Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kB27

#15851 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/91 ... la-zena-32

Jezivo je koliko ljudima nista ne vrijedi njihov zivot.
vjeshalica

#15852 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

E svasta
Ateista

#15853 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

Kako je vozac skutera juce mogao zavrsiti u crnoj hronici... Vozim desnom trakom i hocu da se prestrojim u lijevu i dajem lijevi zmigavac. Prije nego sto sam krenuo vidim u retrovizoru vozaca skutera kako prolazi izmedju traka i drugih auta i priblizava mi se, reko bas da vidim hoce li reagovati na zmigavac ili nece, lik je hladno prosao pored mene bez obzira na to sto sam ja sve vrijeme imao upaljen zmigavac da se prestrojim, ima srece sto nije naletio na nekog ko ne prati retrovizore. Kakav debil, nisam mogao vjerovati.
nepass1

#15854 Re: Crna hronika BH cesta

Post by nepass1 »

Eno na skenderiji romobil na podu i patrola sa rotacijom, neko nastradao opet
vjeshalica

#15855 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/91 ... e-ambasade

Romobilom udario dva pjesaka.....dosli su pjesaci na red da ih mlave po troyoaru
kB27

#15856 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

vjeshalica wrote: 09/07/2024 12:11 https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/91 ... e-ambasade

Romobilom udario dva pjesaka.....dosli su pjesaci na red da ih mlave po troyoaru
Crna hronika BH trotoara.

Strasno, vidi se na slikama, nije onaj "obicni" romobil u pitanju nego ona zelena nindza, odignuta od zemlje i sa velikim tockovima, koja bez problema vozi 40kmh. Sto je u svakoj normalnoj drzavi na ovom dunjaluku zakonom zabranjeno i na biciklistickim stazama ili cestama, a ne trotoarima. Ima ga moj komsija, nadam se da nije on - inace fin cikica.

I pjesaci su nerijetko ko muha bez glave, to mijenja smjer kretanja kao da je CC muha, nece ni pogledati ide li ko pjeske a kamoli cim drugim.

Sve ovo je rezultat divljeg zapada i nerada policije po pitanju "ma pusti". Sta ima veze sto romobili voze trotoarima, sta ima veze sto se parkira na biciklistickim stazama, sta ima veze sto pjesaci setaju istim tim stazama, sta ima veze sto roditelji puste djecu da na pomocnim tockovima voze biciklistickom stazom. Cudim se kako svaki dan desetine neuatomobilskih ucesnika u saobracaju nisu na KUM-u.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#15857 Re: Crna hronika BH cesta

Post by konektovan »

Svaki dan neko nastrada...zbog romobila, dksta slucajeva se i ne prijavljuje..
kB27

#15858 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

konektovan wrote: 09/07/2024 12:31 Svaki dan neko nastrada...zbog romobila, dksta slucajeva se i ne prijavljuje..
Sto policija jedva doceka. Statisticki nemamo problem sa njima, ne treba se nista poduzimati.

Evo i za ovaj slucaj, policija sama kaze da ce uvidjaj vrsiti samo ako se utvrdi znacajniji stepen povreda. WTF?

Problemi ce se vremenom nakupljati, i onda ce odjednom neko odluciti da ih "rijesi" - kako ce ih rijesiti, tako sto ce potpuno zabraniti ova vozila koja su odlican vid prevoza. Samo se zna gdje im je mjesto - biciklisticka staza gdje postoji, desna ivica kolovoza gdje ne postoji. Na trotoaru moze ali pored sebe, ili brzinom do 7.5kmh. Kao u cijelom svijetu.
DaysleepeR

#15859 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

kB27 wrote: 06/07/2024 22:33 https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/91 ... la-zena-32

opet se skuter (u zakonu moped) naziva motociklom u medijima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15860 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Truba »

osta sin iza sam...
oca se ne spominje
baka živa...
1992. godiste preminula
RIP
DaysleepeR

#15861 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

kB27 wrote: 09/07/2024 12:33
konektovan wrote: 09/07/2024 12:31 Svaki dan neko nastrada...zbog romobila, dksta slucajeva se i ne prijavljuje..
Sto policija jedva doceka. Statisticki nemamo problem sa njima, ne treba se nista poduzimati.

Evo i za ovaj slucaj, policija sama kaze da ce uvidjaj vrsiti samo ako se utvrdi znacajniji stepen povreda. WTF?

Problemi ce se vremenom nakupljati, i onda ce odjednom neko odluciti da ih "rijesi" - kako ce ih rijesiti, tako sto ce potpuno zabraniti ova vozila koja su odlican vid prevoza. Samo se zna gdje im je mjesto - biciklisticka staza gdje postoji, desna ivica kolovoza gdje ne postoji. Na trotoaru moze ali pored sebe, ili brzinom do 7.5kmh. Kao u cijelom svijetu.
U Srbiji je donesen zakon da se romobil mora registrovati kao i svako drugo vozilo.
Preko noći niko ih ne vozi više.
hopi

#15862 Re: Crna hronika BH cesta

Post by hopi »

vjeshalica wrote: 09/07/2024 12:11 https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/91 ... e-ambasade

Mene je prije par mjeseci pokupio, tj zabio se u mene
Pisao sam ovdje na nekoj temi
Momak na rupi izgubio kontrolu, i samo pljus u mene i padosmo obojica
Mada jesam i ja bio ko jelen pred farovima, vidim da će me udariti a ja samo stao u mjestu
Mada sve ok, isprljao hlače, ne znam da li bi neko stariji lohotniji baš ok prošao
Fakat nije ok brzo ih voziti, a o uljetanju pred pješačke i raskrsnice da ne govorim
mali_balon

#15863 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mali_balon »

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:41
kB27 wrote: 09/07/2024 12:33

U Srbiji je donesen zakon da se romobil mora registrovati kao i svako drugo vozilo.
Drasticno...mogo bi se tu uvest red da ima volje i znanja ali....ja bi cak davao poticaje da raja kupije ova cuda i bicikla na baterije...stavio ih ma cestu oznacio stazu i obaranje romobiliste ili bicikliste sudio kao pokusaj ubistva...a njima dero guzove ako ih se zatekne na trotoaru
Last edited by mali_balon on 09/07/2024 12:48, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#15864 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

Najgora stvar od svega što rade je što se voze kontra smjerom pretežno u jednosmjernim ulicama.
Kad se uključuješ u jednosmjernu ulicu gledaš logično u smjeru odakle dolazi saobraćaj.
Nije mi se jednom desilo da krenem, kad ono romobil iz kontra smjera.
kB27

#15865 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:40
kB27 wrote: 06/07/2024 22:33 https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/91 ... la-zena-32

Koliku brzino ovo, kako god ga zvali, moze razviti? Koliko vidim Nissan, koji uglavnom nije plasticno auto, dooooobro ostecen. Covjek sisao bukvalno s ceste i cekao udar. :sad:

Opet ponavljam, jezivo je koliko ljudima nista ne vrijedi njihov zivot. Ovo ne znam moze li se nesrecom nazvati, vise svjesnim cinom izazivanja sudbine. Na govnetu koje ne moze ni ubrzati kada ti zatreba da se izvuces iz ovakve situacije.
kB27

#15866 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:41 U Srbiji je donesen zakon da se romobil mora registrovati kao i svako drugo vozilo.
Registracija - u redu. Ali ako je (cjenovno) s ciljem destimulacije - onda ne podrzavam. Ali treba da se zna ko je vlasnik, da drugi ucesnici u saobracaju imaju identifikator koji mogu zapamtiti pa prijaviti divljanje, da se moze "oduzeti registracija" u slucaju zloupotrebe i ne dozvoliti ponovnu registraciju (vrlo lako, po serijskom broju romobila), itd.
DaysleepeR

#15867 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

kB27 wrote: 09/07/2024 12:48

Koliku brzino ovo, kako god ga zvali, moze razviti? Koliko vidim Nissan, koji uglavnom nije plasticno auto, dooooobro ostecen. Covjek sisao bukvalno s ceste i cekao udar. :sad:

Opet ponavljam, jezivo je koliko ljudima nista ne vrijedi njihov zivot. Ovo ne znam moze li se nesrecom nazvati, vise svjesnim cinom izazivanja sudbine. Na govnetu koje ne moze ni ubrzati kada ti zatreba da se izvuces iz ovakve situacije.
Crash testovi oni za auta što smo svi vidjeli se rade na 40 na sat. Auto se raspadne totalno.
Kod nas ljudi potcjenjuju tu brzinu.
Nek su oba vozila išla po 40 na sat, udar je jačine od 80.
Više nego dovoljno za poginuti.
kB27

#15868 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:48 Najgora stvar od svega što rade je što se voze kontra smjerom pretežno u jednosmjernim ulicama.
Kad se uključuješ u jednosmjernu ulicu gledaš logično u smjeru odakle dolazi saobraćaj.
Vrlo je jednostavno. Romobil u zakonu izjednaciti sa biciklom, a na bicikl zaista primijeniti postojeci zakon. Na biciklistickoj stazi se zna kako se ponasas, na cesti se ponasas kao automobil uz dodatak da, osim kada skreces lijevo, duzan si voziti unutar 1m od desne ivice kolovoza. Strogo kaznjavati svako nepostivanje propisa, ALI strogo kaznjavati i vozace automobila koji ne postuju propise kada su biciklisti u pitanju. Prvenstveno mislim na oduzimanje prava prvenstva i nepropisno zaobilazenje na nedovoljnom razmaku.

Stvarno je vrlo jednostavno, ko je bio dva dana u gradu u kojem je bicikl ravnopravno prevozno sredstvo zna o cemu govorim.
Naslovnica

#15869 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Koja je razlika između romobila na baterije i onih običnih, birivaktile?
Osim u brzini?
kB27

#15870 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:51

Crash testovi oni za auta što smo svi vidjeli se rade na 40 na sat. Auto se raspadne totalno.
To ok, ali vecina tih testova je kolizija auto-auto ili auto-zid. Napraviti ovakvu stetu mopedom od 200kg ili koliko vec, na vozilu koje je vjerovatno ili se zaustavilo da joj pomogne koliko moze ili znacajno usporilo, nije moglo pri nekoj bezveznoj brzini. 70kmh minimum.

Kako je ona poginula nije uopce upitno, mislim da s obzirom na stetu nije nikakvu sansu imala cak i ako je imala kacigu.
DaysleepeR

#15871 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

Trenutno u Sarajevu su mobiteli u vožnji apsolutno najveći problem.
95% ljudi je zakucano u ekran mobitela u vožnji.
Apsolutno se ništa ne radi na prevenciji, ti se prekršaji ne mogu uočiti od strane stacionarne patrole.
Treba biti uključeno policijsko vozilo bez oznaka ili motocikl i da drakonski kažnjava vozače za korištenje mobitela.

Što se tiče romobila, prioritet broj jedan je uvrstiti ih u ZOBS.
Trenutno ih nigdje nema, totalni je haos po tom pitanju.
Ima likova punim voze romobil između auta na glavnoj, nerijetko i pred očima policije, niko ništa ne radi.
Vožnja u kontra smjeru, prebrza vožnja pješačkim zonama.
DaysleepeR

#15872 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

kB27 wrote: 09/07/2024 12:54

To ok, ali vecina tih testova je kolizija auto-auto ili auto-zid. Napraviti ovakvu stetu mopedom od 200kg ili koliko vec, na vozilu koje je vjerovatno ili se zaustavilo da joj pomogne koliko moze ili znacajno usporilo, nije moglo pri nekoj bezveznoj brzini. 70kmh minimum.

Kako je ona poginula nije uopce upitno, mislim da s obzirom na stetu nije nikakvu sansu imala cak i ako je imala kacigu.
Iznenadio bi se.
Kod nas se pretjeruje sa opisima brzina.
40 je sasvim dovoljna brzina da ovo uradi.
Udar glavom u nezgodno mjesto, pa i sa kacigom može biti koban, a pošto je kod nas pušteno Robotima, Fis-ovima, Penny-ima i ostalima da prodaju kineske platične kacige kojih u saobraćaju ima bruka, takva kaciga je kao i nikakva.
nepass1

#15873 Re: Crna hronika BH cesta

Post by nepass1 »

kB27 wrote: 09/07/2024 12:52
DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:48 Najgora stvar od svega što rade je što se voze kontra smjerom pretežno u jednosmjernim ulicama.
Vrlo je jednostavno. Romobil u zakonu izjednaciti sa biciklom, a na bicikl zaista primijeniti postojeci zakon. Na biciklistickoj stazi se zna kako se ponasas, na cesti se ponasas kao automobil uz dodatak da, osim kada skreces lijevo, duzan si voziti unutar 1m od desne ivice kolovoza. Strogo kaznjavati svako nepostivanje propisa, ALI strogo kaznjavati i vozace automobila koji ne postuju propise kada su biciklisti u pitanju. Prvenstveno mislim na oduzimanje prava prvenstva i nepropisno zaobilazenje na nedovoljnom razmaku.

Stvarno je vrlo jednostavno, ko je bio dva dana u gradu u kojem je bicikl ravnopravno prevozno sredstvo zna o cemu govorim.
Sve je to fino na papiru, ali vratimo se na pocetak skontamo da mup ne postoji, da se niko ne kaznjava i jbg
Po dobrinji djeca od 10-12g jurcaju po dvojica na romobilu. Sinoc izlazim na ulicu zena 40g na romobilu jedva je vidjoh inace bi preko haube letila. Krenem stignem je nakon 50m vozi po sred ceste. Jebe sve nas iza nje.
Ateista

#15874 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

kB27 wrote: 09/07/2024 12:52

Donekle ima smisla da se romobili izjednace sa biciklima, medjutim dosli smo do toga da zbog idiota koji voze romobil (a ima ih sve vise) pocinju ispastati biciklisti koji su ipak u najvecoj mjeri sasvim korektni. Problem je sto se bicklisti ne mogu i ne smiju psolati na cestu, voziti bicikl cestom je samoubistvo. Gdje ima biciklisticka staza podrzavam zabranu voznje trotoarom, ali gdje nema staze ostaje jedino trotoar da se moze voziti. Onaj ko se zalaze za voznju cestom, opet cu pitati da li bi poslao dijete od 4-5 godina da vozi bicikl cestom, ili treba skroz zabraniti djeci da voze bicikl? Koliko god na prvu ima smisla, ipak bi trebalo napraviti razliku izmedju romobila i bicikla.
citroen xm

#15875 Re: Crna hronika BH cesta

Post by citroen xm »

Rade se testovi pri brzini od 60, a ne 40 km/h. Ali je dokazano da pri udarcu od 10 km/h čovjek ako nije vezan ne može rukama da spriječi udar tijela od volan. E pa možeš zamisliti kako je tek na motoru. Zato i ginu ko glineni golubovi.
Post Reply