Sid the sloth wrote: ↑29/01/2024 11:49
Truba wrote: ↑29/01/2024 11:37
ragib je gradjevinac stoga nemojte suditi sto kaze tako je
cijene neće padati ali doćemo do točke da normalni ljudi neće više moći kupovati
ja ne znam ko može podnijeti 900 maraka mjesecno

23 godine
to je meni bila ponuda
ljudi lažu za plaće i imaju 3-4 dodatna izvora sredstava
Gledaj to ovako, 95% ljudi (lupam broj ali je velika vecina) napreduje u karijeri i zivotu, jos ozenis se pa i zena zaradjuje i napreduje sto znaci da ce ti sve lakse biti placati tu ratu od 900KM. Pogotovo sto svake godine tih 900KM sve manje "vrijedi" ondosno sve manje mozes kupiti za toliko novaca a tebi rate ostaje 900KM i za 15 godina. S kirijom, s druge strane, nije bas tako. Kirija raste kako rastu troskovi zivota. A 900KM mjesecno danas moze podnijeti u Sarajevu sigurno 60% porodica izmedju 25 i 60 godina, samo su nasi ljudi ekonomski nepismeni pa se boje banaka i kredita a ne boje se kirije i stanodavca. Imas i ljudi koji zbog vjerskih razloga nece kredit, takvi su u najvecem problemu jer im preostaje samo kirija i stekanje para koje svake godine opet sve manje vrijede.
100%, al samo kad se uzme fiksna kamatna stopa. Mnogi se zalete pa uzmu varijabilnu jer izgleda nize u startu.
A za temu Sarajevo vs Njemacka, cuo sam iz prve ruke za naseg momka koji je nedavno kupio stan taman jos u gradskoj zoni Minhena, izaslo ga 7.000 EUR po kvadratu.
I Sarajevo se treba porediti sa vecim gradovima kao Minhen, jer je to za bh. prilike velik grad, a ne nekim Schlafenhafenburgom. I dodjes do tog da smo skupi, al daleko je to jos ispod evropskog prosjeka. Pa u ZG mislim da vise nema nista ispod 3000 EUR.
Sve raste, svugdje raste .. i uvijek se cijena podize sa standardom, tacno toliko da obicnom covjeku bude uvijek jednako tesko/skupo uzeti stan. 2000 KM za grbavicu je bilo skupo 2016. Imali smo pojacanje standarda, rekordne budzete kantona, inflaciju, i ogroman pad kamata. Sad je taj isti stan 4000. I to je tako u kapitalizmu, obican covjek nikad nece biti "u plusu".
PS jeste li znali da Novo Sarajevo ima godisnji BDP od preko 13.200 USD po stanovniku. Valjda je i po svjetskim standardima to vec
visoka kategorija. Ne znam za vas, ali meni je to frapantan podatak.