n+1 wrote: ↑23/01/2024 12:59
Meni nikada nije bila naročito uvjerljiva teza da je Komšić političko dijete bošnjačko-hrvatskih animoziteta. Bošnjaci su oduvijek voljeli srpske i hrvatske političare koji su probosanski orijentisani, jer im se činilo da se u takvim ličnostima država potvrđuje.
Da je Komšić bio neka vrsta bošnjačke odmazde, onda Čović ne bi glat uzeo mandat nakon isteka drugog Komšićevog mandata, nego bi se pojavio novi Komšić. To se pak nije desilo, niko nije ni pokušao takvo šta.
Shodne tome, najelegantnije rješenje za problem Komšić bilo je i ostalo da se broj mandata ogranični na dva. Komšić se više ne bi kandidirao, na zadovoljstvo većine Hrvata, a u predsjedništvu ne bismo gledali ni druge političke metuzaleme, poput Bakira, na zadovoljstvo dobrog dijela Bošnjaka.
Doduše, Dodick izvjesno ne bi pristao na isto, ali svakako bi takvo šta moralo doći od VP.
Kada je Komšić pauzirao i Čović glat uzeo Predsjedništvo, lično sam progledao.
Tada mi je postalo jasno da Komšiću uopće nije stalo do države, nego samo i isključivo do vlastite guzice. Do tada sam se bio spreman obračunati fizički sa članom porodice, ako mi nešto pisne na Komšića, ali bukvalno.
Umjesto da je DF sa Komšićem na čelu kandidovao nekog proBiH Hrvata koji bi poderao Čovića, Komšić je kandidovao anonimnog dedu Antu iz Livna.
Aktivisti DF lijepili plakate po Sarajevu kako je Martin Raguž (tada protukandidat Čoviću) glavni tvorac zločinačke hb. Komšić ušao u Parlament BiH, nije progovorio riječ i proglasio Parlament šupljom pričom.
Dakle, čovjek je te daleke 2014., sve organizovao i posložio kako bi sebi osigurao stolicu u Predsjedništvu 2018.
Građanska država, ma hajte molim vas.