Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dr_Evil

#17301 Re: Cijene stanova All about

Post by dr_Evil »

VladaFBiH wrote: 30/01/2024 09:24
imaš neki dokaz za ove tvrdnje?

imaš preko 1.300 mladih prijavljenih za subvencije i po tvom oni spadaju u ovu gore kategoriju. U 2022.godini (za '23 nema još podatka) u cijelom Kantonu je prodato cca 2.500 stanova - prema objavama iz medija ovaj broj bi mogao biti čak i manji u 2023.godini). Znači preko 50% kupovina su mladi bračni parovi a valjda i stari kenjci mogu nešto kupiti.

Shvatite više da ni kriminalci ni dijaspora nemaju neki uticaj na kupovinu stanova već je u pitanju jako mala ponuda i solidna potražnja.
Pa tigre 1300 se prijavilo, koliko ih je kupilo, a evo i da je 1300 zaprave kupilo ostaje ti 1200 stanova koje je neko kupio, a stari kenjci ne kupuju da bi stanovali u njima.

Kriminalci su najveci peraci para, oni dizu cijene nekretnina i grade iste. Valjda izlazis iz kuce kreces se medju ljudima. Mogu misliti da si ti sada u nekoj dobi gdje zelis da kupis stan, mozda jedan od tih mladih sta se prijavio pa te boli nepravda.. razumljivo. S druge strane ja u svom gradu znam ko gradi stanove, a znam i ko ih kupuje da opere pare. Dijaspora je mali macak u odnosu na drogu.
BadBoy

#17302 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

Karikaturist wrote: 30/01/2024 07:57 Sad ce te proglasiti ludjakom ili dusmanom, razbijas im mit da je samo dijaspora kriva za abnormalan skok cijena nekretnina. :|
Na par novih projekata možemo dati plastične primjere.

Crni vrh, Malčina zgrada na čobaniji, Skenderbrick, Ljubljanska 10, Symphony pentagon zgrada na Trebeviću, Vojvodina zgrada pored Željinog stadiona. Nema kvadrata ispod 5000 km, sve unaprijed rasprodano i sve skorojevići i tranzicijski tajkuni, pokoji jači kriminalac

Bukvićeva i Džekina nova zgrada na M. dvoru - šta mislite ko će biti glavna klijentela?

Naša srednja klasa i dijaspora je kupovala po Šipu, Miljacka, Nova Otoka i tako ta mjesta za sitnu buraniju. I to u manjem procentu jer je i npr Nova Otoka puna kriminalaca.
Haris.ba

#17303 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

xamp wrote: 30/01/2024 07:57
bumerangss wrote: 30/01/2024 01:38
Ali_G wrote: 28/01/2024 22:04 Nije taj crni vrh ni skup. Danas gledam nova zgrada na Otoci kod pijace, 38m2 (namjesten) , 220hiljada. Malo li je
Otoka je sad najtraženija sa lokaciom stana iako je najzagađeniji :D
Bingo im blizu, a sad ce im Lidl doci. Valja Bosnji da mu je Lidl blizu :D ne bi' vala Otoku... medju posljednjim naseljima gdje bih mogao da zivim.
Nije ti to Otoka sto opisujes. :D
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#17304 Re: Cijene stanova All about

Post by laserShow »

VladaFBiH wrote: 30/01/2024 09:24 Znači preko 50% kupovina su mladi bračni parovi a valjda i stari kenjci mogu nešto kupiti.
Odakle ti info da su stan kupili mladi bracni parovi? Stan je mogao kupiti samac i dobiti subvenciju.
neki

#17305 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

dr_Evil wrote: 30/01/2024 09:29
VladaFBiH wrote: 30/01/2024 09:24
imaš neki dokaz za ove tvrdnje?

imaš preko 1.300 mladih prijavljenih za subvencije i po tvom oni spadaju u ovu gore kategoriju. U 2022.godini (za '23 nema još podatka) u cijelom Kantonu je prodato cca 2.500 stanova - prema objavama iz medija ovaj broj bi mogao biti čak i manji u 2023.godini). Znači preko 50% kupovina su mladi bračni parovi a valjda i stari kenjci mogu nešto kupiti.

Shvatite više da ni kriminalci ni dijaspora nemaju neki uticaj na kupovinu stanova već je u pitanju jako mala ponuda i solidna potražnja.
Pa tigre 1300 se prijavilo, koliko ih je kupilo, a evo i da je 1300 zaprave kupilo ostaje ti 1200 stanova koje je neko kupio, a stari kenjci ne kupuju da bi stanovali u njima.
1200 ih je dobilo pravo na subvenciju a prijavilo ih se (i kupilo stan) daleko više.
Mnogi kupe novi stan zbog širenja porodice i takvi nemaju pravo na subvenciju jer im nije prva nekretnina
VladaFBiH

#17306 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

laserShow wrote: 30/01/2024 09:54
VladaFBiH wrote: 30/01/2024 09:24 Znači preko 50% kupovina su mladi bračni parovi a valjda i stari kenjci mogu nešto kupiti.
Odakle ti info da su stan kupili mladi bracni parovi? Stan je mogao kupiti samac i dobiti subvenciju.
pa gledao sam poziv i tačke d) i e) koje navode na to mada si u pravu da nigdje nije naglašeno da mora biti bračni par.
VladaFBiH

#17307 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

BadBoy wrote: 30/01/2024 09:30
Karikaturist wrote: 30/01/2024 07:57 Sad ce te proglasiti ludjakom ili dusmanom, razbijas im mit da je samo dijaspora kriva za abnormalan skok cijena nekretnina. :|

Crni vrh, Malčina zgrada na čobaniji, Skenderbrick, Ljubljanska 10, Symphony pentagon zgrada na Trebeviću, Vojvodina zgrada pored Željinog stadiona. Nema kvadrata ispod 5000 km, sve unaprijed rasprodano i sve skorojevići i tranzicijski tajkuni, pokoji jači kriminalac

Bukvićeva i Džekina nova zgrada na M. dvoru - šta mislite ko će biti glavna klijentela?

Naša srednja klasa i dijaspora je kupovala po Šipu, Miljacka, Nova Otoka i tako ta mjesta za sitnu buraniju. I to u manjem procentu jer je i npr Nova Otoka puna kriminalaca.
opet, broj stanova koji kupuju kriminalci je zanemariv - ostalo su normalni ljudi koji su odlučili da ulože višak novca ili podignu kredit. Broj od 2.500 prodanih stanova na broj stanovnika Sarajeva je smiješan broj.
BadBoy

#17308 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

VladaFBiH wrote: 30/01/2024 10:15
BadBoy wrote: 30/01/2024 09:30

opet, broj stanova koji kupuju kriminalci je zanemariv - ostalo su normalni ljudi koji su odlučili da ulože višak novca ili podignu kredit. Broj od 2.500 prodanih stanova na broj stanovnika Sarajeva je smiješan broj.
Moj prijatelj koji radi kao agent za nekretnine već duži period nije prodao nekome njegovu prvu nekretninu. Sve se kupuje 5,6, ili 7mi stan
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#17309 Re: Cijene stanova All about

Post by hilmija frlj »

Tito, Dino, Memija, Granov, investitor Dubai, Crni Vrh, saberite 2 i 2
dr_Evil

#17310 Re: Cijene stanova All about

Post by dr_Evil »

VladaFBiH wrote: 30/01/2024 10:09
pa gledao sam poziv i tačke d) i e) koje navode na to mada si u pravu da nigdje nije naglašeno da mora biti bračni par.
A dva momcica mogu li? :run:
VladaFBiH

#17311 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

dr_Evil wrote: 30/01/2024 12:24
VladaFBiH wrote: 30/01/2024 10:09

A dva momcica mogu li? :run:
Samo ako si Backović - njih porodično zovu čak i kada su na birou da dođu raditi u Telecom :bih: :bih: :bih:
Thorgerson

#17312 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

gidra wrote: 30/01/2024 08:37
BadBoy wrote: 30/01/2024 07:54 Sarajevo je savršen spoj više faktora:

1. NIMBY što uzrokuje radikalno nisku ponudu
2. Tito i Dino, Šmrk i sa njima povezan hejbet ljudi koji imaju nelegalno stečen keš i koji ne pitaju za cijenu
3. Ljudi koji su se "snašli" , rade neke druge malverzacije i koji kao i ovi iznad ne pitaju za cijenu
4. Sada već pofin sloj bogatih ljudi koji kupuju n-tu nekretninu. Ovo su razni skorojevici, ugledni biznismeni, stranački rektalni alpinisti. Ova grupa ima ogroman presjek sa prve dvije grupe.
5. Srednja klasa na visoko plaćenim poslovima (IT sektor) ali oni su u daleko manjem procentu od ovih grupa iznad
6. Dijaspora, po mom mišljenju trenutno najmanji faktor ali ljudi i dalje misle da oni pokupivaše sve.
To je to otprilike, pod 3 bih dodao još 'siva ekonomija' koje ima još jako puno (tipa razni majstori koji zarađuju enormnu lovu sada, sitni obrti ili trgovačke radnje, koje rade sa živom lovom), gdje se pare peru preko nekretnina.

Dolazimo u situaciju kao u evropsim zemljama, tipa Njemačka, gdje prosječno zaposlena osoba ili mladi bračni par neće moći, odnosno ne mogu kupiti nekretninu, a da sve ostalo maksimalno ne trpi naredni 20 godina. Tako da sve više i više će biti kirije, što će opet posljedično dovesti do toga da i cijene rente u Sarajevu porastu.
Apsolutno netacna analiza.

1. Jeste li svjesni koliko ljudi van Sarajeva ima stanove u Sarajevu? Jel vi mislite da ljudi s parama zive samo u ovom gradu? Jel mislite da ce neko s lovom u Tesnju, investirati u sta ja znam Gradacac il ce investirati u Sarajevo?

2. Dijaspora itekako kupuje. Ja ne poznajem nikoga da jr vani, a da nema stan ovdje. Ustvari znam dvoje, ali oni aktivno traze da kupe stan.

Pa jbt ispade eto sve stanvoe pokupovase kriminalci. Nigdje veze. Ne kazem da nema toga. Ali to bih stavio na zadnje mjesto.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#17313 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

Thorgerson wrote: 30/01/2024 12:41

2. Tito i Dino, Šmrk i sa njima povezan hejbet ljudi koji imaju nelegalno stečen keš i koji ne pitaju za cijenu
3. Ljudi koji su se "snašli" , rade neke druge malverzacije i koji kao i ovi iznad ne pitaju za cijenu
4. Sada već pofin sloj bogatih ljudi koji kupuju n-tu nekretninu. Ovo su razni skorojevici, ugledni biznismeni, stranački rektalni alpinisti. Ova grupa ima ogroman presjek sa prve dvije grupe.
5. Srednja klasa na visoko plaćenim poslovima (IT sektor) ali oni su u daleko manjem procentu od ovih grupa iznad
6. Dijaspora, po mom mišljenju trenutno najmanji faktor ali ljudi i dalje misle da oni pokupivaše sve.
To je to otprilike, pod 3 bih dodao još 'siva ekonomija' koje ima još jako puno (tipa razni majstori koji zarađuju enormnu lovu sada, sitni obrti ili trgovačke radnje, koje rade sa živom lovom), gdje se pare peru preko nekretnina.

Dolazimo u situaciju kao u evropsim zemljama, tipa Njemačka, gdje prosječno zaposlena osoba ili mladi bračni par neće moći, odnosno ne mogu kupiti nekretninu, a da sve ostalo maksimalno ne trpi naredni 20 godina. Tako da sve više i više će biti kirije, što će opet posljedično dovesti do toga da i cijene rente u Sarajevu porastu.

1. Jeste li svjesni koliko ljudi van Sarajeva ima stanove u Sarajevu? Jel vi mislite da ljudi s parama zive samo u ovom gradu? Jel mislite da ce neko s lovom u Tesnju, investirati u sta ja znam Gradacac il ce investirati u Sarajevo?

2. Dijaspora itekako kupuje. Ja ne poznajem nikoga da jr vani, a da nema stan ovdje. Ustvari znam dvoje, ali oni aktivno traze da kupe stan.

Pa jbt ispade eto sve stanvoe pokupovase kriminalci. Nigdje veze. Ne kazem da nema toga. Ali to bih stavio na zadnje mjesto.
Ne samo stanove.
Evo neki dan prijatelj mi govori o prodaji novih Mercedesa svih verzija koji su pogonjeni novim 3.0 dizelom. Svaki je reda 200k+ KM. Za pola godine se prodalo njih 16. I nijedan na podrucju Sarajeva :D
gidra

#17314 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Thorgerson wrote: 30/01/2024 12:41

Pa to sto ti pominješ ide pod stavku 4. od BadBoya, a čovjek je spomenuo i dijasporu pod tačkom 6.
Thorgerson

#17315 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

Izvini, ako neko ima lovu i uspjesan biznis on ide pod stavku 4.? Dijaspora je rekao najmanji faktor. Ja ne bih rekao. Ko god je u dijaspori, cilj mu je da ima i nekretninu ovdje. Barem ovo sto ja znam ljudi.

Pa jbt, znam hrpu ljudi po tim manjim mjestima koji ubise pare. Al rade ko mazge. Nit su skorojevici, nit imaju veze sa strankom. Nego rade.

Zasto su oni pod 4.

Problem u nasim glavama ovdje je to sto mi mislimo da u Sarajevu sve pocinje i zavrsava.

P.S. Problem je taj sto nema gradnje. Gradnje nema jer nema gdje. A nema gdje jer nema infrastrukture. Grad krcat. A kako ces sad pravit zgradu u Otesu il Rajlovcu. Ono, ok napravit ces je. Kome je prodati. Nemas skole. Nemas cestu. Ambulantu. Grijanje. 50% infrastrukture ti fali. Zato investitor kupi masno cijenu u gradu za malu zgradicu kakvu god, al je cijena 5k m2. Il se skuplja zemljiste i ruse kuce (pogledati svrakino evo trenutno). Znaci radije ce i to uraditi nego da gradi negdje gdje zna da nema neke potraznje i gdje se nece moci cijena formirati da povrati investiciju i zaradi.
gidra

#17316 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Thorgerson wrote: 30/01/2024 12:54 Izvini, ako neko ima lovu i uspjesan biznis on ide pod stavku 4.?

Pa jbt, znam hrpu ljudi po tim manjim mjestima koji ubise pare. Al rade ko mazge. Nit su skorojevici, nit imaju veze sa strankom. Nego rade.

Zasto su oni pod 4.

Problem u nasim glavama ovdje je to sto mi mislimo da u Sarajevu sve pocinje i zavrsava.
Pa da, biznismen, ako imaš biznis i možeš kupiti nekretninu, šta si nego biznismen, bez obzira na veličinu biznisa. Radiš za sebe, ne zadrugog, šta si nego bogat čovjek za naše bh prilike. Možda je ovo "ugledni" viška.
Ne kupuje sigurno stan u Sarajevu radnik sa trake iz neke tvornice iz Jelaha.
Pa ne mjeri se ni svijet ni po tebi, eto naveo si da "sva tvoja" dijaspora kupuje stanove po Sarajevu i imaju stanove.
Od dijaspore koje ja znam, a znam ih dosta, niko nema nekretninu u Sarajevu (25 do 40 godina), samo ono što će naslijediti od roditelja.

Uglvanom prosječan radnik, radnička klasa iz Sarajeva (gdje su najveće prosječne plate), teško može kupiti stan u Sarajevu sada uz prugu, ne kažem da ne može. Može, ali sve ostalo mora makismlano trpiti narednih 20 godina.

Za stan od 50m2 sa opremanjem (kupio novogradnju ili starogradnju pa renovirao) ti treba circa 250 hiljada.
ccc 250 hiljada KM uz kamatnu stopu 3.9% na 20 godina rata izađe 1500 KM, ogorman je ovo teret sada za prosječnog radnika pa i za budžetliju u Sarajevu.
VladaFBiH

#17317 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

gidra wrote: 30/01/2024 13:06
Thorgerson wrote: 30/01/2024 12:54 Izvini, ako neko ima lovu i uspjesan biznis on ide pod stavku 4.?

Zasto su oni pod 4.

Pa da, biznismen, ako imaš biznis i možeš kupiti nekretninu, šta si nego biznismen, bez obzira na veličinu biznisa. Radiš za sebe, ne zadrugog, šta si nego bogat čovjek za naše bh prilike. Možda je ovo "ugledni" viška.
Ne kupuje sigurno stan u Sarajevu radnik sa trake iz neke tvornice iz Jelaha.
Pa ne mjeri se ni svijet ni po tebi, eto naveo si da "sva tvoja" dijaspora kupuje stanove po Sarajevu i imaju stanove.
Od dijaspore koje ja znam, a znam ih dosta, niko nema nekretninu u Sarajevu (25 do 40 godina), samo ono što će naslijediti od roditelja.

Uglvanom prosječan radnik, radnička klasa iz Sarajeva (gdje su najveće prosječne plate), teško može kupiti stan u Sarajevu sada uz prugu, ne kažem da ne može. Može, ali sve ostalo mora makismlano trpiti narednih 20 godina.

Za stan od 50m2 sa opremanjem (kupio novogradnju ili starogradnju pa renovirao) ti treba circa 250 hiljada.
ccc 250 hiljada KM uz kamatnu stopu 3.9% na 20 godina rata izađe 1500 KM, ogorman je ovo teret sada za prosječnog radnika pa i za budžetliju u Sarajevu.
Šta fali Vogošći ili Hrasnici (tu mu se čak može ispuniti želja da bude uz prugu)?

U Vogošći i Hrasnici još uvijek imaš koliko-toliko normalne cijene stanova ali jok ne bi "ono" na "selo"...
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#17318 Re: Cijene stanova All about

Post by laserShow »

VladaFBiH wrote: 30/01/2024 13:33 U Vogošći još uvijek imaš koliko-toliko normalne cijene stanova ali jok ne bi "ono" na "selo"...
Kako je normalna cijena od 3450KM za https://olx.ba/artikal/58423649 ?
BadBoy

#17319 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

Thorgerson wrote: 30/01/2024 12:54 Izvini, ako neko ima lovu i uspjesan biznis on ide pod stavku 4.? Dijaspora je rekao najmanji faktor. Ja ne bih rekao. Ko god je u dijaspori, cilj mu je da ima i nekretninu ovdje. Barem ovo sto ja znam ljudi.

Zasto su oni pod 4.

P.S. Problem je taj sto nema gradnje. Gradnje nema jer nema gdje. A nema gdje jer nema infrastrukture. Grad krcat. A kako ces sad pravit zgradu u Otesu il Rajlovcu. Ono, ok napravit ces je. Kome je prodati. Nemas skole. Nemas cestu. Ambulantu. Grijanje. 50% infrastrukture ti fali. Zato investitor kupi masno cijenu u gradu za malu zgradicu kakvu god, al je cijena 5k m2. Il se skuplja zemljiste i ruse kuce (pogledati svrakino evo trenutno). Znaci radije ce i to uraditi nego da gradi negdje gdje zna da nema neke potraznje i gdje se nece moci cijena formirati da povrati investiciju i zaradi.
Ja priznajem da imam tu pristrasnost, ali zaista poznajem širok spektar ljudi i na prste jedne ruke mogu nabrojati istinski poštene biznismene, privatnike i vlasnike kompanija koji su sami napravili nešto bez korupcije, kriminala ili stranačkih veza. Oni su mi na nivou statističke greške.
gidra

#17320 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

VladaFBiH wrote: 30/01/2024 13:33 Šta fali Vogošći ili Hrasnici (tu mu se čak može ispuniti želja da bude uz prugu)?

U Vogošći i Hrasnici još uvijek imaš koliko-toliko normalne cijene stanova ali jok ne bi "ono" na "selo"...
Hrasnici ne fali ništa, ali slabo prodaja ide, niti dole ima ikakve gradnje- trenutno slijepo crijevo Sarajeva. A kao naselje ima najviše potencijala, brza cesta (2+2), buduća pruga, uređene pješačke i biciklističke staze, Stojčevac, dvije osnovne škole, vrtići, fakulteti u S. Koloniji. Vjerujem sa prolaskom pruge da će cijene i tu otići pofino, a i da će gradnja novih objekata krenuti.

Što se tiče Vogošće, sa ovom saobraćajnom infrastrukturom i gužavama ka i iz Vo, dušmanu ne bih poželio tamo da živi.
nivla

#17321 Re: Cijene stanova All about

Post by nivla »

hrasnici ako ne moras na posao dalje od ilidze ne fali nista, ako moras, donji si, idealno je da ti je posao u hrasnici
povezivost je od odlicne prije 20ak godina dosla do grozne prije 10-12ak i sad je koliko toliko normalno, ako neko smatra normalnim cinjenicu da mu do centra grada javnim prevozom treba 60-120 minuta, 2000. godine je mogao to uraditi za 40-50 minuta javnim prevozom, kako znam, pa fino jer sam zivio u istoj
zimi igman ucini svoje i vec iza 2h popodne nemas sunca, zagadjenje ogromno, ljudi loze sve sto moze da gori, mislim da je 3 puta manja kolicina smeca koju rad odvozi u toku zime nego ljeti, mentalitet specifican to je najblaze sto mogu reci jer samo tamo imas ljude kojim smeta sto im grtalica baca snijeg na ogradu, ili kakav je to mentalitet gdje se u martu postave nove klupe na potezu do sokolovic kolonije i vec sredinom juna imas 2 klupe koje stoka nije razvalila, da ne govorim da se sjecam kad se onaj drvored sadio da su debili cupali tek zasadjena mala stabla
citroen xm

#17322 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Vogošća je za Hrasnicu "Beverli Hils" u svakom mogućem pogledu.
moimoi

#17323 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Ko je pokupovao stanove u onom monstrumu na soc? Mladi bracni parovi? Ne bih rekla. Ona bijela zgrada na M.Dvoru pored hrdzave? Cobanija i sl.?
Sid the sloth

#17324 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

moimoi wrote: 30/01/2024 14:38 Ko je pokupovao stanove u onom monstrumu na soc? Mladi bracni parovi? Ne bih rekla. Ona bijela zgrada na M.Dvoru pored hrdzave? Cobanija i sl.?
ITevci i mladi bracni parovi koji rade u ITu. Najvise ih je. Ostalo se cini da su kriminalci i dijaspora.
BadBoy

#17325 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

Opet mit BiH IT industrije. Ovdje na forumu biti u IT industrije automatski znači da si milioner koji iskešira 500.000 za stan :D

Hajd dobro
Post Reply