kakav je ovo kreten...sitni svercer wrote: ↑29/10/2023 19:08 serif je podigo ludu letvicu uvis pa da vidimo ko ce ovo nadvisiti![]()
nego, ako skuplja za kartu, ima petobu od mene.
kakav je ovo kreten...sitni svercer wrote: ↑29/10/2023 19:08 serif je podigo ludu letvicu uvis pa da vidimo ko ce ovo nadvisiti![]()
Ni u Jordanu to nije slučaj za sve.jeza u ledja wrote: ↑29/10/2023 18:38Sama cinjenica da ti kampovi postoje vec nekoliko generacija govori jako mnogo i o domacinima i o samim izbjeglicama. Meni je bilo cudno to slusati i za vrijeme rata u Libanu, citajuci o palestinskim izbjeglickim kampovima… Citav zivot izbjeglica u kampu.Grean wrote: ↑29/10/2023 18:01 Na N1 iz izbjeglickih kampova u Jordanu, jjudi koji su izbjeglice od 48'.
Zaboravljeni dio ratnog zlocina. Vjeruje li iko da ce se oni ikad imati pravo vratiti po bilo kojem mirovnom sporazumu?
Mislim da Izrael ima isti plan sa Gazom sada, da ih izguraju na Sinaj bez prava na povratak.![]()
U Libanu im ne daju drzavljanstvo, ali u Jordanu su svi naturalizovani. Kako su onda jos uvijek izbjeglice nije mi jasno?
Nisam ni sugerirao da zive svi po kampovima niti da svi imaju drzavljanstvo.sehohari wrote: ↑29/10/2023 19:14Ni u Jordanu to nije slučaj za sve.jeza u ledja wrote: ↑29/10/2023 18:38Sama cinjenica da ti kampovi postoje vec nekoliko generacija govori jako mnogo i o domacinima i o samim izbjeglicama. Meni je bilo cudno to slusati i za vrijeme rata u Libanu, citajuci o palestinskim izbjeglickim kampovima… Citav zivot izbjeglica u kampu.Grean wrote: ↑29/10/2023 18:01 Na N1 iz izbjeglickih kampova u Jordanu, jjudi koji su izbjeglice od 48'.
Zaboravljeni dio ratnog zlocina. Vjeruje li iko da ce se oni ikad imati pravo vratiti po bilo kojem mirovnom sporazumu?
Mislim da Izrael ima isti plan sa Gazom sada, da ih izguraju na Sinaj bez prava na povratak.![]()
U Libanu im ne daju drzavljanstvo, ali u Jordanu su svi naturalizovani. Kako su onda jos uvijek izbjeglice nije mi jasno?
Većina da, ali samo ako su odmah pobjegli, i to sa područja Zapadne obale.
Izbjeglice iz Gaze, na žalost, nemaju to pravo.
I ne žive svi u kampovima, informiši se, npr. većina ili makar veliki dio stanovništva Ammana upravo čine Palestinci.
https://www.thenationalnews.com/mena/20 ... -memories/
Jeste manje bitno jer upravo Izraelcima odgovara a i ti na neki nacin zagovaras to da budu manje vezani za ideju povratka.jeza u ledja wrote: ↑29/10/2023 19:01Nije manje bitno, to je krucijalno - jer time se odrzavaju u statusu limba i zato je povrat imovine uvijek u prvom planu. Cim ih neko primi i oni se asimiliraju u to drustvo, oni automatski postaju manje vezani za neku ideju povratka. Zato i dalje i postoji nesto sto se zove “izbjeglicki kamp” za ljude koje su tu dosli prije 75 godina.SpoilerShowGrean wrote: ↑29/10/2023 18:50Mislim da je to manje bitno u ovoj prici. Fokus je na pravo na povratak, povratak imovine od strane onih koji su im je oteli i neko precutno odobravanje zapadnog svijeta da to ne bude uslov jer je u pitanju Izrael i jevreji.jeza u ledja wrote: ↑29/10/2023 18:38
Sama cinjenica da ti kampovi postoje vec nekoliko generacija govori jako mnogo i o domacinima i o samim izbjeglicama. Meni je bilo cudno to slusati i za vrijeme rata u Libanu, citajuci o palestinskim izbjeglickim kampovima… Citav zivot izbjeglica u kampu.![]()
Islo se tako daleko da je bilo ideja u mirovnim pregovorima u Oslu da se Palestince kompenzira parama od norveske nafte, da odustanu od imovine u danasnjem Izraelu a koju su ostavili u tadasnjoj Palestini. Pravo na povratak ni slucajno.
Arapskom svijetu odgovara da se od Palestinaca pravi dozivotna zrtva, i tako kroz generacije, da se cijelo vrijeme podgrijava ideja povratka, bez obzira na cijenu po Palestince.
Ne objavljuješ ništa novo. Ovo se vrti od kad je pogođena bolnica.F&N wrote: ↑29/10/2023 19:49 https://www.instagram.com/reel/Cyp18JVM ... BiNWFlZA==
molim vas pogledajte
toliko na temu svega
Istina ce izaci na vidjelo... cionisti s ove teme ce ovo ignorisati nece pogledati
ali za takve me bas briga,
Sry nisam upratio, slabije ulazim na temu od kad sam skontao da imamo cioniste medju namaChmoljo wrote: ↑29/10/2023 19:53Ne objavljuješ ništa novo. Ovo se vrti od kad je pogođena bolnica.F&N wrote: ↑29/10/2023 19:49 https://www.instagram.com/reel/Cyp18JVM ... BiNWFlZA==
molim vas pogledajte
toliko na temu svega
Istina ce izaci na vidjelo... cionisti s ove teme ce ovo ignorisati nece pogledati
.F&N wrote: ↑29/10/2023 19:54Sry nisam upratio, slabije ulazim na temu od kad sam skontao da imamo cioniste medju namaChmoljo wrote: ↑29/10/2023 19:53Ne objavljuješ ništa novo. Ovo se vrti od kad je pogođena bolnica.F&N wrote: ↑29/10/2023 19:49 https://www.instagram.com/reel/Cyp18JVM ... BiNWFlZA==
molim vas pogledajte
toliko na temu svega
Izrael je prije ovog sukoba bio podjeljeno društvo. Bili su na granici sukoba liberalno-lihevi sekularisti i radikalni desničari, od koji su doseljenici najradikalnije krilo. Izrael je na vagi da postane nešto slično onome što imamo danas u Iranu, i ovaj sukob sa Hamasom bi mogao dovesti do prevage na desno.Čitalac wrote: ↑29/10/2023 19:01 Apel dvadesetak izraelskih organizacija za ljudska prava: dok je javnost fokusirana na Gazu, sve je više incidenata na Zapadnoj obali.
https://www.btselem.org/press_releases/ ... _west_bankIzraelski informacijski centar za ljudska prava kao i nekoliko nevladinih organizacija za ljudska prava i civilno društvo u Izraelu pozivaju na okončanje "vala nasilja doseljenika uz podršku države".
“Mi, dolje potpisane nevladine organizacije za ljudska prava i civilno društvo u Izraelu, pozivamo međunarodnu zajednicu da hitno djeluje kako bi zaustavila val nasilja naseljenika koji podupire država, a koji je doveo i vodi do prisilnog premještanja palestinskih zajednica na Zapadnoj obali. Protekla tri tjedna, od Hamasovih zločina 7. listopada, doseljenici su iskorištavali nedostatak pozornosti javnosti prema Zapadnoj obali, kao i opću atmosferu bijesa protiv Palestinaca, kako bi eskalirali svoju kampanju nasilnih napada u pokušaju da protjeraju palestinske zajednice. Tijekom tog razdoblja raseljeno je najmanje trinaest stočarskih zajednica. Mnogo ih je više u opasnosti da budu prisiljeni na bijeg u nadolazećim danima ako se ne poduzme hitna akcija.
Nažalost, izraelska vlada podržava ove napade i ne čini ništa da zaustavi nasilje. Naprotiv, ministri i drugi dužnosnici podupiru nasilje, a u mnogim slučajevima vojska je prisutna ili čak sudjeluje u nasilju, uključujući incidente u kojima su doseljenici ubijali Palestince. Štoviše, otkad je rat počeo, sve je više incidenata u kojima su dokumentirani nasilni doseljenici koji napadaju obližnje palestinske zajednice noseći vojnu odoru i koristeći oružje koje su dobili od vlade.”
Ko je ovaj retardus? SDAovac? Brate mili eno moze dole do Gaze doci, neka ide da pomaze braci svojoj koji ce k... ovdje da palamudri.sitni svercer wrote: ↑29/10/2023 19:08 serif je podigo ludu letvicu uvis pa da vidimo ko ce ovo nadvisiti![]()
Serif zvani lijeva ruka desni djep. Kamara ovakvih šopa poene na Palestinskoj katastrofi.sitni svercer wrote: ↑29/10/2023 19:08 serif je podigo ludu letvicu uvis pa da vidimo ko ce ovo nadvisiti![]()
To je sve selektirno biranje. Ima masa primjera gdje se zlocin ne isplati. Mislim ono, zlocin. Smijesno i naivno u medjunarodnim odnosima. Ali opet ima masa primjera gdje se ne isplatikamberovica polje wrote: ↑29/10/2023 16:37To nije zadnjih 100, nego zadnjih 10 000 godina tj. otkad je "civilizacije".P.Starck wrote: ↑29/10/2023 14:58Biće da je tako. Ko nije dobijao pomoć UNa kontemplira o zaštiti okoline, klimatskim promjenama, ubijanju nedužnih životinja, gender neutralnim i sl. sranjima...skrbavi-admin wrote: ↑29/10/2023 13:37 .. opsta civilizacijska poruka zadnjih 100 godina je da se zlocin isplati...
Zločin se isplati. Kriminal se isplati. Dovoljno je otvoriti prozor.
Preci plemičkih familija su barbarske vojskovođe koje su silovale, krale i ubijale, a koje su svoje zločine oprale kroz idućih par generacija.
Preci današnjih američkih naslijeđenih bogataša su prevaranti i probisvijeti loji su se "snašli", a sad au njihova djeca elite.
Isto tako će unuci i praunuci naših ratnih i poslijeratnih profitera pričat kako su im djedovi sve pošteno zaradili i krenuli od 0.
Što se tiče država, ako si "pobjednik" niko te ne pita šta si napravio, ni kako si to postigao.
Pa pogledaj majstore kad vec raspravljas na ovoj temi. Upali par videa od prije mjesec dana pa vidi kakav se "zivot" u Gazi vodio zahvaljujuci okupaciji. Nece ti kruna pasti sa glaveJohnnyS wrote: ↑29/10/2023 10:51Ne gledam ni sad. Ne vidim zašto bi čovjek gledao smrt i razaranje
on je ovakvim nastupima stekao puno vise. vjerujem da je obezbijedio i pokoljenja... njemu ne treba petoba, a zasigurno nece nigdje... sve od osnivanja 7. muslimanske u Zenici, pa do dana danasnjeg njegov narativ je isti. i valjao mu je do dana danasnjeg. no, i on je zlatni ljiljan i to ga pere od svega, valjda... meni su cudni svi ovi koji se cude trenutacno i pitaju se koje on, a svi su gledali ono postrojavanje u Zenici kojeg i dan-danas koriste kao dokaz za radikalizaciju. sto, realno i jeste. samo sto malo ko zna nastavak te price... a i nije interesantan ovima koji zele koristiti samo ovaj prvi.Chmoljo wrote: ↑29/10/2023 19:14kakav je ovo kreten...sitni svercer wrote: ↑29/10/2023 19:08 serif je podigo ludu letvicu uvis pa da vidimo ko ce ovo nadvisiti![]()
nego, ako skuplja za kartu, ima petobu od mene.