Kakve su žene?GejmerPS5 wrote: ↑29/05/2024 08:43 Zaboravih odgovorit na pitanje u PP.
Dakle kada sam boravio u Medeljin posjetio sam i komšiluk Pablo Escobar, mislim da se taj dio zove Barrio ili tako nešto, znam da me uber vozač nije htio dovesti već me doveo kilometar prije i pojasnio kuda pješke da idem, pitao me je takođe jesam li svjestan gdje ulazimnije bilo ni kilometar.
Uglavnom tamo je sve posvećeno dotičnom, njegovi murali, zastave, slike, bedževi itd, u razgovoru sa lokalcima rekli su mi da je napravio preko 500 kuća, škole, fabrike, mostove dok ga van favele smatraju zlikovcem.
Lokalna ekipa me uputila na njihovog vodiča popili smo po agila pivo i krenuli u obilazak, tražio je 20 dolara dao sam mu 30 zaslužio je.
Uglavnom ista priča kao u svim favelama, gola borba za život ali ljudi opet strašno prijatni čak sam izašao navečer u društvu njegove sestre, njega i prijatelja u lokalnu diskoteku, nisam doživio neku neprijatnost sem dobacivanja Hola Gringofino sam se proveo tu noć.
Ova djevojka mi je rekla da turisti odnedavno ovde dolaze i da u faveli nema kriminala jer dolazi puno turista ali da se naveče ne šetam sam i ako imam kameru i slično da snimam što nisam imao nit snimam jer se zalete na motoru i samo otmu iz ruke, uglavnom mjenjaju ukradeno za drogu.
Pitao sam jeli zakon favele sličan kao u Brazilu da za krađe sjeku ruke, kaže da ih kazne ako lokalno kradu ali ne na taj način, nažalost ako vas neko naveče orobi da je to vaša krivica.ž
Pitanje koliko sam para potrošio i koliko sam boravio pa već pomenutu kartu povratnu 634 eura, hrana, higijena, lokalni vešeraji, prevoz, vodiči, kupovina magneta suvenira, prenoćišta, mobilne kartice i internet, rent a car nisam spomenuo jer sam malo i sam putovao po unutrašnjosti raznih država.
Pošto sam bio skoro 3 mjeseca obišao sam udarne destinacije ali sam i putovao u unutrašnjosti zemalja većinom bus ali nekad sam iznajmio i rent a car.
Sve me koštalo malo manje od 5000 eura, koje sam zamjenuo u dolare prije nego sam pošao, pa bi po potrebi dolare zamjenuo u pezose, reale i slično.
Sve u svemu zahvaljući twitch gejmingu i donacijama doživio sam predivnu avanturu za koju se opet spremam tamo u oktobru, ovaj put ću ostati skoro pola godine.
Gdje putujete, kako vam je bilo?
Moderator: anex
- Rootboi
#5076 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#5077 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Mozes li postaviti neke slike, boarding pass ili bilo sta (maskiraj lice, ime..)? Jer ta tvoja prica nevjerovatno zvuci kao ono sto je jedan Youtuber hrvat/ kanadjanin prosao i obisao. Cak imena favela i restorana se slazu 1/1.
Posto si novi a ovo se slaze u 92% scenarija postoji mogucnost da si "jedan od onih" a te i takve ovdje ne volimo.
Postoji i 92% sanse da sam ja u krivu ali zato slika sa trga u Cubi i boarding pass ne lazu.
I BTW, kako si iz BG u Medeljin otisao bez presjedanja ?
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#5078 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Jel i zene fatas na te i slicne fore ? Kao trust fund, 6"5, blue eyes
Bitno je da si editovao postove, iako ja i dalje ne vidim problem da stavis neku sliku.. Ali vrhunac provale je direktna linija Beograd-Medeljin
Bitno je da si editovao postove, iako ja i dalje ne vidim problem da stavis neku sliku.. Ali vrhunac provale je direktna linija Beograd-Medeljin
- karanana
#5079 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
i meni je taj detalj bas cudan bio. ali konto sam mozda je negdje u evropi presjedo sa sat vremena pauze pa nije spomeno taj kratki prelaz iz aviona u avion.
sta je ovaj twitch gejming i donacije koje to finansiraju?
sta je ovaj twitch gejming i donacije koje to finansiraju?
- no_sekirli
#5080 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Povali ga gentoo samo tako 
- Rootboi
#5081 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Otjeraste čo'jeka

-
Zoya
#5082 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
I Respo je tako. Za dva dana je otišao, isunčao se na Maldivima i vratio se u SA, autobusom i vozom i avionom i Boga pitaj šta. Vidiš da može.
Edit:ili je bila Kuba.
- Rootboi
- karanana
#5084 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
da. kad se malo vratim na ova 2-3 posta sto je izbriso, ima tu dosta i hronoloske nelogicnosti pored direktne linije bograd-medelin
-
Zoya
#5085 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Gentoo je zaista parti brejker. Nije lepo.
-
mali_balon
#5086 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Kuba bila 100000% moro se vratit kao neka frka bila
- SmokingMan
#5087 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Čovek ga "hakovao" preko ključnih reči. 
-
Naslovnica
#5088 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Jao, sjećam se ovoga, ala ga izvukoste iz gliba!
- BarbaDue
#5089 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ljetovao sam u Albaniji, Velipoje. Hotel Bora bora.
Moja topla preporuka.

U povratku vam preporučujem da zaustavite na dvije lokacije u blizini Podgorice. Jedna je Niagarini vodopadi, tako se zove i restoran. Prelijepo mjesto.

A druga je restoran Tvrđava. Obje lokacije su na istoj rijeci koja se zove Cijevna. Na obje lokacije sam se kupao. Voda je kristalno čista i za ovo doba godine prilično topla, nekih 18-19 stepeni.

PS. Ako se uspijem organizovati možda postavim i video.
Moja topla preporuka.

U povratku vam preporučujem da zaustavite na dvije lokacije u blizini Podgorice. Jedna je Niagarini vodopadi, tako se zove i restoran. Prelijepo mjesto.

A druga je restoran Tvrđava. Obje lokacije su na istoj rijeci koja se zove Cijevna. Na obje lokacije sam se kupao. Voda je kristalno čista i za ovo doba godine prilično topla, nekih 18-19 stepeni.

PS. Ako se uspijem organizovati možda postavim i video.
- So What!
#5090 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Pocetkom mjeseca isao na Mauricijus, ukupno 27. zemlja koju sam posjetio, ali u mnogo cemu je prva za mene, jer je to prvi moj dodir sa tropskom klimom kao i moja prva africka zemlja. Iako u sustini Mauricijus pripada Africi, samo zato sto mu je bliza obala Afrike nego Azije, ali kulturoloski s Afrikom nema mnogo zajednickog.
Mauricijus je istinski tropski raj i doslovno kraj svijeta, jer ispod ovog ostrva pa sve do Antartike nema nista osim okeana. Ovo je zemlja gdje je oko 70% stanovnika porijeklom iz Indije, a ostatak iz Afrike, Evrope i Kine. Skoro 200 godina su bili francuska kolonija tako da im je kreolski francuski medju stanovnistvom prvi jezik, ali zadnji vladari su im bili iz Britanije pa je engleski sluzbeni jezik. Svi pricaju po 4-5 jezika, sa lepezom raznih etnickih grupa i religija, ali zive u harmoniji i generalno su jedna od najrazvijenih africkih nacija. Nacionalni simbol ove zemlje je ujedno i simbol izumrlih zivotnjskih vrsta, a to je ptica Dodo, koja je samo zivjela na ovom ostrvu i nigdje drugo, a jedna je od prvih zabiljezenih zivotinjskih vrsta koja je unistena zbog umijesanosti covjeka.
Najzanimljivija mi je bila cinjenica da ovo ostrvo velicine okruglo 2000 km2 (Kanton Sarajevo + Istocno Novo Sarajevo + Istocna Ilidza + Pale), vecina lokalaca koje sam upoznao nikada nije napustila, iako tvrde da imaju zelju, u principu nemaju nekog objasnjenja zasto nisu otisli nigdje, pa makar na susjedni Reunion. Ja sam pricao tek sa njih desetak, ova zemlja iako je povrsinom mala, ima 1,2 miliona stanovnika. Plate su im relativno solidne, krecu se od 400 do 800 eura u prosjeku, a i standard im je negdje sa nasim.
S obzirom da se radi o malom ostrvu infrastruktura je otocka, mnogo manje se paznje se pridaje estetici, a vise nekoj funkcionalnosti. Imaju autoput od aerodroma do glavnog grada, ali izvan toga se radi o asfaltiranim, ali vrlo cudno trasiranim lokalnim cestama koje prolaze kroz njihova sela i plantaze, tako se automobilom nekih 40 kilometara prelazi sat vremena iako su nasi vozaci stvarno brzo vozili.
Rent-a-car ne bih preporucio upravo zbog losih cesta (nepostojanja ring roada), voznje lijevom stranom, unikatne lokalne saobracajne kulture i cinjenice da im countryside nije pretjerano lijep. Naime vecina ostrva je sacinjena od poljoprivrednog zemljista, koja opet vecinom cine plantaze secerne trske, njihovog najveceg izvoznog proizvoda i ujedno razloga zasto proizvode jedan od najkvalitetnijih rumova na svijetu. Pored toga tu su i plantaze banana, ananasa, licija i manga. Preporuka za voznju po ostrvu su definitivno lokalne taxi sluzbe, uopste nisu skupi, a vozaci su komunikativni i mozete saznati mnogo o zivotu obicnog covjeka na ostrvu.
Resorti su im divni, radnici su pretezno lokalci i to su ljudi koji ne znaju da kazu 'ne', ponekad mi je znalo biti neugodno koliko su ljubazni. More je predivno, bas onako kako sam zamisljao more, jos kao dijete, dok ga nisam prvi puta vidio, tirkizne boje, prepuno skoljki, koralja, morskih zvijezda i raznih drugih morskih stvorenja dok su plaze od bijelog pijeska ponegdje presijecene crnom vulkanskom stijenom i okruzene palmama sa zrelim kokosovim orahom. Mauricijus je svjetski poznat kao idealna destinacija za kite surfing, tako da istocna obala na kojoj sam se i nalazio vrvi od padobrana na koje su zakaceni surferi.
Glavni grad Port Louis bi trebao svima biti, ako nista jednodnevna destinacija, jer je to prakticno i jedini pravi grad na ostrvu, dok su ostala mjesta nekakve varosi bez neke tipicne urbanizacije i arhitekture. Grad ima predivnu marinu koja veze za luku i tu je smjesten moderni dio grada sa soping centrima i setalistima koji je opet nadogradjen na stare kolonijalne i historijski znacajne gradjevine. Tu u centru se nalaze neke drzavne institucije i hoteli, te u principu ima mnogo visokih zgrada. Odmah u nastavku je glavna gradska pijaca, to vec vise lici na dijete Afrike i Azije, ali je zanimljivo i osjecao sam se sigurno te nas od prodavaca nije smarao.
U blizini glavnog grada nalazi se nezaobilazan dio posjete Mauricijusu, botanicka basta nazvana po prvom premijeru ove zemlje, Sir Seewoosagur Ramgoolamu, njihovom 'Titu' kako smo ga mi od milja nazvali, jer po njemu se zove i njihov aerodrom te se njegov lik nalazi na novcicima i apoenima lokalne valute, mauricijanske rupije. Ovaj predivni vrt je prva botanicka basta u Africi, a bila je ustvari u privatnom vlasnistvu lokalnih kolonijalnih guvernera. Za obilazak ovog vrta je dovoljan jedan do dva sata setnje, te je glavna atrakcija bazen sa amazonskim lokvanjima, ciji radijus iznosi od preko jedan metar. Prekoputa ovog vrta se nalazi jos jedna vazna atrakcija, a to je muzej proizvodnje ruma, ali to zaista nismo stigli da pogledamo.
Ima Mauricijus svasta nesto da ponudi, izmedju ostalog divne planine i vodopade u sredistu ostrva, ali 7-8 dana prodje brzo, pa smo tako planirali i da se nekada vratimo na ovo rajsko ostrvo, ali ovaj puta bih definitivno upisao nekih kurs kite surfinga i tako bih proveo vecinu vremena tamo. Do tada, bude li trebala nekome pomoc oko bilo cega vezano za putovanje tamo, neka mi se obrati.

Mauricijus je istinski tropski raj i doslovno kraj svijeta, jer ispod ovog ostrva pa sve do Antartike nema nista osim okeana. Ovo je zemlja gdje je oko 70% stanovnika porijeklom iz Indije, a ostatak iz Afrike, Evrope i Kine. Skoro 200 godina su bili francuska kolonija tako da im je kreolski francuski medju stanovnistvom prvi jezik, ali zadnji vladari su im bili iz Britanije pa je engleski sluzbeni jezik. Svi pricaju po 4-5 jezika, sa lepezom raznih etnickih grupa i religija, ali zive u harmoniji i generalno su jedna od najrazvijenih africkih nacija. Nacionalni simbol ove zemlje je ujedno i simbol izumrlih zivotnjskih vrsta, a to je ptica Dodo, koja je samo zivjela na ovom ostrvu i nigdje drugo, a jedna je od prvih zabiljezenih zivotinjskih vrsta koja je unistena zbog umijesanosti covjeka.
Najzanimljivija mi je bila cinjenica da ovo ostrvo velicine okruglo 2000 km2 (Kanton Sarajevo + Istocno Novo Sarajevo + Istocna Ilidza + Pale), vecina lokalaca koje sam upoznao nikada nije napustila, iako tvrde da imaju zelju, u principu nemaju nekog objasnjenja zasto nisu otisli nigdje, pa makar na susjedni Reunion. Ja sam pricao tek sa njih desetak, ova zemlja iako je povrsinom mala, ima 1,2 miliona stanovnika. Plate su im relativno solidne, krecu se od 400 do 800 eura u prosjeku, a i standard im je negdje sa nasim.
S obzirom da se radi o malom ostrvu infrastruktura je otocka, mnogo manje se paznje se pridaje estetici, a vise nekoj funkcionalnosti. Imaju autoput od aerodroma do glavnog grada, ali izvan toga se radi o asfaltiranim, ali vrlo cudno trasiranim lokalnim cestama koje prolaze kroz njihova sela i plantaze, tako se automobilom nekih 40 kilometara prelazi sat vremena iako su nasi vozaci stvarno brzo vozili.
Rent-a-car ne bih preporucio upravo zbog losih cesta (nepostojanja ring roada), voznje lijevom stranom, unikatne lokalne saobracajne kulture i cinjenice da im countryside nije pretjerano lijep. Naime vecina ostrva je sacinjena od poljoprivrednog zemljista, koja opet vecinom cine plantaze secerne trske, njihovog najveceg izvoznog proizvoda i ujedno razloga zasto proizvode jedan od najkvalitetnijih rumova na svijetu. Pored toga tu su i plantaze banana, ananasa, licija i manga. Preporuka za voznju po ostrvu su definitivno lokalne taxi sluzbe, uopste nisu skupi, a vozaci su komunikativni i mozete saznati mnogo o zivotu obicnog covjeka na ostrvu.
Resorti su im divni, radnici su pretezno lokalci i to su ljudi koji ne znaju da kazu 'ne', ponekad mi je znalo biti neugodno koliko su ljubazni. More je predivno, bas onako kako sam zamisljao more, jos kao dijete, dok ga nisam prvi puta vidio, tirkizne boje, prepuno skoljki, koralja, morskih zvijezda i raznih drugih morskih stvorenja dok su plaze od bijelog pijeska ponegdje presijecene crnom vulkanskom stijenom i okruzene palmama sa zrelim kokosovim orahom. Mauricijus je svjetski poznat kao idealna destinacija za kite surfing, tako da istocna obala na kojoj sam se i nalazio vrvi od padobrana na koje su zakaceni surferi.
Glavni grad Port Louis bi trebao svima biti, ako nista jednodnevna destinacija, jer je to prakticno i jedini pravi grad na ostrvu, dok su ostala mjesta nekakve varosi bez neke tipicne urbanizacije i arhitekture. Grad ima predivnu marinu koja veze za luku i tu je smjesten moderni dio grada sa soping centrima i setalistima koji je opet nadogradjen na stare kolonijalne i historijski znacajne gradjevine. Tu u centru se nalaze neke drzavne institucije i hoteli, te u principu ima mnogo visokih zgrada. Odmah u nastavku je glavna gradska pijaca, to vec vise lici na dijete Afrike i Azije, ali je zanimljivo i osjecao sam se sigurno te nas od prodavaca nije smarao.
U blizini glavnog grada nalazi se nezaobilazan dio posjete Mauricijusu, botanicka basta nazvana po prvom premijeru ove zemlje, Sir Seewoosagur Ramgoolamu, njihovom 'Titu' kako smo ga mi od milja nazvali, jer po njemu se zove i njihov aerodrom te se njegov lik nalazi na novcicima i apoenima lokalne valute, mauricijanske rupije. Ovaj predivni vrt je prva botanicka basta u Africi, a bila je ustvari u privatnom vlasnistvu lokalnih kolonijalnih guvernera. Za obilazak ovog vrta je dovoljan jedan do dva sata setnje, te je glavna atrakcija bazen sa amazonskim lokvanjima, ciji radijus iznosi od preko jedan metar. Prekoputa ovog vrta se nalazi jos jedna vazna atrakcija, a to je muzej proizvodnje ruma, ali to zaista nismo stigli da pogledamo.
Ima Mauricijus svasta nesto da ponudi, izmedju ostalog divne planine i vodopade u sredistu ostrva, ali 7-8 dana prodje brzo, pa smo tako planirali i da se nekada vratimo na ovo rajsko ostrvo, ali ovaj puta bih definitivno upisao nekih kurs kite surfinga i tako bih proveo vecinu vremena tamo. Do tada, bude li trebala nekome pomoc oko bilo cega vezano za putovanje tamo, neka mi se obrati.

-
Zoya
#5091 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Mauritius 

Fantastične fotografije. Hvala što si podijelio sa nama. Jesi ti ovaj crn sa prve slike? 
-
Karikaturist
#5092 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Dobro izgleda ocekivano, lijep opis.
Mi smo se ove godine dvoumili izmedju Zanzibara i Mauritiusa i odlucili smo se za ovo prvo. Cjenovno je tu negdje bilo, jednostavno je tako ispalo.
I slazem se, mislim da je 7-8 dana na takvim mjestima malo posebno zbog duzih letova.
Mi smo se ove godine dvoumili izmedju Zanzibara i Mauritiusa i odlucili smo se za ovo prvo. Cjenovno je tu negdje bilo, jednostavno je tako ispalo.
I slazem se, mislim da je 7-8 dana na takvim mjestima malo posebno zbog duzih letova.
- mousstapha
- So What!
#5094 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Hvala tebi sto si procitala, a crnom bi pozavidio iskreno na kilazi i ovoj zdravoj kozi
Malo jeste, ali tako me zbog obaveza zapalo, ostatak godisnjeg sam proveo obilazeci koncerte (Rammstein i Tool).Karikaturist wrote: ↑03/07/2024 12:12 Dobro izgleda ocekivano, lijep opis.![]()
U Tanzaniji sigurno imas vise vidjeti sto se tice i kulture i prirode, dok je Mauricijus onako dosta intimniji i bas kao stvoren za jedan miran odmor.mousstapha wrote: ↑04/07/2024 08:18Krajem godine planiram posjetiti Tanzaniju sa safarijem u centralnom dijelu i Zanzibar poslije, tako da me ovaj tvoj izvjestaj cini jos vise nestrpljivim.Fantasticne fotografije i tekst.
![]()
....
Koga zanima detaljniji putopis, sa vise slika i detalja, moze to upratiti ovdje.
-
Zoya
#5095 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Kakva je gotiva čitati putopise. Svaka čast! Kako djeca podnose put?So What! wrote: ↑05/07/2024 01:05Hvala tebi sto si procitala, a crnom bi pozavidio iskreno na kilazi i ovoj zdravoj kozi![]()
Malo jeste, ali tako me zbog obaveza zapalo, ostatak godisnjeg sam proveo obilazeci koncerte (Rammstein i Tool).Karikaturist wrote: ↑03/07/2024 12:12 Dobro izgleda ocekivano, lijep opis.![]()
U Tanzaniji sigurno imas vise vidjeti sto se tice i kulture i prirode, dok je Mauricijus onako dosta intimniji i bas kao stvoren za jedan miran odmor.mousstapha wrote: ↑04/07/2024 08:18Krajem godine planiram posjetiti Tanzaniju sa safarijem u centralnom dijelu i Zanzibar poslije, tako da me ovaj tvoj izvjestaj cini jos vise nestrpljivim.Fantasticne fotografije i tekst.
![]()
....
Koga zanima detaljniji putopis, sa vise slika i detalja, moze to upratiti ovdje.
- So What!
- petunija
#5097 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
@So What!
Fenomenalno
Zanima me kuda si putovao i koliko je trajao let (meni na google piše 13 sati)
Fenomenalno
Zanima me kuda si putovao i koliko je trajao let (meni na google piše 13 sati)
-
Zoya
#5098 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Vidjela sam sliku dvoje djece okrenutih leđima pa sam pomislila da su tvoja. Sorry
Što se putovanja tiče, ne znam zbog čega ograničavati sebe od putovanja. Većina djece super podnose put i lijepo se ponašaju. Hodaj gdje želiš sa djecom.
- So What!
#5099 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Hvala puno.
Putovao Sarajevo - Istanbul - Mauricijus i koristio Turkish Airlines. Let od Istanbula do Mauricijusa traj 10 sati.
Evo ovdje imas bas detaljno, kako je trajao put, pa ako te jos nesto zanima, javi se.
Ma djeca su mi stalno upadala u kadar, ali nisu moja. Radujem se i svojoj djeci u buducnosti, a eto ohrabren tvojim rijecima, sigurno cu pokusati neki put zajedno sa djecom.
- petunija
#5100 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Super, to je to, hvala za info
Želim ti još puno lijepih putovanja
PS kasnije viđoh ovo što je Zoya napisala, slažem se djeca kad su lijepo odgojena možeš na kraj svijeta s njima, moje ćerka stalno putuje s troje i do sad nije imala nikakav problem.
Želim ti još puno lijepih putovanja
PS kasnije viđoh ovo što je Zoya napisala, slažem se djeca kad su lijepo odgojena možeš na kraj svijeta s njima, moje ćerka stalno putuje s troje i do sad nije imala nikakav problem.