Gdje to jos ima danas kada postoji placanje mobiteom.
A i mogucnost ovoga na svakoj stanici.

To kod nas u Bosni samo ima. Takav aparat ćeš samo nači na tramvajskoj stanici kod Otoke jer je tako napravljena i stanica, na ovim ostalim to ne postoji.Login77777 wrote: ↑27/12/2023 10:07 U tramvaju se placa kod vozaca?![]()
![]()
Naravno da ne jer bi porezna vjedva docekala da im uzme ta vozila i preproda ih za dugDzematlija wrote: ↑27/12/2023 12:25 Nego, na koga se knjiže novi tramvaji i trolejbusi? Ne ide na vlasništvo GRAS-a?
Mislim da ne ide na njih, al svejedno oni upravljaju i odrzavaju vozila.Dzematlija wrote: ↑27/12/2023 12:25 Nego, na koga se knjiže novi tramvaji i trolejbusi? Ne ide na vlasništvo GRAS-a?
Neće sam GRAS održavati tramvaje, nego pod supervizijom Stadlera, zato otvaraju radionicu u Sarajevu.Thorgerson wrote: ↑27/12/2023 12:39Mislim da ne ide na njih, al svejedno oni upravljaju i odrzavaju vozila.Dzematlija wrote: ↑27/12/2023 12:25 Nego, na koga se knjiže novi tramvaji i trolejbusi? Ne ide na vlasništvo GRAS-a?
Stoga, ne vidim bas svijetlu buducnost istih.
Nedavno sam bio u Becu, vozio se starijim tramvajima, koji izgledaju odlicno. Unutra su tip top, a i s vana. Svjeze obojeni, ocisceni, sjedista presvucena, vidi se fkt da se odrzavaju - iako su stara, ne izgledaju uopste lose. Ponavljam, u pitanju su stari tramvaju kakve i mi imamo. Naravno, imaju i oni moderne i nove. Ali i u ove kad udjes kao da su novi unutra.
Kod nas se ocito misli, da ce se ovim potezom i kupovinom novih vozila nesto promjeniti. Daj boze.
Ali ja koliko vidim, tesko da ce se to desiti.
Jel problem bio srediti stara vozila? Ofarbati ih. Ukloniti hrdju. Presvuci sjedista. Staviti nove sipke, ofarbati ih. A ne da je sipka izlizana i da sadrzi dnk dinosaura. Srediti vrata, prozore. Ne zahtjeva to veliki novac. Al zahtjeva rad i volju.
I sta sad. Evo dobit cemo nova vozila. Bice lijepa 5-6 godina. Sta onda?
Ne moze. Mora se odrzavati vozni park. Paziti. Cuvati. Evo cist primjer sa trolama. Vec su sjebane reklamama. I gotovo je s njima. Meni vec ni na sta ne lice. Udjem unutra, dzaba ogromni prozori, ne vidis nista kroz njih od reklama. Plus, sad ih ne mozes ni razlikovati od starih trola, jer su i stare oblijepljene reklamama.
Ako to urade i sa tramvajima, pisam im se ja na sve to.
Ili reklame ili neko izšvrlja grafiti po njemu. Nema ti šta, oni misle da je bolje ulagati u nove tramvaje i trolejbuse umjesto da samo ulažu mjesečno ako ništa drugo sredstva za održavanje tramvaja i trola što več voze.Thorgerson wrote: ↑27/12/2023 12:39Mislim da ne ide na njih, al svejedno oni upravljaju i odrzavaju vozila.Dzematlija wrote: ↑27/12/2023 12:25 Nego, na koga se knjiže novi tramvaji i trolejbusi? Ne ide na vlasništvo GRAS-a?
Nedavno sam bio u Becu, vozio se starijim tramvajima, koji izgledaju odlicno. Unutra su tip top, a i s vana. Svjeze obojeni, ocisceni, sjedista presvucena, vidi se fkt da se odrzavaju - iako su stara, ne izgledaju uopste lose. Ponavljam, u pitanju su stari tramvaju kakve i mi imamo. Naravno, imaju i oni moderne i nove. Ali i u ove kad udjes kao da su novi unutra.
Kod nas se ocito misli, da ce se ovim potezom i kupovinom novih vozila nesto promjeniti. Daj boze.
Jel problem bio srediti stara vozila? Ofarbati ih. Ukloniti hrdju. Presvuci sjedista. Staviti nove sipke, ofarbati ih. A ne da je sipka izlizana i da sadrzi dnk dinosaura. Srediti vrata, prozore. Ne zahtjeva to veliki novac. Al zahtjeva rad i volju.
Ne moze. Mora se odrzavati vozni park. Paziti. Cuvati. Evo cist primjer sa trolama. Vec su sjebane reklamama. I gotovo je s njima. Meni vec ni na sta ne lice. Udjem unutra, dzaba ogromni prozori, ne vidis nista kroz njih od reklama. Plus, sad ih ne mozes ni razlikovati od starih trola, jer su i stare oblijepljene reklamama.
Ovi trenutni tramvaji su teški krš i otpad i red je bio da se kupe novi.Pennywho wrote: ↑27/12/2023 12:44Ili reklame ili neko izšvrlja grafiti po njemu. Nema ti šta, oni misle da je bolje ulagati u nove tramvaje i trolejbuse umjesto da samo ulažu mjesečno ako ništa drugo sredstva za održavanje tramvaja i trola što več voze.Thorgerson wrote: ↑27/12/2023 12:39Mislim da ne ide na njih, al svejedno oni upravljaju i odrzavaju vozila.Dzematlija wrote: ↑27/12/2023 12:25 Nego, na koga se knjiže novi tramvaji i trolejbusi? Ne ide na vlasništvo GRAS-a?
Dobro to, ali što nisu nikad bili obnovljeni kad nisu bili krš i otpad? Kad smo ih nove dobili? Oni su ih pustili da se raja praktički popišaju po njima i nisu ništa uradili. Bog ti dao ovi tramvaji još uvijek idu od kad sam ja bio mali pa s mamom išao do Merkura i vidim grafite i švrljotine još od ta doba. Sad sam odrastao i zaposlen sam, bog te ubio.Better Man wrote: ↑27/12/2023 13:33Ovi trenutni tramvaji su teški krš i otpad i red je bio da se kupe novi.Pennywho wrote: ↑27/12/2023 12:44Ili reklame ili neko izšvrlja grafiti po njemu. Nema ti šta, oni misle da je bolje ulagati u nove tramvaje i trolejbuse umjesto da samo ulažu mjesečno ako ništa drugo sredstva za održavanje tramvaja i trola što več voze.Thorgerson wrote: ↑27/12/2023 12:39
Mislim da ne ide na njih, al svejedno oni upravljaju i odrzavaju vozila.
Steta, jer mogli su srediti stanice i ovo postaviti. I ne bi bilo problema. Utipas gdje ides, platis bilo parama ili karticom i nema guzvi.Pennywho wrote: ↑27/12/2023 10:10To kod nas u Bosni samo ima. Takav aparat ćeš samo nači na tramvajskoj stanici kod Otoke jer je tako napravljena i stanica, na ovim ostalim to ne postoji.Login77777 wrote: ↑27/12/2023 10:07 U tramvaju se placa kod vozaca?![]()
![]()
I ja stvarno mislim da je steta ali jbg, znas kakve su kod nas stanice. Bukvalno napravljene na fazon da bude neka osoba u onom malom kiosku na kraju gdje su prije i bili te prodavali karte ali sad njih nema pa ostao samo taj natkriveni dio.Login77777 wrote: ↑27/12/2023 13:53Steta, jer mogli su srediti stanice i ovo postaviti. I ne bi bilo problema. Utipas gdje ides, platis bilo parama ili karticom i nema guzvi.Pennywho wrote: ↑27/12/2023 10:10To kod nas u Bosni samo ima. Takav aparat ćeš samo nači na tramvajskoj stanici kod Otoke jer je tako napravljena i stanica, na ovim ostalim to ne postoji.Login77777 wrote: ↑27/12/2023 10:07 U tramvaju se placa kod vozaca?![]()
![]()
A ne da vozac mora tebi vracati pare.
Meni to nikako nije jasno. To su male stvari ali unaprijedis sve za toliko. Jos danas ce ti dati kredit za to. Sredi to kako treba da lici grad na nesto.Pennywho wrote: ↑27/12/2023 13:55I ja stvarno mislim da je steta ali jbg, znas kakve su kod nas stanice. Bukvalno napravljene na fazon da bude neka osoba u onom malom kiosku na kraju gdje su prije i bili te prodavali karte ali sad njih nema pa ostao samo taj natkriveni dio.Login77777 wrote: ↑27/12/2023 13:53Steta, jer mogli su srediti stanice i ovo postaviti. I ne bi bilo problema. Utipas gdje ides, platis bilo parama ili karticom i nema guzvi.
To je podrazumijevajuci da tvoja stranka koja te je stavila na tu poziciju bi ti dala da to uradis, jer ako neki sef hoce neki bonus par milijuna u dzep on je veci prioritet nego citav gradLogin77777 wrote: ↑27/12/2023 13:58Meni to nikako nije jasno. To su male stvari ali unaprijedis sve za toliko. Jos danas ce ti dati kredit za to. Sredi to kako treba da lici grad na nesto.Pennywho wrote: ↑27/12/2023 13:55I ja stvarno mislim da je steta ali jbg, znas kakve su kod nas stanice. Bukvalno napravljene na fazon da bude neka osoba u onom malom kiosku na kraju gdje su prije i bili te prodavali karte ali sad njih nema pa ostao samo taj natkriveni dio.Login77777 wrote: ↑27/12/2023 13:53
Steta, jer mogli su srediti stanice i ovo postaviti. I ne bi bilo problema. Utipas gdje ides, platis bilo parama ili karticom i nema guzvi.
Nemam pojma ja kada bi bio u poziciji sredio bi to da bude sve ekstra.
Baš svi?BadBoy wrote: ↑27/12/2023 00:02Svi spavaju na telefonima, svi znaju koristiti fejs, Instagram, viber, tik tok al ne znaju ništa drugo.Thorgerson wrote: ↑26/12/2023 19:22Zato su ljudi u normalnim zemljama davno skontali rjesenje.BadBoy wrote: ↑25/12/2023 07:23
Kad bošnjo ne vjeruje tehnologiji nego daj ti da ja prebrojim pfeninge. Da bar debili unaprijed pripreme novac pa ni po jada, nego tek kad uđe ide procedura: traži novčanik, pa dok izvadi, pa traži sitan novac, pa dok nabroji žute kovanice, pa dok vrati novčanik. Dovoljno je takvih pet putnika i eto havarije
Nema kupovanja karte u vozilu ili kod vozaca. I rijesen problem. Imas opciju opciju online/mobitel i aparati. Negdje i na trafikama.
Neki dan sam isao komercijalom i bukvalno 30% vremena ode na to vracanje kusura, ulazak putnika dok plati, pa kusur... idiotizam. Plus vozac se ometa. U onakvoj spici mora razmisljati o kusuru, jel ko platio, nije.
To se mora ukinuti. Ko ne moze i ne zna preko mobitela, neka brate nauci. Ko ne vjeruje tehnologiji, za njih postaviti aparate. Davati neke simbolicne popuste online i svi ce na to preci.
Jedan od savjeta koji se decenijama daju putnicima je da pasoš (dokumente), keš, kartice itd drže odvojeno, da nihe sve u istom novčaniku, torbici, jakni. Da ti ne ukradu sve ako ti nestane novčanik, otmu torbicu itd. Bar nešta da spasiš.
Kada ono nije sposobno da shvati, nije dovoljno pristojno, nije društveno osjetljivo, nema osjećaja prema drugima i zajednici, da skine ruksak sa leđa kada uđe u vozilo gradskog prevoza, kako će ostalo da "osvijesti"?insaneinthebrain wrote: ↑27/12/2023 20:28 gamad po srednjim skolama je najgora, svaki dan ih gledam. To kad se raspusti isto stoka iz torova![]()
Pod uslovom da ista radi nestankom struje.Login77777 wrote: ↑27/12/2023 10:07 U tramvaju se placa kod vozaca?![]()
Objektivno je problem vozaču, a i duže je stajanje na stanici. Treba više opcija, ne može kod vozača, ali može ko hoće mobitelom, kupiti kartu na automatu na stanici, u kiosku, u prodavnici robe široke potrošnje. Gdje može da se kupi dopuna za mobitel, trebalo bi da može i karta.KraljicaIzJajca wrote: ↑28/12/2023 11:06Pod uslovom da ista radi nestankom struje.Login77777 wrote: ↑27/12/2023 10:07 U tramvaju se placa kod vozaca?![]()
Meni je ta digitalizacija prihvatljiva u milionskim gradovima u kojim se ljudi ponašaju danas poput robota.
Placanje karte kod vozaca/ica mi je znatno ljepši svakodnevni trenutak.
Kao na fazon kiosk kod Malog Parka, Dom Armije itd, gdje možes kod njih kupiti kartu za tramvaj te sam je poništiti u poništavaču poslije kad uđeš u tramvaj?Hakiz wrote: ↑28/12/2023 11:55Objektivno je problem vozaču, a i duže je stajanje na stanici. Treba više opcija, ne može kod vozača, ali može ko hoće mobitelom, kupiti kartu na automatu na stanici, u kiosku, u prodavnici robe široke potrošnje. Gdje može da se kupi dopuna za mobitel, trebalo bi da može i karta.KraljicaIzJajca wrote: ↑28/12/2023 11:06Pod uslovom da ista radi nestankom struje.Login77777 wrote: ↑27/12/2023 10:07 U tramvaju se placa kod vozaca?![]()
Meni je ta digitalizacija prihvatljiva u milionskim gradovima u kojim se ljudi ponašaju danas poput robota.
Placanje karte kod vozaca/ica mi je znatno ljepši svakodnevni trenutak.