ZoomZoomKiwi wrote: ↑13/06/2024 23:12Stakla ti počnu magliti, kad je klima isključena ili je nemaš, jer ti je:
a) uključena recirkulacija zraka u unutrašnjosti kabine
b) prljav/začepljen filter zraka kabine
Jedno od to dvoje, uvijek!
Kad uvlači zrak s vana, i ako je filter OK, trebalo bi odmagliti i na hlađenju usmjerenom prema šajbi, nema potrebe za grijanjem.
Znači to govorimo o situaciji kada je AC off ili nemaš klimu.
Naravno da oba ta problema prevaziđe klima čiji isparivač ima ujedno ulogu odvlaživača zraka koji kroz njega prolazi.
Tvrdite da se ne pali kompresor ispod 5C i ja pitam sta susi stakla u tom slucaju, jer samo grijanje nije dovoljno.preludezalude wrote: ↑14/06/2024 03:19Ozbiljno kazem...osusi topal zrak. Kad ti u kupatilu poslije tusiranja ogledalo zamagli...predji ga malo toplim fenom pa ces vidjeti. Ali u autu tokom zime, koristenje grijanja uz upaljen kompresor mnogo brze odmagljuje definitivno jer iz otvora izlazi mnogo suhlji zrak zbog zadrzavanja vlage na isparivacu.
Obicno bude situacija da, dok god sam sam u autu, kisa pada, radi grijanje, stakla ne magle.
Pokupim putnika koji udje sa mokrim kisobranom i tada krece magljenje, u toj mjeri da grijanje vise ne pomaze, vec moram upaliti klimu.
I ona se upali, instant odmagli stakla, iako je vani niza temperatura.
Moje iskustvo je da se ipak pali kompresor i na nizim temperaturama, pa cak i na minusima.
Slicna situacija bude i kad je vani mraz.