Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15576 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

I ti se vala gluposti sjecas

Sjecas li se kad sam ja kacio svoje nudes na ljubav i seks

Meni je svejedno kako mi se drzava zove :mrgreen:
kraljevina shs banovina hrvatska republika hrvatska vizantija jeruzalemsko kraljevstvo istocno rimsko casrtvo papinska drzava nebeski jeruzalrm
Cak bi i u srbiji mogao zivjeti a austro ugarsku sanjam kao trojedino kraljevstvo skoro svake noci :thumbup:

Jedini uvjet mi je da ne govorim njemacki i slicne barbarske jezike...samo lingva latina i sh hs

Vrijeme za ispaljivanje uvijjek dobro i taman
Ali nemam zelju uciti ponovno njemacki
darius_maximus

#15577 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by darius_maximus »

dr_Evil wrote: 31/01/2024 16:08
darius_maximus wrote: 31/01/2024 16:05
Moj otac bi se prije ubio, nego odselio sada negdje.
Neće čovjek doktoru da ode, tvrdoglav ko mazga.
Moji su jos zajedno i pri snazi, ali strah me kad dodje taj trenutank. Znam da bi otac dosao, ali ako majka bude sama od tog nema nista, ko magare zena tvrdoglava.

Tad cu vjerovatno ja morat nazad, ako bude takva kombinacija.
I supruga i ja imamo roditelje koji su u fazonu "ja sam svoje proživio, sutra da umrem", bla, bla.
Nema tu nikakve priče o selidbama, jedva do Vilsa pristanu da prošetaju.
Još jedan razlog zašto mi je Austrija favorit, jer možeš opet "doletiti" ako nešto zagusti.
Bodkin

#15578 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

darius_maximus wrote: 31/01/2024 16:05
Ozimician wrote: 31/01/2024 15:59
darius_maximus wrote: 31/01/2024 15:58

Ma nisu pare uopšte problem, niti meni pare nešto posebno trebaju.
Ako ćemo sasvim iskreno, kombinacija je komplikacija s papirologijom i dozvolama (da imam npr. putovnicu druga bi ovo priča bila), supruge koja ne želi i toga što oboje imamo stare roditelje o kojima se više nema ko brinuti (jedan od razloga zašto supruga recimo ne želi ići).
Ostali se na vrijeme ispalili i mi ostali kao slijepo crijevo.
Vidjet ću ovaj Ausbildung ili te neke karafeke...
Novi zakon o imigraciji od Aprila 2024 omogucava i dovodjenje roditelja u Njemacku. Uslov je samo da ne smiju koristiti socijalna primanja u Njemackoj, moraju valjda potpisati da se toga odricu. Nacina ima, sve ostalo su izgovori.
Moj otac bi se prije ubio, nego odselio sada negdje.
Neće čovjek doktoru da ode, tvrdoglav ko mazga.
Moji otisli u 65oj :D doduse na bolju klimu
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#15579 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by corolla02 »

ja tHeme, iz praznog u suplje i tako u nedogled :mrgreen: opet, sve to samo papir trpi il ovaj cyberspace

sva iskustva i dozivljaji na ovu tHemu su uvijek samo licne prirode...
Bodkin

#15580 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 31/01/2024 14:24
Bodkin wrote: 31/01/2024 14:02
Ozimician wrote: 31/01/2024 12:40

Pa i ja sam to mislio iskreno dok nisam vidio da se ukida osnovno pravo - pravo na slobodu govora.
Ti bas jebes raju ovdje. Sloboda govora? Ajd u sokolac i reci malo jace ovo je bosna. Ili u gracanicu i otpjevaj jednu navijacku crvene zvezde

Ne znam gdje radis al je ocigledno da ima viska radnih mjesta kod tog svabe. Pola vremena provedes istrazujuci da ubijedis bivse sunarodnjake da je evropa kur*c
I jos me odlicno placaju za to. :D
Ma samo udaraj
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15581 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 31/01/2024 16:20
Jedini uvjet mi je da ne govorim njemacki i slicne barbarske jezike...samo lingva latina i sh hs

Govorim spanski kad se obracam bogu, italijanski sa zenom, a njemacki kad se obracam konjima :mrgreen:
melac

#15582 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

Didier wrote: 31/01/2024 12:39
melac wrote: 31/01/2024 06:36
Didier wrote: 31/01/2024 00:56 @Ozimician ubija papke nogama i šakama na zadnjih nekoliko stranica.

To majstore :D :D :D :izet:
Ti sad kao faca neka...lozis druge da pisu lazi, i sam si napisao laz a koju je Ozimician prenio, kako je to mocvara zalaedjena 9 mjeseci, a da nisi ni provjerio gdje je, niti imas blage veze kakva je zima a niti je li mocvara, ali imas neki odbojni sterotip ono tipa do podne mrzi samo sebe a od podne cijeli svijet.

Bolje ti je da se ne javljas vise na ovu temu, barem ne sa lazima.
Ja možda uopšte nisam mislio na tebe, ali vidim da si se pronašao :lol: :lol: :lol: , eno i onaj drugi se odmah javio :lol:

Sad znam kako je nastala izreka "jebo te led", vjerovatno naši gastarbajteri u Švedskoj nisu mogli mjesecima na zelenu granu jer je sve zaleđeno.

Dakle, i dalje se priča o vukojebini 35 km od jebene Upsale, koja je takođe vukojebina :D :D :D
Znaci i dalje guras svoju laz, kako neobicno za jednog takvog gospodina.

Mozda u Kiruni bude 8 mjeseci zima i led, dok neki dijlovi Svedske jedva da vide snijega i minusa cijele zime. Ali ti to ne znas, pa ipak seres ko foka. Motiv ne poznat.

Nemam nikakvog respekta za tebe. A @Ozimician je primjer za sve nas kako se suociti sa faktima, zapravo je on sve ono sto ti nisi.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15583 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

goredole wrote: 31/01/2024 15:59 nakon 623 stranice upisa sta je zakljucak? kada se isplati ici iz Bosne? koji je donji prag?
Pa ja kolko sam skontao prema pisanji ovdje, do 2019te se isolatilo ici, sad samo rijetkim. Jer nema doktora, skupi stanovi, mrze te domaci, lazu da ima poslova itd.
Ako ti je naprijemjer socijalni zivot bitan, kultura, kino, pozoriste, mjuzikli onda mozes samo u metropolu od 1+ miliona stanovnika, ali tu su skupi stanovi i nema ih nikako tako da tu ne mozes ni doci, inace pogledaj gdje u dolinu lasve ili sprece da se preselis, tamo je bolje sto se tice ovih stvari.
moimoi

#15584 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Vi dijasporasi trebate otvoriti temu u stilu “sta smatrate da je u drugim zemljama dobro rjeseno” :D al ne da se buba o nekakvim grande stvarima vec dajuu primjeri sitnica koje zivot cine ugodnijim i sigurnjim a za koje nije potrebno neko aman zaman ulaganje.
Kao npr da skole u nekim zemljama daju djeci reflektirajuce prsluke na pocetku skolske godine. Dok se knjige vracaju a ne svake godine dobijaju nove.

Pa ako ima onih koji citaju ovaj forum, a u poziciji su da mogu utjecati i donositi odluke, a jednostavno nemaju ideja, date primjere kako se za malo love moze popraviti zivot ljudima u BiH.
Mozda se neki i predomisle ako vide da se stvari krecu ka boljem.

Jer se vazda prica o nekim velikim stvarima, dok se zanemaruju “sitnice” a sitnice su te koje cine svakodnevnicu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15585 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Sta ce otvarat temu kad velika vecina zastupa tezu da je sve bolje.
Valjda onda i za sebe smatraju da su bolji od ljudi u matici :mrgreen:
sumirprimus

#15586 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Odgovor je jednostavan ako gledas finansije, iseljenje iz BiH u druge drzave se isplati onog trenutka kada nadjes posao na kome ces osim vise zaradjivati, vise i imati nakon standardnih troskova zivota(stanarine, racuna, hrane).
Problem je sto ljudima ovde a koji su spremni da idu, nisu samo finansije primarni razlog iseljenja
melac

#15587 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

moimoi wrote: 31/01/2024 17:47 Vi dijasporasi trebate otvoriti temu u stilu “sta smatrate da je u drugim zemljama dobro rjeseno” :D al ne da se buba o nekakvim grande stvarima vec dajuu primjeri sitnica koje zivot cine ugodnijim i sigurnjim a za koje nije potrebno neko aman zaman ulaganje.
Kao npr da skole u nekim zemljama daju djeci reflektirajuce prsluke na pocetku skolske godine. Dok se knjige vracaju a ne svake godine dobijaju nove.

Pa ako ima onih koji citaju ovaj forum, a u poziciji su da mogu utjecati i donositi odluke, a jednostavno nemaju ideja, date primjere kako se za malo love moze popraviti zivot ljudima u BiH.

Jer se vazda prica o nekim velikim stvarima, dok se zanemaruju “sitnice” a sitnice su te koje cine svakodnevnicu.
Ja dijaspore i kuraca, cim mi imamo vremena i obavezu da visimo po forumu, slaba smo ti mi dijaspora.
Bodkin

#15588 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ko ne zeli da bude zrtva deblinog sistema, treba ici
Ko zeli vise love treba ici
Ko zeli karijeru, koncerte, vise putovanja i raznovrsan zivot generalno, sportski dogadjaji, treba ici

Ko zeli da bude uz porodicu, ko ne zeli da se odvoji od poznatih ljudi, ko ne zeli da uci novi jezik (mada ovo nije glavni preduslov za cijelu evropu), ko ne zeli da se osjeca sam i trazi nove prijatelje, ko uziva u zoni komfora poznatog okruzenja, ne treba ici

To je generalno. Tu su onda razlike single ili sa nekim, djeca, godine itd
Optimus09

#15589 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

Meni sve isto.Zenske me nisu htjele u BiH,nece me ni ovdje u Njemackoj :mrgreen:
melac

#15590 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

Radim dosta po projektima po Svedskoj sa mnogo radnika iz Poljske i Portugala. Generalni zakljucak da nisu vise zainteresovani za dolazak u Svedsku, ili barem ne u tolikom broju.
Primjer:
- 2019 godine jedan poljski radnik na mom projektu zaradjivao 2,7-3,2 k€ netto, sa placenim smjestajem i hranom i prevozom, a u isto vrijeme u Poljskoj za isti posao dobija oko 700-1000 eura, i bio je jako motivisan za dolazak u Svedsku.
- 2023 godine isti ti radnici sada u Svedskoj mogu dobiti nekih 3-3,3k netto, ali sada u Poljskoj dobije preko 2k@ i vise nisu motivisani, gotovo da vise i ne dolaze ili dolaze oni koje u Poljskoj ne zele ( da ne kazem za ljude da su skart =.

Slicno se desava i u Portugalu, Hrvatskoj, Litvi, Estoniji i sl. Cak sta vise i s radnicima iz Turske.

A isto tako sam nedavno citao neko istrazivanje da motiv za odlazak na rad treba biti 1,7 veci prihod, ili bolje reci ostatak nakon svih troskova.

Ja bih podrzao teoriju @Ozimician da se smanjuje razlika izmedju Njemacke ( Svedska je haman isti kurac u smislu para ), i da vise nema toliko smisla ici, jer u BiH vise nije tako lose. Dok god je odnos placa u Njemackoj nakon troskova i BiH nakon troskova barem 2x na strani Njemacke, isplati se otici.7

P.S. A kud su cijene nekretnine zadnjih godina jako brzo rasle i gotovo da onemogucuju da se kupi stan ili kuca na iole zanimljivoj lokaciji. ( tamam i tom mom Almunge-u je cijena kuce 200-300 k€ i to polovna )
moimoi

#15591 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

melac wrote: 31/01/2024 18:42
moimoi wrote: 31/01/2024 17:47 Vi dijasporasi trebate otvoriti temu u stilu “sta smatrate da je u drugim zemljama dobro rjeseno” :D al ne da se buba o nekakvim grande stvarima vec dajuu primjeri sitnica koje zivot cine ugodnijim i sigurnjim a za koje nije potrebno neko aman zaman ulaganje.

Ja dijaspore i kuraca, cim mi imamo vremena i obavezu da visimo po forumu, slaba smo ti mi dijaspora.
Odlazak bilo gdje treba gledati kao na nova iskustva, da nesto naucis, prosiris “vidike”, upoznas ljude, kulturu etc. Barem bi tako trebalo biti. Na kraju to podjelis sa svojom sredinom.
Tako svijet fercera od pamtivjeka.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15592 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote: 31/01/2024 18:49 Ko ne zeli da bude zrtva deblinog sistema, treba ici
Ko zeli karijeru, koncerte, vise putovanja i raznovrsan zivot generalno, sportski dogadjaji, treba ici

Ko zeli da bude uz porodicu, ko ne zeli da se odvoji od poznatih ljudi, ko ne zeli da uci novi jezik (mada ovo nije glavni preduslov za cijelu evropu), ko ne zeli da se osjeca sam i trazi nove prijatelje, ko uziva u zoni komfora poznatog okruzenja, ne treba ici

Jarane.....
Odvadi ziv bio.
Didier

#15593 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 31/01/2024 15:58
Didier wrote: 31/01/2024 15:52 A znaš koliko neke ljude boli kurac kako se izjasne. Ja se izjasnim svaki put drugačije, bivao sam Bošnjak, Bosanac, Jugosloven, Marsovac, Srbin, Hrvat, Slovenac, sve to imam na određenim dokumentima.

A ne možeš vjeruj mi nikome reći da je krme debelo ni u Švabiji, sudovi tamo malo efikasnije rade, a kleveta se kažnjava i po 25 ili više tisuća eura. Tj. možda možeš reći da je krme debelo, ali ne smiješ da je kriminalac ako to nije dokazano.

Grow up jebote...
Image

Ne, ovo nije zajebancija, sluzbeni "cjenovnik" kazni za uvrede u saobracaju :D

Dakle za "staru krmacu" je 2500 € :D

Pokazivanje srednjeg prsta 4000 €

Bio je primjer gdje je onaj politicar iz AfD rasisticki vrijedjao migrante i politicarka albanskog porijekla mu na to odgovorila da je "supak" - dobila 2 dana zatvora. Mogla je otkupiti kaznu, ali nije htjela, odlezala 2 dana.

Opet volej u rašlje :D :D :D
Didier

#15594 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Bodkin wrote: 31/01/2024 18:49 Ko ne zeli da bude zrtva deblinog sistema, treba ici

Meni buraz koncert Galije podigne serotonin toliko mnogo da mi apsolutno nije potreban koncert Peppersa ili Depeche Mode nikada u životu.

Prošle godine sam uživo gledao Metallicu u Areni i osjećao sam se toliko prevareno nakon tog koncerta da sam danima žalio zbog toga, a htio ih vidjeti jednom u životu, omiljeni bend iz mladosti, koji je u međuvremenu postao tvornica para.

Tako da, sve je relativno, putovao sam iz Holandije, putujem i iz Bosne, nedavno sam Wizzom za bagatelu otišao na Maldive preko Abu Dabija, još sam malo vidio Emirate, i to sve iz Sarajeva, i pored toga što mi je Schiphol bio 15 minuta od kuće.
jeza u ledja

#15595 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

A zasto je tebi bolje u BiH nego u Nizozemskoj?
Didier

#15596 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

jeza u ledja wrote: 01/02/2024 01:13 A zasto je tebi bolje u BiH nego u Nizozemskoj?
Teško je reći gdje je bolje, ja mogu samo reći gdje se meni više sviđa.

I te stvari su uvijek individualne.

U Holandiji sam proveo najbolje godine, završio magisterij i radio u nekoliko firmi, stekao mnogo prijatelja, izgradio se finansijski, ali se nikad nisam navikao na klimu. Klima je sigurno 50% razloga što ne želim više biti vezan samo za Holandiju, iako i dalje poslovno dolazim, ali sam češće u Sarajevu.

Ljudi mi se takođe više ne sviđaju nego što mi se sviđaju, i nema ništa pogrešno u njima, samo smo različiti.

Školski sistem mi se ne sviđa.

Zdravstvo mi je očajno, barem ovo primarno. Ko je u Holandiji, zna o čemu pričam. Sekundardno je odlično.

Holandija je super zemlja (posebno u odnosu na ovaj švapski horor), ali jednostavno previše je stvari koje meni ne leže, a ja sam sebi napravio da mi bude dobro gdje god da sam, i uopšte ne znači da ću ostati zauvijek u Sarajevu, svijet je velik i možda za godinu/dvije odem negdje treće. Meni je u Sarajevu uvijek bilo dobro, i prije, a i poslije života u Holandiji, jer znam cijeniti ono što imam, volim naše ljude, volim naše škole, empatiju koju nigdje nisam dobio, volim naš jezik, planine, more, muziku, koncerte, festivale...

Volim što recimo SFF nije postao fabrika para i što ga i dalje svako može priuštiti, za razliku od recimo Oktoberfesta gdje je veliko pivo deset eura, a kobasica petnaest. Volim Želju, iako se borimo za opstanak, nigdje nemam taj osjećaj zadovoljstva kao na svojoj Grbavici. Volim što poznajem pola grada, i što sam dobar sa svima, što me kolega zove bratom jer smo kliknuli na prvu. Volim što mi djeca uče na našem jeziku, iako obje znaju holandski, i što dolaze s osmijehom kući. Volim što su roditelji blizu, što su dajdže i amidže tu, sestre, braća, rođaci, ima nas gomila... Volim što mogu otići na svaku dženazu ili svadbu, a to ranije nisam mogao. Itakodalje.

Ima stvari koje ne možeš platiti niti izmjeriti novcem i mogućnostima.
jeza u ledja

#15597 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Didier wrote: 01/02/2024 01:29
jeza u ledja wrote: 01/02/2024 01:13 A zasto je tebi bolje u BiH nego u Nizozemskoj?

U Holandiji sam proveo najbolje godine, završio magisterij i radio u nekoliko firmi, stekao mnogo prijatelja, izgradio se finansijski, ali se nikad nisam navikao na klimu. Klima je sigurno 50% razloga što ne želim više biti vezan samo za Holandiju, iako i dalje poslovno dolazim, ali sam češće u Sarajevu.

Ljudi mi se takođe više ne sviđaju nego što mi se sviđaju, i nema ništa pogrešno u njima, samo smo različiti.

Zdravstvo mi je očajno, barem ovo primarno. Ko je u Holandiji, zna o čemu pričam. Sekundardno je odlično.

Holandija je super zemlja (posebno u odnosu na ovaj švapski horor), ali jednostavno previše je stvari koje meni ne leže, a ja sam sebi napravio da mi bude dobro gdje god da sam, i uopšte ne znači da ću ostati zauvijek u Sarajevu, svijet je velik i možda za godinu/dvije odem negdje treće. Meni je u Sarajevu uvijek bilo dobro, i prije, a i poslije života u Holandiji, jer znam cijeniti ono što imam, volim naše ljude, volim naše škole, empatiju koju nigdje nisam dobio, volim naš jezik, planine, more, muziku, koncerte, festivale...

Volim što recimo SFF nije postao fabrika para i što ga i dalje svako može priuštiti, za razliku od recimo Oktoberfesta gdje je veliko pivo deset eura, a kobasica petnaest. Volim Želju, iako se borimo za opstanak, nigdje nemam taj osjećaj zadovoljstva kao na svojoj Grbavici. Volim što poznajem pola grada, i što sam dobar sa svima, što me kolega zove bratom jer smo kliknuli na prvu. Volim što mi djeca uče na našem jeziku, iako obje znaju holandski, i što dolaze s osmijehom kući. Volim što su roditelji blizu, što su dajdže i amidže tu, sestre, braća, rođaci, ima nas gomila... Volim što mogu otići na svaku dženazu ili svadbu, a to ranije nisam mogao. Itakodalje.

Svaka cast na odgovoru. Ovakvi odgovori pomazu ljudima da donose odluke o svom eventualnom odlasku/ostanku/povratku.

A ne da se prepiremo bezveze. :thumbup:
Hajvan

#15598 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

n+1 wrote: 31/01/2024 16:18 Sjeća li se ko forumaša, prije nekih desetak godina, pričao nam ovdje svoju dilemu: nastavnik je bosanskog jezika, ali je u slobodno vrijeme učio flash programiranje, i dobio priliku da se ipali vani za neku programersku firmu? :D
jel' AS2 ili AS3? :mrgreen:

dje li je sada?
je li se prekvlifikovao? sad ce i 10 godina od kako je flash-player "banovan"
dr_Evil

#15599 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Didier wrote: 01/02/2024 01:29

Sto kazem EF22 on je sada gdje sam ja bio prije odlaska, a ja sada dolazim na to gdje si ti u tu fazu :D

Jednostavno osjecam da je moja misija vani zavrsena, i da mi sada treba to sve sta si ti nabrojao, samo prebaci na Mostar i Velez.
Bodkin

#15600 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Didier wrote: 01/02/2024 00:43

Meni buraz koncert Galije podigne serotonin toliko mnogo da mi apsolutno nije potreban koncert Peppersa ili Depeche Mode nikada u životu.

Prošle godine sam uživo gledao Metallicu u Areni i osjećao sam se toliko prevareno nakon tog koncerta da sam danima žalio zbog toga, a htio ih vidjeti jednom u životu, omiljeni bend iz mladosti, koji je u međuvremenu postao tvornica para.

Tako da, sve je relativno, putovao sam iz Holandije, putujem i iz Bosne, nedavno sam Wizzom za bagatelu otišao na Maldive preko Abu Dabija, još sam malo vidio Emirate, i to sve iz Sarajeva, i pored toga što mi je Schiphol bio 15 minuta od kuće.
Ali ti nisi prosjek u bosni, a u holandiji jesi bio ili barem puno blize nego sto si u bosni.

Btw ja sam fino napisao da postoje individualne razlike. Faza zivota, djeca itd. Generalno razumijem da ima ljudi kojima je bolje u bosni. Bitno je samo sta trazis u zivotu. Ali vecina onoga na sta se nasi ljudi zale i hoce da idu vani jesu objektivno bolje vani
Post Reply