DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Armin2013

#1376 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Armin2013 »

Ja sam izgleda naopako nasađen.
Treba kupiti auto koje možeš održavati, čitaj imaš para za održavanje.
Kupiš auto od 30k i nabaciš kineske gume od 90KM po komadu.

A tako i ovaj famozni dpf, masa ljudi to skida i isključuje, i uglavnom je priča ne treba to, višak.
Moramo prihvatiti da je dpf (mislim na kompletan sistem) kao i veliki servis, tu je i moramo računati da će nas zadesiti, pogotovo jer kupujemo polovna auta sa sumljivom kilometražom.

Skoro sam radio mali servis pa pitam majstora za B7 koliko košta zamjena dpf, kaže oko 800 KM, sve.
Nije ovlašteni servis, u ovlaštenom sam pitao opet usput prije cca 3 godine bilo 1.000,00 KM
hopi

#1377 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by hopi »

Nikako ne možeš porediti dpf i veliki servis.
Ako si izvadiš dpf (softverski i hardverski) kola voze ok, ako izvadiš "veliki servis" tj zubičasti remen kola ne mrdaju niđe.
avijon

#1378 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by avijon »

koristite li papirne slamČice :lol: :lol:
JovicSA

#1379 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by JovicSA »

ja71 wrote: 03/06/2024 08:48
JovicSA wrote: 01/06/2024 16:07
Drugo, čađ se spali regeneracijom ako je sve ispravno, ono što je problem je "resideu" tj. talog i nečistoće koje ostanu iz goriva i gasova a to se regeneracijom ne može spaliti. Dakle tu je potrebno mašinsko čišćenje. Imaš na slikama postavio sam, to je ovaj "Oil Ash Residue" prije i poslije. Čađ nije problem jer se spali regenracijom osim kao ne baca ulje i naftu u DPF a to onda nije do DPF-a već do injektora i drugih komponenti pa bi valjalo i to provjeriti ako je taj slučaj.
Postoji vise nacina ciscenja DPF-a a ovaj tvoj po meni nije najbolji jer moze ostetiti DPF.

Preko regeneracije temperatura nikada ne ide preko 700° C. I ti si u pravu u onom dijelu da ne moze sve izgoriti.
ali visoke peci idu na 850°-900° i tu gori sve. Ostane samo pepeo koji se onda izduva iz kontra smjera.
Na ovaj nacin se DPF moze vise puta cistiti bez da ostanu posljedice. I ovo je najefetkivniji nacin jer uklanja izmedju 80% i 90% zacepljenja, bar kod prvog ciscenja.

Tvoj nacin mozda nije problem na Balkanu ali u Njemackoj od skora mjere na tehnickom broj cestica u izduvnom gasu.
Inace Ford ucestalo pada na ovom testu cak i kod novijih auta koja nisu puno presla.
Ima naravno, mislim da sam negdje čitao i ultrazvučno uklanjanje ali ja to kod nas još nisam vidio niti znam da neko ima tako da se uklapam u ono što ima. Po meni jedno čišćenje na ovaj način ne bi trebalo oštetiti DPF mada uvijek naravno postoji rizik. Poenta je da to radi sve mašina sa nekim optimalnim programima i ako se poštuje procedura po meni nema bojazni za oštećenje DPF-a prilikom čišćenja.
JovicSA

#1380 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by JovicSA »

hopi wrote: 03/06/2024 09:15 Nikako ne možeš porediti dpf i veliki servis.
Ako si izvadiš dpf (softverski i hardverski) kola voze ok, ako izvadiš "veliki servis" tj zubičasti remen kola ne mrdaju niđe.
Obično pored DPF-a radi se i blokiranje EGR ventila, barem ono što sam vidio i što preporučuju ti "majstori". Ja razumijem i tu stranu da se ljudi prilagođavaju standardu ali se zna nekad i bez potrebe to odraditi na nagovor kojekakvih dunđer majstora koji ostvaruju extra ptofit na tome.
ja71

#1381 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by ja71 »

JovicSA wrote: 03/06/2024 09:54
Ima naravno, mislim da sam negdje čitao i ultrazvučno uklanjanje ali ja to kod nas još nisam vidio niti znam da neko ima tako da se uklapam u ono što ima. Po meni jedno čišćenje na ovaj način ne bi trebalo oštetiti DPF mada uvijek naravno postoji rizik. Poenta je da to radi sve mašina sa nekim optimalnim programima i ako se poštuje procedura po meni nema bojazni za oštećenje DPF-a prilikom čišćenja.
to ultrazvucno ciscenje je dobro sto ne moras skidati DPF ali nije neka nafaka od njega jer pepeo ostaje u DPF-u.
tu se moze samo osloboditi ono "Oil Ash Residue" da na sljedecoj regeneraciji izgori.
ja71

#1382 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by ja71 »

JovicSA wrote: 03/06/2024 09:57
Obično pored DPF-a radi se i blokiranje EGR ventila, barem ono što sam vidio i što preporučuju ti "majstori". Ja razumijem i tu stranu da se ljudi prilagođavaju standardu ali se zna nekad i bez potrebe to odraditi na nagovor kojekakvih dunđer majstora koji ostvaruju extra ptofit na tome.
osim toga, kod novijih motora je to bolje ne raditi.
glavni zadatak EGR-a je da obori temperaturu u motoru da bi se sto manje NOx gasova stvaralo.
Ako blokiras EGR povecas u prosjeku temperaturu.
To nije bio problem kod starih motora jer je EGR ugradjivan na motore koji su bili konstruisani za visoke temperature. Medjutim pri konstrukciji novijih motora se niej uzelo u obzir da ce 'strucnjak' skinuti EGR.

Naravno da se to odmah ne primijeti ali dugorocno ce takav motor ranije crkavati jer ce u prosjeku morati podnositi vece temperature.
Armin2013

#1383 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Armin2013 »

Poredim u smislu da bi trebali prihvatiti taj trošak kao nešto šte ne možemo izbjeć, samo je pitanje kad će nas obradovat :)
JovicSA

#1384 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by JovicSA »

ja71 wrote: 03/06/2024 13:20
JovicSA wrote: 03/06/2024 09:57
osim toga, kod novijih motora je to bolje ne raditi.
glavni zadatak EGR-a je da obori temperaturu u motoru da bi se sto manje NOx gasova stvaralo.
Ako blokiras EGR povecas u prosjeku temperaturu.
To nije bio problem kod starih motora jer je EGR ugradjivan na motore koji su bili konstruisani za visoke temperature. Medjutim pri konstrukciji novijih motora se niej uzelo u obzir da ce 'strucnjak' skinuti EGR.

Naravno da se to odmah ne primijeti ali dugorocno ce takav motor ranije crkavati jer ce u prosjeku morati podnositi vece temperature.
To za novije motore i temperaturu nisam znao a sigurno da toplinski učinak naravno kao i na sve ima svoj učinak.
avijon

#1385 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by avijon »

jes ubice ga temperatura na 500.000 umjesto na 400.000 :sad: :sad:

sreća fabricki intervali zamjene ulja od 30k ce da ga prije srede :lol:

sve se to mapom namjesti, jes eto bolje mu je da se sebi sere usta sa EGRom nema nikakve druge pomoći za rashladit te temperature u cilindru :lol:
ja71

#1386 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by ja71 »

avijon wrote: 03/06/2024 14:55
... jes eto bolje mu je da se sebi sere usta sa EGRom ...
bolje sebi nego nama u havu da sere
semsasuljakovic

#1387 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by semsasuljakovic »

JovicSA wrote: 01/06/2024 13:29
HelaS wrote: 01/06/2024 13:02
JovicSA wrote: 30/05/2024 11:04 Ja ne znam zašto se ljudi toliko boje DPF-a i skidaju? Na mom vozilu sa 230.000km na satu sve je originalno, DPF, turbina, EGR...itd. DPF je već zreo za čišnjenje i uskoro se skida i čisti ali realno šta očekujete auto preko 200.000km prešlo sa originalnim DPF-om i ostalim komponentama....

Evo i nakon skidanja i čišćenja DPF-a, za narednih 200.000km spreman. :mrgreen:
Ko ti je radio skidanje i čišćenje DPF?
Nešković, I. Sarajevo, preko puta Hifa benzinske.
Koliko košta ta usluga?
canvra888

#1388 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by canvra888 »

ja71 wrote: 03/06/2024 16:08
avijon wrote: 03/06/2024 14:55
... jes eto bolje mu je da se sebi sere usta sa EGRom ...
bolje sebi nego nama u havu da sere
Govoriti ovo u kontekstu Bosne i Hercegovine je u najmanju ruku smiješno, s obzirom na ostale okolnosti.
nagibSA

#1389 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by nagibSA »

Kako sam ukinuo DP filter, auto leti, motor prodisao, i smanjio sanse da nesto ode. Dobra je to stvar vjerovatno, ali kad pocne zezati, samo 'ukidanje' pomaze ili kupovina novog. Mislim da nije neka sreca ciscenje.
hopi

#1390 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by hopi »

Armin2013 wrote: 03/06/2024 13:57
Poredim u smislu da bi trebali prihvatiti taj trošak kao nešto šte ne možemo izbjeć, samo je pitanje kad će nas obradovat :)
Pa ja ti opet ponavljam da jedan trošak možeš izbjeći a drugi ne. Pa tako dpf egr adi blue relativno jeftino možeš riješiti za svo vrijeme, a dok zubičasti ako ne riješiš tj ne mijenjaš ode motor i napraviš još veću štetu.
I dobro znam da nikakvu grdnu lovu ne bi davao za taj dfp. Ha počne zezati, a mislim da ce uskoro, leti van i ćao.
apsidejzi

#1391 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by apsidejzi »

nagibSA wrote: 03/06/2024 18:08 Kako sam ukinuo DP filter, auto leti, motor prodisao, i smanjio sanse da nesto ode. Dobra je to stvar vjerovatno, ali kad pocne zezati, samo 'ukidanje' pomaze ili kupovina novog. Mislim da nije neka sreca ciscenje.
Nije motor prodisao nego se brze trosi.
hopi

#1392 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by hopi »

Šta se brže troši?
Klipnjača, alternator, auspuf, pumbina?
Throttle

#1393 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Throttle »

Bixloner
canvra888

#1394 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by canvra888 »

:lol:
Haris033

#1395 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Haris033 »

Da li začepljenje dpf filtera moze uticati na curenje ulja?
Naime, auto mi prijavljuje gresku “Opasnost od zapunjenja procistaca cestica: Pogledate upute”. Odem na ap, vozim na 3000 obrtaja 20-tak min, poruka nestane, ali onda se desi da kapljice ulja padaju na nešto vrelo i auto se počne pušiti. Ne troši ulje, permant, ali se i dalje isto dešava. Vozio mehaničarima 2x, mjenjali nekakve dihtunge, crijeva. Dijagnostikom utvrđeno da DPF ima još onog aditiva (Eolys). Vozio Neškoviću na čišćenje, uradio dekarbonizaciju, ali stanje isto. Kontam odjaviti DPF, ali da li ću i nakon odjave imati problema sa tim kapljicama ulja?
Vozilo je P308 1.6 2016.
Ko mi može preporučiti dobrog majstora za odjavu DPF-a?
avijon

#1396 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by avijon »

Haris033 wrote: 03/06/2024 21:11 Da li začepljenje dpf filtera moze uticati na curenje ulja?
Naime, auto mi prijavljuje gresku “Opasnost od zapunjenja procistaca cestica: Pogledate upute”. Odem na ap, vozim na 3000 obrtaja 20-tak min, poruka nestane, ali onda se desi da kapljice ulja padaju na nešto vrelo i auto se počne pušiti. Ne troši ulje, permant, ali se i dalje isto dešava. Vozio mehaničarima 2x, mjenjali nekakve dihtunge, crijeva. Dijagnostikom utvrđeno da DPF ima još onog aditiva (Eolys). Vozio Neškoviću na čišćenje, uradio dekarbonizaciju, ali stanje isto. Kontam odjaviti DPF, ali da li ću i nakon odjave imati problema sa tim kapljicama ulja?
Vozilo je P308 1.6 2016.
Ko mi može preporučiti dobrog majstora za odjavu DPF-a?

ne znam raspored stvari ispod haube ali moguce sa EGR da kapne kad se auto bas ugrije.
zacepljen dpf moze turbinu zeznuti..
nemoj nista odjavljivat ako se nece izbusit/izvadit, ne dobijas nista, samo nemas lampice
Haris033

#1397 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Haris033 »

Pa mislio sam sve to u kompletu uraditi?
Preporuka?
veselinovic

#1398 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by veselinovic »

Gledano sa tehnicke strane EGR kod dizela je pozeljno blokirati.
Nema nikakve tehnicke stete, cak sta vise mnogo benefita.
Kod benzinaca nije preporucljivo skidati EGR.
Potpuno je drugacija namjena EGR-a kod dizela i benzinca.
Kod dizela EGR radi na malom opterecenju motora kad zbog viska vazduha pocne oksidacija svega - jer nema goriva da potrosi kiseonik.
Najcesce je to oksidacija azota. Zato se ubacuje odredjen postotak gasova iz auspuha cime se smanjuje kolicina kiseonika, i pokusava odrzati idealna smjesa ( 14:1).
Kod benzinca se otislo na veci stepen kompresije zbog veceg iskoristenja goriva.
Super stvar, ali na max opterecenju hoce da dodje do detonantnog izgaranja koje nije dobro ni za klipove ni za lezajeve radilice.
Zato se benzincu na max opterecenju ubacuje malo gasova iz auspuha da se smjesa ucini bogatijom i tako sprijeci detonacija.
Bilo kako bilo siromasna smjesa ce napraviti vecu temperaturu ( koliko god paradoksalno zvucalo) i zaista EGR malo smanji temperaturu kod dizela na min opterecenju. Ali to radi na min opterecenju kad je temperatura motora svakako niska. Motor koji je napravljen za rad na srednjem opterecenju je termicki predimenzionisan za min opterecenje, tako da je smanjenje temperature vizavi trajnosti neistina.
Eto da ne bude zabune.
Prica o ekologiji je sumnjiva, jer koliko je meni poznato, nema egzaktnog dokaza da je NOx kancerogen, mada zeleni teroristi trube da jeste.
ZoomZoomKiwi

#1399 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by ZoomZoomKiwi »

veselinovic wrote: 03/06/2024 22:09 Gledano sa tehnicke strane EGR kod dizela je pozeljno blokirati.
Nema nikakve tehnicke stete, cak sta vise mnogo benefita.
Kod benzinaca nije preporucljivo skidati EGR.
Potpuno je drugacija namjena EGR-a kod dizela i benzinca.
Kod dizela EGR radi na malom opterecenju motora kad zbog viska vazduha pocne oksidacija svega - jer nema goriva da potrosi kiseonik.
Najcesce je to oksidacija azota. Zato se ubacuje odredjen postotak gasova iz auspuha cime se smanjuje kolicina kiseonika, i pokusava odrzati idealna smjesa ( 14:1).
Kod benzinca se otislo na veci stepen kompresije zbog veceg iskoristenja goriva.
Super stvar, ali na max opterecenju hoce da dodje do detonantnog izgaranja koje nije dobro ni za klipove ni za lezajeve radilice.
Zato se benzincu na max opterecenju ubacuje malo gasova iz auspuha da se smjesa ucini bogatijom i tako sprijeci detonacija.
Bilo kako bilo siromasna smjesa ce napraviti vecu temperaturu ( koliko god paradoksalno zvucalo) i zaista EGR malo smanji temperaturu kod dizela na min opterecenju. Ali to radi na min opterecenju kad je temperatura motora svakako niska. Motor koji je napravljen za rad na srednjem opterecenju je termicki predimenzionisan za min opterecenje, tako da je smanjenje temperature vizavi trajnosti neistina.
Eto da ne bude zabune.
Prica o ekologiji je sumnjiva, jer koliko je meni poznato, nema egzaktnog dokaza da je NOx kancerogen, mada zeleni teroristi trube da jeste.
Svaka čast :thumbup:
avijon

#1400 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by avijon »

Haris033 wrote: 03/06/2024 22:07 Pa mislio sam sve to u kompletu uraditi?
Preporuka?
meni je Simanic software uradio, ne vidim nikakve probleme, ne dimi, iako to zavisi i od dizni itd.
ja sam na drugom mjestu to povadio a njemu odnjeli "procesor", ali mislim da radi i on fizicki dio posla
Post Reply