Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
citroen xm
#17601 Re: Cijene stanova All about
Ima onoga svjetla koje dolazi iz ostatka stana. Slična stvar je u nekim stanovima u Bulevaru, bili su oglasi ovde. Katastrofa, projektantska nemoć i budalaština.
-
nekome
#17602 Re: Cijene stanova All about

Ovo im je presjek, u stan se ulazi sa valjda poluotvorenog prolaza, nesto kao u papagajci
i na ulazu imas ulaznu terasu koja gleda prema unutra tj. na taj prolaz (i to ti prodaju kao kvadrate)

- Haris.ba
#17603 Re: Cijene stanova All about
Barem cetverosobni stanovi imaju dvije hale.
-
Seawolf
#17604 Re: Cijene stanova All about
Sigurna soba.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#17605 Re: Cijene stanova All about
-
giannibelif
#17606 Re: Cijene stanova All about
To je sobičak sa prozorom na vrhu zida, pretpostavljam. Kao soba za ispitivanje.
-
citroen xm
#17607 Re: Cijene stanova All about
To je prosto rečeno špaiz ili ostava, a to što im je neko prodao priču pa umjesto krompira tu drže djecu, to je druga stvar.
Jebem ti ja projektanta koji je doveo 75 m2 u situaciju da špaiz glumi sobu.
- nivla
#17608 Re: Cijene stanova All about
a moze tri prostrane sobe, wc, kupatilo i spajz napraviticitroen xm wrote: ↑11/02/2024 21:46 To je prosto rečeno špaiz ili ostava, a to što im je neko prodao priču pa umjesto krompira tu drže djecu, to je druga stvar.![]()
-
citroen xm
#17609 Re: Cijene stanova All about
Imao sam priliku da uđem u stan koji ima 90 m2, dvije spavaće sobe od kojih ni jedna ne valja ničemu. Ostatak stana onako, kuhinja i dnevni su solidni. Fula teška.
Sa druge strane, ulazio sam u stan od 72 m2 koji ima solidan dnevni i kuhinju, kupatilo i wc posebno i 3 potpuno iskoristive sobe fine veličine.
Dakle, sve je do projektanta. Ima nešto u toj struci i iskustvu kao i u elementarnoj logici.
Sa druge strane, ulazio sam u stan od 72 m2 koji ima solidan dnevni i kuhinju, kupatilo i wc posebno i 3 potpuno iskoristive sobe fine veličine.
Dakle, sve je do projektanta. Ima nešto u toj struci i iskustvu kao i u elementarnoj logici.
-
konami666
#17610 Re: Cijene stanova All about
Zašto vi koji tražite stan u Sarajevu ne obiđete samo krovove da vidite odakle vam se sviđa pogled i izgradite sami sebi stan? Ko prvi djevojci, njegova djevojka
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-srcu- ... /240212024
A za dozvole i to vas neće niko zajebavati jer nije izgleda niko nadležan
https://www.klix.ba/vijesti/bih/opcina- ... /240213194
Ja bi samo našao neku lokaciju u starom gradu i izgradio stan na postojećoj zgradi
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-srcu- ... /240212024
A za dozvole i to vas neće niko zajebavati jer nije izgleda niko nadležan
https://www.klix.ba/vijesti/bih/opcina- ... /240213194
Ja bi samo našao neku lokaciju u starom gradu i izgradio stan na postojećoj zgradi
-
lissics
#17611 Re: Cijene stanova All about
Nemas se sta kladiti. Ukucas na google "house price to income ratio chart" i vidis da nije uvijek istoizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑09/02/2024 21:18 Kladio bih se da je omjer prosjecne plate i prosjecne rate za neki standardni stan skoro stalno isti, od rata naovamo. U prijevodu, uvijek je otprilike jednako tesko prosjecnoj osobi kupiti prosjecan stan. To je takva igra, kako vani tako u bosni.
Cak sam siguran da se cijene i podizu na osnovu toga, drugih ekonomskih pokazatelja i, naravno, brzine kojom se stanovi prodaju. Cim se to primakne i ucini da kupovina stana postaje ljudima izvodljivija, hajmo dizi cijene. Imaju ovi s nekretninama sto rade to i sinhronizivano nam poskupljuju. I naravno da ce i fizicka lica koja prodaju stanove pratiti to - nece ko budale staviti manju cijenu.
Dobrodosli u kapitalizam i slobodno trziste.
-
moimoi
#17612 Re: Cijene stanova All about
Te sobe bez prozora bi trebale biti radne sobe tj da se vode kao 1/2 sobe.
- Haris.ba
-
moimoi
-
moimoi
#17615 Re: Cijene stanova All about
Mislim da po nasim ex-yu standardima do je 9m2 se vodi kao 1/2 sobe. Dakle, ako prodaju 3 soban stan, a jedna prostorija ima 8-9 m2 to nije trosoban vec dvoiposoban stan. Druga je stvar sto to vise niko ne ferma pa ni sami arhitekti prilikom pregradjivanja prostora. Daj sto vise soba u sto manje kvadrata.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#17616 Re: Cijene stanova All about
Ljetos smo gledali stan u Novom Sarajevu, sobu od 6.5 kvadrata (s prozorom) su hladno racunali kao cijelu. Dobra je samo za radne sobe, premalo bi bilo i kao djecija soba a steta prozora da bude garderober.
- VladaFBiH
#17617 Re: Cijene stanova All about
može stati i bračni krevet u tu sobu bez problema i još jedan mali element sa policama stane pored kreveta- ne pitaj kako znamizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑14/02/2024 09:33 Ljetos smo gledali stan u Novom Sarajevu, sobu od 6.5 kvadrata (s prozorom) su hladno racunali kao cijelu. Dobra je samo za radne sobe, premalo bi bilo i kao djecija soba a steta prozora da bude garderober.
-
moimoi
#17618 Re: Cijene stanova All about
Ma ljudi od balkona naprave sobu i prodaju to kao sobu. Iako balkoni i terase ne bi trebali ulaziti u kvadraturu koliko ja znam.
Zato se kod nas ni ne navode cijene po m2… mislim kod starogradnje
Zato se kod nas ni ne navode cijene po m2… mislim kod starogradnje
- VladaFBiH
#17619 Re: Cijene stanova All about
ulaze ali se drugačije računaju odnosno drugačiji koeficijent se koristi prilikom izračuna tako da se 1m2 množi sa:
- balkon, nenatkriven, spojen na stan: 0,25
- balkon, natkriven AB pločom iznad (npr. s gornjim balkonom), spojen na stan: 0,50
- lođa: 0,75
- podrum s pomoćnim prostorom i natkrivena terasa: 0,50
-
izbjeglica_iz_besmisla
#17620 Re: Cijene stanova All about
To je racunica sada, al prije se balkoni mislim nisu racunali u kvadraturu. Vidi se to po ZK izvodima za te stanove.
Plus, za ove stanove gdje su balkoni ustakljeni, ljudi na piku pisu 54 m2 [61 m2] isl. bas zbog toga.
Plus, za ove stanove gdje su balkoni ustakljeni, ljudi na piku pisu 54 m2 [61 m2] isl. bas zbog toga.
-
gidra
#17621 Re: Cijene stanova All about
ko da je bitno, jel dvosoban, dvoiposoban, trosoban, petosoban..VladaFBiH wrote: ↑14/02/2024 09:35može stati i bračni krevet u tu sobu bez problema i još jedan mali element sa policama stane pored kreveta- ne pitaj kako znamizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑14/02/2024 09:33 Ljetos smo gledali stan u Novom Sarajevu, sobu od 6.5 kvadrata (s prozorom) su hladno racunali kao cijelu. Dobra je samo za radne sobe, premalo bi bilo i kao djecija soba a steta prozora da bude garderober.samo što je to uvijek bilo 1/2 sobe a ne cijela
ne kupuješ i ne plaćaš po sobama stan, već po m2 u novogoradnji i takvu cijenu plaćaš ili ono što prodavac traži u starogradnji.
Ko ima dijete ili djecu, zna koliko odvojena soba/prostorija sa prozorom u koju može stati krevet (160x 200 ili 80x200 na sprat) znači, pa kolika god joj kvadratura bila.
-
moimoi
#17622 Re: Cijene stanova All about
Evo sam nasla na hr ali mislim da je to prepisano iz onog sistema i da je isto i kod nas.
Primjetila sam da npr dosta novogradnji danas nema dva wc-a kod vecih kvadratura.
PRAVILNIK
MINIMALNIH TEHNIČKIH UVJETA ZA PROJEKTIRANJE I GRADNJU STANOVA IZ PROGRAMA DRUŠTVENO POTICANE STANOGRADNJE
Članak 1.
Ovim Pravilnikom utvrđuju se minimalni tehnički uvjeti koji se moraju primjenjivati pri projektiranju i gradnji stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (u daljnjem tekstu: POS), a koji se u standardu i veličini primjenjuju na gradnju i rekonstrukciju (dogradnja i nadogradnja) zgrada i obiteljskih kuća.
Članak 2.
Stan čini cjelinu i mora imati najmanje:
– predprostor,
– sobu,
– prostor za pripremanje hrane,
– prostor za održavanje osobne higijene s nužnikom,
– garsonijera mora imati predprostor, dnevni boravak sa prostorom za spavanje i pripremom hrane, te kupaonicu sa nužnikom,
– jednosobni stan mora imati predprostor, dnevni boravak sa prostorom za blagovanje, kuhinju i kupaonicu sa nužnikom,
– jednoipolsobni stan mora imati predprostor, dnevni boravak sa prostorom za blagovanje, sobu od min. 6 m2, kuhinju i kupaonicu sa nužnikom,
– dvosobni stan mora imati predprostor, dnevni boravak sa blagovanjem, spavaću sobu od min. 8 m2, kuhinju i kupaonicu sa nužnikom,
– dvoipolsobni stan mora imati predprostor, hodnik, dnevni boravak sa prostorom za blagovanje, spavaću sobu od min. 8 m2 i dodatnu sobu od min. 6 m2, kuhinju i kupaonicu sa nužnikom, te dodatni nužnik u odvojenoj prostoriji,
– trosobni stan mora imati predprostor, hodnik, dnevni boravak sa prostorom za blagovanje, 2 spavaće sobe od min. 8 m2, kuhinju, kupaonicu sa nužnikom i dodatni nužnik u odvojenoj prostoriji,
– troipolsobni stan mora imati predprostor, hodnik, dnevni boravak sa prostorom za blagovanje, 2 spavaće sobe od min. 8 m2, dodanu sobu od min. 6 m2, kuhinju, kupaonicu sa nužnikom, dodatni nužnik u odvojenoj prostoriji, te garderobu,
– četverosobni stan mora imati predprostor, hodnik, dnevni boravak sa prostorom za blagovanje, 3 spavaće sobe od min. 9 m2, kuhinju, kupaonicu sa nužnikom, dodatni nužnik u odvojenoj prostoriji, te garderobu,
– stanovi veći od 2-sobnog u kupaonici trebaju imati i bide,
– u prizemnoj etaži mora se osigurati spremište za bicikle,
– za svaki stan mora se osigurati spremište – ostava veličine minimalne tlocrtne površine 2 m2,
– glavni ulaz u stubište mora imati vjetrobran.
Članak 3.
Predviđena površina stana:
– stan mora imati najmanje jednu sobu čija površina ne može biti manja od 18 m2,
– u dvosobnom stanu površina druge sobe ne smije biti manja od 8 m2,
– u trosobnom ili višesobnom stanu površina treće sobe, odnosno površina svake sljedeće sobe ne smije biti manja od 8 m2,
– dnevna soba u kojoj se nalazi i dio za blagovanje mora biti površine najmanje 20 m2.
Primjetila sam da npr dosta novogradnji danas nema dva wc-a kod vecih kvadratura.
PRAVILNIK
MINIMALNIH TEHNIČKIH UVJETA ZA PROJEKTIRANJE I GRADNJU STANOVA IZ PROGRAMA DRUŠTVENO POTICANE STANOGRADNJE
Članak 1.
Ovim Pravilnikom utvrđuju se minimalni tehnički uvjeti koji se moraju primjenjivati pri projektiranju i gradnji stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (u daljnjem tekstu: POS), a koji se u standardu i veličini primjenjuju na gradnju i rekonstrukciju (dogradnja i nadogradnja) zgrada i obiteljskih kuća.
Članak 2.
Stan čini cjelinu i mora imati najmanje:
– predprostor,
– sobu,
– prostor za pripremanje hrane,
– prostor za održavanje osobne higijene s nužnikom,
– garsonijera mora imati predprostor, dnevni boravak sa prostorom za spavanje i pripremom hrane, te kupaonicu sa nužnikom,
– jednosobni stan mora imati predprostor, dnevni boravak sa prostorom za blagovanje, kuhinju i kupaonicu sa nužnikom,
– jednoipolsobni stan mora imati predprostor, dnevni boravak sa prostorom za blagovanje, sobu od min. 6 m2, kuhinju i kupaonicu sa nužnikom,
– dvosobni stan mora imati predprostor, dnevni boravak sa blagovanjem, spavaću sobu od min. 8 m2, kuhinju i kupaonicu sa nužnikom,
– dvoipolsobni stan mora imati predprostor, hodnik, dnevni boravak sa prostorom za blagovanje, spavaću sobu od min. 8 m2 i dodatnu sobu od min. 6 m2, kuhinju i kupaonicu sa nužnikom, te dodatni nužnik u odvojenoj prostoriji,
– trosobni stan mora imati predprostor, hodnik, dnevni boravak sa prostorom za blagovanje, 2 spavaće sobe od min. 8 m2, kuhinju, kupaonicu sa nužnikom i dodatni nužnik u odvojenoj prostoriji,
– troipolsobni stan mora imati predprostor, hodnik, dnevni boravak sa prostorom za blagovanje, 2 spavaće sobe od min. 8 m2, dodanu sobu od min. 6 m2, kuhinju, kupaonicu sa nužnikom, dodatni nužnik u odvojenoj prostoriji, te garderobu,
– četverosobni stan mora imati predprostor, hodnik, dnevni boravak sa prostorom za blagovanje, 3 spavaće sobe od min. 9 m2, kuhinju, kupaonicu sa nužnikom, dodatni nužnik u odvojenoj prostoriji, te garderobu,
– stanovi veći od 2-sobnog u kupaonici trebaju imati i bide,
– u prizemnoj etaži mora se osigurati spremište za bicikle,
– za svaki stan mora se osigurati spremište – ostava veličine minimalne tlocrtne površine 2 m2,
– glavni ulaz u stubište mora imati vjetrobran.
Članak 3.
Predviđena površina stana:
– stan mora imati najmanje jednu sobu čija površina ne može biti manja od 18 m2,
– u dvosobnom stanu površina druge sobe ne smije biti manja od 8 m2,
– u trosobnom ili višesobnom stanu površina treće sobe, odnosno površina svake sljedeće sobe ne smije biti manja od 8 m2,
– dnevna soba u kojoj se nalazi i dio za blagovanje mora biti površine najmanje 20 m2.
-
moimoi
#17623 Re: Cijene stanova All about
Naravno da je bitno… postoje standardigidra wrote: ↑14/02/2024 10:17ko da je bitno, jel dvosoban, dvoiposoban, trosoban, petosoban..VladaFBiH wrote: ↑14/02/2024 09:35može stati i bračni krevet u tu sobu bez problema i još jedan mali element sa policama stane pored kreveta- ne pitaj kako znamizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑14/02/2024 09:33 Ljetos smo gledali stan u Novom Sarajevu, sobu od 6.5 kvadrata (s prozorom) su hladno racunali kao cijelu. Dobra je samo za radne sobe, premalo bi bilo i kao djecija soba a steta prozora da bude garderober.samo što je to uvijek bilo 1/2 sobe a ne cijela
ne kupuješ i ne plaćaš po sobama stan, već po m2 u novogoradnji i takvu cijenu plaćaš ili ono što prodavac traži u starogradnji.
Ko ima dijete ili djecu, zna koliko odvojena soba/prostorija sa prozorom u koju može stati krevet (160x 200 ili 80x200 na sprat) znači, pa kolika god joj kvadratura bila.
-
neki
#17624 Re: Cijene stanova All about
U suštini je nebitno, jer i Tibra je u Bulevaru gore pomenute "sobe" etažirala kao ostave, pa ih svako ko tamo živi ili preprodaje stan ubraja u sobe..
-
moimoi