili ako je slucaj da sluze vodu u casama voda nije nasuta, i slicno - evo recimo ja sam ove godine na Vucko trail-u kojeg smatram najbolje organiziranom utrkom u BiH imao situaciju da sam dosao na okrepu, stajao 15 sekundi da dodjem do rijeci i tek kada sam rekao "moze li malo vode" neko se pojavio sa flasom da mi natoci vodu), MORA biti tacno naznacena gdje se nalazi na stazi (opet mala kritika za Vucko trail, majka mu stara popravite na elevacijskom profilu koji stampate na brojeve takmicara lokaciju okrepe BOBOVICA 2, ovo se vec godinama provlaci kao greska, ona nije na 34.3km kako pise vec u stvarnosti blize 38.3km; zvuci "ma hajde Boga ti, 4km gore-dole, ali tih 4km ima skoro 400m elevacije i za sporije (citaj: normalne) takmicare to moze biti sat vremena ili vise; na tom dijelu staze gdje je vec po kilometrazi trebala biti okrepa, sreo sam vise ljudi (uglavnom stranaca) koji su bili potpuno dezorijentirani, poceli sumnjati u svoj GPS sat, pitali mene koliko mi sat pokazuje, cudili se kako nema okrepe, i slicno).

Zasto je sve ovo bitno?! Posebno na dugim utrkama, ljudi kada se pocnu patiti doslovno zive za narednu okrepu i samo nju vide kao cilj. 'em ces se okrijepiti, jel', 'em ces sresti nekoga i popricati minutu, 'em ti je lakse razmisljati 7-8km unaprijed nego 20-40-80km koliko imas do kraja. I sta se desi kada ili nema vode/hrane, ili nema volontera, ili ih boli klinac za takmicara, ili je okrepa sat vremena dalje nego sto pise?! Razocarenje - jedina stvar kojoj si se radovao posljednih 2 sata je totalno razocarenje. To je psiholoski efekat, i nerijetko mnogi bas tada odustanu, jer mozgu bas treba jos samo mali razlog da kaze "e vidis da danas nista ne ide, odustani". Fizicki/fizioloski? Pa ides sat ili vise bez vode i hrane na koju si racunao po onom sto ti je organizator dao kao podatak. Dehidriras, kolabiras, itd.

Da ne kaze neko "ovaj uzeo na zub organizatore Igmanskog cenera". Ovo je moj dobronamjeran savjet svima (konretno za Igmanski cener jedino pozudano znam da je bilo problema sa markacijama, ostalo ne znam), jer iz razgovora sa rajom i nekih izvjestaja od prethodnih godina (portal moje trcanje) moze se zakljuciti da slicnih situacija u manjoj ili vecoj mjeri ima kako na malim tako i na mnogo vecim utrkama: Skakavac trail, Jahorina ultra trail, cak i Vucko trail kao najbolja trail utrka u BiH, Gracanica, Visoko, itd.

Kako god, jako je pohvalno sto se organizatori uglavnom odmah ispricaju za propuste, konkretno znam da je tako bilo za odredjene greske za Igmanski cener, Vucko trail, Visoko.

Samo treba malo spustiti ego kada je rijec o organizatorima i principu "kako cemo, lako cemo, sve cemo sami, ne treba nam niko". Zasto je toliko ega prisutno kod nas u rekreativnom trcanju i rekreativnom planinarenju, ja ne znam. Zna li iko planinara koji je clan nekog drustva a da na sva zvona ne pljuje i kudi sva ostala drustva?! :roll:
Sve potpisujem.

I da ponovim još jednom što si rekao. Na trail trali trci su najvažnije markacija i okrepe!
Sve ostalo je samo bonus. I startni paket, i majica i medalja i dernek prije/poslije...

I naravno, puno veća mogućnost greške je na organizaciji trail trke nego na cesti. Dešava se svakom. Što kažeš, priznaj grešku, popravi to za sljedeću godinu, i idemo dalje.

Još jedan način da se pogriješi je ako se markacija radi sa kontra strane. I to se dešavalo na pojedinim trkama. Razumijem da je nekad dosta lakše prići djelu staze sa kontra strane, ali staza mora biti markirana u pravcu u kojem se trči, jer se markacije ne vide isto sa obje strane.
kB27

#4862 Re: Trcanje...

Post by kB27 »

Kad smo kod traila, naletih na jednu zanimljivu objavu od udruzenja Eko Akcija. Ne volim ih nesto inace, mislim da su u rukama politike, ali u ovom slucaju manje bitno. Tekst mozda malo pretenciozno napisan (posebno dio oko "vracanja medalja" i ovih alternativnih naziva drustva koje je organizator :lol: ) ali mozda to tako ide da bi privuklo paznju.

Isto sam primijetio par dana nakon sto su odrzali utrku, hajd kontam uklonit ce ne moze sve u roku od odmah. Medjutim izgleda da jos uvijek stoji, sutra cu mozda gore pa provjerim.

Nisam zagledao pa prvobitno nisam ni skontao eksere i sarafe u drvecu. :shock:
Takodjer nisam skontao da logo na markacijama sadrzi natpis Park prirode Trebevic, a pored njega ekser. :lol:

Ima bruku slika na facebooku, da ne zatrpavam ovdje.

https://www.facebook.com/share/p/U24Nveeb5xcN2gSK/

Image

Kompletan tekst:
TREBEVIĆ TRAIL 2024?

Probudimo svijest o očuvanju prirode kod onih koji bi je trebali probuditi u nama

Da li je moguće da udruženje koje u svom nazivu ima riječ "ekološko" direktno učestvuje u uništavanju prirode, i to pod pokroviteljstvom svih važnih javnih institucija, uključujući i onu čija je direktna uloga briga o Trebeviću kao zaštićenom području?

Cijela 33 dana nakon održavanja utrke "Trebević trail 2024" (1.6.2024.), organizatori još ne smatraju da bi bilo lijepo Trebeviću se zahvaliti na gostoprimstvu na način da se njegove staze vrate u prvobitno stanje. Na prvi pogled, potrebno je "samo" ukloniti markacije korištene za označavanje staze. Ništa neobično i sasvim u redu, svaka trail trka podrazumijeva postavljanje privremenih "zastavica" kako bi trkači mogli pratiti stazu. Na drugi pogled, ipak, postaje jasno da vratiti Trebević u prvobitno stanje više nije moguće: šteta nastala ZAKUCAVANJEM EKSERA i ZAVIJANJEM ŠARAFA u drveće je TRAJNA. U pitanju je više stotina zastavica i stabala.

Hmm, speleološko-ekološko društvo "Orlovača"?
Možda bolje šarafcigersko-čekićarsko društvo "Orlovača"?!
Ili možda eksersko-vijčano društvo "Orlovača"?!

Trebević treba Vama i nama, a mi njemu ne. Zašto se onda ponašate kao da vrijedi obratno?

Zar mislite da je gradjanima, planinarima, trkačima, turistima, životinjama, ili bilo kome drugom zanimljivo sedmicama i mjesecima nakon Vašeg dogadjaja gledati Vaše markacije za davno završenu utrku, eksere i šarafe u drveću, crveno-bijele trake koje bez ikakvog dodatnog objašnjenja blokiraju pojedine šumske staze?

ZA ORGANIZATORA UTRKE
Organizatora utrke ovim putem pozivam da barem djelimično ispravi štetu koju je učinio: da ukloni smeće koje je ostavio iza sebe (Trebević Trail markacije i crveno-bijele trake), te pažljivo izvadi svaki ekser i šaraf iz jadnog drveća. Učinite to i javno se putem vlastitih kanala informisanja ispričajte svim ljubiteljima Trebevića za grešku koju ste napravili. A stabla, ako mogu, neka Vam oproste za eksere i šarafe. Ja ne mogu. Nikada nije kasno da ono što se može ispraviti ispravite.

ZA TRKAČE
Trkače pozivam da u narednim godinama ne budu dio dogadjaja koji za posljedicu ima uništavanje prirode. Korak više, koji bi po mom mišljenju bio najbolji odgovor organizatoru na ovakvo ponašanje, jeste da svoju finišersku medalju za Trebević Trail 2024 VRATE ORGANIZATORU NA ADRESU putem pošte:

SED "Orlovača"
Ul. Vrelo Miljacke 25
71420 Pale, BiH
+38765314431

ZA SVE LJUBITELJE PRIRODE
Molim da informaciju o navedenom podijelite na bilo koji način: dijeljenjem posta, teksta, fotografija putem društvenih mreža, apelom lokalnim medijima da objave informaciju o istom, razgovorom sa kolegama planinarima, te na bilo koji drugi prikladan način.

ORGANIZATOR
Trebević Trail
Speleološko-ekološko društvo Orlovača

POKROVITELJI TRKE:
Grad Istočno Sarajevo
Turistička Organizacija Grada Istočno Sarajevo
Opština Istočni Stari Grad-Општина Источни Стари Град

U potpisu,
gradjanin, ljubitelj prirode, planinar, trkač, ekolog.
Last edited by kB27 on 09/07/2024 16:56, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4863 Re: Trcanje...

Post by konektovan »

Joj neandertalaca sta rade...
Logovan

#4864 Re: Trcanje...

Post by Logovan »

liyf wrote: 03/07/2024 03:26 Koje je bilo najbolje vrijeme za Igmanski cener? Jel bio iko, kakva su iskustva?
Trčao 5k. Staza za 5k kao prije za 10k, asfalt, malo kamenja, uzbrdo, nizbrdo. :D Moram reći da nije baš ugodno trčati po onom kamenju, manji pogrešan korak i ode noga. :mrgreen: Pogotovo onaj prvi dio sa kamenjem. Vrućina pukla standardno, na nekim dijelovima staze sam se napatio baš.
nepass1 wrote: 08/07/2024 08:41 Je li ko trcao konjic? Ja trcao stafetu :D
Najbolja moja utrka ove sezone i najlakse istrcana. Fino sporije krenuo, na kraju malkice ubrzao ali drzao svih 5km slican pejs. Nije mi ni onaj valoviti dio smetao.
Po prvi put odradio Konjic. Sviđa mi se staza zbog mostova. :D Ostvario dobro vrijeme, možda čak i najbolje na utrkama 10k. Hvala ljudima pored staze za podršku i djeci naravno. :thumbup:
Tabijat

#4865 Re: Trcanje...

Post by Tabijat »

nepass1 wrote: 08/07/2024 08:41 Je li ko trcao konjic? Ja trcao stafetu :D
Logovan wrote: 09/07/2024 11:31 Po prvi put odradio Konjic. Sviđa mi se staza zbog mostova. :D Ostvario dobro vrijeme, možda čak i najbolje na utrkama 10k. Hvala ljudima pored staze za podršku i djeci naravno. :thumbup:
Bila, ali samo kao volonter na okrepi.
Logovan

#4866 Re: Trcanje...

Post by Logovan »

Tabijat wrote: 09/07/2024 14:41 Bila, ali samo kao volonter na okrepi.
Hvala i vama volonterima. :D Nemam nikakvog prigovora, vodu sam odmah dobijao. :D
Tabijat

#4867 Re: Trcanje...

Post by Tabijat »

Logovan wrote: 09/07/2024 15:21
Tabijat wrote: 09/07/2024 14:41 Bila, ali samo kao volonter na okrepi.
Hvala i vama volonterima. :D Nemam nikakvog prigovora, vodu sam odmah dobijao. :D
Prvi put volontiram, nisu nam baš najbolje ni objasnili, sigurno je bilo grešaka ali ne namjernih.
Ja sam bila na okretaljci (mislim da je to prva okrepa), ako je nekome ispala voda, izvinjavam se :)
kB27

#4868 Re: Trcanje...

Post by kB27 »

Logovan

#4869 Re: Trcanje...

Post by Logovan »

Utrke na deset i pet kilometara će okupiti 1200 učesnika iz 25 zemalja svijeta. :tooo:
Logovan

#4870 Re: Trcanje...

Post by Logovan »

Tabijat wrote: 10/07/2024 21:59 Prvi put volontiram, nisu nam baš najbolje ni objasnili, sigurno je bilo grešaka ali ne namjernih.
Ja sam bila na okretaljci (mislim da je to prva okrepa), ako je nekome ispala voda, izvinjavam se :)
Ma koliko sam primijetio niko se nije žalio. Sve super prošlo rekao bih. :D :thumbup:
nepass1

#4871 Re: Trcanje...

Post by nepass1 »

kB27 wrote: 11/07/2024 16:22 https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... aju/552912

Da ne bude, nismo znali. :mrgreen:
Nas pet sto pise ovdje znamo :lol:
Tamo okaciti na temu gdje se pomaga kad se ulice blokiraju
kB27

#4872 Re: Trcanje...

Post by kB27 »

nepass1 wrote: 11/07/2024 19:54
kB27 wrote: 11/07/2024 16:22 https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... aju/552912

Da ne bude, nismo znali. :mrgreen:
Nas pet sto pise ovdje znamo :lol:
Tamo okaciti na temu gdje se pomaga kad se ulice blokiraju
Nije mi bas toliko stalo da znaju. :mrgreen:
nepass1

#4873 Re: Trcanje...

Post by nepass1 »

Bolje da pizde tri dana nego samo nedelju :lol:
liyf

#4874 Re: Trcanje...

Post by liyf »

Vaja saobraćajnim palicajcima regulisati saobraćaj. Na maratonu mogao poginut deset puta zbog njih
kB27

#4875 Re: Trcanje...

Post by kB27 »

liyf wrote: 12/07/2024 03:26 Vaja saobraćajnim palicajcima regulisati saobraćaj. Na maratonu mogao poginut deset puta zbog njih
Nece ovdje biti problem, zatvoren cijeli prsten Vijecnica - SCC i nema nikakve sanse da se igdje pojavi automobil. U biti nema regulacije saobracaja, samo zatvaranje. :)
Post Reply