Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#15601 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 31/01/2024 22:48
Bodkin wrote: 31/01/2024 18:49 Ko ne zeli da bude zrtva deblinog sistema, treba ici
Ko zeli vise love treba ici
Ko zeli karijeru, koncerte, vise putovanja i raznovrsan zivot generalno, sportski dogadjaji, treba ici

Ko zeli da bude uz porodicu, ko ne zeli da se odvoji od poznatih ljudi, ko ne zeli da uci novi jezik (mada ovo nije glavni preduslov za cijelu evropu), ko ne zeli da se osjeca sam i trazi nove prijatelje, ko uziva u zoni komfora poznatog okruzenja, ne treba ici

To je generalno. Tu su onda razlike single ili sa nekim, djeca, godine itd
Jarane.....
Odvadi ziv bio.
Nemam sta. Uzmi u obzir da pricamo o prosjecnim ljudima, ne turbo menadzerima, ai inzenjerima ili vlasnicima firmi kod nas

Evo covjek se iz holandije vratio jer mu se svidja drugi pasus. Jedino sto je uz to jos finansijski dobar. Idealno mu dole
dr_Evil

#15602 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Optimus09 wrote: 31/01/2024 18:53 Meni sve isto.Zenske me nisu htjele u BiH,nece me ni ovdje u Njemackoj :mrgreen:
Sta da ti kazem.. no woman no cry!

Kad smo kod zeMskih, gdje nam je ovo @Bloo , lijepo se osjecam neugodno na forumu, niko me nije napao ima mjesec
n+1

#15603 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Hajvan wrote: 01/02/2024 02:03
n+1 wrote: 31/01/2024 16:18 Sjeća li se ko forumaša, prije nekih desetak godina, pričao nam ovdje svoju dilemu: nastavnik je bosanskog jezika, ali je u slobodno vrijeme učio flash programiranje, i dobio priliku da se ipali vani za neku programersku firmu? :D
jel' AS2 ili AS3? :mrgreen:

dje li je sada?
je li se prekvlifikovao? sad ce i 10 godina od kako je flash-player "banovan"
Vratio se on u BiH nakon nekog vremena, svojom voljom, ali ne znam gdje je sada. :D
Bodkin

#15604 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

n+1 wrote: 01/02/2024 08:31
n+1 wrote: 31/01/2024 16:18 Sjeća li se ko forumaša, prije nekih desetak godina, pričao nam ovdje svoju dilemu: nastavnik je bosanskog jezika, ali je u slobodno vrijeme učio flash programiranje, i dobio priliku da se ipali vani za neku programersku firmu? :D

dje li je sada?
Vratio se on u BiH nakon nekog vremena, svojom voljom, ali ne znam gdje je sada. :D
I ti pratis svasta u zivotu :D
n+1

#15605 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 01/02/2024 09:20
n+1 wrote: 01/02/2024 08:31

dje li je sada?
I ti pratis svasta u zivotu :D
Kvalitetan i dobar forumaš bio. Za razliku od zvizovština koje je mučno čitati na ovoj temi.
Didier

#15606 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Bodkin wrote: 01/02/2024 08:11 Ali ti nisi prosjek u bosni, a u holandiji jesi bio ili barem puno blize nego sto si u bosni.
I to je istina.

Iskreno, i u Holandiji sam vrlo brzo došao iznad prosjeka, i po primanjima, a i po imovini. Ali moram reći da sam imao više sreće nego pameti.
Didier

#15607 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

dr_Evil wrote: 01/02/2024 07:36 Jednostavno osjecam da je moja misija vani zavrsena, i da mi sada treba to sve sta si ti nabrojao, samo prebaci na Mostar i Velez.
Meni je draži Zrinjski.

Zajebavam se, nije :D

Onda kontaš o čemu pričam, a sjećam se i ja sebe prije petnaest godina, psovao sam Bosnu svaki dan, mislio da se 99% stvari dešava samo kod nas.
Didier

#15608 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

jeza u ledja wrote: 01/02/2024 01:41 Svaka cast na odgovoru. Ovakvi odgovori pomazu ljudima da donose odluke o svom eventualnom odlasku/ostanku/povratku.

A ne da se prepiremo bezveze.
Slažem se, tema je postala bukvalno natjecanje ko će kome šuknuti. I ja u tome učestvujem, priznajem, ali bezveze je to, bolje je spustiti loptu, i poručiti ljudima da ne razmišljaju o statistikama, nego o svojoj individualnoj situaciji.

Njemačka i Austrija još uvijek ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo (barem dok Senat ne potvrdi novi njemački zakon), i dalje je jebeno kupiti nekretninu tamo, i dalje se ljudi pate kao podstanari i po deceniju, pa i duže. Nije to život koji su zamišljali, garantujem, a ako već žele da idu, ima i drugih zemalja, Kanada prima useljenike i lako je naći posao, a mnogo lakše doći do nekog prosjeka, te ima jednu prednost, a to je da niko nije stranac. Vjerujte mi da se to ne može platiti.
dr_Evil

#15609 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Didier wrote: 01/02/2024 11:59
jeza u ledja wrote: 01/02/2024 01:41 Svaka cast na odgovoru. Ovakvi odgovori pomazu ljudima da donose odluke o svom eventualnom odlasku/ostanku/povratku.

Slažem se, tema je postala bukvalno natjecanje ko će kome šuknuti. I ja u tome učestvujem, priznajem, ali bezveze je to, bolje je spustiti loptu, i poručiti ljudima da ne razmišljaju o statistikama, nego o svojoj individualnoj situaciji.

Njemačka i Austrija još uvijek ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo (barem dok Senat ne potvrdi novi njemački zakon), i dalje je jebeno kupiti nekretninu tamo, i dalje se ljudi pate kao podstanari i po deceniju, pa i duže. Nije to život koji su zamišljali, garantujem, a ako već žele da idu, ima i drugih zemalja, Kanada prima useljenike i lako je naći posao, a mnogo lakše doći do nekog prosjeka, te ima jednu prednost, a to je da niko nije stranac. Vjerujte mi da se to ne može platiti.
Meni je cudno da niko ne razmislja o Norveskoj, imaju super politiku recimo pri spajanju porodice gdje doslovno ih mozes povesti sa sobom i svi zajedno na policiju i predate, mogu biti u drzavi dok cekaju. Stanovi, izuzev Osla su dosta povoljniji u odnosu na Minhen, za duplo manje para u odnosu na Minhen kupis stan u centru Bergena(drugi najveci), plate su vise nego u Njemackoj, doduse sve bas sve je skuplje osim stanova!

Ali jok, svi hoce da mogu autom za vikend u Bosnu. Evo koliko serem po forumu nikad me niko nije upitao za savjet, osim za uvoz auta, mada je RagibUzoriti bio za te stvari dok ga ne banovase, a dobar covjek bio, steta sto ga vise nema.

PS duplo drzavaljanstvo nakon 6 godina!
JohnnyS

#15610 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 01/02/2024 12:07
Didier wrote: 01/02/2024 11:59

Meni je cudno da niko ne razmislja o Norveskoj, imaju super politiku recimo pri spajanju porodice gdje doslovno ih mozes povesti sa sobom i svi zajedno na policiju i predate, mogu biti u drzavi dok cekaju. Stanovi, izuzev Osla su dosta povoljniji u odnosu na Minhen, za duplo manje para u odnosu na Minhen kupis stan u centru Bergena(drugi najveci), plate su vise nego u Njemackoj, doduse sve bas sve je skuplje osim stanova!

Ali jok, svi hoce da mogu autom za vikend u Bosnu. Evo koliko serem po forumu nikad me niko nije upitao za savjet, osim za uvoz auta, mada je RagibUzoriti bio za te stvari dok ga ne banovase, a dobar covjek bio, steta sto ga vise nema.

PS duplo drzavaljanstvo nakon 6 godina!

Možda jer se ne živi svima u polarnom krugu. Jebote ja ne mogu snijeg vidjeti ni na onim UNICEF novogodišnjim čestitkama, a kamoli da tri mjeseca budem okovan njime. Otišao bih u Norvešku živjeti samo kad klimatske promjene uzmu punog maha :D

Netko reče ranije da su sad u BiH bolji uvjeti života ili bolje plaćeni poslovi nego ranije. Slažem se s time, to možemo zahvaliti vama koji ste iselili pa stvorili manjak radne snage i podigli uvjete nama koji smo ostali. Hvala što ste primili metak za nas :D
dr_Evil

#15611 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 01/02/2024 12:16
Možda jer se ne živi svima u polarnom krugu. Jebote ja ne mogu snijeg vidjeti ni na onim UNICEF novogodišnjim čestitkama, a kamoli da tri mjeseca budem okovan njime. Otišao bih u Norvešku živjeti samo kad klimatske promjene uzmu punog maha :D

Netko reče ranije da su sad u BiH bolji uvjeti života ili bolje plaćeni poslovi nego ranije. Slažem se s time, to možemo zahvaliti vama koji ste iselili pa stvorili manjak radne snage i podigli uvjete nama koji smo ostali. Hvala što ste primili metak za nas :D
Braca ja sam otisao kad sam imao platu sta jos vecina ne moze da dosegne ni sa danasnjim povecanjima. Da su mi onda ponudili 10.000KM mjesecno ne bih ostao opet jer toliko mi se zgadilo sve bilo. Danas mogu razmisljati o povratku jer vise niti po cemu ne bih ovisio o sistemu u BiH.

Ja se slazem s tobom, a roncam na Norvesku toliko da me stalno napadaju ovdje.. a moja jedina dva argumenta su klima i ljudi koji imaju mentalitet koji odgovara klimi, nista drugo protiv. Ja cesto poludim ovdje, i do sada me spasavalo sto smo dugo ostajali u BIH jer djeca nisu isla u skolu.

Ali kazem, ako vec ides u hladnu sjevero-zapadnu zemlju, Njemacka ili Norveska slaba ti je razlika. Drugo da se neko preseli u Spaniju, Italiju, Brazil, Novi Zeland, USA ili Cesku - onda je to kvalitet zivot, a ne samo sistem ili novac.

P.S. bio sam u polarnom krugu :D gdje sam ja nije hladno niti ima snijega puno.
Bodkin

#15612 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Kakva norveska, vjecna zima plus svice u 9 i zalazi sunce u 4 u zimskim mjesecims :D
Ozimician

#15613 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Didier wrote: 01/02/2024 11:56
dr_Evil wrote: 01/02/2024 07:36 Jednostavno osjecam da je moja misija vani zavrsena, i da mi sada treba to sve sta si ti nabrojao, samo prebaci na Mostar i Velez.
Meni je draži Zrinjski.

Zajebavam se, nije :D

Onda kontaš o čemu pričam, a sjećam se i ja sebe prije petnaest godina, psovao sam Bosnu svaki dan, mislio da se 99% stvari dešava samo kod nas.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Izgleda da manje-vise svi prolaze iste faze.

Ono sto je moj utisak, mene i moje okoline takodjer, dok su prosjek ili ispod prosjeka ljudima je dobro, kad se izdignu iznad toga i kad mnogo vise daju sistemu nego sto od njega povlace nazad, e onda krene neko "nezadovoljstvo".

Takodjer osobe koje finansijski manje ovise o "sistemu" razmisljaju slobodnije, jbg kad neko da primjer zasto mu je negdje bolje (a takvih je vecina) i kaze: Ovdje imam godisnji, ne radim vikende, imam 2500 € platu, ne bih se nikad vratio da radim kod privatnika 12h svaki dan za 500 KM.

Ta osoba sigurno ne laze, objektivno on nije puno napredovao, samo je jedan (losiji) sistem/standard zamjenio drugim (boljim). I takav ponovo da se vrati na isto mjesto odakle je krenuo, ponovo ce raditi isti posao, sa istim ljudima (prilagodjen za promjenu standarda u tom vremenskom periodu) i naravno da takav neko i ne razmislja da se ikad vrati.

I da, kao sto ti rece, svaka odluka je vrlo vrlo vrlo individualna. Ono sto i ja uvijek podcrtavam jeste da se sve varijable uzmu u obzir, a mnoge se previde.
JohnnyS

#15614 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 01/02/2024 12:29
JohnnyS wrote: 01/02/2024 12:16

Braca ja sam otisao kad sam imao platu sta jos vecina ne moze da dosegne ni sa danasnjim povecanjima. Da su mi onda ponudili 10.000KM mjesecno ne bih ostao opet jer toliko mi se zgadilo sve bilo. Danas mogu razmisljati o povratku jer vise niti po cemu ne bih ovisio o sistemu u BiH.

Ja se slazem s tobom, a roncam na Norvesku toliko da me stalno napadaju ovdje.. a moja jedina dva argumenta su klima i ljudi koji imaju mentalitet koji odgovara klimi, nista drugo protiv. Ja cesto poludim ovdje, i do sada me spasavalo sto smo dugo ostajali u BIH jer djeca nisu isla u skolu.

Ali kazem, ako vec ides u hladnu sjevero-zapadnu zemlju, Njemacka ili Norveska slaba ti je razlika. Drugo da se neko preseli u Spaniju, Italiju, Brazil, Novi Zeland, USA ili Cesku - onda je to kvalitet zivot, a ne samo sistem ili novac.

P.S. bio sam u polarnom krugu :D gdje sam ja nije hladno niti ima snijega puno.
Ne znam baš, imam globus doma, ne doima mi se baš da je isto jug Njemačke i Norveška :D
dr_Evil

#15615 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 01/02/2024 13:24
Ne znam baš, imam globus doma, ne doima mi se baš da je isto jug Njemačke i Norveška :D
Evo ja imam weather atlast pa da uporedim malo recimo Minhen sta svi vole, sa Kristansandom nacistickim koji ja volim, dakle susjed:

Ljeto:
Summer in Munich spans from June to August, with average temperatures that stay between 20.5°C (68.9°F) in June up to 23.1°C (73.6°F) in July. Throughout these months, Munich embraces high humidity levels, between 55% and 58%. Rainfall peaks in this season, with the highest precipitation of 132mm (5.2") observed in July. The city also rejoices in the most abundant daylight hours during this period, reaching up to 16 hours in June.
Summer in Kristiansand is epitomized by the warm and comfortable weather conditions. June to August marks the warmest period with temperatures ranging from 14.3°C (57.7°F) to 20.1°C (68.2°F). While there is a fair amount of rain between 75mm (2.95") to 88mm (3.46"), the ample sunshine of 7-8 hours per day offsets the damp conditions. Moreover, the daylight hours peak during this period, providing long, sunny days to enjoy outdoor activities.
Zima:
he winter season in Munich is characterized by a chilly charm, with average temperatures dipping to -2.3°C (27.9°F) in December and rising slightly up to 2.7°C (36.9°F) in February. The rain gauge during the months of December to February registers between 61mm (2.4") and 48mm (1.89"). Despite the cold temperatures, the city manages to spare between 8.5 hours to 8.9 hours of daylight for its habitants during this period.
The winter in Kristiansand spans from December to February, characterized by icy temperatures and substantial snowfall. The temperature drops significantly, ranging from -4.8°C (23.4°F) in January to 3°C (37.4°F) in December. The city experiences the highest snowfall between 150mm (5.91") in December and February, with little to no snow in the rest of the year. Despite the chilling weather, the city exhibits its own charm with snowy landscapes. Sunshine during these months is minimal, with only 1 hour per day, further emphasizing the chilly winter ambiance.
Iskreno norveska iako ispod sarafa, veoma se razliku u klimi, od Osla gdje imas vruca ljeta i hladne zima sa snijegom, do Bergena gdje imas kisu uvijek sa prosjecnih 10-15 stepeni citave godine, a snijeg pada onoliko dana koliko imas prstiju. Kad su dugi dani ljeti, to je super, dosta je teze kad su veoma kratki zimi.

Dodji nekad, vodim te da hranis pingvine i jedes krabe :)
Ozimician

#15616 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Otkud pingvini na sjeveru. :-D

Sto se tice tih vremenskih statistika, bila je nedavno popularna ona sa Londonom i padavinama, ispade da 50% Evrope ima vise padavina od Londona.
JohnnyS

#15617 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Ozimician wrote: 01/02/2024 13:47 Otkud pingvini na sjeveru. :-D

Sto se tice tih vremenskih statistika, bila je nedavno popularna ona sa Londonom i padavinama, ispade da 50% Evrope ima vise padavina od Londona.
Vidio sam to, sunčaniji London nego Hvar, cijeli moj život je laž :D
dr_Evil

#15618 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 01/02/2024 13:47 Otkud pingvini na sjeveru. :-D

Ma zapadna obala Norveske, koja je negdje u ravni sa Britanijom je katastrofa sto se tice kise.

Ali iskreno ne znam kakvo misljenje imaju ljudi da je Norveska neki led i snijeg citavo vrijeme. Vrijeme je tmurno, takav je i narod, nista vise ni manje. Kontinentalna Europa je hladnija, i unutrasnjost Norveske je uzasno hladna, ali tamo se i ne zivi nego uz obalu gdje je golfska struja.

A onda nesto kontam i nije me briga iskreno :D
jeza u ledja

#15619 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Pobogu Ðoni zar nisi cuo za Golfsku struju i to?

Usput, Norveska zbog prekidanja te struje mogla postati hladnija, kao i ostatak SZ Evrope.
Ozimician

#15620 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ovo je veliki napredak kad se na temi prica o vremenu (sto bi rekao Rambo Amadeus) :D

Ja nisam bio u Norveskoj pa ne znam iz prve ruke, ali sam obisao veliki komad Svedske.

Kao sto ti kazes, nije to sad neka zima, ali osjeti se razlika itekako. Npr. kisa pada horizontalno. Vjetar i kisa u kombinaciji na koju mi nismo navikli.

Ljeti recimo i kad je dug dan, suncano vrijeme, prelijepo, zalomi se malo vjetra i kise taj isti dan i bukvalno moras neku jaknu/trenerku zagrnuti odmah.

Ovako zimi je vrijeme nekako "konstantno", konstantno tmurno s temperaturama koje se vrte oko nule (zavisi koji dio zemlje). Jbg kod nas i zimi kada sunce sija bude top vani izaci, dok to gore nije bas slucaj. Tu sam primjetio i razliku izmedju Njemacke i Bosne, a sto svjevernije ides, ta razlika se vise primjeti.

To je moj utisak sto se tog dijela svijeta tice.
dr_Evil

#15621 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 01/02/2024 14:08 Ovo je veliki napredak kad se na temi prica o vremenu (sto bi rekao Rambo Amadeus) :D

Ja nisam bio u Norveskoj pa ne znam iz prve ruke, ali sam obisao veliki komad Svedske.

Kao sto ti kazes, nije to sad neka zima, ali osjeti se razlika itekako. Npr. kisa pada horizontalno. Vjetar i kisa u kombinaciji na koju mi nismo navikli.

Ljeti recimo i kad je dug dan, suncano vrijeme, prelijepo, zalomi se malo vjetra i kise taj isti dan i bukvalno moras neku jaknu/trenerku zagrnuti odmah.

Ovako zimi je vrijeme nekako "konstantno", konstantno tmurno s temperaturama koje se vrte oko nule (zavisi koji dio zemlje). Jbg kod nas i zimi kada sunce sija bude top vani izaci, dok to gore nije bas slucaj. Tu sam primjetio i razliku izmedju Njemacke i Bosne, a sto svjevernije ides, ta razlika se vise primjeti.

Tako dodje,

nego mislim da ce Johnny i EFD22 da se posvadjaju dobro. Poceo je Johnny sa "nigdje meraka ko u BiH" :D Do sad sam ja bio taj koji je zastupao tu tezu!
Bodkin

#15622 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 01/02/2024 14:08 Ovo je veliki napredak kad se na temi prica o vremenu (sto bi rekao Rambo Amadeus) :D

Ti kratki dani i kasno svitanje je nesto na sta se ja tesko navikavam. Hvala Bogu pa ima remote work negdje sa juga ili iz azije. Ali da odes na posao i jos pola sata je mrak je za upucati se
Ozimician

#15623 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 01/02/2024 14:24

Ti kratki dani i kasno svitanje je nesto na sta se ja tesko navikavam. Hvala Bogu pa ima remote work negdje sa juga ili iz azije. Ali da odes na posao i jos pola sata je mrak je za upucati se
Pa kod mene ovdje je danas (na jugu Njemacke) sunrise 07:40, a sunset 17:11.

Prije mjesec dana je bilo gore. Ako je tmuran dan, ne vidis dana u decembru i januaru. Eh sad zamisli kako je jos gore tik ispod sarafa.

@dr_Evil https://www.klix.ba/vijesti/svijet/norv ... /240201089

Ovo je malo dalje od tebe, ali evo ona horizontalna kisa :D
Bodkin

#15624 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 01/02/2024 14:27
Bodkin wrote: 01/02/2024 14:24

Pa kod mene ovdje je danas (na jugu Njemacke) sunrise 07:40, a sunset 17:11.

Prije mjesec dana je bilo gore. Ako je tmuran dan, ne vidis dana u decembru i januaru. Eh sad zamisli kako je jos gore tik ispod sarafa.

@dr_Evil https://www.klix.ba/vijesti/svijet/norv ... /240201089

Ovo je malo dalje od tebe, ali evo ona horizontalna kisa :D
Znam, kod mene do prije mjesec u 9 mrak. Fuj. Gore na sjeveru jos gore. A jos ljudi hladni
ShnjaZZZ

#15625 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ShnjaZZZ »

Meni je to vrijeme baš gotivno :D ja bih ubio da odem radit tipa na Svalbard :D
Post Reply