Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kB27

#15876 Re: Crna hronika BH cesta

Post by kB27 »

Ateista wrote: 09/07/2024 13:45
kB27 wrote: 09/07/2024 12:52
DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:48 Najgora stvar od svega što rade je što se voze kontra smjerom pretežno u jednosmjernim ulicama.
Kad se uključuješ u jednosmjernu ulicu gledaš logično u smjeru odakle dolazi saobraćaj.
Nije mi se jednom desilo da krenem, kad ono romobil iz kontra smjera.
Vrlo je jednostavno. Romobil u zakonu izjednaciti sa biciklom, a na bicikl zaista primijeniti postojeci zakon. Na biciklistickoj stazi se zna kako se ponasas, na cesti se ponasas kao automobil uz dodatak da, osim kada skreces lijevo, duzan si voziti unutar 1m od desne ivice kolovoza. Strogo kaznjavati svako nepostivanje propisa, ALI strogo kaznjavati i vozace automobila koji ne postuju propise kada su biciklisti u pitanju. Prvenstveno mislim na oduzimanje prava prvenstva i nepropisno zaobilazenje na nedovoljnom razmaku.

Stvarno je vrlo jednostavno, ko je bio dva dana u gradu u kojem je bicikl ravnopravno prevozno sredstvo zna o cemu govorim.
Donekle ima smisla da se romobili izjednace sa biciklima, medjutim dosli smo do toga da zbog idiota koji voze romobil (a ima ih sve vise) pocinju ispastati biciklisti koji su ipak u najvecoj mjeri sasvim korektni. Problem je sto se bicklisti ne mogu i ne smiju psolati na cestu, voziti bicikl cestom je samoubistvo. Gdje ima biciklisticka staza podrzavam zabranu voznje trotoarom, ali gdje nema staze ostaje jedino trotoar da se moze voziti. Onaj ko se zalaze za voznju cestom, opet cu pitati da li bi poslao dijete od 4-5 godina da vozi bicikl cestom, ili treba skroz zabraniti djeci da voze bicikl? Koliko god na prvu ima smisla, ipak bi trebalo napraviti razliku izmedju romobila i bicikla.
Vidi druze, ne postoji grad na svijetu u kojem biciklisti po default-u dijele prostor (trotoar) sa pjesacima. Postoje, rijetko, zone dijeljenog saobracaja (tzv. Pedestrian priority zone) gdje mogu voziti i biciklisti ali gdje pjesci imaju apsolutni prioritet u svakom smislu (moras propustiti pjesaka, kriv si ako udaris pjesaka biciklom ma sta pjesak radio, i slicno). To su rijetka mjesta u velikim gradovima, poput velikog parka koji ima centralnu aleju sirine 20 metara, pa ne postoji problem da bude zona dijeljenog saobracaja.

Biciklisti voze biciklistickim stazama i saobracajnicama. Dakle, biciklista nema sta da bira i odlucuje, jako je jednostavno:
1. tamo gdje ima biciklisticka staza, mora voziti njom
2. tamo gdje nema biciklisticka staza, mora voziti kolovozom
3. tamo gdje nema ni biciklisticka staza ni kolovoz, mora GURATI bicikl pored sebe kao pjesak (osim ako je rijec o zoni dijeljenog saobracaja)

Nadam se da ne moram napomenuti da biciklista takodjer MORA voziti u ispravnom smjeru. Bilo da vozi saobracajnicom, bilo da vozi biciklistickom stazom ili biciklistickom trakom.

Bicikl nije igracka, mada moze biti. Biciklisticka staza takodjer nije igraliste, to je SAOBRACAJNICA. Zbog toga se dijete od 4-5 godina ne moze igrati na biciklu na biciklistickoj stazi, uciti da vozi, sverati u svim mogucim smjerovima, i slicno. Za to sluzi rekreativna zona, poput Vilsonovog setalista, parka i slicno. Dijete od 4-5 godina na biciklu je slicnije bebi koju mama gura u kolicima, nego biciklisti. Biciklisticka infrastrukutra u gradu sluzi za transport, ne za zabavu.

Ne postoji "zalaganje za voznju cestom" - voznja cestom je zakon i propis. Voziti bicikl cestom, ako je samoubistvo, samoubistvo je zbog ponasanja vozaca a ne biciklista. Koje represivnim aparatom treba nauciti da saobracajnica nije samo njihova. Zakon sve propisuje, ali Ministarstvo kurcevih poslova nikada od rata pa naovamo nijednog vozaca nije kaznilo jer je ugrozio biciklistu.

I jos nesto: nije mi namjera da te uvrijedim ili nesto slicno, ali ne znam s kim pricam - u kontekstu vozis li biciklo, i jos vaznije koristis li ga kao transportno sredstvo? Ja sam u Sarajevu na biciklu vec preko 20 godina. Vrlo rado na biciklistickim stazama, a tamo gdje ih nema - na saobracajnicama, jer mi tako zakon propisuje. Evo da budem potpuno iskren, nekad po par desetina metara znam proci i trotoaraom, ali 7-8kmh, bez sviranja pjesacima i potpuno postujuci njih kao jedine legalne korisnike trotoara.

Nekome ko bicikliste vidi iz auta, trolejbusa ili sa klupe na Vilsonovom ove stvari razumijem da ne mogu biti jasne.
DaysleepeR

#15877 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

citroen xm wrote: 09/07/2024 13:47
DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:51

Crash testovi oni za auta što smo svi vidjeli se rade na 40 na sat. Auto se raspadne totalno.
Kod nas ljudi potcjenjuju tu brzinu.
Nek su oba vozila išla po 40 na sat, udar je jačine od 80.
Više nego dovoljno za poginuti.
Rade se testovi pri brzini od 60, a ne 40 km/h. Ali je dokazano da pri udarcu od 10 km/h čovjek ako nije vezan ne može rukama da spriječi udar tijela od volan. E pa možeš zamisliti kako je tek na motoru. Zato i ginu ko glineni golubovi.
Procenat pogibije vozača kao glinenih golubova i motorista je 90 - 10 u korist vozača.
E sad zamisli koliko su glupi tek vozači automobila.
citroen xm

#15878 Re: Crna hronika BH cesta

Post by citroen xm »

Možda jesu glupi, ali zaboravljaš u tom omjeru da navedeš da se auta aktivno voze 12 mjeseci godišnje, a motori 4-5 maksimalno. O brojnosti na cesti da ne pričamo.
DaysleepeR

#15879 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

citroen xm wrote: 09/07/2024 14:23 Možda jesu glupi, ali zaboravljaš u tom omjeru da navedeš da se auta aktivno voze 12 mjeseci godišnje, a motori 4-5 maksimalno. O brojnosti na cesti da ne pričamo.
Glupost je i dalje daleko u omjeru likova koji imaju i pojas i airbag i tonu lima oko sebe, a i 4 točka.

To je monumentalni nivo gluposti.

Još kad prepolovimo uzroke pogibije motociklista jer bar 50% je oduzimanje prednosti od strane glupih vozača automobila, ta je glupost eciklopedijska.

Malo manje poseži za epitetima buraz.
vjeshalica

#15880 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 14:26
citroen xm wrote: 09/07/2024 14:23 Možda jesu glupi, ali zaboravljaš u tom omjeru da navedeš da se auta aktivno voze 12 mjeseci godišnje, a motori 4-5 maksimalno. O brojnosti na cesti da ne pričamo.
Glupost je i dalje daleko u omjeru likova koji imaju i pojas i airbag i tonu lima oko sebe, a i 4 točka.

Još kad prepolovimo uzroke pogibije motociklista jer bar 50% je oduzimanje prednosti od strane glupih vozača automobila, ta je glupost eciklopedijska.

Ona djevojka sto je poginula prije par dana u Tuzli nije poginula greskom vozaca. Klasicno peglanje i voznja uz razdjelnu liniju su je kostali glave.
DaysleepeR

#15881 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

vjeshalica wrote: 09/07/2024 14:30

Ona djevojka sto je poginula prije par dana u Tuzli nije poginula greskom vozaca. Klasicno peglanje i voznja uz razdjelnu liniju su je kostali glave.
Kakve to veze ima sa ovim što ja govorim?
Jesam li ja rekao da nijedan motociklista ne pogine vlastitom krivicom?
Druga stvar što treba odvojiti skuter i motocikl.
Za motocikl se mora položiti vozački, dakle moraju se proći neka pravila, nešto se mora naučiti.
Za moped, skuter, ne treba. Imamo potpuno neuke ljude u saobraćaju.
Naravno da će se desiti sranje.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#15882 Re: Crna hronika BH cesta

Post by konektovan »

Znaci za skuter beverly, yamahu tmax...ne treba vozacki??
Naslovnica

#15883 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Jer je djeci na biciklima, i pored postojanja trotoara - mjesto na kolovozu.
DaysleepeR

#15884 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

konektovan wrote: 09/07/2024 14:35 Znaci za skuter beverly, yamahu tmax...ne treba vozacki??
Opet, samo da se nešto napiše.
Kad vidiš vijest da je neko okinuo sa motora, obrati pažnju kakav je skuter u pitanju.
Nit je Beverly, nit je Yamaha Max, već je onaj do 50 kubika.
konektovan

#15885 Re: Crna hronika BH cesta

Post by konektovan »

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 14:37
konektovan wrote: 09/07/2024 14:35 Znaci za skuter beverly, yamahu tmax...ne treba vozacki??
Kad vidiš vijest da je neko okinuo sa motora, obrati pažnju kakav je skuter u pitanju.
Pa ta cura iz Tuzle je bila na vecem, nije 50 kubika..
Ateista

#15886 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

kB27 wrote: 09/07/2024 13:58
Ateista wrote: 09/07/2024 13:45
kB27 wrote: 09/07/2024 12:52

Vrlo je jednostavno. Romobil u zakonu izjednaciti sa biciklom, a na bicikl zaista primijeniti postojeci zakon. Na biciklistickoj stazi se zna kako se ponasas, na cesti se ponasas kao automobil uz dodatak da, osim kada skreces lijevo, duzan si voziti unutar 1m od desne ivice kolovoza. Strogo kaznjavati svako nepostivanje propisa, ALI strogo kaznjavati i vozace automobila koji ne postuju propise kada su biciklisti u pitanju. Prvenstveno mislim na oduzimanje prava prvenstva i nepropisno zaobilazenje na nedovoljnom razmaku.

Stvarno je vrlo jednostavno, ko je bio dva dana u gradu u kojem je bicikl ravnopravno prevozno sredstvo zna o cemu govorim.
Donekle ima smisla da se romobili izjednace sa biciklima, medjutim dosli smo do toga da zbog idiota koji voze romobil (a ima ih sve vise) pocinju ispastati biciklisti koji su ipak u najvecoj mjeri sasvim korektni. Problem je sto se bicklisti ne mogu i ne smiju psolati na cestu, voziti bicikl cestom je samoubistvo. Gdje ima biciklisticka staza podrzavam zabranu voznje trotoarom, ali gdje nema staze ostaje jedino trotoar da se moze voziti. Onaj ko se zalaze za voznju cestom, opet cu pitati da li bi poslao dijete od 4-5 godina da vozi bicikl cestom, ili treba skroz zabraniti djeci da voze bicikl? Koliko god na prvu ima smisla, ipak bi trebalo napraviti razliku izmedju romobila i bicikla.
Vidi druze, ne postoji grad na svijetu u kojem biciklisti po default-u dijele prostor (trotoar) sa pjesacima. Postoje, rijetko, zone dijeljenog saobracaja (tzv. Pedestrian priority zone) gdje mogu voziti i biciklisti ali gdje pjesci imaju apsolutni prioritet u svakom smislu (moras propustiti pjesaka, kriv si ako udaris pjesaka biciklom ma sta pjesak radio, i slicno). To su rijetka mjesta u velikim gradovima, poput velikog parka koji ima centralnu aleju sirine 20 metara, pa ne postoji problem da bude zona dijeljenog saobracaja.

Biciklisti voze biciklistickim stazama i saobracajnicama. Dakle, biciklista nema sta da bira i odlucuje, jako je jednostavno:
1. tamo gdje ima biciklisticka staza, mora voziti njom
2. tamo gdje nema biciklisticka staza, mora voziti kolovozom
3. tamo gdje nema ni biciklisticka staza ni kolovoz, mora GURATI bicikl pored sebe kao pjesak (osim ako je rijec o zoni dijeljenog saobracaja)

Nadam se da ne moram napomenuti da biciklista takodjer MORA voziti u ispravnom smjeru. Bilo da vozi saobracajnicom, bilo da vozi biciklistickom stazom ili biciklistickom trakom.

Bicikl nije igracka, mada moze biti. Biciklisticka staza takodjer nije igraliste, to je SAOBRACAJNICA. Zbog toga se dijete od 4-5 godina ne moze igrati na biciklu na biciklistickoj stazi, uciti da vozi, sverati u svim mogucim smjerovima, i slicno. Za to sluzi rekreativna zona, poput Vilsonovog setalista, parka i slicno. Dijete od 4-5 godina na biciklu je slicnije bebi koju mama gura u kolicima, nego biciklisti. Biciklisticka infrastrukutra u gradu sluzi za transport, ne za zabavu.

Ne postoji "zalaganje za voznju cestom" - voznja cestom je zakon i propis. Voziti bicikl cestom, ako je samoubistvo, samoubistvo je zbog ponasanja vozaca a ne biciklista. Koje represivnim aparatom treba nauciti da saobracajnica nije samo njihova. Zakon sve propisuje, ali Ministarstvo kurcevih poslova nikada od rata pa naovamo nijednog vozaca nije kaznilo jer je ugrozio biciklistu.

I jos nesto: nije mi namjera da te uvrijedim ili nesto slicno, ali ne znam s kim pricam - u kontekstu vozis li biciklo, i jos vaznije koristis li ga kao transportno sredstvo? Ja sam u Sarajevu na biciklu vec preko 20 godina. Vrlo rado na biciklistickim stazama, a tamo gdje ih nema - na saobracajnicama, jer mi tako zakon propisuje. Evo da budem potpuno iskren, nekad po par desetina metara znam proci i trotoaraom, ali 7-8kmh, bez sviranja pjesacima i potpuno postujuci njih kao jedine legalne korisnike trotoara.

Nekome ko bicikliste vidi iz auta, trolejbusa ili sa klupe na Vilsonovom ove stvari razumijem da ne mogu biti jasne.
Jasno je meni da je to propis, samo hocu da kazem koliko je naopak i nakaradan.
Biciklisticke staze podrzavam i gdje ih ima treba ih koristiti, ali gdje nema ja licno cu uvijek voziti trotoarom, cestom cu voziti samo gdje trotoara nema. Jasno je da to nije do biciklista vec do vozaca, ali meni nije bitno ko je kriv kada je moja glava i glava mog djeteta u pitanju, sto kazu - radije ilegalno ziv nego legalno mrtav. :D
Slazem se da kada se vozi trotoarom da pjesaci imaju apsolutnu prednost, nikad im ne zvonim niti bilo sta drugo, snadjem se kako mogu da prodjem ili sacekam ako treba. Nisam za neko striktno ogranicenje brzine i guranje jer to zavisi koliko pjesaka ima, cesto na trotoarima nema zive duse, ili par pjesaka izmedju dva semafora i nema nikakve prepreke da se vozi brze, ako je guzva i ima pjesaka onda svakako treba prilagoditi brzinu. Za potpunu zabranu sam jedino kroz neke pjesacke zone tipa Ferhadija u Sarajevu, nikakve potrebe nema tuda da idu biciklisti jer je tu gotovo uvijek guzva a gdje god da trebaju imaju alternativu.

Sto se tice djece, nije to bas samo igranje i sveranje, ima male djece koja sasvim normalno i ozbiljno voze bicikl, ali bez obzira na to nije im mjesto na cesti, na biciklistickoj stazi jeste. Sto se tice pitanja da li vozim bicikl, nemam se sta uvrijediti - vozim ga, ne nesto precesto i redovno, ali znamo svi skupa nekad napraviti turu od preko 20km, nekad idem i na posao biciklom, tako da koristim ga i kao prevozno sredstvo.

Vec sam objasnjavao koliko su ti zakoni nelogicni i koliko je bicikl, bez obzira na to sto jeste prevozno sredstvo, blize pjesaku nego motornom vozilu i koliko je opasnije za biciklistu biti na cesti nego za pjesaka da hoda gdje ima biciklista.
vjeshalica

#15887 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 14:33

Za motocikl se mora položiti vozački, dakle moraju se proći neka pravila, nešto se mora naučiti.
Za mopede skutere se polazu propisi i duzan si ih imati polozene da bi ucestvovao u saobracaju. ;)
I do 125ccm do 11kw si duzan imati A1 kategoriju polozenu.
DaysleepeR

#15888 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

konektovan wrote: 09/07/2024 14:40
Ko kaže to?
DaysleepeR

#15889 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

vjeshalica wrote: 09/07/2024 14:46
DaysleepeR wrote: 09/07/2024 14:33

Za mopede skutere se polazu propisi i duzan si ih imati polozene da bi ucestvovao u saobracaju. ;)
I do 125ccm do 11kw si duzan imati A1 kategoriju polozenu.
Do 50 kubika polažu se testovi, a ne propisi, i ništa se iz njih o vožnji vozila na dva točka ne nauči.
Ako imaš B kategoriju, bez obzira jesi li zadnji duduk i kreten za volanom, možeš hladno sjesti na skuter do 50 kubika i voziti.
I onda ljudi zaginu. I onda motociklisti kreteni.
vjeshalica

#15890 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 14:51

Ko kaže to?
Majesty400 Yamaha koji je ona vozila je bio vise od 50ccm. Poyy
rocco_siffredi

#15891 Re: Crna hronika BH cesta

Post by rocco_siffredi »

U 95% slučajeva motoristi snose krivicu u nesreći. I kad mu neko oduzme prvenstvo, on snosi krivicu jer u najvećem broju slučajeva nije vozio po propisima.
DaysleepeR

#15892 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

vjeshalica wrote: 09/07/2024 14:58

Ko kaže to?
Da niste malo pogriješili

- Danas oko 18:00 sati u naselju Solina, grad Tuzla dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putničko motorno vozilo Nissan i motocikl Gilera.

poyy
DaysleepeR

#15893 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

rocco_siffredi wrote: 09/07/2024 14:59 U 95% slučajeva motoristi snose krivicu u nesreći. I kad mu neko oduzme prvenstvo, on snosi krivicu jer u najvećem broju slučajeva nije vozio po propisima.
Ne ide da te bezveze ponižavam da ti dokazujem da ti prvi ne poznaješ propise stoga nemoj ni da počinjemo.
rocco_siffredi

#15894 Re: Crna hronika BH cesta

Post by rocco_siffredi »

Šta nije tačno da motorista vozi 80-100 gdje je ograničenje 50-60. I onda mu neko izleti i zagine. Obostrana krivica.
Ne moraš mi objašnjavati. Vidim svojim očima. Nisam slijep
vjeshalica

#15895 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 14:53

Do 50 kubika polažu se testovi, a ne propisi, i ništa se iz njih o vožnji vozila na dva točka ne nauči.
Ako imaš B kategoriju, bez obzira jesi li zadnji duduk i kreten za volanom, možeš hladno sjesti na skuter do 50 kubika i voziti.
I onda ljudi zaginu. I onda motociklisti kreteni.
Sta testovi obuhvataju vec saobracajne propise? Tako se nazivaju. Otvori stranicu u KS pa ces vidjeti da ljudi uredno polazu propise za moped jer su duzni.
Greske su uglavnom sto ginete ko muhe, te sto smatrate da ste fiziku pobijedili i da ste sami na cesti.

Debil je neki dan da bi obisao kolonu auta koja je stajala na crveno semafor, na raskrsnici sto vodi dole prema otoci sa tranzita tj.ulici kraljice jelene umalo poginuo. Zasto? Pa zato sto su auta skretala ulijevo sa Svrakina na svoje dozvoljeno zeleno, on pravo na njih jer hoce nazor pravo. Cisto nepoznavanje propisa saobracajnih i propuh u mozgu.
Karikaturist

#15896 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Karikaturist »

Nasli ste mu slabu tacku :mrgreen:
DaysleepeR

#15897 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

Neću da učestvujem u diskusijama sa ljudima kojima je cilj da sipaju epitete i uvrede.

Uživajte u svojoj gorčini, nadam se da vam jetra ima dobar ukus i mašemo se dok čekate u koloni.
konektovan

#15898 Re: Crna hronika BH cesta

Post by konektovan »

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 15:00

Ko kaže to?

- Danas oko 18:00 sati u naselju Solina, grad Tuzla dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putničko motorno vozilo Nissan i motocikl Gilera.

poyy
Evo.i da je gilera,..ima li gilera skutere sa motorima vecim od 50 cc??
DaysleepeR

#15899 Re: Crna hronika BH cesta

Post by DaysleepeR »

konektovan wrote: 09/07/2024 15:07
DaysleepeR wrote: 09/07/2024 15:00

poyy
Evo.i da je gilera,..ima li gilera skutere sa motorima vecim od 50 cc??
Ima. Apsolutno je nebitno koliko je imao skuter.
Ja sam pisao konkretno, sa iskustvom od 20 godina na cesti, o jednom od uzroka tolikog broja nesreća.
Nemam živaca klocevima da objašnjavam šta znači 50%, ali sigurno ne znači 100%.
Znaći poginuće s vremena na vrijeme i neko ko je zdrav prav na motoru bez mane.
Ali će češće u nereću biti involviran neko ko je sjeo na skuter bez ikakve obuke.
Isto tako će s vremena na vrijeme za volanom poginuti djevojka koja ne prelazi 60 na sat, uvijek vezana i po propisu.
Ali će češće u nesreću biti involviran spidaš u krntiji.

Ja ne znam šta je tu tako teško shvatiti iz mog prvog posta.

Ljudima je samo cilj da počnu sa uvredama i epitetima.
Boli me ba briga za vašu averziju prema motorima, vi morate živjeti sa njom.
konektovan

#15900 Re: Crna hronika BH cesta

Post by konektovan »

Niko nema averziju prema motorima, ..nit dijelim epitete nekakve, izuzev kad me neko iznervira, ali to je samo trenutno. :mrgreen:
Post Reply