noviforumas wrote: ↑04/04/2024 13:50
DaysleepeR wrote: ↑04/04/2024 13:41
Živjelo se gore u smislu što nisi imao apsolutno nijednu od stvari koje današnji influenseri ističu kao statusni simbol.
Zato ova gen x prčuladija misli da je sada bolje nego u SFRJ.
I to je otprilike to.
Zato si imao sve ostalo.
Nema to veze sa statusnim simbolima i nisi imao sve ostalo, a sada jeste objektivno bolje nego u SFRJ. Na primjer, BiH je ekonomski snaznija danas nego je ikad bila u okviru Jugoslavije. To je nepobitna cinjenica. Ja ne znam zasto to ljude toliko vrijedja.
Zaista je komunicirati sa jugonostalgicarima ponekad kao pricati sa zadrtim vjernicima o teoriji evolucije.
Uopšte me ne vrijeđa, nego tačno znam na šta se referišeš.
Referišeš se što se sad vozi najnoviji Peugeot džip i Toyota Corola a misliš da u se prije vozali samo Yugo i Stojadini.
Kako sad ima raja para za Maldive i Tursku, a prije se žuljali guzovi po plažama radničkih odmarališta.
A nećeš da vidiš kako su sada auta i fancy stanovi i namještaj na kredit, a vrlo često i odmori.
Kako apsolutno nikakve slobode govora nema (na kojoj televiziji imaš satirični show koji ismijava vlast?)
Politikom se možeš bavit ako imaš porodični "pedigre" inače si osuđen vječno da stažiraš za nekakvog glavonju kako bi on bio vijećnik ili načelnik.
Za svako ozbiljnije liječenje moraš vani i to da ti pomozi.ba skuplja sadaku, a gledaš samo na ulici ko će te zbosti ili zgaziti autom.
Obrazovanje "univerziteta" iz raznih kiseljaka i travnika ima prednost nad državnim koji su devalvirani do bola i njihov papir nigdje ne vrijedi.
U Jugoslaviji si imao i zdravstvo i sigurnost i obrazovanje koje je vrijedilo svugdje, najjači pasoš na svijetu, a ni auto ni odmor ni stan nisi plaćao na kredit.
Stoga, nemojmo se voditi šarenim lažama.