Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#37001 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

sitni svercer wrote: 29/10/2023 19:08 serif je podigo ludu letvicu uvis pa da vidimo ko ce ovo nadvisiti 8)

kakav je ovo kreten...

nego, ako skuplja za kartu, ima petobu od mene.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#37002 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 29/10/2023 18:38
Grean wrote: 29/10/2023 18:01 Na N1 iz izbjeglickih kampova u Jordanu, jjudi koji su izbjeglice od 48'.

Zaboravljeni dio ratnog zlocina. Vjeruje li iko da ce se oni ikad imati pravo vratiti po bilo kojem mirovnom sporazumu?

Mislim da Izrael ima isti plan sa Gazom sada, da ih izguraju na Sinaj bez prava na povratak.
Sama cinjenica da ti kampovi postoje vec nekoliko generacija govori jako mnogo i o domacinima i o samim izbjeglicama. Meni je bilo cudno to slusati i za vrijeme rata u Libanu, citajuci o palestinskim izbjeglickim kampovima… Citav zivot izbjeglica u kampu. :-)

U Libanu im ne daju drzavljanstvo, ali u Jordanu su svi naturalizovani. Kako su onda jos uvijek izbjeglice nije mi jasno?
Ni u Jordanu to nije slučaj za sve.
Većina da, ali samo ako su odmah pobjegli, i to sa područja Zapadne obale.
Izbjeglice iz Gaze, na žalost, nemaju to pravo.
I ne žive svi u kampovima, informiši se, npr. većina ili makar veliki dio stanovništva Ammana upravo čine Palestinci.

https://www.thenationalnews.com/mena/20 ... -memories/
jeza u ledja

#37003 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

sehohari wrote: 29/10/2023 19:14
Grean wrote: 29/10/2023 18:01 Na N1 iz izbjeglickih kampova u Jordanu, jjudi koji su izbjeglice od 48'.

Zaboravljeni dio ratnog zlocina. Vjeruje li iko da ce se oni ikad imati pravo vratiti po bilo kojem mirovnom sporazumu?

Mislim da Izrael ima isti plan sa Gazom sada, da ih izguraju na Sinaj bez prava na povratak.
Sama cinjenica da ti kampovi postoje vec nekoliko generacija govori jako mnogo i o domacinima i o samim izbjeglicama. Meni je bilo cudno to slusati i za vrijeme rata u Libanu, citajuci o palestinskim izbjeglickim kampovima… Citav zivot izbjeglica u kampu. :-)

U Libanu im ne daju drzavljanstvo, ali u Jordanu su svi naturalizovani. Kako su onda jos uvijek izbjeglice nije mi jasno?
Ni u Jordanu to nije slučaj za sve.
Većina da, ali samo ako su odmah pobjegli, i to sa područja Zapadne obale.
Izbjeglice iz Gaze, na žalost, nemaju to pravo.
I ne žive svi u kampovima, informiši se, npr. većina ili makar veliki dio stanovništva Ammana upravo čine Palestinci.

https://www.thenationalnews.com/mena/20 ... -memories/
Nisam ni sugerirao da zive svi po kampovima niti da svi imaju drzavljanstvo.
Grean

#37004 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Grean »

jeza u ledja wrote: 29/10/2023 19:01
Spoiler
Show
Grean wrote: 29/10/2023 18:50

Mislim da je to manje bitno u ovoj prici. Fokus je na pravo na povratak, povratak imovine od strane onih koji su im je oteli i neko precutno odobravanje zapadnog svijeta da to ne bude uslov jer je u pitanju Izrael i jevreji.

Islo se tako daleko da je bilo ideja u mirovnim pregovorima u Oslu da se Palestince kompenzira parama od norveske nafte, da odustanu od imovine u danasnjem Izraelu a koju su ostavili u tadasnjoj Palestini. Pravo na povratak ni slucajno.
Nije manje bitno, to je krucijalno - jer time se odrzavaju u statusu limba i zato je povrat imovine uvijek u prvom planu. Cim ih neko primi i oni se asimiliraju u to drustvo, oni automatski postaju manje vezani za neku ideju povratka. Zato i dalje i postoji nesto sto se zove “izbjeglicki kamp” za ljude koje su tu dosli prije 75 godina.
Arapskom svijetu odgovara da se od Palestinaca pravi dozivotna zrtva, i tako kroz generacije, da se cijelo vrijeme podgrijava ideja povratka, bez obzira na cijenu po Palestince.
Jeste manje bitno jer upravo Izraelcima odgovara a i ti na neki nacin zagovaras to da budu manje vezani za ideju povratka.

Zasto, jer su u pitanju jevreji pa ne smijemo imati iste principe kao za svakog drugog u svijetu? Da lakse postignemo mir jer su Izraelci nesto zacrtali pa da ih ne remetimo?

Upravo u tom smijeru i ide prica pljuvanja po Egiptu uglavnom od onih koji podrzavaju USA i Izrael, kao kakva su to braca, ne otvaraju granice stanovnicima Gaze da ih spase. Nije to zelja za spas Palestinaca vec zelja za njihovim protjerivanjem, trecom turom ili cetvrtom. Da im vide ledja u Egiptu i da onda tvoja i moja unucad pricaju kako im je vrijeme da se asimiliraju.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#37005 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by F&N »

https://www.instagram.com/reel/Cyp18JVM ... BiNWFlZA==

molim vas pogledajte

toliko na temu svega

Istina ce izaci na vidjelo... cionisti s ove teme ce ovo ignorisati nece pogledati

ali za takve me bas briga,
Chmoljo

#37006 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

F&N wrote: 29/10/2023 19:49 https://www.instagram.com/reel/Cyp18JVM ... BiNWFlZA==

molim vas pogledajte

toliko na temu svega

Istina ce izaci na vidjelo... cionisti s ove teme ce ovo ignorisati nece pogledati

Ne objavljuješ ništa novo. Ovo se vrti od kad je pogođena bolnica.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#37007 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by F&N »

Chmoljo wrote: 29/10/2023 19:53
F&N wrote: 29/10/2023 19:49 https://www.instagram.com/reel/Cyp18JVM ... BiNWFlZA==

molim vas pogledajte

toliko na temu svega

Sry nisam upratio, slabije ulazim na temu od kad sam skontao da imamo cioniste medju nama
Chmoljo

#37008 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

F&N wrote: 29/10/2023 19:54
Chmoljo wrote: 29/10/2023 19:53

molim vas pogledajte

toliko na temu svega

Sry nisam upratio, slabije ulazim na temu od kad sam skontao da imamo cioniste medju nama
.

Mislim da malo pretjerujete sa tom pričom jer su usijane glave.

Al hajde de.

Ja se dobro sjećam kada je forumašica renaTTa, počela opravdavati ubijanje djece. To je bilo msm 2014. Ili neka ranije "intervencija". Naravno, odstranjena je permanentno.

Nije pametno gledati redove ubijene djece i dolaziti na forum i pisati pod tim nabojem. Svašta se ružnog kaže, obzirom da vrlo lako tu vidimo svoju djecu devedesetih i vidimo neku moguću našu budućnost ako se stvari loše slože.

Meni npr. nikako ne sjeda spominjanje Hitlera i očito jedva dočekani izljevi mržnje prema jevrejima kroz ono što radi država Izrael.

Forum bi trebao biti mjesto sukoba mišljenja, a nikako sukob nabijenih emocija, gdje se piše pod afektom.
anelsol

#37009 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by anelsol »

Čitalac wrote: 29/10/2023 19:01 Apel dvadesetak izraelskih organizacija za ljudska prava: dok je javnost fokusirana na Gazu, sve je više incidenata na Zapadnoj obali.
Izraelski informacijski centar za ljudska prava kao i nekoliko nevladinih organizacija za ljudska prava i civilno društvo u Izraelu pozivaju na okončanje "vala nasilja doseljenika uz podršku države".
“Mi, dolje potpisane nevladine organizacije za ljudska prava i civilno društvo u Izraelu, pozivamo međunarodnu zajednicu da hitno djeluje kako bi zaustavila val nasilja naseljenika koji podupire država, a koji je doveo i vodi do prisilnog premještanja palestinskih zajednica na Zapadnoj obali. Protekla tri tjedna, od Hamasovih zločina 7. listopada, doseljenici su iskorištavali nedostatak pozornosti javnosti prema Zapadnoj obali, kao i opću atmosferu bijesa protiv Palestinaca, kako bi eskalirali svoju kampanju nasilnih napada u pokušaju da protjeraju palestinske zajednice. Tijekom tog razdoblja raseljeno je najmanje trinaest stočarskih zajednica. Mnogo ih je više u opasnosti da budu prisiljeni na bijeg u nadolazećim danima ako se ne poduzme hitna akcija.
Nažalost, izraelska vlada podržava ove napade i ne čini ništa da zaustavi nasilje. Naprotiv, ministri i drugi dužnosnici podupiru nasilje, a u mnogim slučajevima vojska je prisutna ili čak sudjeluje u nasilju, uključujući incidente u kojima su doseljenici ubijali Palestince. Štoviše, otkad je rat počeo, sve je više incidenata u kojima su dokumentirani nasilni doseljenici koji napadaju obližnje palestinske zajednice noseći vojnu odoru i koristeći oružje koje su dobili od vlade.”
https://www.btselem.org/press_releases/ ... _west_bank
Izrael je prije ovog sukoba bio podjeljeno društvo. Bili su na granici sukoba liberalno-lihevi sekularisti i radikalni desničari, od koji su doseljenici najradikalnije krilo. Izrael je na vagi da postane nešto slično onome što imamo danas u Iranu, i ovaj sukob sa Hamasom bi mogao dovesti do prevage na desno.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#37010 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bobi »

Nikad nisam bio na partiju sa puno droge, to samo bogataška djeca, mi fukare tamo nismo bili pozvani :D.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#37011 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Velkoski »

Bobi wrote: 29/10/2023 20:09 Nikad nisam bio na partiju sa puno droge, to samo bogataška djeca, mi fukare tamo nismo bili pozvani :D.
ee druga vremena brt, sad svi po kašiku spida na ulazu dobiju, ovi malo bogatiji idu na koks :mrgreen:
HelaS

#37012 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HelaS »

Chmoljo wrote: 29/10/2023 20:02 Forum bi trebao biti mjesto sukoba mišljenja, a nikako sukob nabijenih emocija, gdje se piše pod afektom.
Mjesto razmjene mišljenja, ne sukoba...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#37013 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bobi »

Jaoo po livadam nisu ni prisli gradu a gle dimnih zavjesa, znaci boje se boopova, ima znaci Hamas sredstava .
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#37014 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Velkoski »

(ne znam koliko je tačno)

ali svi pišu da je to "ulazak na plažu koja se ne brani", pošto kupio poto prod'o :mrgreen:
emirolini

#37015 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by emirolini »

sitni svercer wrote: 29/10/2023 19:08 serif je podigo ludu letvicu uvis pa da vidimo ko ce ovo nadvisiti 8)

Ko je ovaj retardus? SDAovac? Brate mili eno moze dole do Gaze doci, neka ide da pomaze braci svojoj koji ce k... ovdje da palamudri.
Rothmans

#37016 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Rothmans »

Serif zvani lijeva ruka desni djep. Kamara ovakvih šopa poene na Palestinskoj katastrofi.
House

#37017 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by House »

Bobi wrote: 29/10/2023 20:10
Jaoo po livadam nisu ni prisli gradu a gle dimnih zavjesa, znaci boje se boopova, ima znaci Hamas sredstava .
nisu ni svjesni šta ih čeka u gazi
Bodkin

#37018 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bodkin »

kamberovica polje wrote: 29/10/2023 16:37
P.Starck wrote: 29/10/2023 14:58
skrbavi-admin wrote: 29/10/2023 13:37 .. opsta civilizacijska poruka zadnjih 100 godina je da se zlocin isplati...
Biće da je tako. Ko nije dobijao pomoć UNa kontemplira o zaštiti okoline, klimatskim promjenama, ubijanju nedužnih životinja, gender neutralnim i sl. sranjima...
Zločin se isplati. Kriminal se isplati. Dovoljno je otvoriti prozor.
To nije zadnjih 100, nego zadnjih 10 000 godina tj. otkad je "civilizacije".
Preci plemičkih familija su barbarske vojskovođe koje su silovale, krale i ubijale, a koje su svoje zločine oprale kroz idućih par generacija.
Preci današnjih američkih naslijeđenih bogataša su prevaranti i probisvijeti loji su se "snašli", a sad au njihova djeca elite.
Isto tako će unuci i praunuci naših ratnih i poslijeratnih profitera pričat kako su im djedovi sve pošteno zaradili i krenuli od 0.
Što se tiče država, ako si "pobjednik" niko te ne pita šta si napravio, ni kako si to postigao.
To je sve selektirno biranje. Ima masa primjera gdje se zlocin ne isplati. Mislim ono, zlocin. Smijesno i naivno u medjunarodnim odnosima. Ali opet ima masa primjera gdje se ne isplati
Grean

#37019 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Grean »

Ja se bojim da ih ne ceka nista na sta nisu racunali a da Palestince ceka etnicko ciscenje i novi progon bez prava na povratak.
black

#37020 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by black »

Image
Bodkin

#37021 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bodkin »

HelaS wrote: 29/10/2023 20:10
Chmoljo wrote: 29/10/2023 20:02 Forum bi trebao biti mjesto sukoba mišljenja, a nikako sukob nabijenih emocija, gdje se piše pod afektom.
Mjesto razmjene mišljenja, ne sukoba...
Nemoguce je to. Ljudi ne znaju razmjenjivati misljenja u 90% slucajeva
omega369

#37022 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by omega369 »

JohnnyS wrote: 29/10/2023 10:51
omega369 wrote: 29/10/2023 10:07
JohnnyS wrote: 29/10/2023 00:10

Ne možeš usporediti odrastanje i život u Gazi i u Tel Avivu. Pogotovo jer je to grad liberalan i za europske pojmove
Logicno da ne mozes kad je Gaza zahvaljujici cionistickoj okupaciji zaledjena i fizicki i mentalno u 1960-tim. Jesi li pogledao ikada neki snimak iz Gaze prije ovog bombardovanja?!
Ne gledam ni sad. Ne vidim zašto bi čovjek gledao smrt i razaranje
Pa pogledaj majstore kad vec raspravljas na ovoj temi. Upali par videa od prije mjesec dana pa vidi kakav se "zivot" u Gazi vodio zahvaljujuci okupaciji. Nece ti kruna pasti sa glave
omega369

#37023 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by omega369 »

Grean wrote: 29/10/2023 20:32 Ja se bojim da ih ne ceka nista na sta nisu racunali a da Palestince ceka etnicko ciscenje i novi progon bez prava na povratak.
Pa to i jeste glavni cilj. Vjerovatno su zbog toga "spavali" izraelci 7.10.
piupiu

#37024 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by piupiu »

Braća po materi

belfy

#37025 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by belfy »

Chmoljo wrote: 29/10/2023 19:14

kakav je ovo kreten...

nego, ako skuplja za kartu, ima petobu od mene.
on je ovakvim nastupima stekao puno vise. vjerujem da je obezbijedio i pokoljenja... njemu ne treba petoba, a zasigurno nece nigdje... sve od osnivanja 7. muslimanske u Zenici, pa do dana danasnjeg njegov narativ je isti. i valjao mu je do dana danasnjeg. no, i on je zlatni ljiljan i to ga pere od svega, valjda... meni su cudni svi ovi koji se cude trenutacno i pitaju se koje on, a svi su gledali ono postrojavanje u Zenici kojeg i dan-danas koriste kao dokaz za radikalizaciju. sto, realno i jeste. samo sto malo ko zna nastavak te price... a i nije interesantan ovima koji zele koristiti samo ovaj prvi.
Locked