Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sajber87

#23126 Re: Sarajevo Construction

Post by sajber87 »

Kao sto rekoh nakon ovih slika, ogroman potencijal koji stoji neiskoristen i koji propada, u skenderiju po meni svaka marka budzetskog novca koja se ulozi je bacena, samo investitor i vrhunski projekat ovaj dio grada moze izvuci
tramvajtrojka

#23127 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ukratko zgadio mi se zivot dok sam prosetao oko nje
Hajvan

#23128 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

zaboravih u prethodnom postu dodati na spisak znacajnijih i prosperitetnijih gradova od Sarajva, Pristinu i Podgoricu.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#23129 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

Hajvan wrote: 23/11/2023 10:08 ne treba nista

sve ce propast

jos malo i B Luka ce presisat Sarajvo u svakom smislu

Nis, Novi Sad, Cacak, Tirana,Drac, Skopje, Osjek, Split, Rijeka- vec jesu

sarajvo je mali nebitni grad ciji domet i uticaj je dobacio najdalje do Ilijias i Cekricica.
Split je glede nelegalne gradnje i naselja tik uz Sarajevo.
neki

#23130 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

Nije samo Split, svi gradovi u Hrvatskoj osim Zagreba imaju strašne probleme i ako se nešto ozbiljno ne uradi na slijedećem popisu stanovništva ni jedan osim Zagreba neće imati preko 100 000 stanovnika
DaysleepeR

#23131 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Imam prijatelja koji je nedavno obnavljao kuću na Visu, i pričao im je da oni i Hr imaju komisiju koja ti daje smjernice oko vanjskog izgleda kuća kako se ne bi narušavao istorijski izgled otoka.

Pričajte o korupciji u Hrvatskoj koliko hoćete, kod nas je takva jedna komisija mislena imenica.

Zamislite recimo da na jednom Trebeviću sve novoizgrađene kuće moraju biti u stilu stare trebevičke kuće, to bi bila švicarska bajka.

Ili na Bjelašnici sl.

Nemojte da seremo po drugima a nama gaće usrane.
tramvajtrojka

#23132 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

DaysleepeR wrote: 23/11/2023 10:25 Skenderija je u očajnom stanju i apsolutno se mora nešto uradti sa njom.

Takođe, nikakvih garancija nemamo, uz odsustvo bilo kakvih standarda u gradnji i groznom izvedbom u novogradnji da neki novi projekat za 5 godina neće izgledati još gore.

Nijedan izvođač novogradnje nije u stanju zalijepiti vanjske pločice kako treba, uz bespravno parkiranje, vrlo brzo se to sve izvali, popuca i sl.

Da je sto puta Dubai investitor, mi bi pokidali stubiće i izvalili pločice u pola godine.
Image

Nemoj tako direktor Skenderije je rekao da je u odličnom stanju, deluzioni starac koji je mentalno zamrznut u 83u, i kojeg je NS uhljebila da doceka penziju na ovoj funkciji, lik je u fazonu vjeruj meni nemoj svojim očima
DaysleepeR

#23133 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Damir Petrinić je moj bivši direktor.
Nije ublehaš.
A nije baš ni naslijedio Skenderiju u super stanju.

Sjetite se prijašnjih direktora, onog Hajriza malamuta, i poslije njega mladog talenta iz SBB-a.
breuer

#23134 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

DaysleepeR wrote: 23/11/2023 10:35 Imam prijatelja koji je nedavno obnavljao kuću na Visu, i pričao im je da oni i Hr imaju komisiju koja ti daje smjernice oko vanjskog izgleda kuća kako se ne bi narušavao istorijski izgled otoka.

Pričajte o korupciji u Hrvatskoj koliko hoćete, kod nas je takva jedna komisija mislena imenica.

Zamislite recimo da na jednom Trebeviću sve novoizgrađene kuće moraju biti u stilu stare trebevičke kuće, to bi bila švicarska bajka.

Ili na Bjelašnici sl.

ne znam za Vis, tj. znam bio sam i jeste uređeno jer je otok udaljen i postoje dva mjesta Vis i Komiža (i baš na putu između ogromna viletina u modernom fazonu koja strči ko NLO), al nakarada oko Šibenika, pa i Dubrovnika, haman malo umiveniji Pofalići...
Last edited by breuer on 23/11/2023 10:44, edited 1 time in total.
Hajvan

#23135 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

sehohari wrote: 23/11/2023 10:27
Hajvan wrote: 23/11/2023 10:08 ne treba nista

sve ce propast

jos malo i B Luka ce presisat Sarajvo u svakom smislu

Nis, Novi Sad, Cacak, Tirana,Drac, Skopje, Osjek, Split, Rijeka- vec jesu

sarajvo je mali nebitni grad ciji domet i uticaj je dobacio najdalje do Ilijias i Cekricica.
Split je glede nelegalne gradnje i naselja tik uz Sarajevo.
- ako zelis zivjeti u kuci ali u naselju koje ima sve karakteristike urbanog ili sub-utrbanog zivota- dakle, ipslanirano naselje sa svom infrastrukturom, normalnim ulicama (to podrazumjeva plocnike, drvorede, te neku sirinu) opcija ti se suzi na tri-cetiri naselja u citavom gradu gdje mozes kupiti takvu kucu
- ukoliko jos pritom zelis zivjeti na malo prostranijoj parceli, opcije ti se suze na jednu ulicu u citvaomo gradu (IV Viteske Brigade)
- ukoliko zelis plac u naselju s navedenim karakteristikama - to nema nidje u gradu

ne racunajuci arapska turisticka naselja, osim polupropalih Poljine Hills, ja ne znam da je igdje izgradjeno rezidencijalno naselje u proteklih 40 gosina
A, od izgradnje Luzana, koje je nastalo zbog izmjestanja kuca iz vodozastitne zone, ne znam da je ikad izgradjena infrastruktura za naselje s kucama a prije samih kuca, u proteklih 70 godina

eh, imajuci to u vidu, kako da nemamo onda nelegalnu gradnju?

----------

i evo na kraju primjeri planske i neplanske gradnje:

Plansko izbjeglicko naselje u (Srpskom), {Blisko}Istocnom Sarajvu:

Image

"Plansko" izbjeglicko naselje u (muslimanskom) Sarajevu:

Image
Logovan

#23136 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

izvrsni direktor wrote: 23/11/2023 10:00
Logovan wrote: 23/11/2023 09:53
Zajebi sport i kulturu, vidi lijepe lokacije za stanovanje. :D
Skenderiju ne treba dirat? Lijepa lokacija za sport?
Ko je to rekao?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#23137 Re: Sarajevo Construction

Post by izvrsni direktor »

tramvajtrojka wrote: 23/11/2023 10:23 Image
Image
Image
Image
Image
Image
Treba ovo konzervirat i sacuvat od zlih ljudi koji hoce nesto novo da grade.
Brega je pokupio neku zensku 1984te na ovim stepenica, treba vidjeti kakvu spomen plocu tome posvetit i na stepenice stavit
benzapen

#23138 Re: Sarajevo Construction

Post by benzapen »

Skenderiju niti treba srušiti, niti će se srušiti. Bez obzira sav pritisak tajkunsko-kriminalno politički. Neće se srušiti ne iz razloga što ljudi iz vlasti ne bi htjeli "ručati" na tome (nebitno koje stranke), već jednostavno iz razloga što se nikad neće moći rastaliti između sebe, niti postići koncenzus o tome. A nije ni politički mudro. Ko god da odobri rušenje Skenderije, gubi sljedeće izbore. I lokalne i državne. Vrlo jednostavno. Skenderiju treba popraviti, omogućiti da bude ponovo profitabilna i mjesto okupljanja. Mladih a i svih ostalih. Skenderija i jeste namjenski zapuštena od strane raznih vlasti tokom godina upravo s razlogom da se pojavi neki "spasilac", koji će napraviti nešto novo i bolje. Na nalik onog kamiondžije iz Trebinja koji je htio da pravi stariji i ljepši Dubrovnik. Tako i novopečeni milioneri misle da vrijeme se počinje računati od sticanja njihovog prvog miliona. Ali to na njihovu žalost a na radost svih normalnih ljudi nije tako. Ovo je samo standardno ispipavanje pulsa glasačima da vide u kom smjeru ići. Pa ti što bi rušili Skenderiju, nisu u stanju smjeniti načelnika jedne lokalne zajednice. Srećom, Bog dragi je napravio tako da ljudi koji su pokvareni, pogani, spremni na sve, nisu baš toliko inteligentni da to izguraju do kraja. naprave oni štetu, ali štetu ove veličine sigurno napraviti ne mogu.
tramvajtrojka

#23139 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

izvrsni direktor wrote: 23/11/2023 11:59
tramvajtrojka wrote: 23/11/2023 10:23]
Treba ovo konzervirat i sacuvat od zlih ljudi koji hoce nesto novo da grade.
Brega je pokupio neku zensku 1984te na ovim stepenica, treba vidjeti kakvu spomen plocu tome posvetit i na stepenice stavit
Nemoj tek ces vidjeti procvata kad budala Nikšić ovo proglasi nacionalnim spomenikom, e tek onda se ekser nece moci zakucati u njezinu obnovu :lol:

Image

Kad imamo ovakve gradjane i zaslužujemo da se sve raspada, ljudi kmece za propalim kinom kumrovec i pise da nema kina u urbanom dijelu grada a od kumrovca na pet minuta se nalaze dva kina :lol: :lol: , narod zaledjen u 83oj dijagnoza covjek ostane bez komentara kad procita ovakva mišljenja i na temi nekoliko dana citamo slicne postove
last mohicans

#23140 Re: Sarajevo Construction

Post by last mohicans »

tramvajtrojka wrote: 23/11/2023 10:24 Image
Image
Image
Image
Image
Image
Vidi se simbol olimpijade na jednoj slici, teško, ali se vidi. To je spomenik ruini. Jbt, isto černobilske zidine. Koji kurčev spomenik za ovo ruglo.
Ozimician

#23141 Re: Sarajevo Construction

Post by Ozimician »

DaysleepeR wrote: 23/11/2023 10:35 Imam prijatelja koji je nedavno obnavljao kuću na Visu, i pričao im je da oni i Hr imaju komisiju koja ti daje smjernice oko vanjskog izgleda kuća kako se ne bi narušavao istorijski izgled otoka.

Ili na Bjelašnici sl.

Bukvalno je otok Vis jedan od najgorih primjera koji si mogao izvuci za nesto pozitivno sto se tice gradnje u HR.

https://www.morski.hr/vis-kao-primjer-m ... nih-kazni/

A ako hoces bas da vidis sta je bespravna gradnja, onda otok Vir je prava destinacija.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23142 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

tramvajtrojka wrote: 23/11/2023 10:25 Image
Image
Image
Image
Image
Image

I ti mislis da je ovo slucajno pusteno da propada 30 godina?
moimoi

#23143 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

Ko ima love on gradi sta hoce. Nisu ni hr otoci iz toga izuzeti. Ko nema love, on se mora drzati propisa. Vrlo jednostavno.

A za lovateore i propisi se mijenjaju ako treba.
Škobo Habu

#23144 Re: Sarajevo Construction

Post by Škobo Habu »

drug_profi wrote: 22/11/2023 21:29
Pa nije bila crkva vladareve religije. Ta je bila u Moštrama.
I govorimo o sakralnom objektu koji je bio tu prije džamija, jer je priča tako počela.
A ti ga zovi kako hoćeš.
Nevjerovatno. :-)

Govorimo o objektu koji je započet u 11. stoljeću i nikada nije dovršen. Bar prema arheološkim nalazima.

Da je bila dovršena, kao što ovdje neki tvrde, sigurno bi se, tjekom stoljeća, okrunio i poneki bosanski kralj u njoj.

Pisani tragova o tome nema.

Znaš li uopšte značaj katedrale u srednjovjekovnoj Evropi?
tramvajtrojka

#23145 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

_BataZiv_0809 wrote: 23/11/2023 12:33
tramvajtrojka wrote: 23/11/2023 10:25 Image
Image
Image
Image
Image
Image

Skenderija je pocela propadati onog dana kad su na trgu izgradjene one trgovke koje su uništile statiku ispod i zbog kojih je citav provredni grad propao, sam privredni grad koji je pustinja zadnjih dvadesetak godina jer niko ne zna da rijesi pitanje desetak prostora koji rade i zatvori ono za sva vremena, jednostavno u ovom trenutku je potrebno 100 miliona za rekonstrukciju citavog kompleksa a to je bacanje para kad bi za desetak godina bilo isto stanje i usli bi u sedamdesetu godišnjicu objekta

Image

Kad imas vani nadzorne kamere sa olimpijade vise ,mozes zamisliti sta se sve nalazi unutar kompleksa po hodnicima u kojima niko ne zalazi :-)
Hajvan

#23146 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

benzapen wrote: 23/11/2023 12:19 Skenderiju niti treba srušiti, niti će se srušiti. Bez obzira sav pritisak tajkunsko-kriminalno politički. Neće se srušiti ne iz razloga što ljudi iz vlasti ne bi htjeli "ručati" na tome (nebitno koje stranke), već jednostavno iz razloga što se nikad neće moći rastaliti između sebe, niti postići koncenzus o tome. A nije ni politički mudro. Ko god da odobri rušenje Skenderije, gubi sljedeće izbore. I lokalne i državne. Vrlo jednostavno. Skenderiju treba popraviti, omogućiti da bude ponovo profitabilna i mjesto okupljanja. Mladih a i svih ostalih. Skenderija i jeste namjenski zapuštena od strane raznih vlasti tokom godina upravo s razlogom da se pojavi neki "spasilac", koji će napraviti nešto novo i bolje. Na nalik onog kamiondžije iz Trebinja koji je htio da pravi stariji i ljepši Dubrovnik. Tako i novopečeni milioneri misle da vrijeme se počinje računati od sticanja njihovog prvog miliona. Ali to na njihovu žalost a na radost svih normalnih ljudi nije tako. Ovo je samo standardno ispipavanje pulsa glasačima da vide u kom smjeru ići. Pa ti što bi rušili Skenderiju, nisu u stanju smjeniti načelnika jedne lokalne zajednice. Srećom, Bog dragi je napravio tako da ljudi koji su pokvareni, pogani, spremni na sve, nisu baš toliko inteligentni da to izguraju do kraja. naprave oni štetu, ali štetu ove veličine sigurno napraviti ne mogu.
koje su definicije normalnih ljudi ( a ukviru teme ovdje)? jesu to oni ljudi sto digose 2 m betoski zid kraj moje kuce? ili one kosije oko mene sto su dogradili tik do ulice garazu i/ili poslovni prostor? ili onaj sto je asfltirao kompletnu parcelu oko svoje kuce (bukvlano)? ili oni sto su od garaza naprvili polsovne prostore/ sob a parkiraju se po plocnicima ili zelenom pojasu uz ulicu, pa ne mog s djetetom proci normalno do kuce?

-----
A Skederija se nece rusit!
Ostati ce ovakva kavka je- sa parkingom ispred samog ulaza, sa oronulim trgovkama na platou (dakle bez trga), sa zapisanim prolazima, kao i sa usmrDZelim hodncima od cigraskog dima.
Ne, nece se dograditi niti hotel, niti poslovni toranj u desnom krilu.
Ne, nece se ukrupniti nekad usitnjni poslovni prostori.
Ne, nece se dati na koristenje bez nakande prostori za rad inovativnih startupa, umjetnika, dizajnera; modnih, produkt...ne zato sto se nece ili ne zele, vec stoga sto trenutno inovativnih mladih poduzetnika u ovom gradu ima kao prstiju jedne ruke...

koliko smo mi nepoduzetni i ziherski jadni mali ljudi (koje je sve gladan qrac naprvio) pokazuje ovaj mali podatak:
muzicka izdavcka kuca, koja ima svoju poslovnicu u toj Skenderij, nije izdala ploce ima godina;
dok recimo, mala izdavacka kuca iz jebene Koprvnice, koj je nedje u pchci marterinoj (ne znam je naci na karti) izdaje nove naslove kao i reizdanja, pa tako imamo nedavno reizdat album (naseg-sarajevskog- nasljedja) New Primitives sastava Elvis J. Kurtovic (cije je prvo originalno izdanje na srajevskom Diskontonu)- https://www.discogs.com/master/990429-E ... Privatluka
Poenta je- imamo jako malo (tj nimalo) entuzijasta koji vide dalje od uskog, kratkorrocnog, sitnoshicharskog interesa...
tako da- Skederija ostaje camiti i cekati nova, 'bolja" vremena (koja nikada doci nece)

moj Damire Onogoštu (niksicu).
Hajvan

#23147 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

tramvajtrojka wrote: 23/11/2023 12:57

Skenderija je pocela propadati onog dana kad su na trgu izgradjene one trgovke koje su uništile statiku ispod i zbog kojih je citav provredni grad propao,

Ovaj grad je poceo propadati kad su poceli od garaza u zgradam praviti poslovne prostore.
Škobo Habu

#23148 Re: Sarajevo Construction

Post by Škobo Habu »

Nije slučajno, postoji agenda o tome kako treba ruinirati Skenderiju, a iza toga stoje tajne i mračne sile.

Uglavnom, te sile najbolje poznaje demagog Nikšić, samo što neće u javnost. :roll:

Propast Skenderije je započela sa pojavom prvih shoping mallova.

Daj nek' neko Nikšiću predloži da se zatvore BBI i SCC, pa da Skenderija ponovo prodiše. Možda se vrati Diesel i Replay ponovo u nju?

I da se iskoriste prednosti AI pa da svake nedelje gledamo KK Bosnu u hologramskom izdanju iz Bošinog, Varajevićevog i Delibašićevog doba.

Pri tome WISU na Stupu proglasiti nacionalnim spomenikom. Tek toliko da se možemo podsjetiti na bacile mrskog kapitalizma koji su nam uništili sve ono do čega smo držali da je vrijedno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23149 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Jao Cajavec kamera :kiss:
Hajvan

#23150 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

pamtniji ste Vi od ovog pitanja!

nista nije pusteno da propada
Dom mldih je renoviran u potpunosti, a Skederija djelomicno u nekoliko navrata- dvaput je rtrg poplocavan od '90 na ovamo, trgovke renovirane, jedno vrjeme je cak i dovbro radio provredni grad
no pregazilo ga vrijeme, tj koncept koji je bio zastupljen od neke 1988 do pocetka novog miljenija...
Last edited by Hajvan on 23/11/2023 13:05, edited 1 time in total.
Post Reply