Francuska
-
geoxx
#526 Re: Francuska
Ti ocigledno nemas pojma sta je woke kultura, cim si to pomijesao sa mrznjom prema crncima i prividjaju ti se nekakvi porivi za ubistvom istih.
-
kakabanja213
#527 Re: Francuska
Na ovakav post je nemoguce odgovoriti. Jebem mu misa, je li problem ukucati woke u google i onda prvo sto ti izbaci da je to rijec iz crnackog (afro americkog) slenga. Pa ti onda objasni da su je isti koristili kod interpretacije rasne diskriminacije.
- GandalfSivi
#528 Re: Francuska
Hotel Bunapalermo wrote: ↑01/07/2024 10:08Gdje u Z. Hercegovinu ? Slabo ti se oni bave turizmom ( osim u Medjugorju, al tamo su svakako podobni gosti).GandalfSivi wrote: ↑01/07/2024 10:03Odes u hotel u Z. Hercegovini, sidjes na dorucak, svinjetinu haman kriju na posebnom stolu, sve ostalo halal, Arapa vise nego u Sarajevu. Odes tamo jebes konobara kako smo im sada i mi dobri, ne zna budala bi li plakao ili se smijao…
-
kakabanja213
#529 Re: Francuska
Ne buni se ni ova Marina protiv arapa koji odsjedaju u hotel Riviera u St Jean cap Ferrat.GandalfSivi wrote: ↑01/07/2024 10:38Hotel Bunapalermo wrote: ↑01/07/2024 10:08Gdje u Z. Hercegovinu ? Slabo ti se oni bave turizmom ( osim u Medjugorju, al tamo su svakako podobni gosti).GandalfSivi wrote: ↑01/07/2024 10:03
Odes u hotel u Z. Hercegovini, sidjes na dorucak, svinjetinu haman kriju na posebnom stolu, sve ostalo halal, Arapa vise nego u Sarajevu. Odes tamo jebes konobara kako smo im sada i mi dobri, ne zna budala bi li plakao ili se smijao…
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#530 Re: Francuska
on može a ja ne mogusinuhe wrote: ↑01/07/2024 00:13 Nekad bio komunista ali zatvorili mu fabrikuSad je za Le Pen
https://www.france24.com/en/france/2024 ... -far-right
But the factory closed down in 1989 and was taken over by a Swedish-Swiss company, ABB, which kept only a fraction of the workforce. The local economy took a huge blow and the workers’ homes were converted into social housing.
That’s when Jacquot, a former Communist voter, switched allegiance to the RN’s predecessor, the National Front, which lured working-class voters away from the left with its pledge to give French nationals priority access to jobs and welfare
jel
- Truba
- skupljac_zeljeza
#532 Re: Francuska
Neće biti dobro ni za Francusku ni za EU jer kako sutra formirati Vladu od 'rogova u vreći'? A vanredni izbori se po Ustavu ne mogu raspisati dok ne prođe godina dana. Ovo je vjetar u leđa desničarima u Njemačkoj, Poljskoj, Italiji.... Mi primicanje EU možemo zaboraviti. Ako je bilo sporo sa Macronom, kako će tek sa ovima.
-
palermo
#533 Re: Francuska
Jebo ga ja.....nije Buna zapadan hercegovina niti ce ikad biti. Jos da.kazes da.je Rondo zapadna hercegovina pa da zaokruzimo.GandalfSivi wrote: ↑01/07/2024 10:38Hotel Bunapalermo wrote: ↑01/07/2024 10:08Gdje u Z. Hercegovinu ? Slabo ti se oni bave turizmom ( osim u Medjugorju, al tamo su svakako podobni gosti).GandalfSivi wrote: ↑01/07/2024 10:03
Odes u hotel u Z. Hercegovini, sidjes na dorucak, svinjetinu haman kriju na posebnom stolu, sve ostalo halal, Arapa vise nego u Sarajevu. Odes tamo jebes konobara kako smo im sada i mi dobri, ne zna budala bi li plakao ili se smijao…
Inace gazda Rafo, kao veliki i pravi biznismen naravno da ima razumjevanja za sve goste. Nigdje neces pojesti govedi prsut kao u hotelu Buna....hercegovacki ustipci , govedji prsutt i sir iz mijeha . Topla preporuka. Ostala jela izbjegavati. Bezobrazno male porcije I vrlo obicne, bio ti gost ovaj ili onaj..
-
palermo
#534 Re: Francuska
Mah, u ogromne vecine ljudi cuci mali rasist. Sto bi moja dobra drugarica rekla, objasnjavajuci mi zasto ne voli London, "ma.nekako mi je previse saren"...kakabanja213 wrote: ↑01/07/2024 10:17Kad na ovom forumu, u drzavi u kojoj pokojeg migranta mozes sresti u dva ili tri grada ovako razmisljaju, sta ocekivati od francuskog ratara koji krv propisa da proda krompir dok gazda gleda kako da nesto kupi ili proizvede sto jeftinije a proda sto skuplje. Lv erikrem od 500eur???!!!! Teglica 500 grama.palermo wrote: ↑01/07/2024 09:48kakabanja213 wrote: ↑30/06/2024 23:16 Nista vise we are the world, we are the children. Nestalo rasistima love, umrla srednja klasa. Ko bi drugo bio kriv nego crnci, pederi, cigani, jos koju godinu bit ce i zidovi. Tacno se ponavljaju 30te. Pa ovdje na forumu lik maloprije napise ne smeta mu woke ali sto je previse previse. Prekipjelo normalnom covjeku. Jer ovi drugi su brate nenormalni.
Kad pobijemo crnce, pedere, i ostale dolazi med i mlijeko.upravo
I onda se pojavi neko i iz svog interesa im objasni da su u stvari krivi migranti, muslimani, crnci, woke picka materina a bijele gazde ubstvari pokusavaju da njima pomognu dok drkaju na mlade crne djecake i placaju hiljade necega za to.
Al ovo je jedna onako cinjenica, koja traje otkako je svijeta i vijeka i to nije samo po sebi poseban problem. Problem su elite koje se zaigraju na ovu kartu, ili tacnije receno, neke novokomponitanw elite koji u tome vide jedini nacin da dodju na sami vrh .A onda belaji nastaju.
-
HelaS
#535 Re: Francuska
Nihad Žunić na KLIX portalu napisao je (ili prepisao) odičan komentar vezano za izbore u Francuskoj:skupljac_zeljeza wrote: ↑01/07/2024 11:45 Neće biti dobro ni za Francusku ni za EU jer kako sutra formirati Vladu od 'rogova u vreći'? A vanredni izbori se po Ustavu ne mogu raspisati dok ne prođe godina dana. Ovo je vjetar u leđa desničarima u Njemačkoj, Poljskoj, Italiji.... Mi primicanje EU možemo zaboraviti. Ako je bilo sporo sa Macronom, kako će tek sa ovima.
....Parlamentarni izbori u Francuskoj se obavljaju u dvije runde. U prvoj rundi, koja je održana sinoć, na kraju je odlučeno samo 76 od 577 mjesta u parlamentu.
Kako bi kandidat u svom izbornom distriktu pobijedio, moraju se ispuniti dva uslova. Jedan je da izlaznost bude barem 45 posto, a drugi je da odnese apsolutnu većinu, odnosno više od 50 posto, glasova osoba koje su izašle na izbore.
U 76 izbornih distrikta se to i desilo, pa je Nacionalni skup na kraju osvojio 38, dok je ljevica ujedinjena u Novi popularni front osvojila 32 mjesta. Pravi kolaps doživjela je koalicija Ansambl, u kojoj je i stranka Renesansa, koja nakon prve runde ima samo dva mjesta. Ova koalicija je u prethodnom sazivu imala čak 249 mjesta.
U svim drugim distriktima će se predstavnik odnosno parlamentarac izabrati 7. jula, kada se održava druga runda. Kako bi shvatili važnost ovog sistema u kontekstu sprečavanja ekstremne desnice za dolazak na vlast, dovoljno je samo pogledati nekoliko prethodnih predsjedničkih izbora u Francuskoj.
Naime, neformalna liderka Nacionalnog skupa Marine Le Pen pokušala je nekoliko puta postati predsjednica Francuske. Kada je 2012. godine pokušala prvi put, ispala je već u prvoj rundi, a iza Nicolasa Sacrozyja ostala je za više od tri miliona glasova.
Le Pen je pokušala ponovo pet godina kasnije, a tada je uspjela ući u drugu rundu, kao što je to uspjela i 2022. godine. Međutim, u drugoj rundi je oba puta doživjela ubjedljive poraze, a glavni razlog za to je što su se sve stranke ujedinile i pozvale svoje glasače da ne glasaju za nju, već (u oba slučaja) Macrona.
Tu se vraćamo njihovom sistemu za izbore parlamentaraca. Pored drugih pravila koji se odnose na izlaznost, postoji i pravilo koje stvara unikatne situacije na francuskim izborima. Ako tri ili čak četiri kandidata osvoje minimalno 12,5 posto glasova, ostvaruju pravo da izađu na drugi krug izbora.
Tako će u 127 distrikta će Nacionalni front ići u drugu rundu protiv jednog kandidata, dok će u čak 290 Francuzi birati između tri kandidata, od kojih je jedan iz desničarske stranke. U četiri distrikta imamo nevjerovatnu situaciju gdje će čak četiri kandidata biti na listi za drugu rundu.
Kao i pred predsjedničke izbore gdje je učestvovala Le Pen, stranke koje se protive uključivanju njene partije u vlast, a čiji kandidati su završili kao treći ili četvrti, već su rekli da će ih povući i pozvati svoje glasače da glasaju protiv Le Pen.
Iako je Nacionalni skup nominalni pobjednik, s oko 10 miliona glasova odnosno 33,15 posto podrške, druge stranke su ipak osvojile ovih nešto manje od dvije trećine glasova. Drugim riječima, u svih 417 izbornih distrikta gdje će Nacionalni skup izaći u drugu rundu, imat će borbu ne samo protiv onog kandidata koji je protivnik njihovom, već svim drugim strankama koje su stale iza njega.
Naravno, daleko od toga da će Nacionalni skup stati na 38 mjesta koliko imaju nakon prve runde. Postoji i mogućnost da će imati i najviše, ali je primarni cilj drugih stranaka da im oduzmu mogućnost samostalnog formiranja vlasti, odnosno spriječiti ih da osvoje 289 mjesta u parlamentu.
Iako je pobjeda ekstremne desnice zabrinjavajuća za stanje u Evropi, vrijedi istaći da je parlamentarni sistem u Francuskoj ipak takav da nije realna bilo kakva ogromna pobjeda u drugoj rundi. Nacionalni skup će sebe smatrati pobjednikom, ali će to biti Pirova pobjeda, imajući u vidu da nijedna druga stranka neće htjeti u koaliciju s njima, a do 289 mjesta će biti nemoguće doći s cijelom političkom scenom na drugoj strani.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/unik ... /240701007
- Truba
#536 Re: Francuska
ja sam usvojio mantru lijeve opcije i wokea i uvredaskupljac_zeljeza wrote: ↑01/07/2024 11:45 Neće biti dobro ni za Francusku ni za EU jer kako sutra formirati Vladu od 'rogova u vreći'? A vanredni izbori se po Ustavu ne mogu raspisati dok ne prođe godina dana. Ovo je vjetar u leđa desničarima u Njemačkoj, Poljskoj, Italiji.... Mi primicanje EU možemo zaboraviti. Ako je bilo sporo sa Macronom, kako će tek sa ovima.
čitam na forumu samo što me zanima iz moje političke opcije
ostali su pod "zabranom" na ignore
ali to je moguće na forumu
u realnosti milijune bijesnih glasača ne možeš ignorirati
može se samo kanalizirati njihov bijes
ako ljudi žele da se deportiraju nelegalni migranti deportirajte
ako ne žele tursku u eu ne žele
ako žele dizanje sankcija rusiji
šta mi tu možemo?
odlučuje većina
to je politika
- skupljac_zeljeza
#537 Re: Francuska
Mi ne možemo ništa, ali vidjet ćeš da će se uvaliti u veliki problem kod formiranja Vlade. Dalje, EU može bez Mađarske, Hrvatske, Rumunije, ali ne može bez Njemačke, Francuske i Belgije. A Rus u Ukraijini. Daj Bože da Macron šta skonta pa da ovo ne ode u nešto što niko nije želio.
-
palermo
#538 Re: Francuska
Ako ljudi zele ponovno uvodjenje robovlasnistva, ako zele nove koncettqcione logore, sta cemo tad...prihvatiti glas vecine...Truba wrote: ↑01/07/2024 12:59ja sam usvojio mantru lijeve opcije i wokea i uvredaskupljac_zeljeza wrote: ↑01/07/2024 11:45 Neće biti dobro ni za Francusku ni za EU jer kako sutra formirati Vladu od 'rogova u vreći'? A vanredni izbori se po Ustavu ne mogu raspisati dok ne prođe godina dana. Ovo je vjetar u leđa desničarima u Njemačkoj, Poljskoj, Italiji.... Mi primicanje EU možemo zaboraviti. Ako je bilo sporo sa Macronom, kako će tek sa ovima.
šta mi tu možemo?
odlučuje većina
to je politika
- Prpa.ba
#539 Re: Francuska
Ja mislio da ce Truba podrzati konsocijacijski model u Francuskoj, kad ono covjek za volju vecine.. 
- GandalfSivi
#540 Re: Francuska
Znaci mjesano meso sa rostilja da se cetvero ubije… A te politicke finese dole znas bolje od mene pa cu to vjerovati…palermo wrote: ↑01/07/2024 12:43Jebo ga ja.....nije Buna zapadan hercegovina niti ce ikad biti. Jos da.kazes da.je Rondo zapadna hercegovina pa da zaokruzimo.
Inace gazda Rafo, kao veliki i pravi biznismen naravno da ima razumjevanja za sve goste. Nigdje neces pojesti govedi prsut kao u hotelu Buna....hercegovacki ustipci , govedji prsutt i sir iz mijeha . Topla preporuka. Ostala jela izbjegavati. Bezobrazno male porcije I vrlo obicne, bio ti gost ovaj ili onaj..
- Truba
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#542 Re: Francuska
Je li ovo ista osoba koja je protiv građanske i protiv Komšićevog izbora?Truba wrote: ↑01/07/2024 12:59ja sam usvojio mantru lijeve opcije i wokea i uvredaskupljac_zeljeza wrote: ↑01/07/2024 11:45 Neće biti dobro ni za Francusku ni za EU jer kako sutra formirati Vladu od 'rogova u vreći'? A vanredni izbori se po Ustavu ne mogu raspisati dok ne prođe godina dana. Ovo je vjetar u leđa desničarima u Njemačkoj, Poljskoj, Italiji.... Mi primicanje EU možemo zaboraviti. Ako je bilo sporo sa Macronom, kako će tek sa ovima.
šta mi tu možemo?
odlučuje većina
to je politika
Da ovi nisi napisao na francuskom?
- skupljac_zeljeza
#543 Re: Francuska
Da nam se bar Euro završi sa hajrom pa nek onda ako mora. Rekoh ja da ovo neće nikako na dobro.
Podignut nivo pripravnosti američkih snaga u Evropi
Vojska Sjedinjenih Američkih Država pojačala je mjere zaštite u bazama širom Evrope, tražeći od pripadnika da budu oprezniji zbog kombinacije prijetnji koje vidi širom tog kontinenta, prenosi Beta pozivajući se na AP.
Američka komanda za Evropu u saopćenju nije navela “faktore koji utiču na sigurnost američke vojne zajednice u inostranstvu”.
Međutim, američki zvaničnici su pod uvjetom da im se ne objave imena i funkcije kao te “faktore” naveli izbore u Francuskoj i Velikoj Britaniji, predstojeće Olimpijske igre u francuskoj prijestolnici Parizu i druga velika sportska takmičenja, kao i ratove u Ukrajini i Pojasu Gazi.
https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... a-u-evropi
- Truba
#544 Re: Francuska
https://avaz.ba/vijesti/globus/914870/k ... cke-vojske
kandidatkinja-francuske-desnice-se-povukla-zbog-fotografije-s-kapom-nacisticke-vojske
levatuša...trebala se slikati s titovkom ili ko ona politimčarka iz graza da joj je titoizam najjači sistem poslije maocetungizma i polpotizma
onda bi pomela biračku scenu
kandidatkinja-francuske-desnice-se-povukla-zbog-fotografije-s-kapom-nacisticke-vojske
levatuša...trebala se slikati s titovkom ili ko ona politimčarka iz graza da joj je titoizam najjači sistem poslije maocetungizma i polpotizma
- Point.
#545 Re: Francuska
Tvoji upisi su besmisleni.
-
Juliuscezar
#546 Re: Francuska
Titovka pobijedila u drugom svjetskom ratu, tvoji izgubili jbg to je razlika.Truba wrote: ↑02/07/2024 21:51 https://avaz.ba/vijesti/globus/914870/k ... cke-vojske
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#547 Re: Francuska
ne mogu da vjerujem da desničarka nosi ovu kapu, šokantno! uvijek oni od kojih najmanje očekuješ
- Truba
#548 Re: Francuska
Pobijedio je i tudjman pa ga nesto ne volis ni ti ni 98% foruma i francisko frankobhnapoleon1 wrote: ↑03/07/2024 01:35Titovka pobijedila u drugom svjetskom ratu, tvoji izgubili jbg to je razlika.Truba wrote: ↑02/07/2024 21:51 https://avaz.ba/vijesti/globus/914870/k ... cke-vojske
A mao ce tunga i pol pota si zaobisao
I karadzic je pobiejdio na 49% u bih ako ti je to mjerilo
Dodo stalno pobjedjuje vec 14 izbirnih cklusa
Izgleda pobjeda se samo jednokratno racuna u slucaju sfrjuze
- Čitalac
#549 Re: Francuska
U Francuskoj se očekuje rekordna izlaznost, ankete kažu da krajnja desnica neće imati apsolutnu većinu...
Odaziv u podne bio je znatno viši nego tijekom izbora 2022, s gotovo 27% i također malo veći u odnosu na prvi krug glasovanja prošle nedjelje, rekle su vlasti, sugerirajući da bi konačna brojka mogla biti najveća u posljednjih 50 godina.
Uzastopne ankete tijekom prošlog tjedna pokazale su da procijenjeni broj zastupnika RN u novom parlamentu stalno pada u odnosu na ranije projekcije jer su se suparnički kandidati povukli iz drugog kruga kako bi izbjegli podjelu glasova protiv krajnje desnice.
Vjeruje se da će "republikanska fronta" vjerojatno spriječiti antiimigrantsku, euroskeptičnu stranku da osvoji apsolutnu većinu od 289, a konačna anketa Ipsosa pokazuje da bi RN i njegovi saveznici mogli imati između 175 i 205 zastupnika u parlamentu od 577 mjesta. To bi RN-u ipak dalo više nego dvostruko veću parlamentarnu grupu od sadašnjih 88 članova.
- dječak sa šibicama
#550 Re: Francuska
Koliko su se usrali od pobjede Le Pen, a tek pocelo.
Morace Mbape mijenjati dres za Obalu Slonovace
Morace Mbape mijenjati dres za Obalu Slonovace