Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kB27

#15951 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

Peryton_ wrote: 09/07/2024 17:06 Pogresan ali jedini način da se nesto uradi.
Znam, nazalost. Uradit ce nesto jedino pod pritiskom medija, ako i tako.

Ako on prijavi, pod imenom i prezimenom, i posalje video, prije ce dobiti kaznu za koristenje mobitela u toku voznje nego sto ce ovaj biti kaznjen.
kabal1337

#15952 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kabal1337 »

drug_profi wrote: 09/07/2024 17:05
kabal1337 wrote: 09/07/2024 17:02 ala honda fury motociklu
Ovaj. Abnormalno. Mislim da nema prigusivaca vec da je direkt iz cilindra zvuk.
Crni sljem nosi, nije kaciga.
E njemu sam neki dan nabrojao sve cega sam se sjetio.
i ovaj je

i eto sta ti znaci recimo da ga cujes kada ga ne vidis?
Ili vozac slusa glasnije muziku, opet ga ne vidi...
kB27

#15953 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

"Ne slusamo muziku, slusamo motor(e)" dobija potpuno novi smisao :lol:
kabal1337

#15954 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kabal1337 »

Ma kad ovi zavrnu sportske motocikle kazes joj jest glasno, ili vidi kretena. Ali te ne zabole usi.
A ovaj grglja ko chopper, zabole te usi koliko je glasno jos u neutralnoj brzini. Fakat bespotrebno. Razumijem eto nesto malo modifikujes, ali ovo je zaista previse.
Laplace

#15955 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

kB27 wrote: 09/07/2024 12:22
vjeshalica wrote: 09/07/2024 12:11 https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/91 ... e-ambasade

Romobilom udario dva pjesaka.....dosli su pjesaci na red da ih mlave po troyoaru
Crna hronika BH trotoara.

Strasno, vidi se na slikama, nije onaj "obicni" romobil u pitanju nego ona zelena nindza, odignuta od zemlje i sa velikim tockovima, koja bez problema vozi 40kmh. Sto je u svakoj normalnoj drzavi na ovom dunjaluku zakonom zabranjeno i na biciklistickim stazama ili cestama, a ne trotoarima. Ima ga moj komsija, nadam se da nije on - inace fin cikica.

I pjesaci su nerijetko ko muha bez glave, to mijenja smjer kretanja kao da je CC muha, nece ni pogledati ide li ko pjeske a kamoli cim drugim.

Sve ovo je rezultat divljeg zapada i nerada policije po pitanju "ma pusti". Sta ima veze sto romobili voze trotoarima, sta ima veze sto se parkira na biciklistickim stazama, sta ima veze sto pjesaci setaju istim tim stazama, sta ima veze sto roditelji puste djecu da na pomocnim tockovima voze biciklistickom stazom. Cudim se kako svaki dan desetine neuatomobilskih ucesnika u saobracaju nisu na KUM-u.
Zanimljive su neke prakse u Italiji. Trotoar je (bar u Trstu) prostor i za pješake i za bicikliste. Za nekih petnaestak dana u ove dvije godine u raznim gradovima u Italiji nisam vidio nijedan električni romobil ni na cesti ni na trotoaru ni na biciklističkoj stazi, kao da ih u Italiji i nema. Kod nas i u najmanjim mjestima voze romobile (pa onda povećavaju broj časova TZO u školama, dok im djeca školskog uzrasta voze romobil ako će ići negdje dalje od pet metara.

Pješački semafori imaju i žuto svjetlo (čak mi se čini da svijetli duže nego zeleno), koje signalizira da možeš preći ako si već na pješačkom prelazu. I uglavnom uvijek imam vremena da normalnim korakom pređem cestu.

Pješaci ne hodaju toliko kao muhe bez glave kao kod nas, mada nije baš neki totalni red, ne drže se 100% propisa (ima prelazaka van pješaćkog (iako je on blizu), ali nema rizičnih prelazaka ceste.

I pored toga što pješačke staze dijele pješaci i biciklisti (tamo gdje nema bicisklističkih staza, na trotoarima stoji horizontalna oznaka na kojoj su naslikani pješak i biciklista), nema nekih situacija u kojima bo moglo doći do sudara.

Vozi se dosta brzo, ali opet nisam primijetio ništa što bi mirisalo na sudar, još manje sudar. Prođu i kroz crveno, ako su u zaletu ne zamaraju se time da li će sa trepćućeg žutog preći na crveno nego samo voze - čini se da se takvi prelasci na crveno tolerišu obzirom da je to, čini se, pravilo.
Laplace

#15956 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:41
kB27 wrote: 09/07/2024 12:33
konektovan wrote: 09/07/2024 12:31 Svaki dan neko nastrada...zbog romobila, dksta slucajeva se i ne prijavljuje..
Sto policija jedva doceka. Statisticki nemamo problem sa njima, ne treba se nista poduzimati.

Evo i za ovaj slucaj, policija sama kaze da ce uvidjaj vrsiti samo ako se utvrdi znacajniji stepen povreda. WTF?

Problemi ce se vremenom nakupljati, i onda ce odjednom neko odluciti da ih "rijesi" - kako ce ih rijesiti, tako sto ce potpuno zabraniti ova vozila koja su odlican vid prevoza. Samo se zna gdje im je mjesto - biciklisticka staza gdje postoji, desna ivica kolovoza gdje ne postoji. Na trotoaru moze ali pored sebe, ili brzinom do 7.5kmh. Kao u cijelom svijetu.
U Srbiji je donesen zakon da se romobil mora registrovati kao i svako drugo vozilo.
Preko noći niko ih ne vozi više.
To bi objasnilo zašto ih za ova tri dana u Trstu nisam vidio. Moguće da se i u Italiji moraju registrovati. Ili nisu popularni kao kod nas. Tamo od dvotočkaša najčeše voze bicikle i skutere.
Laplace

#15957 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

kB27 wrote: 09/07/2024 12:48
DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:40
kB27 wrote: 06/07/2024 22:33 https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/91 ... la-zena-32

Jezivo je koliko ljudima nista ne vrijedi njihov zivot.
opet se skuter (u zakonu moped) naziva motociklom u medijima.
Koliku brzino ovo, kako god ga zvali, moze razviti? Koliko vidim Nissan, koji uglavnom nije plasticno auto, dooooobro ostecen. Covjek sisao bukvalno s ceste i cekao udar. :sad:

Opet ponavljam, jezivo je koliko ljudima nista ne vrijedi njihov zivot. Ovo ne znam moze li se nesrecom nazvati, vise svjesnim cinom izazivanja sudbine. Na govnetu koje ne moze ni ubrzati kada ti zatreba da se izvuces iz ovakve situacije.
Nissan isti kao moj, ako dobro vidim. Čak i ista boja. Vozač dvije godine stariji od mene. Odmah mi je naumpalo to kolikom brzinom je žena sa skuterom morala voziti da napravi ovoliku štetu na ovom autu.
kB27

#15958 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

Laplace wrote: 09/07/2024 18:06
kB27 wrote: 09/07/2024 12:22
vjeshalica wrote: 09/07/2024 12:11 https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/91 ... e-ambasade

Romobilom udario dva pjesaka.....dosli su pjesaci na red da ih mlave po troyoaru
Crna hronika BH trotoara.

Strasno, vidi se na slikama, nije onaj "obicni" romobil u pitanju nego ona zelena nindza, odignuta od zemlje i sa velikim tockovima, koja bez problema vozi 40kmh. Sto je u svakoj normalnoj drzavi na ovom dunjaluku zakonom zabranjeno i na biciklistickim stazama ili cestama, a ne trotoarima. Ima ga moj komsija, nadam se da nije on - inace fin cikica.

I pjesaci su nerijetko ko muha bez glave, to mijenja smjer kretanja kao da je CC muha, nece ni pogledati ide li ko pjeske a kamoli cim drugim.

Sve ovo je rezultat divljeg zapada i nerada policije po pitanju "ma pusti". Sta ima veze sto romobili voze trotoarima, sta ima veze sto se parkira na biciklistickim stazama, sta ima veze sto pjesaci setaju istim tim stazama, sta ima veze sto roditelji puste djecu da na pomocnim tockovima voze biciklistickom stazom. Cudim se kako svaki dan desetine neuatomobilskih ucesnika u saobracaju nisu na KUM-u.
Zanimljive su neke prakse u Italiji. Trotoar je (bar u Trstu) prostor i za pješake i za bicikliste. Za nekih petnaestak dana u ove dvije godine u raznim gradovima u Italiji nisam vidio nijedan električni romobil ni na cesti ni na trotoaru ni na biciklističkoj stazi, kao da ih u Italiji i nema. Kod nas i u najmanjim mjestima voze romobile (pa onda povećavaju broj časova TZO u školama, dok im djeca školskog uzrasta voze romobil ako će ići negdje dalje od pet metara.

Pješački semafori imaju i žuto svjetlo (čak mi se čini da svijetli duže nego zeleno), koje signalizira da možeš preći ako si već na pješačkom prelazu. I uglavnom uvijek imam vremena da normalnim korakom pređem cestu.

Pješaci ne hodaju toliko kao muhe bez glave kao kod nas, mada nije baš neki totalni red, ne drže se 100% propisa (ima prelazaka van pješaćkog (iako je on blizu), ali nema rizičnih prelazaka ceste.

I pored toga što pješačke staze dijele pješaci i biciklisti (tamo gdje nema bicisklističkih staza, na trotoarima stoji horizontalna oznaka na kojoj su naslikani pješak i biciklista), nema nekih situacija u kojima bo moglo doći do sudara.

Vozi se dosta brzo, ali opet nisam primijetio ništa što bi mirisalo na sudar, još manje sudar. Prođu i kroz crveno, ako su u zaletu ne zamaraju se time da li će sa trepćućeg žutog preći na crveno nego samo voze - čini se da se takvi prelasci na crveno tolerišu obzirom da je to, čini se, pravilo.
Super informacije. Nisam duuugo bio u Italiji, ovo moje je na bazi vidjenog u Holandiji, Belgiji, Njemackoj i UK.

Romobila mozda nema jer su mozda zabranjeni, ali nisam siguran za Italiju. Recimo, cini mi se da ih je Pariz potpuno zabranio. Barem se sjecam za ove koji se iznajmljuju, a svjedocimo da je puno veci broj divljaka na iznajmljenim nego vlastitim. Mada strogog pravila nema.

London:
Semafor za auta, semafor za pjesake, semafor za bicikliste, apsolutno svaka cesta nizeg prioriteta ima ocrtano da je biciklisticki saobracaj ravnopravan motornim vozilima - i svi vozaci se tako i ponasaju, nikad ti niko nece zatrubiti cak i kada te ne moze zaobici na cesti sa jednom trakom i 300 metara vozi iza tebe, a svaka cesta viseg priroiteta (koja nije autocesta) ima Bus Lane za autobuse, taksi vozila, bicikliste, i svakih 500m stoji Law Enforcement Camera koja salje kazne za voznju "obicnih" automobila tom trakom. Pjesacki prelazi dijagonalno po raskrsnici, pjesacki intervali potpuno odvojeni od automobilskih (kada ti je zeleno kao pjesaku, u 99% slucajeva je svim automobilima crveno), pjesacki intervali kada je za sve pjesake zeleno a za sva vozila crveno - uz dozvolu prelaska raskrsnice u apsolutno svim smjerovima. Semafori za pjesake koji odbrojavaju sekunde "zutog svjetka" nakon sto se ugasi zeleno. Ocrtane biciklisticke trake sa dozvolom za voznju u suprotnom smjeru na jednosmjernim cestama za automobile (gdje ima dovoljno sirine). Specijalni prostor za bicikliste i eventualno motocikle ispred svih vozaca na semaforu, odnosno izmedju stop linije za automobile i pjesackog prelaza, koji sluzi za njihov brzi start i prolazak raskrsnice prije nego sto se zaguzva. Semafori za bicikliste koji se otvaraju 1-2 sekunde prije onih za automobile, opet da mogu proci kroz raskrsnicu prije nego sto se zaguzva. Nije zgoreg dodati i (za nas neobicnu) voznju svega i svacega lijevom stranom.

I sto ce vjerujem mogima biti jako cudno - jedan od slobodno cu reci deset hiljada biciklista vozi trotoarom. Ako ga vidis, znas da je 100% turista na iznajmljenom Lime-u ili tako nesto. Apsolutno svaki regularni biciklista, a ima i commutera koji pod punom biciklistickom opremom vjerovatno voze s kraja na kraj grada, preko pjesackog prelaza gura bicikl, ako zeli proci trotoarom ili pjesackom zonom da sebi skrati put takodjer gura bicikl, itd.

Proveo sam jako puno vremena gore u posljednje vrijeme. Nikad nikakav belaj ili problem u saobracaju, izuzev jednog manjeg udesa. Covjek zakocio da propusti pjesake, ovaj iza se zaletio i tuk. Bez rijeci izadjose obojica da pogledaju stetu i popune sto treba za osiguranje.

Kod nas bi na tu kolicinu saobracaja, toliko vrsta transporta, toliko specificnosti i toliko dinamike, dnevno bilo 20 udesa na svakih 100 automobila i 10 tesko povrijedenih na 100 stanovnika.

Amsterdam mi se cinio kao ludilo, dok nisam otisao u London. :lol:
Last edited by kB27 on 09/07/2024 18:23, edited 2 times in total.
Laplace

#15959 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

kB27 wrote: 09/07/2024 12:52
DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:48 Najgora stvar od svega što rade je što se voze kontra smjerom pretežno u jednosmjernim ulicama.
Kad se uključuješ u jednosmjernu ulicu gledaš logično u smjeru odakle dolazi saobraćaj.
Nije mi se jednom desilo da krenem, kad ono romobil iz kontra smjera.
Vrlo je jednostavno. Romobil u zakonu izjednaciti sa biciklom, a na bicikl zaista primijeniti postojeci zakon. Na biciklistickoj stazi se zna kako se ponasas, na cesti se ponasas kao automobil uz dodatak da, osim kada skreces lijevo, duzan si voziti unutar 1m od desne ivice kolovoza. Strogo kaznjavati svako nepostivanje propisa, ALI strogo kaznjavati i vozace automobila koji ne postuju propise kada su biciklisti u pitanju. Prvenstveno mislim na oduzimanje prava prvenstva i nepropisno zaobilazenje na nedovoljnom razmaku.

Stvarno je vrlo jednostavno, ko je bio dva dana u gradu u kojem je bicikl ravnopravno prevozno sredstvo zna o cemu govorim.
Bio sam i vidio kako biciklisti mogu staze djeliti i sa pješacima i sa vozilima a da sve protiče uredno i bez rizika. Samo se moraju poštovati par jednostavnih (i logičnih) pravila i svi sretni.
Laplace

#15960 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

kB27 wrote: 09/07/2024 12:54
DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:51

Koliku brzino ovo, kako god ga zvali, moze razviti? Koliko vidim Nissan, koji uglavnom nije plasticno auto, dooooobro ostecen. Covjek sisao bukvalno s ceste i cekao udar. :sad:

Opet ponavljam, jezivo je koliko ljudima nista ne vrijedi njihov zivot. Ovo ne znam moze li se nesrecom nazvati, vise svjesnim cinom izazivanja sudbine. Na govnetu koje ne moze ni ubrzati kada ti zatreba da se izvuces iz ovakve situacije.
Crash testovi oni za auta što smo svi vidjeli se rade na 40 na sat. Auto se raspadne totalno.
Kod nas ljudi potcjenjuju tu brzinu.
Nek su oba vozila išla po 40 na sat, udar je jačine od 80.
Više nego dovoljno za poginuti.
To ok, ali vecina tih testova je kolizija auto-auto ili auto-zid. Napraviti ovakvu stetu mopedom od 200kg ili koliko vec, na vozilu koje je vjerovatno ili se zaustavilo da joj pomogne koliko moze ili znacajno usporilo, nije moglo pri nekoj bezveznoj brzini. 70kmh minimum.

Kako je ona poginula nije uopce upitno, mislim da s obzirom na stetu nije nikakvu sansu imala cak i ako je imala kacigu.
Ovaj Nissan ima nekih 1550 kg mase, a po slici mi se čini da je pobjegao maksimalno desno i vjerovatno maksimalno usporio ili stao. Čini se da je uradio sve što je mogao da izbjegne nesreću ili bar smanji posljedice.
kB27

#15961 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

Laplace wrote: 09/07/2024 18:22
kB27 wrote: 09/07/2024 12:54
DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:51

Crash testovi oni za auta što smo svi vidjeli se rade na 40 na sat. Auto se raspadne totalno.
Kod nas ljudi potcjenjuju tu brzinu.
Nek su oba vozila išla po 40 na sat, udar je jačine od 80.
Više nego dovoljno za poginuti.
To ok, ali vecina tih testova je kolizija auto-auto ili auto-zid. Napraviti ovakvu stetu mopedom od 200kg ili koliko vec, na vozilu koje je vjerovatno ili se zaustavilo da joj pomogne koliko moze ili znacajno usporilo, nije moglo pri nekoj bezveznoj brzini. 70kmh minimum.

Kako je ona poginula nije uopce upitno, mislim da s obzirom na stetu nije nikakvu sansu imala cak i ako je imala kacigu.
Ovaj Nissan ima nekih 1550 kg mase, a po slici mi se čini da je pobjegao maksimalno desno i vjerovatno maksimalno usporio ili stao. Čini se da je uradio sve što je mogao da izbjegne nesreću ili bar smanji posljedice.
I meni isto, stoji bukvalno uz ogradu koja je na zemlji betonirana. Po tome sto je motocikl ostao isperd automobila i nakon sudara jasno je i da je stajao ili se skoro zaustavio. Sto ukazuje i na to da mozda i nije bila neka velika brzina kojom je vozila, ali dzaba. Lokalna cesta, koliko mogu vidjeti.
preludezalude

#15962 Re: Crna hronika BH cesta

Post by preludezalude »

Laplace wrote: 09/07/2024 18:15
DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:40

opet se skuter (u zakonu moped) naziva motociklom u medijima.

Nissan isti kao moj, ako dobro vidim. Čak i ista boja. Vozač dvije godine stariji od mene. Odmah mi je naumpalo to kolikom brzinom je žena sa skuterom morala voziti da napravi ovoliku štetu na ovom autu.
Nebi ja rekao da je ovo moped.
Laplace

#15963 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Ateista wrote: 09/07/2024 13:45
DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:48 Najgora stvar od svega što rade je što se voze kontra smjerom pretežno u jednosmjernim ulicama.
Kad se uključuješ u jednosmjernu ulicu gledaš logično u smjeru odakle dolazi saobraćaj.
Nije mi se jednom desilo da krenem, kad ono romobil iz kontra smjera.
Vrlo je jednostavno. Romobil u zakonu izjednaciti sa biciklom, a na bicikl zaista primijeniti postojeci zakon. Na biciklistickoj stazi se zna kako se ponasas, na cesti se ponasas kao automobil uz dodatak da, osim kada skreces lijevo, duzan si voziti unutar 1m od desne ivice kolovoza. Strogo kaznjavati svako nepostivanje propisa, ALI strogo kaznjavati i vozace automobila koji ne postuju propise kada su biciklisti u pitanju. Prvenstveno mislim na oduzimanje prava prvenstva i nepropisno zaobilazenje na nedovoljnom razmaku.

Stvarno je vrlo jednostavno, ko je bio dva dana u gradu u kojem je bicikl ravnopravno prevozno sredstvo zna o cemu govorim.
Donekle ima smisla da se romobili izjednace sa biciklima, medjutim dosli smo do toga da zbog idiota koji voze romobil (a ima ih sve vise) pocinju ispastati biciklisti koji su ipak u najvecoj mjeri sasvim korektni. Problem je sto se bicklisti ne mogu i ne smiju psolati na cestu, voziti bicikl cestom je samoubistvo. Gdje ima biciklisticka staza podrzavam zabranu voznje trotoarom, ali gdje nema staze ostaje jedino trotoar da se moze voziti. Onaj ko se zalaze za voznju cestom, opet cu pitati da li bi poslao dijete od 4-5 godina da vozi bicikl cestom, ili treba skroz zabraniti djeci da voze bicikl? Koliko god na prvu ima smisla, ipak bi trebalo napraviti razliku izmedju romobila i bicikla.
Biciklisti i skuteri opušteno voze cestom kojom voze i auta - bez incidentnih situacija:

Image

Oznake na trotoaru/pješačkoj stazi koje pokazuju da je to staza i za pješake i za bicikliste (ne vidi se cijela oznaka za pješake jer sam slikao ptičurinu a ne oznake):

Image

Također, bez problema.
kB27

#15964 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

Da. Uostalom, koga stvarno zanima, srecom danas ima Google Street View i eto te na ulicama grada po izboru u roku od 10 sekundi.

Zasto "tamo" funkcionise, a kod nas bas i ne?! Zato sto su "tamo" skoro svi vozaci ponekad i biciklisti i ponekad i pjesaci. Kod nas su za vecinu vozaca biciklisti jos uvijek "pederi" a pjesaci "vidi onog jadnika ide pjeske". Kako ocekivati da jedni druge i trece razumiju.

I sto su ljudi puno normalniji od nas po svim parametrima.
noviclan

#15965 Re: Crna hronika BH cesta

Post by noviclan »

SpecialOffer wrote: 09/07/2024 16:18 Gdje prijaviti pripadnika oruzanih snaga koji divlja sa sluzbenim Caddyem na relaciji Sarajevo-Tuzla, pretice par puta u krivinama preko pune. Sve snimljeno.

Image
Najsigurnije preko pune preticati "drugi" ne smiju a ti smijes, ali ovaj je malo pretjerao ako je krenuo ovdje sisnuti tegljac sa cisternom :roll:
avijon

#15966 Re: Crna hronika BH cesta

Post by avijon »

kB27 wrote: 09/07/2024 18:41 Da. Uostalom, koga stvarno zanima, srecom danas ima Google Street View i eto te na ulicama grada po izboru u roku od 10 sekundi.

Zasto "tamo" funkcionise, a kod nas bas i ne?! Zato sto su "tamo" skoro svi vozaci ponekad i biciklisti i ponekad i pjesaci. Kod nas su za vecinu vozaca biciklisti jos uvijek "pederi" a pjesaci "vidi onog jadnika ide pjeske". Kako ocekivati da jedni druge i trece razumiju.

zato sto ovdje sto "slabiji" vid prevoza to veca frustrirana drkadzija + ne poštuju nijedan propis a htjeli bi prema njima svaki da se poštuje dok im ide u korist
kB27

#15967 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

avijon wrote: 09/07/2024 18:52
kB27 wrote: 09/07/2024 18:41 Da. Uostalom, koga stvarno zanima, srecom danas ima Google Street View i eto te na ulicama grada po izboru u roku od 10 sekundi.

zato sto ovdje sto "slabiji" vid prevoza to veca frustrirana drkadzija + ne poštuju nijedan propis a htjeli bi prema njima svaki da se poštuje dok im ide u korist
Da. A "tamo"... svaki vozac automobila (a u uzem centru grada vozila su 95% ili autobusi, ili taksiji, ili dostavna vozila, ne vise od 5% privatna vozila) zna da svaki onaj koji prodje na alternativnom prevoznom sredstvu znaci jedno vozilo manje na cesti i njemu nekoliko sekundi ranije stizanje na destinaciju. A sretne najmanje 100+ biciklista na svakih 1km voznje, pa preracunaj. 8-)

Biciklisti su primjer, isto je za sve sto je na dva tocka, a moze se efikasno kretati kroz gradsku guzvu.
avijon

#15968 Re: Crna hronika BH cesta

Post by avijon »

kB27 wrote: 09/07/2024 18:58

Da. A "tamo"... svaki vozac automobila (a u uzem centru grada vozila su 95% ili autobusi, ili taksiji, ili dostavna vozila, ne vise od 5% privatna vozila) zna da svaki onaj koji prodje na alternativnom prevoznom sredstvu znaci jedno vozilo manje na cesti i njemu nekoliko sekundi ranije stizanje na destinaciju. A sretne najmanje 100+ biciklista na svakih 1km voznje, pa preracunaj. 8-)

Biciklisti su primjer, isto je za sve sto je na dva tocka, a moze se efikasno kretati kroz gradsku guzvu.
nema kulture, nema kućnog odgoja i to je to, nece nikad bit bolje
zakon da uvodi kulturu je prespor i nezainteresiran imaju bitnijih problema koje ne rjesavaju itd. preživljavanje, snalaženje, zakon ludjeg i jaceg
Ateista

#15969 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

Laplace wrote: 09/07/2024 18:36
Ateista wrote: 09/07/2024 13:45

Donekle ima smisla da se romobili izjednace sa biciklima, medjutim dosli smo do toga da zbog idiota koji voze romobil (a ima ih sve vise) pocinju ispastati biciklisti koji su ipak u najvecoj mjeri sasvim korektni. Problem je sto se bicklisti ne mogu i ne smiju psolati na cestu, voziti bicikl cestom je samoubistvo. Gdje ima biciklisticka staza podrzavam zabranu voznje trotoarom, ali gdje nema staze ostaje jedino trotoar da se moze voziti. Onaj ko se zalaze za voznju cestom, opet cu pitati da li bi poslao dijete od 4-5 godina da vozi bicikl cestom, ili treba skroz zabraniti djeci da voze bicikl? Koliko god na prvu ima smisla, ipak bi trebalo napraviti razliku izmedju romobila i bicikla.
Biciklisti i skuteri opušteno voze cestom kojom voze i auta - bez incidentnih situacija:

Image

Oznake na trotoaru/pješačkoj stazi koje pokazuju da je to staza i za pješake i za bicikliste (ne vidi se cijela oznaka za pješake jer sam slikao ptičurinu a ne oznake):

Image

Također, bez problema.
Ovo sa prve slike je biciklisticka staza, iako je u nivou ceste ipak je posebna traka kojom vozila ne idu i to je ok, nije isto kao kad biciklisti moraju voziti istom trakom ko i motorna vozila.
Laplace

#15970 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 09/07/2024 15:17 https://mo.ks.gov.ba/sed-ispiti/raspore ... za-09-juli

Image

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 14:53

Do 50 kubika polažu se testovi, a ne propisi, i ništa se iz njih o vožnji vozila na dva točka ne nauči.
Ako imaš B kategoriju, bez obzira jesi li zadnji duduk i kreten za volanom, možeš hladno sjesti na skuter do 50 kubika i voziti.
I onda ljudi zaginu. I onda motociklisti kreteni.
Navodis da si 20 godina na motoru, pa bruka prava da ne znas da za moped se polazu saobracajni propisi, zargonski se nazivaju testovi . Itekako se moraju imati polozeni.
Pa, i u testovima je dio pitanja iz saobraćajnih propisa. Ili se nešto promijenilo u međuvremenu.
SpecialOffer

#15971 Re: Crna hronika BH cesta

Post by SpecialOffer »

noviclan wrote: 09/07/2024 18:46
SpecialOffer wrote: 09/07/2024 16:18 Gdje prijaviti pripadnika oruzanih snaga koji divlja sa sluzbenim Caddyem na relaciji Sarajevo-Tuzla, pretice par puta u krivinama preko pune. Sve snimljeno.

Image
Najsigurnije preko pune preticati "drugi" ne smiju a ti smijes, ali ovaj je malo pretjerao ako je krenuo ovdje sisnuti tegljac sa cisternom :roll:
Sta ima najsigurnije preko pune. :roll: Najjace cisterna nije sporo vozila.
Laplace

#15972 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 15:30
kB27 wrote: 09/07/2024 15:27
DaysleepeR wrote: 09/07/2024 15:23

Jedino što raja lupa i izmišlja te brzine od 150, 200, nemaju ljudi pojma kako izgleda ta brzina.
Na toj brzini od tijela i od motocikla ne ostane ništa.
Ako na slikama uviđaja nakon pogibije kod oduzimanja prednosti vidite motor odmah uz automobil i tijelo par metara dalje pokriveno, tu je bila jako mala brzina.
Razmislite malo, fizika iz osnove škole je u pitanju.
Karikiranje.

Cesto pomaze da ilustrira nesto, iako u praksi ne mora biti prisutno osim jednom u milion slucajeva. Ukljucujem se sa bocne ulice na (krivudavu) lokalnu saobracajnicu na kojoj je ogranicenje 40 km/h. Ne postoji ni teoretska sansa da ne "oduzmem prvenstvo" necemu sto se krece 150 km/h (nebitno da li je motor, kamion, noj ili biciklista). Po napisanom od strane drugog forumasa, pomenuti motor, kamion, noj ili biciklista nije "nista kriv" i samo sam ja kriv jer sam se ukljucio na praznu cestu a on se 1.6 sekundi kasnije zalijepio za moj gepek.
Ograničenja na ceste stavlja struka kao preporučenu za proći tu dionicu na siguran način.
Nema apsolutno teoretske šanse za proći krivudavu cestu na kojoj stoji 40 ograničenje brzinom od 150.
Ali može biti ovakva situacija: naseljeno mjesto, ograničenje 40, auto se hoće uključiti sa sporedne ulice, ali ima živu ogradu i zbog nje ne vidi dalje od 30 metara. Sve OK ako se vozi do 50, ima se vremena polako izaći i izviriti, pa čak i vratiti ako nešto ide. ali ako auto ili motor idu 90 ili brže, manje su šanse da ćeš ga vidjeti na vrijeme da makar staneš prije nego što pola auta bude na cesti.
Laplace

#15973 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 09/07/2024 15:51 @DaysleepeR
Ja ne kontam što se ti pališ.
Ono što nervira sve vozače jeste bahatost drugih.
Ako nisi takav, što te se to tiče? Siguran sam da dijeliš mišljenje sa nama.
Motoristi su lapo/lapo.
Ekstra obzirni i pazljivi vozaci ili debili/sehidi na cekanju.
Ja sam 100% siguran da si ti među prvom grupom, a svakako imaš ond aisto mišljenje o ovoj drugoj grupi.
Isto se odnosi i za vozače ostalih motornih vozila, ali niko ih ne generalizuje iako imamo svakodnevno katastrofalne odluke koje dovode do smrti.
Kao ja sa nastavnicima. Uvijek se upalim iako sam svjestan da je 95% upravo onakvo kako ih ovdje opisuju, ali me generalizacije nerviraju zbog onih 5%.

Jedno vrijeme sam se družio sa bajkerima (ne skuterašima nego baš bajkerima), svi su OK momci, vole motore i brzinu ali voze razumno. Ovi nerazumni dovode do stereotipa.
Laplace

#15974 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

preludezalude wrote: 09/07/2024 18:32
Laplace wrote: 09/07/2024 18:15

Nebi ja rekao da je ovo moped.
Slabo ja to razlikujem. Valjda skuter.
Laplace

#15975 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

avijon wrote: 09/07/2024 19:09
kB27 wrote: 09/07/2024 18:58

nema kulture, nema kućnog odgoja i to je to, nece nikad bit bolje
zakon da uvodi kulturu je prespor i nezainteresiran imaju bitnijih problema koje ne rjesavaju itd. preživljavanje, snalaženje, zakon ludjeg i jaceg
Image
Post Reply