Hajvan wrote: ↑23/11/2023 13:00
benzapen wrote: ↑23/11/2023 12:19
Skenderiju niti treba srušiti, niti će se srušiti. Bez obzira sav pritisak
tajkunsko-kriminalno politički. Neće se srušiti ne iz razloga što ljudi iz vlasti ne bi htjeli "ručati" na tome (nebitno koje stranke), već jednostavno iz razloga što se nikad neće moći rastaliti između sebe, niti postići koncenzus o tome. A nije ni politički mudro. Ko god da odobri rušenje Skenderije, gubi sljedeće izbore. I lokalne i državne. Vrlo jednostavno. Skenderiju treba popraviti, omogućiti da bude ponovo profitabilna i mjesto okupljanja. Mladih a i svih ostalih. Skenderija i jeste namjenski zapuštena od strane raznih vlasti tokom godina upravo s razlogom da se pojavi neki "spasilac", koji će napraviti nešto novo i bolje. Na nalik onog kamiondžije iz Trebinja koji je htio da pravi stariji i ljepši Dubrovnik. Tako i novopečeni milioneri misle da vrijeme se počinje računati od sticanja njihovog prvog miliona. Ali to na njihovu žalost a na radost
svih normalnih ljudi nije tako. Ovo je samo standardno ispipavanje pulsa glasačima da vide u kom smjeru ići. Pa ti što bi rušili Skenderiju, nisu u stanju smjeniti načelnika jedne lokalne zajednice. Srećom, Bog dragi je napravio tako da ljudi koji su pokvareni, pogani, spremni na sve, nisu baš toliko inteligentni da to izguraju do kraja. naprave oni štetu, ali štetu ove veličine sigurno napraviti ne mogu.
koje su definicije normalnih ljudi ( a ukviru teme ovdje)? jesu to oni ljudi sto digose 2 m betoski zid kraj moje kuce? ili one kosije oko mene sto su dogradili tik do ulice garazu i/ili poslovni prostor? ili onaj sto je asfltirao kompletnu parcelu oko svoje kuce (bukvlano)? ili oni sto su od garaza naprvili polsovne prostore/ sob a parkiraju se po plocnicima ili zelenom pojasu uz ulicu, pa ne mog s djetetom proci normalno do kuce?
-----
A Skederija se nece rusit!
Ostati ce ovakva kavka je- sa parkingom ispred samog ulaza, sa oronulim trgovkama na platou (dakle bez trga), sa zapisanim prolazima, kao i sa usmrDZelim hodncima od cigraskog dima.
Ne, nece se dograditi niti hotel, niti poslovni toranj u desnom krilu.
Ne, nece se ukrupniti nekad usitnjni poslovni prostori.
Ne, nece se dati na koristenje bez nakande prostori za rad inovativnih startupa, umjetnika, dizajnera; modnih, produkt...ne zato sto se nece ili ne zele, vec stoga sto trenutno inovativnih mladih poduzetnika u ovom gradu ima kao prstiju jedne ruke...
koliko smo mi nepoduzetni i ziherski jadni mali ljudi (koje je sve gladan qrac naprvio) pokazuje ovaj mali podatak:
muzicka izdavcka kuca, koja ima svoju poslovnicu u toj Skenderij, nije izdala ploce ima godina;
dok recimo, mala izdavacka kuca iz jebene Koprvnice, koj je nedje u pchci marterinoj (ne znam je naci na karti) izdaje nove naslove kao i reizdanja, pa tako imamo nedavno reizdat album (naseg-sarajevskog- nasljedja) New Primitives sastava Elvis J. Kurtovic (cije je prvo originalno izdanje na srajevskom Diskontonu)-
https://www.discogs.com/master/990429-E ... Privatluka
Poenta je- imamo jako malo (tj nimalo) entuzijasta koji vide dalje od uskog, kratkorrocnog, sitnoshicharskog interesa...
tako da- Skederija ostaje camiti i cekati nova, 'bolja" vremena (koja nikada doci nece)
moj Damire Onogoštu (niksicu).