Vidi druze, ne postoji grad na svijetu u kojem biciklisti po default-u dijele prostor (trotoar) sa pjesacima. Postoje, rijetko, zone dijeljenog saobracaja (tzv. Pedestrian priority zone) gdje mogu voziti i biciklisti ali gdje pjesci imaju apsolutni prioritet u svakom smislu (moras propustiti pjesaka, kriv si ako udaris pjesaka biciklom ma sta pjesak radio, i slicno). To su rijetka mjesta u velikim gradovima, poput velikog parka koji ima centralnu aleju sirine 20 metara, pa ne postoji problem da bude zona dijeljenog saobracaja.Ateista wrote: ↑09/07/2024 13:45Donekle ima smisla da se romobili izjednace sa biciklima, medjutim dosli smo do toga da zbog idiota koji voze romobil (a ima ih sve vise) pocinju ispastati biciklisti koji su ipak u najvecoj mjeri sasvim korektni. Problem je sto se bicklisti ne mogu i ne smiju psolati na cestu, voziti bicikl cestom je samoubistvo. Gdje ima biciklisticka staza podrzavam zabranu voznje trotoarom, ali gdje nema staze ostaje jedino trotoar da se moze voziti. Onaj ko se zalaze za voznju cestom, opet cu pitati da li bi poslao dijete od 4-5 godina da vozi bicikl cestom, ili treba skroz zabraniti djeci da voze bicikl? Koliko god na prvu ima smisla, ipak bi trebalo napraviti razliku izmedju romobila i bicikla.kB27 wrote: ↑09/07/2024 12:52Vrlo je jednostavno. Romobil u zakonu izjednaciti sa biciklom, a na bicikl zaista primijeniti postojeci zakon. Na biciklistickoj stazi se zna kako se ponasas, na cesti se ponasas kao automobil uz dodatak da, osim kada skreces lijevo, duzan si voziti unutar 1m od desne ivice kolovoza. Strogo kaznjavati svako nepostivanje propisa, ALI strogo kaznjavati i vozace automobila koji ne postuju propise kada su biciklisti u pitanju. Prvenstveno mislim na oduzimanje prava prvenstva i nepropisno zaobilazenje na nedovoljnom razmaku.DaysleepeR wrote: ↑09/07/2024 12:48 Najgora stvar od svega što rade je što se voze kontra smjerom pretežno u jednosmjernim ulicama.
Kad se uključuješ u jednosmjernu ulicu gledaš logično u smjeru odakle dolazi saobraćaj.
Nije mi se jednom desilo da krenem, kad ono romobil iz kontra smjera.
Stvarno je vrlo jednostavno, ko je bio dva dana u gradu u kojem je bicikl ravnopravno prevozno sredstvo zna o cemu govorim.
Biciklisti voze biciklistickim stazama i saobracajnicama. Dakle, biciklista nema sta da bira i odlucuje, jako je jednostavno:
1. tamo gdje ima biciklisticka staza, mora voziti njom
2. tamo gdje nema biciklisticka staza, mora voziti kolovozom
3. tamo gdje nema ni biciklisticka staza ni kolovoz, mora GURATI bicikl pored sebe kao pjesak (osim ako je rijec o zoni dijeljenog saobracaja)
Nadam se da ne moram napomenuti da biciklista takodjer MORA voziti u ispravnom smjeru. Bilo da vozi saobracajnicom, bilo da vozi biciklistickom stazom ili biciklistickom trakom.
Bicikl nije igracka, mada moze biti. Biciklisticka staza takodjer nije igraliste, to je SAOBRACAJNICA. Zbog toga se dijete od 4-5 godina ne moze igrati na biciklu na biciklistickoj stazi, uciti da vozi, sverati u svim mogucim smjerovima, i slicno. Za to sluzi rekreativna zona, poput Vilsonovog setalista, parka i slicno. Dijete od 4-5 godina na biciklu je slicnije bebi koju mama gura u kolicima, nego biciklisti. Biciklisticka infrastrukutra u gradu sluzi za transport, ne za zabavu.
Ne postoji "zalaganje za voznju cestom" - voznja cestom je zakon i propis. Voziti bicikl cestom, ako je samoubistvo, samoubistvo je zbog ponasanja vozaca a ne biciklista. Koje represivnim aparatom treba nauciti da saobracajnica nije samo njihova. Zakon sve propisuje, ali Ministarstvo kurcevih poslova nikada od rata pa naovamo nijednog vozaca nije kaznilo jer je ugrozio biciklistu.
I jos nesto: nije mi namjera da te uvrijedim ili nesto slicno, ali ne znam s kim pricam - u kontekstu vozis li biciklo, i jos vaznije koristis li ga kao transportno sredstvo? Ja sam u Sarajevu na biciklu vec preko 20 godina. Vrlo rado na biciklistickim stazama, a tamo gdje ih nema - na saobracajnicama, jer mi tako zakon propisuje. Evo da budem potpuno iskren, nekad po par desetina metara znam proci i trotoaraom, ali 7-8kmh, bez sviranja pjesacima i potpuno postujuci njih kao jedine legalne korisnike trotoara.
Nekome ko bicikliste vidi iz auta, trolejbusa ili sa klupe na Vilsonovom ove stvari razumijem da ne mogu biti jasne.