Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
Login77777

#24551 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Login77777 »

Ovaj put dva kandidat za nacelnika Srebrenice ispred Bosnjaka.
PODRŠKA TRI STRANKE

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika Srebrenice SDP-a, NiP-a i Naprijed
Srbi ovaj put cak imaju tri. SNSD jednog, jedan nezavisni i jedan ispred SDA.
U utrku za treći mandat ulazi i aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, ali ovaj put kao nezavinsi kandidat, nakon što je izgubio podršku SNSD-a.
I SNSD će imati svog kandiata te je potvrđeno da će kandidovati Miloša Vučića.

SBiH je predložila Faruka Đozića kao kandidata, a kako smo ranije pisali, SDA razmatra pružanje podrške Hamdiji Fejziću, koji je obnašao funkciju zamjenika načelnika Općine Srebrenica.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/muhamed ... /240404024

Bice rasipanje glasova bez potrebe kod Bosnjaka, steta.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#24552 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Truba »

pa jesu li se njegovi doselili iz beograda
ili je to sulejman tihić
šta je mogao biti iz beograda doseljen
znači vamo katolici ni nakon 140 godina ne mogu biti hrvati
a doseljenik iz beograda preko noci postaje bosnjak

sace neko iskopati kako se alijina obitelj u beograd doselila iz bosne

a zaborave da se katolička obitelj u bosnu mogla doseliti iz hrvatske
ali ne mogu biti hrvati
noviforumas

#24553 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by noviforumas »

palermo wrote: 04/04/2024 08:28 Negdje sam procitao dobro objasnjenje zasto toliki zal medju Bosnjacima za Jugoslavijom.

Nisu ni o cem morali odlucivati, drugi su za njih to radili, a imali su za deset cevapa i subotom navece gledati Pozoriste u kuci. Ne mislim da treba traziti dublje uzroke od ovih.
Fino sroceno; istinito i tjera na razmisljanje.

Jako je interesantan fenomen jugonostalgije medju Bosnjacima, a nedovoljno istrazen. Pogotovo je zanimljiva jugonostalgija medju ljudima koji se SFRJ ne mogu sjecati, mada moguce da je to vise neka vrsta srbofilije ili Stockholmskog sindroma. Ne znam, nisam psiholog, a ni sociolog.

Kako god, najlaksi nacin da razjaris prosjecnog bosnjackog bumera je da predocis cinjenice o tome kako se danas i u ovakvoj nikakvoj BiH bolje zivi nego se ikad zivjelo u SFRJ, po bukvalno svim bitnim parametrima - to uopste nije diskutabilno, vec je objektivna cinjenica. Tako da, moze biti da je zaista to, da ljudima toliko smeta sto moraju sami za sebe odlucivati da bi se rado odrekli vlastitog identiteta, pa i materijalnog komfora, samo da to ne rade.
Hakiz

#24554 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

noviforumas wrote: 04/04/2024 13:25
palermo wrote: 04/04/2024 08:28 Negdje sam procitao dobro objasnjenje zasto toliki zal medju Bosnjacima za Jugoslavijom.

Nisu ni o cem morali odlucivati, drugi su za njih to radili, a imali su za deset cevapa i subotom navece gledati Pozoriste u kuci. Ne mislim da treba traziti dublje uzroke od ovih.

Jako je interesantan fenomen jugonostalgije medju Bosnjacima, a nedovoljno istrazen. Pogotovo je zanimljiva jugonostalgija medju ljudima koji se SFRJ ne mogu sjecati, mada moguce da je to vise neka vrsta srbofilije ili Stockholmskog sindroma. Ne znam, nisam psiholog, a ni sociolog.

Kako god, najlaksi nacin da razjaris prosjecnog bosnjackog bumera je da predocis cinjenice o tome kako se danas i u ovakvoj nikakvoj BiH bolje zivi nego se ikad zivjelo u SFRJ, po bukvalno svim bitnim parametrima - to uopste nije diskutabilno, vec je objektivna cinjenica. Tako da, moze biti da je zaista to, da ljudima toliko smeta sto moraju sami za sebe odlucivati da bi se rado odrekli vlastitog identiteta, pa i materijalnog komfora, samo da to ne rade.
Potreba da se kaže, pokaže i dokaže kako je u SFRJ bilo gore nago danas pokazuje da se ne radi o iznošenju objektivnih činjenica nekoga ko ne zna jer nije ni psiholog niti sociolog.

Nekome je bilo gore, nekome bolje.
noviforumas

#24555 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by noviforumas »

Hakiz wrote: 04/04/2024 13:36

Potreba da se kaže, pokaže i dokaže kako je u SFRJ bilo gore nago danas pokazuje da se ne radi o iznošenju objektivnih činjenica nekoga ko ne zna jer nije ni psiholog niti sociolog.

Ja ne govorim o subjektivnim impresijama i kako je kome licno bilo. Vrlo moguce da je nekome ljepse bilo sa 27 godina u Jugoslaviji nego sa 65 u BiH. Govorim iskljucivo o cinjenicama, podacima, brojevima, kako hoces. Jednostavno, danas je bolje. Bolje se zivi. Ljudi imaju vise novca, vece mogucnosti i veca politicka i ljudska prava. Ovo uopste nije pitanje misljenja.
DaysleepeR

#24556 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

Živjelo se gore u smislu što nisi imao apsolutno nijednu od stvari koje današnji influenseri ističu kao statusni simbol.
Zato ova gen x prčuladija misli da je sada bolje nego u SFRJ.
I to je otprilike to.
Zato si imao sve ostalo.
Point.

#24557 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

Login77777 wrote: 04/04/2024 12:05
Point. wrote: 03/04/2024 13:49
Login77777 wrote: 03/04/2024 11:26
Srbin hvali Srbina. :lol:

To za slike sam isto opazio, steta.
Zlurado i hinjski je nazivati Aliju Srbinom.
On da nije Srbin ne bi potpisao manji entitet i j… nas za sva vremena. :thumbup:
Jako plitko razmišljanje. Trebao je amerima reći ne, to je to jelda.
Last edited by Point. on 04/04/2024 14:01, edited 1 time in total.
noviforumas

#24558 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by noviforumas »

DaysleepeR wrote: 04/04/2024 13:41 Živjelo se gore u smislu što nisi imao apsolutno nijednu od stvari koje današnji influenseri ističu kao statusni simbol.
I to je otprilike to.
Zato si imao sve ostalo.
Nema to veze sa statusnim simbolima i nisi imao sve ostalo, a sada jeste objektivno bolje nego u SFRJ. Na primjer, BiH je ekonomski snaznija danas nego je ikad bila u okviru Jugoslavije. To je nepobitna cinjenica. Ja ne znam zasto to ljude toliko vrijedja.

Zaista je komunicirati sa jugonostalgicarima ponekad kao pricati sa zadrtim vjernicima o teoriji evolucije.
DaysleepeR

#24559 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

noviforumas wrote: 04/04/2024 13:50
DaysleepeR wrote: 04/04/2024 13:41 Živjelo se gore u smislu što nisi imao apsolutno nijednu od stvari koje današnji influenseri ističu kao statusni simbol.
I to je otprilike to.
Zato si imao sve ostalo.
Nema to veze sa statusnim simbolima i nisi imao sve ostalo, a sada jeste objektivno bolje nego u SFRJ. Na primjer, BiH je ekonomski snaznija danas nego je ikad bila u okviru Jugoslavije. To je nepobitna cinjenica. Ja ne znam zasto to ljude toliko vrijedja.

Zaista je komunicirati sa jugonostalgicarima ponekad kao pricati sa zadrtim vjernicima o teoriji evolucije.
Uopšte me ne vrijeđa, nego tačno znam na šta se referišeš.
Referišeš se što se sad vozi najnoviji Peugeot džip i Toyota Corola a misliš da u se prije vozali samo Yugo i Stojadini.
Kako sad ima raja para za Maldive i Tursku, a prije se žuljali guzovi po plažama radničkih odmarališta.

A nećeš da vidiš kako su sada auta i fancy stanovi i namještaj na kredit, a vrlo često i odmori.
Kako apsolutno nikakve slobode govora nema (na kojoj televiziji imaš satirični show koji ismijava vlast?)
Politikom se možeš bavit ako imaš porodični "pedigre" inače si osuđen vječno da stažiraš za nekakvog glavonju kako bi on bio vijećnik ili načelnik.
Za svako ozbiljnije liječenje moraš vani i to da ti pomozi.ba skuplja sadaku, a gledaš samo na ulici ko će te zbosti ili zgaziti autom.

Obrazovanje "univerziteta" iz raznih kiseljaka i travnika ima prednost nad državnim koji su devalvirani do bola i njihov papir nigdje ne vrijedi.

U Jugoslaviji si imao i zdravstvo i sigurnost i obrazovanje koje je vrijedilo svugdje, najjači pasoš na svijetu, a ni auto ni odmor ni stan nisi plaćao na kredit.

Stoga, nemojmo se voditi šarenim lažama.
Hakiz

#24560 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

noviforumas wrote: 04/04/2024 13:40
Hakiz wrote: 04/04/2024 13:36

Ja ne govorim o subjektivnim impresijama i kako je kome licno bilo. Vrlo moguce da je nekome ljepse bilo sa 27 godina u Jugoslaviji nego sa 65 u BiH. Govorim iskljucivo o cinjenicama, podacima, brojevima, kako hoces. Jednostavno, danas je bolje. Bolje se zivi. Ljudi imaju vise novca, vece mogucnosti i veca politicka i ljudska prava. Ovo uopste nije pitanje misljenja.
Pare, pare, pare, volim samo pare, mojoj duši napaćenoj samo pare fale.
Point.

#24561 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

Jebiga, sad imaš novi LED tv marke Samsung 87 incha, tad nisi imao.

To je takvo razmišljanje.
palermo

#24562 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by palermo »

Point. wrote: 04/04/2024 14:03 Jebiga, sad imaš novi LED tv marke Samsung 87 incha, tad nisi imao.

To je takvo razmišljanje.
Cije ?
Hakiz

#24563 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

To je ispravan način razmišljanja nekome kome je takav sistem vrijednosti. Potpuno legitimno.

Samo da ne ubjeđuje druge da je to jedini ispravan sistem vrijednosti.
DaysleepeR

#24564 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

Visina plate nije nikakav parametar.
Norveška ima duplo veću prosječnu platu od Španije i pogotovo Portugala, pa je opet kvalitet života u Španiji i Portugalu neuporedivo veći.
dr_Evil

#24565 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

noviforumas wrote: 04/04/2024 13:50
I to je otprilike to.
Zato si imao sve ostalo.

Reklo bi se da nikad nije bolje zivjelo, sto je vjerovatno istina. Ali ova drzava ne moze preuzeti zahvalnost za to. Jednostavno svijet je mnogo napredovao od onih kasnih 80-ih, drugacije se zivi skoro svugdje, globalizacija.

I pored mnogih losih primjera danasnje BiH, solidno se zivi. Nema buducnosti, nema pravde i nema sigurnosti. To je problem.

DA je BiH ekonomski snaznija naravno da se necu slozit, jedan Energoinvest je bio jaci nego danas da sve na kamaru stavis. Ali da je bolji standard zivot zbog globalnih procesa to svakako. I da.. danas je mnogo laznog zivota koji kreira sliku rahatluka i blagostanja, dok je iza slike sa instagrama nesto drugo.

Ono sta je Juga uradila za razvoj, standard, i pismenost BiH, ovi jednostavno nisu u stanju da uniste, ali evo po epidemijama velikog kaslja ili slicnog vidimo kamo idemo. Ja mislim da je svima jednostavno tesko zamislit u kakvom je stanju Bosna, pa i Juga bila 1945-e.

Samo je komunizam mogao izgraditi takvo nesto nerazvijeno. Ovdje se socijalni bunt gasi dozvolom sive ekonomije i jos sivije gradnje.
dr_Evil

#24566 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

DaysleepeR wrote: 04/04/2024 14:09 Visina plate nije nikakav parametar.
Norveška ima duplo veću prosječnu platu od Španije i pogotovo Portugala, pa je opet kvalitet života u Španiji i Portugalu neuporedivo veći.
tOcno!
noviforumas

#24567 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by noviforumas »

dr_Evil wrote: 04/04/2024 14:09 DA je BiH ekonomski snaznija naravno da se necu slozit, jedan Energoinvest je bio jaci nego danas da sve na kamaru stavis.
U ovo je stala citava rasprava.

Nemas se ti sta slagati ili ne, ili bilo ko drugi, jer ja nisam iznio svoje misljenje. Cinjenica je da je BiH ekonomski snaznija danas nego je ikad bila u Jugoslaviji.

Isto kao sto je cinjenica da danas ljudi uzivaju neuporedivo vise politickih i ljudskih prava, ali to je ocito preosjetljiva tema za ovaj forum, gdje se redovno lamentira nad nepostojanjem golog otoka.

Cemu prica o Instagramima, influencerima i pametnim telefonima? Kakve to veze ima sa bilo cim?
palermo

#24568 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by palermo »

Pa jesu li neka istrazivanja pokazivala da su ljudi na Kubi najsretniji. A ako su tacna, onda samo potvrduju moju tezu da izvor srece dolazi od toga da ni o cemu ne moraju odlucivati. Kastro je za njih odlucivao/odlucuje.
bosanski__

#24569 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by bosanski__ »

Pa nećete pare usrećiti !!

Ljude čine sretnima nematerijalne stvari.

Drugim riječima, u doba Juge su ljudi bili sretniji nego danas.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#24570 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JoseMujica »

dr_Evil wrote: 04/04/2024 14:09
tOcno!
sve zavisi šta ko želi...nekome je novčanik parametar za sve, a nekome nije

život u Jugi i današnji život se ne mogu porediti jer su to dva različita vremena prošlost i sadašnjost. Dakle, životu Jugi porediti sa životom u drugim zemljama iz tog vremena.

Isto tako, mi se danas možemo samo porediti sa drugim zemljama današnjice i to je jedino relevantno poređenje....ostalo je šuplja
DaysleepeR

#24571 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

noviforumas wrote: 04/04/2024 14:13
dr_Evil wrote: 04/04/2024 14:09 DA je BiH ekonomski snaznija naravno da se necu slozit, jedan Energoinvest je bio jaci nego danas da sve na kamaru stavis.

Nemas se ti sta slagati ili ne, ili bilo ko drugi, jer ja nisam iznio svoje misljenje. Cinjenica je da je BiH ekonomski snaznija danas nego je ikad bila u Jugoslaviji.

Isto kao sto je cinjenica da danas ljudi uzivaju neuporedivo vise politickih i ljudskih prava, ali to je ocito preosjetljiva tema za ovaj forum, gdje se redovno lamentira nad nepostojanjem golog otoka.

Cemu prica o Instagramima, influencerima i pametnim telefonima? Kakve to veze ima sa bilo cim?
Ovo samo na papiru, zapravo je danas gore.
Ako nisi blizak kakvom izvoru moći, zgaziće te ko crva država i narod udruženo.
Politička prava Ostalih recimo u BiH? I pored presude Suda za LJudska Prava u Strasburu, nepostojeća.
Politička prava bošnjaka u RS-u? Ljudska prava djece koja ne mogu pohađati nastavu na bosanskom jeziku?

Čovjek 3 mjeseca u zatvor radi sječe drva vs. Asim Sarajlić - Ja i?
dr_Evil

#24572 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

OK, pokazi mi to sta tvrdis i unesi parametar inflacije od 40 godina u raspravu. Da vidim po kojim parametrima uz inflaciju to tvrdis.

https://www.orasjenews.com/bih-druga-na ... goslavije/
Last edited by dr_Evil on 04/04/2024 14:20, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#24573 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

bosanski__ wrote: 04/04/2024 14:15 Pa nećete pare usrećiti !!

Ljude čine sretnima nematerijalne stvari.

Drugim riječima, u doba Juge su ljudi bili sretniji nego danas.
Kvalitet života u Jugi vs. danas neuporedivo veći u Jugi.

A kad pogledaš samo status koji je imao jedan seljak u Jugi vs. seljaka danas...

Da ne idemo dalje...
Trappist

#24574 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Trappist »

DaysleepeR wrote: 04/04/2024 14:16

Politička prava Ostalih recimo u BiH? I pored presude Suda za LJudska Prava u Strasburu, nepostojeća.
Politička prava bošnjaka u RS-u? Ljudska prava djece koja ne mogu pohađati nastavu na bosanskom jeziku?

Pa koliko ja znam za ovo sve je kriva ova generacija sto je 80ih davala zakletvu u pionirima, a ne tiktok jala buba generacija.
DaysleepeR

#24575 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

Trappist wrote: 04/04/2024 14:20
DaysleepeR wrote: 04/04/2024 14:16

Pa koliko ja znam za ovo sve je kriva ova generacija sto je 80ih davala zakletvu u pionirima, a ne tiktok jala buba generacija.
Ja ne ronim suze za Jugoslavijom, raspala se jer je morala, niti sam jugonostalgičar, ali mi nismo svjesni da smo iza Albanije po standardu.
Ne možemo se porediti sa Jugoslavijom, nikako. To je priča za glupanena predizbornom skupu.
Locked