GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bumerangss

#23376 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

NediM17 wrote: 28/12/2023 09:29
nepass1 wrote: 28/12/2023 08:05 Kako se uopste kupi radnicki kupon? Moram li im nesta sa posla nositi?
Ne trebaš ništa s posla.
Ja sam uzeo centrinu iskaznicu, lakše, online apliciraš na njihovoj stranici i samo odabereš gdje ćeš je pokupiti.
Sama izrada iskaznice je besplatna, mjesečni kupon 53 KM za zonu A, vrijedi do 5. narednog mjeseca.
Kod GRAS-a moraš fizički otići na naplatno mjesto, donijeti sliku i naplate petaka za izradu iskaznice.
To nije tacno!

Ja sam uzeo centrinu prije nego je pocelo da važi kod oba prevoznika na trafici kod opstine novi grad i naplatili su mi 2KM izradu iskaznice i bila je gotova za 4 dana

Kad su uveli da važi bilo cija radnicka iskznica kod oba previznika tad sam predao na otoci u gras i nisu mi nista naplatili izradu iskaznice i bila je gotova isto za 4 5 dana i vratili su mi sliku isto kao u centri

Grasovu sam uzeo zato stomi je otoka bliže a i praktičnije je jer je ne moraš skenirati svaki put u centrinim vozilima nego je samo pokažeš a centrinu moraš skenirati na onom skeneru kod vozaca

Posto putujem svaki dan centrinim busom vozaci su me zapamtili pa im vise i ne pokazujem
Samo ga pokažem njihovim kontrolorkama :D mislim racun uz iskaznicu koji moraš cuvati jer bez racuna kao da nemas kartu
bumerangss

#23377 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

Ja u onu providnu plastiku stavio zajedno iskaznicu i racun na pola iskaznice tako da se vidi slika a i datum na racunu da ne bih izgubio ili poderao racun

Opet naglasavam da se i kod centre svaki mjesec mora otici na njihove trafike da se dopuni 53 km i moras isto cuvati racun

Posto sam svaki dan na Otoci zato sam uzeo grasovu iskaznicu da ne bih svako mjesec morao ici na trafiku kod opstine novi grad i to mi je bio povod sto sam 4-og u mjesecu otisao da dopunim poslije posla u 15:40 a trafika bila zatvorena :-)
Pitam vozaca do kad im je radno vrijeme i kaze do 18:00 ali vjerovatno radnica otisla u wc u opstinu pa zato zatvorila :roll:

Ova na otoci ima wc tako da mi se to nece desiti :lol:
BadBoy

#23378 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BadBoy »

Kakav debilizam i to nas narod voli.

Napravi jebenu aplikaciju da sa njom povezem debitnu karticu i da prislonim na NFC čitač prilikom ulaska u vozilo a oni mi skinu novac za kartu.

Kad mogu binbin i beebee romobili napraviti taj sistem što ne može ministarstvo ili gras ili centro

2023 jebena godina a mi moramo fizički svaki mjesec ići po nekim trafikama, plaćati u kešu i nosati račun sa sobom.
NediM17

#23379 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NediM17 »

bumerangss wrote: 29/12/2023 01:17
NediM17 wrote: 28/12/2023 09:29
nepass1 wrote: 28/12/2023 08:05 Kako se uopste kupi radnicki kupon? Moram li im nesta sa posla nositi?
Ne trebaš ništa s posla.
Ja sam uzeo centrinu iskaznicu, lakše, online apliciraš na njihovoj stranici i samo odabereš gdje ćeš je pokupiti.
Sama izrada iskaznice je besplatna, mjesečni kupon 53 KM za zonu A, vrijedi do 5. narednog mjeseca.
Kod GRAS-a moraš fizički otići na naplatno mjesto, donijeti sliku i naplate petaka za izradu iskaznice.
To nije tacno!

Ja sam uzeo centrinu prije nego je pocelo da važi kod oba prevoznika na trafici kod opstine novi grad i naplatili su mi 2KM izradu iskaznice i bila je gotova za 4 dana

Kad su uveli da važi bilo cija radnicka iskznica kod oba previznika tad sam predao na otoci u gras i nisu mi nista naplatili izradu iskaznice i bila je gotova isto za 4 5 dana i vratili su mi sliku isto kao u centri

Grasovu sam uzeo zato stomi je otoka bliže a i praktičnije je jer je ne moraš skenirati svaki put u centrinim vozilima nego je samo pokažeš a centrinu moraš skenirati na onom skeneru kod vozaca

Posto putujem svaki dan centrinim busom vozaci su me zapamtili pa im vise i ne pokazujem
Samo ga pokažem njihovim kontrolorkama :D mislim racun uz iskaznicu koji moraš cuvati jer bez racuna kao da nemas kartu
Šta tačno nije tačno ?
Ovo da GRAS naplaćuje petaka sam našao na njihovoj stranici, ako su oni lagali mene i ja lažem vas.
Istina, nisam ni išao na naplatno mjesto GRAS-a kad sam našao da kod CTS možeš online aplicirati i pokupiti je na kiosku pored kojeg prođem svaki dan.

https://gras.ba/karte/

Sa CTS neposredno lično iskustvo, izrada iskaznice besplatna, samo platio kupon 53 KM za taj mjesec prilikom preuzimanja.
Pokupio sam je peti dan nakon popunjavanja zahtjeva na odabranom mjestu.
I još objasni kakva je razlika između pokazati kartu vozaču CTS i skenirati, ono baš drastiĆna.
Kad smo već kod "praktičnosti" ja centrinu ne moram ni pokazati vozaču GRAS-a. :-D

https://centrotrans.com/pgs/mjesecne-karte/radnici
oldtajmer

#23380 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by oldtajmer »

prodje maloprije pored mene nova trola toliko obljepljena reklamom da je samo slobodno vozacevo staklo,tuga te tacno uhvati
pa zar su bas morala vozila da se uniste na ovaj nacin,nije valjda da je to tolika lova pa da se nije moglo odoliti,grozno fakat
bumerangss

#23381 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

NediM17 wrote: 29/12/2023 10:09
To nije tacno!

Šta tačno nije tačno ?
Ovo da GRAS naplaćuje petaka sam našao na njihovoj stranici, ako su oni lagali mene i ja lažem vas.
Istina, nisam ni išao na naplatno mjesto GRAS-a kad sam našao da kod CTS možeš online aplicirati i pokupiti je na kiosku pored kojeg prođem svaki dan.

https://gras.ba/karte/

Sa CTS neposredno lično iskustvo, izrada iskaznice besplatna, samo platio kupon 53 KM za taj mjesec prilikom preuzimanja.
Pokupio sam je peti dan nakon popunjavanja zahtjeva na odabranom mjestu.
I još objasni kakva je razlika između pokazati kartu vozaču CTS i skenirati, ono baš drastiĆna.
Kad smo već kod "praktičnosti" ja centrinu ne moram ni pokazati vozaču GRAS-a. :-D

https://centrotrans.com/pgs/mjesecne-karte/radnici
[/quote]

Nije tacno da se placa 5KM u grasu izrada iskaznice jer meni nisu naplatili nista a u centri su mi naplatili 2KM izradu iskaznice

Živim u naselju odakle moram prvo centrinim busom do tramvaja pa na posao i tako nazad kuci i ne moram pokazivati grasovu iskaznicu vozacima centre jer su me zapamtli (2 vista vozaca svaki dan u dvije smjene) a u tramvaju svakako nikome i ne pokazujem jer nema ni revizora rijetko kad.
Ako imas centrinu svaki put pri ulasku u centrino vozilo ne samo da je moras izvaditi nego je moras i skenirati na onaj skener validator kod vozaca

I sta je onda prakticnije!? Grasova

Ok ako ti je bliže prodajno mjesto centre
Ja sam na otoci svaki dan i tu kupim grasovu i opet naglašavam da je i ne vadim iz novcanika pri ulasku ni kod centre ni kod grasa, samo ako naiđe kontrola
HelaS

#23382 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by HelaS »

oldtajmer wrote: 29/12/2023 11:41 prodje maloprije pored mene nova trola toliko obljepljena reklamom da je samo slobodno vozacevo staklo,tuga te tacno uhvati
pa zar su bas morala vozila da se uniste na ovaj nacin,nije valjda da je to tolika lova pa da se nije moglo odoliti,grozno fakat
Po mojim estetskim normama, trolejbusi i tramvaji, oblijepljeni reklamnim tapetama pojedinih firmi, mnogo ljepše izgledaju takvi nego bezlično žuti. Još da neko plati tapete oslikane nekim našim prirodnim ljepotama - rijekama, jezerima, planinama i sl, ili nekim turističkim mjestima, bilo bi jednako i ugodno za gledanje i marketinški korisno.
oldtajmer

#23383 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by oldtajmer »

HelaS wrote: 30/12/2023 10:06
oldtajmer wrote: 29/12/2023 11:41 prodje maloprije pored mene nova trola toliko obljepljena reklamom da je samo slobodno vozacevo staklo,tuga te tacno uhvati
Po mojim estetskim normama, trolejbusi i tramvaji, oblijepljeni reklamnim tapetama pojedinih firmi, mnogo ljepše izgledaju takvi nego bezlično žuti. Još da neko plati tapete oslikane nekim našim prirodnim ljepotama - rijekama, jezerima, planinama i sl, ili nekim turističkim mjestima, bilo bi jednako i ugodno za gledanje i marketinški korisno.
volim i ja vidjeti reklamu sa ukusom, ali obljepljen svaki cm izgleda grozno
nedavno sam se vozio trolom po kisi i bilo je potpuno nemoguce vidjeti vani bilo sta
vjeshalica

#23384 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vjeshalica »

Image
oldtajmer

#23385 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by oldtajmer »

zna li neko otkad danas nece ici prevoz preko carsije, hoce li bar do skenderije i hoce li mozda i komercijala tu okretati :?:
DebelinJoe

#23386 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DebelinJoe »

Image

Nekad bilo.
nuki_cika

#23387 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nuki_cika »

DebelinJoe wrote: 14/01/2024 00:06 Image

Nekad bilo.
Iz koje godine je ova slika?
DebelinJoe

#23388 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DebelinJoe »

nuki_cika wrote: 14/01/2024 12:20
DebelinJoe wrote: 14/01/2024 00:06 Image

Nekad bilo.
Iz koje godine je ova slika?
septembar 2009..

Nasao na nekoj fb stranici ljubitelja tramvaja.
ramizovstrasni388

#23389 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ramizovstrasni388 »

Kad se sjetim ovih amsterdamskih tramvaja, sjedišta preuska toliko da sva koljena poderem od sjedište ispred (kao da su rađena za ljude do maks 170 cm), izlazak sa sredine prema vratima nemoguća misija u špici jer je toliko usko da pola tramvaja mora izaći vani pa ući da bi se izašlo, blagi užas
DebelinJoe

#23390 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DebelinJoe »

ramizovstrasni388 wrote: 14/01/2024 14:33 Kad se sjetim ovih amsterdamskih tramvaja, sjedišta preuska toliko da sva koljena poderem od sjedište ispred (kao da su rađena za ljude do maks 170 cm), izlazak sa sredine prema vratima nemoguća misija u špici jer je toliko usko da pola tramvaja mora izaći vani pa ući da bi se izašlo, blagi užas

Nisu tramvaji uski nego smo mi debeo narod. Obratiti pažnnju na moj uvaženi forumski nick. Hehehe. Ovi iz Konye i jesu za nas ovakve pokrupne i debele.

Ti tramvaji su decenija sretno služio svjetsku metropolu Amsterdam, a eto nama nisu valjali.

Mi eto probirljivi.
Last edited by DebelinJoe on 14/01/2024 15:27, edited 1 time in total.
neki

#23391 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by neki »

Koliko se sjećam priče ti tramvaji su bili preteški za naše pruge i dodatno su ih razjebali pa su ih zbog toga prilično brzo povukli iz saobraćaja
DebelinJoe

#23392 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DebelinJoe »

neki wrote: 14/01/2024 14:53 Koliko se sjećam priče ti tramvaji su bili preteški za naše pruge i dodatno su ih razjebali pa su ih zbog toga prilično brzo povukli iz saobraćaja
Istina sljedeća: To su bile suviše komplikovane igračke za buzdovane iz Grasa. Za njih je i predratni ikarbus bio napredna tehnologija.

Sjećam se jedne scene na terminalu na Ilidži. Nestalo struje, u amsterdamskom tramvaju unutra ostali vozač i dvojica reva. Uhvatila ih panika unutra, ne mogu izaci. Urlaju i zapomazu, da je to bilo strahoba slušati. U pomoc im dolazi grasova bratija sa terminala, debeli vratovi, široka ramena i kozne jakne svi...Vrište, urlaju, kao da je covjek na koridi. Na kraju zajednickim snagama iščupaše i polomiše prednja vrata i oslobodiše svoju trojicu kolega "zarobljenih" u zlom amsterdamskom tramvaju.

I onda slusam priče tih rumenih seljobera, koje je eto neko zaposlio u sarajevski gradski saobraćaj da to govno od tramvaja, da to nije uopšte tramvaj, da bih ih sve trebalo zapaliti...

Tako amsterdamski tramvaju završiše svoj kratak sarajevski život. A mi se i dalje vozimo istruhlim tatrama sa kabriolet vratima.
vjeshalica

#23393 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vjeshalica »

neki wrote: 14/01/2024 14:53 Koliko se sjećam priče ti tramvaji su bili preteški za naše pruge i dodatno su ih razjebali pa su ih zbog toga prilično brzo povukli iz saobraćaja
Poenta je bila da nije bilo rezervnih dijelova za vozila jer svakako se tramvaji prozivode po narudzbi i imaju servis do nekih godina obezbijedjen tako da ovdje se nisu ni mogli proslaviti
DebelinJoe

#23394 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DebelinJoe »

vjeshalica wrote: 14/01/2024 16:19
Poenta je bila da nije bilo rezervnih dijelova za vozila jer svakako se tramvaji prozivode po narudzbi i imaju servis do nekih godina obezbijedjen tako da ovdje se nisu ni mogli proslaviti
A gdje se nabavljaju rezervni dijelovi za tramvaje iz Konye, proizvedene 1960?

Btw, amsterdamski tramvaji su u Sarajevo došli servisirani.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saobr ... /090331084
Maharadza

#23395 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Maharadza »

DebelinJoe wrote: 14/01/2024 15:39
...
A mi se i dalje vozimo istruhlim tatrama sa kabriolet vratima.
Za ovu stoku od naroda i to je previše dobro! :bih:
tramvajtrojka

#23396 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by tramvajtrojka »

DebelinJoe wrote: 14/01/2024 16:23
vjeshalica wrote: 14/01/2024 16:19
A gdje se nabavljaju rezervni dijelovi za tramvaje iz Konye, proizvedene 1960?

Btw, amsterdamski tramvaji su u Sarajevo došli servisirani.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saobr ... /090331084
Kao i sve vezano u vezi grasa izgovori izgovori, tako su ovdje romani pisani o nemogućnosti pranja trola pa se ustanovilo da im je praonica stajala 15 ak godina kao skladište guma :lol: :lol: , tako da te nista ne cudi od grasa lafo hidraulična crijeva se nisu mogla nabaviti et u ovoj vukojebini od drzave dns mozes uzeti bilo koja hidraulična crijeva po narudžbi al jok valja guzicu protegnuti i raditi svoj posao kako bog zapovijeda
DebelinJoe

#23397 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DebelinJoe »

Godina 2011. Amsterdamski tramvaji u Sarajevu. Karoserija u odličnom stanju, kvalitetna i ugodna unutrašnjost, lijepa sjedišta, ugodna vožnja bez lupanja i poskakivanja.

I buzdovani iz Grasa su ova vozila izrezali u staro željezo i prodali na otpadu.

Ja mislim da je nestanak ovih tramvaja pitanje i posao za tužilaštvo. Tramvaji nisu civare, to su vrijedni uređaji koji traju dugo godina i decenija. I vrijede mnogo para da bi ih se tek tako odreklo, izrezalo i prodalo na otpad.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23398 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by _BataZiv_0809 »

Je li se remiza cijela sredjuje ili je neko krpanje u pitanju?
Na SSC forumu citam da ide od maja i da vozila prelaze kod zeleznicke.
DebelinJoe

#23399 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DebelinJoe »

_BataZiv_0809 wrote: 14/01/2024 19:32 Je li se remiza cijela sredjuje ili je neko krpanje u pitanju?
Na SSC forumu citam da ide od maja i da vozila prelaze kod zeleznicke.
Kad prođem pored remize mogu samo zaključiti da je cijeli GRAS u totalnom raspadu.
NediM17

#23400 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NediM17 »

Za sada ulaz/izlaz rade da tajni agent Stadler 002 moze konacno izaci iz remize.
Danas je tacno mjesec kako su ga nekako doslepali do remize, ali izaci jok. :mrgreen:
Post Reply