Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
A_A_AKCIJA

#24576 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by A_A_AKCIJA »

Pet strana priče o istoriji.

Imate temu Jugoslavija, pa opletite, a ima i pdf Istorija.
dr_Evil

#24577 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

A_A_AKCIJA wrote: 04/04/2024 14:26 Pet strana priče o istoriji.

Pusti, bolje nego da ti ovo stavljamo

https://thebosniatimes.ba/91443/kad-je- ... -uniformu/

Drzimo se Juge :D
DaysleepeR

#24578 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

A ne priča Sebija da je SDA tada bila na vlasti i u KS i u Federaciji i da je Čampara bio njihv ministar :D
A_A_AKCIJA

#24579 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by A_A_AKCIJA »

dr_Evil wrote: 04/04/2024 14:29
A_A_AKCIJA wrote: 04/04/2024 14:26 Pet strana priče o istoriji.

Pusti, bolje nego da ti ovo stavljamo

https://thebosniatimes.ba/91443/kad-je- ... -uniformu/

Drzimo se Juge :D
Bolje je to, vjeruj.

Priča o Jugoslaviji nema veze sa argumentima, nego sa subjektivnim emotivnim stavom ovih što pišu.

Sve je lako kad si mlad...
noviforumas

#24580 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by noviforumas »

dr_Evil wrote: 04/04/2024 14:18
noviforumas wrote: 04/04/2024 14:13
dr_Evil wrote: 04/04/2024 14:09 DA je BiH ekonomski snaznija naravno da se necu slozit, jedan Energoinvest je bio jaci nego danas da sve na kamaru stavis.
U ovo je stala citava rasprava.

Nemas se ti sta slagati ili ne, ili bilo ko drugi, jer ja nisam iznio svoje misljenje. Cinjenica je da je BiH ekonomski snaznija danas nego je ikad bila u Jugoslaviji.

Isto kao sto je cinjenica da danas ljudi uzivaju neuporedivo vise politickih i ljudskih prava, ali to je ocito preosjetljiva tema za ovaj forum, gdje se redovno lamentira nad nepostojanjem golog otoka.

Cemu prica o Instagramima, influencerima i pametnim telefonima? Kakve to veze ima sa bilo cim?
OK, pokazi mi to sta tvrdis i unesi parametar inflacije od 40 godina u raspravu. Da vidim po kojim parametrima uz inflaciju to tvrdis.

https://www.orasjenews.com/bih-druga-na ... goslavije/
Imas npr. ovdje nesto opsirnije o tome: https://n1info.hr/regija/koliko-su-radn ... iko-danas/

Nije tesko istraziti, govorim o stvarima koje bi trebale biti opstepoznate. Nazalost nisu jer nam je javni prostor zagadjen autosovinizmom i mitovima.

Ne moramo ni samo o ekonomiji. Opet kazem, moze se i o politickim i ljudskim pravima. Valjda nije potrebno odraslim ljudima objasvnjavati da obican covjek ima veca prava i u krnjoj tranzicijskoj demokratiji nego u jednopartiskoj socijalistickoj drzavi. Pogotovo nekome ko je Bosnjak to ne bi trebalo objasnjavati.

Poenta je da ne treba brkati emocije, licna iskustva i nostalgiju sa objektivnom stvarnoscu.
Hakiz

#24581 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/konakov ... /240404078

Nije trojka ista kao SDA, ali žal za izgubljenom kontrolom nad CIK je bi rejao da je, ipak, ista :lol:
DaysleepeR

#24582 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

Klasični bot, preskače kontraargumente i samo ponavlja jedno te isto.

Diskvalifikacija.
dr_Evil

#24583 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

A_A_AKCIJA wrote: 04/04/2024 14:32
Bolje je to, vjeruj.

Priča o Jugoslaviji nema veze sa argumentima, nego sa subjektivnim emotivnim stavom ovih što pišu.

Nema tu nista subjektivno. Pricamo o realnim stvarima.

A te price o Staljinu, ja 5 puta na babu skakako, a sad jednom u godini i slicno.. bezveze. Ceska recimo ima pravo sebi reci pa danas nam je sto puta bolje, ljudi imaju sta pokazati, mozda i Madjari. Cime se mi ponosimo to danas, evo osim sto smo prezivjeli, i sacuvali komad domovine.

Najgore je sto danas imamo generacije koje realno odrastaju bez da se icim imaju ponosit, nikakvih uspjeha, sportskih, drustvenih, naucnih. Realna slika je da nas je manje 2 miliona nego te 1991-e, a to nesto znaci. Kapak!
canvra888

#24584 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by canvra888 »

Narod koji se najmanje pitao i u čiju državu se najmanje ulagalo ubjedljivo najviše žali za državom koja je bivša već preko 30 godina. Jedan od najinteresantnijih balkanskih fenomena. :-D

Dobro neko reče, sve je lahko kad si mlad...
Login77777

#24585 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Login77777 »

Point. wrote: 04/04/2024 13:48
Login77777 wrote: 04/04/2024 12:05
Point. wrote: 03/04/2024 13:49
Zlurado i hinjski je nazivati Aliju Srbinom.
On da nije Srbin ne bi potpisao manji entitet i j… nas za sva vremena. :thumbup:
Jako plitko razmišljanje. Trebao je amerima reći ne, to je to jelda.
Eto ameri ga natjerali da entitet potpise pod tim imenom, tom zastavom i da isti bude samo vlastnistvo jednog naroda. Bez da imaju Bosnjaci prava veta i doma naroda.
Ma bravo Alija. :bih:
dr_Evil

#24586 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

noviforumas wrote: 04/04/2024 14:33
Imas npr. ovdje nesto opsirnije o tome: https://n1info.hr/regija/koliko-su-radn ... iko-danas/

Nije tesko istraziti, govorim o stvarima koje bi trebale biti opstepoznate. Nazalost nisu jer nam je javni prostor zagadjen autosovinizmom i mitovima.

Ne moramo ni samo o ekonomiji. Opet kazem, moze se i o politickim i ljudskim pravima. Valjda nije potrebno odraslim ljudima objasvnjavati da obican covjek ima veca prava i u krnjoj tranzicijskoj demokratiji nego u jednopartiskoj socijalistickoj drzavi. Pogotovo nekome ko je Bosnjak to ne bi trebalo objasnjavati.

Poenta je da ne treba brkati emocije, licna iskustva i nostalgiju sa objektivnom stvarnoscu.
Mislio sam da zaista ti imas neke podatke pa da me nesto naucis. Pretvorio sam se bio u uho. Slicnu analizu mozes prenijeti i na mrski zapad vjeruj da ce biti isto, a ja ti sigurno odmah mogu dati link za Norvesku 1986-e vs 2006-e, pa da vidimo koje su se namirnice onda koristile vise, koje danas, a i koliko kostaju. A onda ukljuci stanogradnju u svoju matePatiku.

OK, posto nemas podatke onda ne moramo samo o ekonomiji. Pa dobro prijatelju, kako to da se meni pisao Hrvatski jezik u svjedocanstvo, i da se jos uvijek pise bez da iko reaguje, kako to da u RS-u ne stoji bosanski jezik. Kako to da mene kazni policija za sve, a brudu pusta? Hocemo li o pravima? Kako to da se ne mogu kandidovat za predsjednika u RS-u? Kako to policija u RS izmlati momka, a on dobio kaznu jer ga izmlatise? Sto Truba ne moze biti predsjednik federacije?

Pogotovo nekome ko je Bosnjak trebas to sve objasniti.
A_A_AKCIJA

#24587 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by A_A_AKCIJA »

dr_Evil wrote: 04/04/2024 14:36
A_A_AKCIJA wrote: 04/04/2024 14:32
Bolje je to, vjeruj.

Nema tu nista subjektivno. Pricamo o realnim stvarima.

A te price o Staljinu, ja 5 puta na babu skakako, a sad jednom u godini i slicno.. bezveze. Ceska recimo ima pravo sebi reci pa danas nam je sto puta bolje, ljudi imaju sta pokazati, mozda i Madjari. Cime se mi ponosimo to danas, evo osim sto smo prezivjeli, i sacuvali komad domovine.

Najgore je sto danas imamo generacije koje realno odrastaju bez da se icim imaju ponosit, nikakvih uspjeha, sportskih, drustvenih, naucnih. Realna slika je da nas je manje 2 miliona nego te 1991-e, a to nesto znaci. Kapak!
Kao što rekoh, većina sugovornika nije u stanju da racionalno sagleda Jugoslaviju, tako da je to uzaludna priča.

Kompleksna priča, dosta segmenata, neki bolji, neki lošiji, neki zaslugom svijeta a neki našom, ali definitivno joj nije mjesto na ovoj temi.
noviforumas

#24588 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by noviforumas »

dr_Evil wrote: 04/04/2024 14:44

Mislio sam da zaista ti imas neke podatke pa da me nesto naucis. Pretvorio sam se bio u uho. Slicnu analizu mozes prenijeti i na mrski zapad vjeruj da ce biti isto, a ja ti sigurno odmah mogu dati link za Norvesku 1986-e vs 2006-e, pa da vidimo koje su se namirnice onda koristile vise, koje danas, a i koliko kostaju. A onda ukljuci stanogradnju u svoju matePatiku.

OK, posto nemas podatke onda ne moramo samo o ekonomiji. Pa dobro prijatelju, kako to da se meni pisao Hrvatski jezik u svjedocanstvo, i da se jos uvijek pise bez da iko reaguje, kako to da u RS-u ne stoji bosanski jezik. Kako to da mene kazni policija za sve, a brudu pusta? Hocemo li o pravima? Kako to da se ne mogu kandidovat za predsjednika u RS-u? Kako to policija u RS izmlati momka, a on dobio kaznu jer ga izmlatise? Sto Truba ne moze biti predsjednik federacije?

:lol:

Rekoh ja, kao da sa vjernikom raspravljas o teoriji evolucije. Ovo za jezik ti je najbolje. Prije rata je u knjizicama stajalo Bosanski, jasta.
Hakiz

#24589 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

Login77777 wrote: 04/04/2024 14:42
Login77777 wrote: 04/04/2024 12:05
On da nije Srbin ne bi potpisao manji entitet i j… nas za sva vremena. :thumbup:
Eto ameri ga natjerali da entitet potpise pod tim imenom, tom zastavom i da isti bude samo vlastnistvo jednog naroda. Bez da imaju Bosnjaci prava veta i doma naroda.
Nisu, tačno.

Ameri su mu rekli, biraj Alija kako ćeš da se entitet zove, kakvu zastavu će imati, kakav će biti, zapravo, rekli su mu, samo reci Alija i mi nećemo dozvoliti da uopšte budu entiteti.

Ne samo Ameri, Milošević ga molio, ne potpisuj entitete, Alija, k'o boga te molim.

I Alija rekao, neću ja cijelu BiH, neka budu entiteti.

Sve si ti u pravu, k'o da si tamo bio, ne pored njih, nego u glavama im.
JovicSA

#24590 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JovicSA »

Trappist wrote: 04/04/2024 14:20 Pa koliko ja znam za ovo sve je kriva ova generacija sto je 80ih davala zakletvu u pionirima, a ne tiktok jala buba generacija.
Pogrešno znaš jer ta generacija koja je osamdesetih davala zakletvu u pionirima su bili topovsko meso uglavnom onih generacija iz 1925-1945. Odgovorna je višestruko upravo ta genearcija 1925-1945 koja je u to doba donosila odluke i kasnije potpisivala Dejton i sve iza toga ali i pojedinci koji su davali glasove onima koji su davali. Te "pionirske" generacije tek sada dolaze u fazu da nešto odlučuju.
dr_Evil

#24591 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

noviforumas wrote: 04/04/2024 14:46

Rekoh ja, kao da sa vjernikom raspravljas o teoriji evolucije. Ovo za jezik ti je najbolje. Prije rata je u knjizicama stajalo Bosanski, jasta.
DObro nije pisalo prije rata, ali sada je med i mlijeko, ljudska prava, privatna prava, nacionalna, etnicka, sve imamo, i sto ne pise Bosanski? U ovom ekonomskom demokratskom tigru koji je jaci nego BiH 1991-e?
JovicSA

#24592 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JovicSA »

Hakiz wrote: 04/04/2024 14:47
Nisu, tačno.

Ameri su mu rekli, biraj Alija kako ćeš da se entitet zove, kakvu zastavu će imati, kakav će biti, zapravo, rekli su mu, samo reci Alija i mi nećemo dozvoliti da uopšte budu entiteti.

Ne samo Ameri, Milošević ga molio, ne potpisuj entitete, Alija, k'o boga te molim.

Što se tiče entiteta i imena Holbruk je to obnjasnio u svojoj knjizi, omjer 49/51 je morao biti ali Amerikanci kako svjedoči su očekivali da će se koplja lomiti oko imena manjeg BH entiteta ali za čudo to je vrlo lako prošlo kod Silajdžića i Izetbegovića. A Republika Bosna i Hercegovina je kapitulirala u Ankari potpisom Alije kada se odrekao da se BiH barem i formalno i dalje nastavi zvati "Republika Bosna i Hercegovina". Istražite malo pa ćete vidjeti da je to istina.
Hakiz

#24593 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

JovicSA wrote: 04/04/2024 14:50
Trappist wrote: 04/04/2024 14:20 Pa koliko ja znam za ovo sve je kriva ova generacija sto je 80ih davala zakletvu u pionirima, a ne tiktok jala buba generacija.
Pogrešno znaš jer ta generacija koja je osamdesetih davala zakletvu u pionirima su bili topovsko meso uglavnom onih generacija iz 1925-1945. Odgovorna je višestruko upravo ta genearcija 1925-1945 koja je u to doba donosila odluke i kasnije potpisivala Dejton i sve iza toga ali i pojedinci koji su davali glasove onima koji su davali. Te "pionirske" generacije tek sada dolaze u fazu da nešto odlučuju.
Generacija koja je osamdesetih davala zakletvu unpionirima, devedesetih je bila maloljetna. Ona koja je sedamdesetih davala zakletvu bila je topovsko meso. Ja sam 1969. rođen i 1992. imao 23 godine, nisam bio u prilici da odlučujem o ratu i miru.

Krive su generacije rođene prije sredine šezdesetih.
palermo

#24594 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 04/04/2024 14:44

Ma haj sve, al zasto Truba ne.moze biti predsjednik Federacije ??? Jesam li nesto negdje propustio ?
JovicSA

#24595 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JovicSA »

Ok je to samo bilo je i maloljetnih pripadnika A.BiH, jedan sam o njih a ima ih dosta. Slažem se da te dvije generacije nisu pitane tada nizašta niti su mogle odlučivati tako da je pogrešno reći da su one za nešto krive.
Hakiz

#24596 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

JovicSA wrote: 04/04/2024 14:54
Hakiz wrote: 04/04/2024 14:47
Nisu, tačno.

Što se tiče entiteta i imena Holbruk je to obnjasnio u svojoj knjizi, omjer 49/51 je morao biti ali Amerikanci kako svjedoči su očekivali da će se koplja lomiti oko imena manjeg BH entiteta ali za čudo to je vrlo lako prošlo kod Silajdžića i Izetbegovića. A Republika Bosna i Hercegovina je kapitulirala u Ankari potpisom Alije kada se odrekao da se BiH barem i formalno i dalje nastavi zvati "Republika Bosna i Hercegovina". Istražite malo pa ćete vidjeti da je to istina.
Čim je odlučena podjela, sve ostalo je postalo nebitno. Pogledaj sve formale kraljevine u Evropi, od Španije do Švedske, ni u jednoj kralj ne odlučuje, sve su, praktično, republike.

Ime je malo važno kada ne odražava suštinu.
JovicSA

#24597 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JovicSA »

Hakiz wrote: 04/04/2024 14:58 Čim je odlučena podjela, sve ostalo je postalo nebitno. Pogledaj sve formale kraljevine u Evropi, od Španije do Švedske, ni u jednoj kralj ne odlučuje, sve su, praktično, republike.

Ime je malo važno kada ne odražava suštinu.
Ja ipak smatram da smo i dalje formalno trebali ostaviti u nazivu republika jer evo imamo manji BH entitet koji u nazivu ima republika iako to nije. Ne mogu da razumijem tu kratkovidost SIlajdžića i ostalih.
noviforumas

#24598 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by noviforumas »

dr_Evil wrote: 04/04/2024 14:53

DObro nije pisalo prije rata, ali sada je med i mlijeko, ljudska prava, privatna prava, nacionalna, etnicka, sve imamo, i sto ne pise Bosanski? U ovom ekonomskom demokratskom tigru koji je jaci nego BiH 1991-e?
Nigdje ja nisam rekao da je med i mlijeko, daleko od toga. Samo je bolje nego sto je bilo.
JovicSA

#24599 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JovicSA »

Ankara je, na neki simboličan način, bila istorijski dobar izbor za pokušaj nametanja međunarodnog sponzorstva nad "trećim entitetom". Ona je, naime, i rodno mjesto Republike Srpske.

Tamo je – u noći 4. septembra 1995. godine – tadašnji predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović pristao i na ukidanje ustavnog imena Republika za Bosnu i Hercegovinu i na davanje naziva Republika Srpska novonastajućem srpskom entitetu.

Sastanak na kojem su donesene te odluke održan je u rezidenciji američkog ambasadora u Ankari Marka Grosmana (Mark Grossman). Glavni američki posrednik Ričard Holbruk (Richard Holbrooke) pokazao je Izetbegoviću nacrt sporazuma koji je dan ranije usaglašen s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem u Beogradu.

Američki učesnici tog razgovora, po svjedočenjima u dokumentu Tajna istorija Dejtona: Američka diplomatija i bosanski mirovni proces 1995, sjećaju se kako se bosanski predsjednik odmah fokusirao na uvodne rečenice koje opisuju bosansku državu i srpski entitet:

"Izetbegović je zahtijevao da Amerikanci u prvoj rečenici zamijene obećanje o kontinuitetu 'legalnog entiteta poznatog kao Bosna i Hercegovina' konciznijim nazivom Republika Bosna i Hercegovina. Milošević je insistirao da riječ Republika bude uklonjena... Slično tome, Izetbegović se protivio da se srpski entitet naziva 'Republika Srpska'. Milošević je insistirao na tom imenu. Milošević je smatrao da sam naziv ne prijeti teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. 'Kako bi se drugačije Srbi zvali?" – pitao je. Izetbegović nije bio protiv toga da se bosanskim Srbima omogući ustavna uloga u novoj državi ali je osjećao da im dozvoljavanjem da koriste ime 'Republika' garantuje de facto autonomiju. Izgledalo je da to legitimizuje akcije ustaničkih vođa poput Karadžića (Radovan) iz januara 1992. kad su proglasili svoju 'Srpsku' republiku nezavisnu od Bosne i Hercegovine kao dio Srbije. 'To ime je kao nacističko ime', rekao je Izetbegović emocionalno. 'Ako ga koristite, dozvoljavate im da pobijede. Ono sadrži ime 'Republika' i činiće im se kao da imaju zasebnu zemlju'. Kasno te večeri, nakon velikog pritiska, bosanski predsjednik je najzad pristao", piše u dokumentu objavljenom u izdanju američkog Arhiva nacionalne bezbjednosti.
kamberovica polje

#24600 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kamberovica polje »

canvra888 wrote: 04/04/2024 14:40 Narod koji se najmanje pitao i u čiju državu se najmanje ulagalo ubjedljivo najviše žali za državom koja je bivša već preko 30 godina. Jedan od najinteresantnijih balkanskih fenomena. :-D

Dobro neko reče, sve je lahko kad si mlad...
Narod koji je opstao zahvaljujući tvorcima te države i napredovao u toj državi, žali tom državom.
Baš čudno.
Locked