jeza u ledja wrote: ↑01/02/2024 01:13
A zasto je tebi bolje u BiH nego u Nizozemskoj?
Teško je reći gdje je bolje, ja mogu samo reći gdje se meni više sviđa.
I te stvari su uvijek individualne.
U Holandiji sam proveo najbolje godine, završio magisterij i radio u nekoliko firmi, stekao mnogo prijatelja, izgradio se finansijski, ali se nikad nisam navikao na klimu. Klima je sigurno 50% razloga što ne želim više biti vezan samo za Holandiju, iako i dalje poslovno dolazim, ali sam češće u Sarajevu.
Ljudi mi se takođe više ne sviđaju nego što mi se sviđaju, i nema ništa pogrešno u njima, samo smo različiti.
Školski sistem mi se ne sviđa.
Zdravstvo mi je očajno, barem ovo primarno. Ko je u Holandiji, zna o čemu pričam. Sekundardno je odlično.
Holandija je super zemlja (posebno u odnosu na ovaj švapski horor), ali jednostavno previše je stvari koje meni ne leže, a ja sam sebi napravio da mi bude dobro gdje god da sam, i uopšte ne znači da ću ostati zauvijek u Sarajevu, svijet je velik i možda za godinu/dvije odem negdje treće. Meni je u Sarajevu uvijek bilo dobro, i prije, a i poslije života u Holandiji, jer znam cijeniti ono što imam, volim naše ljude, volim naše škole, empatiju koju nigdje nisam dobio, volim naš jezik, planine, more, muziku, koncerte, festivale...
Volim što recimo SFF nije postao fabrika para i što ga i dalje svako može priuštiti, za razliku od recimo Oktoberfesta gdje je veliko pivo deset eura, a kobasica petnaest. Volim Želju, iako se borimo za opstanak, nigdje nemam taj osjećaj zadovoljstva kao na svojoj Grbavici. Volim što poznajem pola grada, i što sam dobar sa svima, što me kolega zove bratom jer smo kliknuli na prvu. Volim što mi djeca uče na našem jeziku, iako obje znaju holandski, i što dolaze s osmijehom kući. Volim što su roditelji blizu, što su dajdže i amidže tu, sestre, braća, rođaci, ima nas gomila... Volim što mogu otići na svaku dženazu ili svadbu, a to ranije nisam mogao. Itakodalje.
Ima stvari koje ne možeš platiti niti izmjeriti novcem i mogućnostima.