Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#22826 Re: Sarajevo Construction

Post by teskeredzic_22 »

drug_profi wrote: 26/10/2023 13:28 Ja sam oduvijek zagovarao rješenje koje bi podrazumjevalo jeftinu građevinsku dozvolu i urbanisticku saglasnost, koje ne bi nikom bile skupe, ali bi bez nje rusenje bilo obavezno uz placanje kazne.

Sad je mozda kasno, mozda nije.
Mozda bi se reformom u tom smislu uspjeli postaviti okviri za nekakvo odrzivo sirenje individualnih objekata izgrađenih na način da ne ugoržavaju ni okoliš ni susjede. Možda bi se bolje snimila situacija i na vrijeme uočili problemi koji su možda rješivi sada, a kasnije neće biti.
Općine retroaktivno legaliziraju kuće putem odluka općinskog vijeća ali niko ne može garantovati da pojedini legalizovani objekti jednog dana neće prouzrokovati klizište.

Nije poenta u visini iznosa koje će općina naplatiti legalizacijom nego da taj objekat neće nanijeti neuporedivo veću štetu.
Tu nastaje problem i tu općine sada ćute jer neće da diraju osinje gnijezdo biračakog tijela.

Dalje , gdje je objekat pozicioniran , postoje li pristupne saobraćajnice , da li će sto novih kuća pratiti plan izgradnje makar jednog novog krila neke postojeće škole , da li to podrazumijeva novu područnu ambulantu , održavanje regionalne ceste itd , itd...nije to samo - legalizuj, uzmi pare i pomoli se Bogu a zapravo je u praksi sada tako ?

Primjer Smiljevići - debela periferija 1945 , zapravo selo van sarajevskog kotara , danas traže da se deponija izmjesti jer smrdi i mogu oboliti.
Ma nemoj , a vi se bespravno naselili uz ogradu deponije.

A štetu će peglati neko drugi već za 20 godina.
Last edited by teskeredzic_22 on 26/10/2023 14:25, edited 2 times in total.
Haris.ba

#22827 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Ganjam nesta oko jedne parcele. Parcela izmedju dvije parcele na kojima su kuce. I u prostornom zabranjeno graditi na toj sredisnjoj parceli. Sto, niko ne zna. Nema razloga. Nema ni dalekovoda planiranog, nit je kliziste, nista.

Drzava te tjera da nelegalno pravis. Vidis komsiju kako moze, niko se ne sekira. Udri Meho.
Ateista

#22828 Re: Sarajevo Construction

Post by Ateista »

moimoi wrote: 26/10/2023 14:06
Ateista wrote: 26/10/2023 13:57
dječak sa šibicama wrote: 26/10/2023 12:17 Ostaje samo pitanje kako oni naprave te kucerine od 4 sprata i hiljadu kvadrata, a realno vecina njih nisu ni bogati ni imucni, tek prosjecni ljudi a nerijetko i sa ispodprosjecnim primanjima.

Sto opet vodi do istoga, crna ekonomija, muljaza, petljaza, kaze minimalna plata a on napravio kucu ko blejk karington.
Gledam tamo po mahali, pola kuca dobilo nekakve donacije nakon rata, fol borci niko bitke vidio nije cast izuzecima, drzali straze ako i to. Donacije, pa neke petljavine u firmi, pa neki krediti onda dize drugi kredit da pokrije prvi, onda ode u mikrokreditnu pa se jos zaduzi, ne zna ni sam kome je duzan ni kako vraca a uvijek ima pun para.

Njemu je Hadzija odlican, nema inspekcija nema kontrola nema zakona, samo izboksuj gradj materijal i gradi sta hoces. Jedan od tih komsija odselio u Buca Potok, ozenio se i sa zenom napravio neku kucu tamo, naravno nelegalno. Struju sredio preko jarana, vodu preko kume, kanalizaciju preko amidze. Taj sistem, i tamo glasa za Rumenog jer je isti sistem, ne diraj me ne diram te.
Mogu i zato sto grade bez projekta, ni idejnog, ni glavnog ni izvedbenog, da ne govorimo o kakvim statickim proracunima, vec majstor odoka odredi debljinu greda i rasponskih konstrukcija, raspored armature i slicno, jbg projekti kostaju a ko je vidio da se placa za neke crteze i proracune kad majstori to svakako znaju bolje iz iskustva nego staticari, kao sto bolje znaju i rijesiti dispoziciju od arhitekata.
Onda je vecina kuca bez termoizolacije, i to se tolerise i pusta da se trosi energija bezveze i zagadjuje,dopusta se lozenje uglja koji je jeftiniji, a da rijese grijanje kako treba onda bi im bilo preskupo grijati toliku kucu. Zanemaruju to da bi izolacijom taj problem mogli rijesiti i investiciju vratiti vremenom...
Da vidimo sto bi neko u uredjenoj zemlji mogao napraviti kucu bez projekta i dozvola, bez minimalne propisane izolacije i svega, kod nas sve moze i zato svako dodje do kuce od nekoliko spratova, a sve su kuce manje vise ruglo.
Ni izolacije ni fasade, ali zato pukne tri sprata.
Da ne ulazimo u detalje okucnice, izgleda ograde etc. Sve ono sto u uredjenim zemljama ne mozes raditi kako ti se prohtije.

Lavovi, labudovi, dobermani gipsani.. kao i oni sto vole “reciklirati” stare gume i ratkape za sadnju cvijeca :D A vidjala sam i stare kade :lol:
Ti stilski detalji su tek vrh, vrhunac bosanskog arhitektonskog izrazaja kod individualnih stambenih objekata. :D
Ateista

#22829 Re: Sarajevo Construction

Post by Ateista »

A hrvatska i slovenija su jos svjezi novokomponovani wanabe evropljani, a u dusi su i dalje balkanci ko i mi, samo se malo vise trude da pobjegnu od balkanskog primitivizma kojim se mi ponosimo. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22830 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

to tješenje je moglo negdje do 2009 da se prosipa
Škobo Habu

#22831 Re: Sarajevo Construction

Post by Škobo Habu »

Ateista wrote: 26/10/2023 14:49 A hrvatska i slovenija su jos svjezi novokomponovani wanabe evropljani, a u dusi su i dalje balkanci ko i mi, samo se malo vise trude da pobjegnu od balkanskog primitivizma kojim se mi ponosimo. :D
https://www.index.hr/lajk/poster/248402 ... em-prozoru
breuer

#22832 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

Slovenci jesu drugi svijet za nas, a što se Hrvata tiče jedino sjeverno od Drave, inače go Balkanac...
drug_profi

#22833 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 26/10/2023 14:13
drug_profi wrote: 26/10/2023 13:28 Ja sam oduvijek zagovarao rješenje koje bi podrazumjevalo jeftinu građevinsku dozvolu i urbanisticku saglasnost, koje ne bi nikom bile skupe, ali bi bez nje rusenje bilo obavezno uz placanje kazne.

Mozda bi se reformom u tom smislu uspjeli postaviti okviri za nekakvo odrzivo sirenje individualnih objekata izgrađenih na način da ne ugoržavaju ni okoliš ni susjede. Možda bi se bolje snimila situacija i na vrijeme uočili problemi koji su možda rješivi sada, a kasnije neće biti.
Opcine djelimicno zive od tih gradjevinskih renti i ne planiraju ih se odreci.

Renta ko renta nije problem. Vecina kuca se pravi u zoni gdje je renta 10-30KM po kvadratu. Za 100 kvadrata , neka izadje i 5000, nije to cifra da oadnes u nesvjest. Mene toliko kuhinja dosla bez aparata.
Od čega žive kad ih niko ne plaća. Da ih umanje cak i sa faktorom 3 ili 4, vise bi zaradjivali.
Ljudi prave mobe i dovijaju se sa po 300-500 za materijal da urade fazu po fazu, a da im nije 4-5 hiljada puno? Pa mogu vodu i struju za te pare prikljuciti.
Haris.ba

#22834 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 26/10/2023 15:43 Od čega žive kad ih niko ne plaća. Da ih umanje cak i sa faktorom 3 ili 4, vise bi zaradjivali.
Ljudi prave mobe i dovijaju se sa po 300-500 za materijal da urade fazu po fazu, a da im nije 4-5 hiljada puno? Pa mogu vodu i struju za te pare prikljuciti.
Nije tacno da ih niko ne placa. Ima naroda da placa. Radio sam na tom referatu jedno vrijeme. Nije to socijala sto nece da plate. A, socijala uglavnom i ima neki uslov da se oslobodi rente, tako da i ne placa rentu.

Niz je razloga zasto se ne placa renta. Rijetko je to da neko nema. Ima toga, ali to nije opci razlog.
So What!

#22835 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Ja samo vidim da bi to mogla riješiti neka diktatura gdje bi diktator bio osjetljiv na urbanizam i sve što ne valja porušio i ljude prisilno raselio.

Inače, mislim da bi recimo čak i projekat gdje bi država davala zamjenske stanove za rušenje ilegalnih kuća, izazvalo potencijalni rat.

Neki dan baš kontam, ma de kroz sto godina urbanizovat će se to, ličit će na nešto, nekako će društvo evoluirati, i onda se sjetim sarajevskih mahala i skontam da Buća Potok, Švrakino, Anek, Sokolje, sve će to tako ostat, može biti samo gore.

Jedina nada je Rajlovac, jer je u ravnici da će nešto normalno izrasti, ovo sve što je u brijegu, tu recimo ne postoji interes da neko pravi stambeno naselje, niti pogon niti skladište, tako da to niko živ neće dirati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22836 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 26/10/2023 14:03
ljudi su u radnom vremenu udovici počeli praviti kuću
neka su ali što radnik grasa zna o građevini :D
:lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#22837 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

da bi uopće prišao urbanističkoj i gradilišnoj dozvoli moraš imati čiste IPO

eh sad

ili je zemlja u gruntu na nekom XXX, a u zk na YYY, kupoprodajni sa YYY osobom, parcelizacija nije kako treba, nema međa, umrli, ne postoje vlasnici

ili nije međa sređena kod YYY jer je XXX osobe nekad nekom prađed obećao put do garaže, a sad je zemlja u posjedu YYY i ZZZ osoba, pa ZZZ osoba nema taj obećani pristup, itd itd...
to je problem

urbanističku i gradilišnu pribaviti, to ide relativno brzo i procedura se svrši unutar 45d kad je sve kako treba prije toga... problem je što je IPO uvijek problem
So What!

#22838 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Obnova fasade na onoj žutoj zgradi kod Sebilja @ corvus_edin (SSC)

Image
VladaFBiH

#22839 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

mk ultra wrote: 27/10/2023 08:09 da bi uopće prišao urbanističkoj i gradilišnoj dozvoli moraš imati čiste IPO

eh sad

ili je zemlja u gruntu na nekom XXX, a u zk na YYY, kupoprodajni sa YYY osobom, parcelizacija nije kako treba, nema međa, umrli, ne postoje vlasnici

ili nije međa sređena kod YYY jer je XXX osobe nekad nekom prađed obećao put do garaže, a sad je zemlja u posjedu YYY i ZZZ osoba, pa ZZZ osoba nema taj obećani pristup, itd itd...
to je problem

urbanističku i gradilišnu pribaviti, to ide relativno brzo i procedura se svrši unutar 45d kad je sve kako treba prije toga... problem je što je IPO uvijek problem
upravo, kada su čisti papiri i kada je na tom mjestu dozvoljena gradnja sve se jako brzo rješava
Hajvan

#22840 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

So What! wrote: 27/10/2023 12:40 Obnova fasade na onoj žutoj zgradi kod Sebilja @ corvus_edin (SSC)

Image
nadam se da koriste Histolit
https://www.caparol.ba/dizajn-i-oblikov ... /histolith
Haris.ba

#22841 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

So What! wrote: 27/10/2023 00:17
Jedina nada je Rajlovac, jer je u ravnici da će nešto normalno izrasti, ovo sve što je u brijegu, tu recimo ne postoji interes da neko pravi stambeno naselje, niti pogon niti skladište, tako da to niko živ neće dirati.
Gdje u Rajlovcu? Tamo gdje smrdi Kakara, planirana je i spalionica da se pravi? Ustvari ti mislis na Doglode i ravnicu oko rijeke Bosne?

Dokazano je da narodu ne smeta smrad sa farme Butmir, tako da mozda nece smetati ni smrad precistaca govana.

Sarajevo ima ogromne prostore koje ce urbanizirati sa vremenom u bivsoj poslovnoj zoni na desnoj stani Miljacke (u Rajlovcu najveci prostor zauzima kasarna i zeljeznicki terminal i to se nece mijenjati). Pa vec se to polahko i krenulo. I ima ogroman prostor uz rijeku Zeljeznicu.
Neki prostor se mora ostaviti i za vodozastitnu zonu, a i za poplavno podrucje.

Image
P.S.
Zna li iko gdje ce biti novo odlagaliste smeca?
Dzontra_Volta

#22842 Re: Sarajevo Construction

Post by Dzontra_Volta »

Haris.ba wrote: 27/10/2023 14:35

P.S.
Neće nigdje dok bude postojao zakon o lokalnoj samoupravi (ili kako se već zove) u ovom obliku. Niko neće dopustiti odlaganje smeća u svojoj opštini.
Iako te moderne deponije, da se na njima gazduje po propisu, ne bi ni bile klasično smetljište, jer bi se recikliralo do 90%.
Ali primjer mostarske nove deponije, koja je postala ne samo odlagalište komunalnog otpada, nego i raznih otrova, medicinskog otpada i kanalizacionog mulja i koja je nakon 10-tak godina već prenapunjena, govori da kod nas ne može ništa po pravilu i da sam ja načelnik nikad ne bih dopustio deponiju u mom dvorištu.
Haris.ba

#22843 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Dzontra_Volta wrote: 27/10/2023 15:11

P.S.
Neće nigdje dok bude postojao zakon o lokalnoj samoupravi (ili kako se već zove) u ovom obliku. Niko neće dopustiti odlaganje smeća u svojoj opštini.
Iako te moderne deponije, da se na njima gazduje po propisu, ne bi ni bile klasično smetljište, jer bi se recikliralo do 90%.
Ali primjer mostarske nove deponije, koja je postala ne samo odlagalište komunalnog otpada, nego i raznih otrova, medicinskog otpada i kanalizacionog mulja i koja je nakon 10-tak godina već prenapunjena, govori da kod nas ne može ništa po pravilu i da sam ja načelnik nikad ne bih dopustio deponiju u mom dvorištu.
Pa gdje ostavljati smece?

Zakon o lokalnoj samoupravi upravo kaze da svaka opcina treba da ima deponiju. Znaci, ako nema zajednickog dogovora, svaka opcina neka ima svoju deponiju.

Zato i jeste prije rata postojao Grad Sarajevo. Jer komunalne potrebe su morale biti zajednicke za vise opcina.

Npr.tu je opcina Ilidza u najlagodnijoj poziciji. Jer ima izvor vode, i moze zauzvrat traziti od Novog Grada za isporuku vode da se precistava kanalizacija u Butilama i ostavlja smece na teritoriji opcine NG.
Dzontra_Volta

#22844 Re: Sarajevo Construction

Post by Dzontra_Volta »

Koliko ja znam, federalni zakon o upravljanju otpadom kaže da deponije moraju biti regionalne, za više općina, a u općinama trebaju biti samo sortirnice otpada, te se onda to dalje otprema na regionalnu deponiju.
Haris.ba

#22845 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Dzontra_Volta wrote: 27/10/2023 15:50 Koliko ja znam, federalni zakon o upravljanju otpadom kaže da deponije moraju biti regionalne, za više općina, a u općinama trebaju biti samo sortirnice otpada, te se onda to dalje otprema na regionalnu deponiju.
I gdje su u praksi zazivjele te deponije?
Dzontra_Volta

#22846 Re: Sarajevo Construction

Post by Dzontra_Volta »

Pa u BiH nigdje. Najbliže tome je Mošćanica u Zenici, ali i dalje daleko od onog kako bi trebalo.
BadBoy

#22847 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

P.S.
Ja se sjećam jedne studijske posjete deponiji u Buća Potoku, nekad kad je tek otvorena iza rata (99 ili 2000 tako nekako). Dobro se sjećam da je tad potencirano da je to jedna od najmodernijih deponija (naravno, sve je bilo izgrađeno uz donacije) i da primjenom najmodernijih tehnika ni ne znaš da je to deponija. Naši su to uspjeli sve sjebat izgleda.
HelaS

#22848 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

P.S.
Imamo li u BiH, u blizini Sarajeva, napuštene rudnike otvorenog kopa? Ne mora odlagalište smeća biti isključivo sarajevsko, možda i zajedničko sa drugim lokalnim zajednicama. Odlagalište otpada može biti i kvalitetan energetski objekat, i reciklažni, itd. Ako mi nismo u stanju proizvoditi novac iz odlagališta otpada, onda treba organizirati javno-privatno partnerstvo, ili koncesione ugovore sa stranim investitorima koji to mogu, znaju i imaju kapacitete.
Haris.ba

#22849 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 28/10/2023 11:06 Imamo li u BiH, u blizini Sarajeva, napuštene rudnike otvorenog kopa? Ne mora odlagalište smeća biti isključivo sarajevsko, možda i zajedničko sa drugim lokalnim zajednicama. Odlagalište otpada može biti i kvalitetan energetski objekat, i reciklažni, itd. Ako mi nismo u stanju proizvoditi novac iz odlagališta otpada, onda treba organizirati javno-privatno partnerstvo, ili koncesione ugovore sa stranim investitorima koji to mogu, znaju i imaju kapacitete.
Onda nema socijalne cijene odlaganja otpada. Kvaka 22.
HelaS

#22850 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 28/10/2023 11:11
HelaS wrote: 28/10/2023 11:06 Imamo li u BiH, u blizini Sarajeva, napuštene rudnike otvorenog kopa? Ne mora odlagalište smeća biti isključivo sarajevsko, možda i zajedničko sa drugim lokalnim zajednicama. Odlagalište otpada može biti i kvalitetan energetski objekat, i reciklažni, itd. Ako mi nismo u stanju proizvoditi novac iz odlagališta otpada, onda treba organizirati javno-privatno partnerstvo, ili koncesione ugovore sa stranim investitorima koji to mogu, znaju i imaju kapacitete.
Onda nema socijalne cijene odlaganja otpada. Kvaka 22.
Pa i ne treba je imati. Zagovaram da odlagališta otpada plaćaju za nabavku otpada koji je njima sirovina za proizvodnju energije i novca
Post Reply