Upravu si, bice guzva na semaforu na raskrsnici sa glavnom, i otegnuti ce se do kruznog i bice ista situacija kao na pofalicima... a tu nece dirati intervale zelenog naravno jer moraju biti isti intervali na semaforima ko i za olimpijadu sto su bili...
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
Dimu1927
#17601 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
kakaljin
#17602 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#17603 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Boze sacuvajReymondReddington wrote: ↑26/10/2023 09:41https://www.klix.ba/auto/u-bih-nije-zak ... /230622105mk ultra wrote: ↑26/10/2023 09:33pa pogrešio si, ima pravo da vozi vanjskom do sudnjeg dana, osim ako mu znakom nije drugačije definisano.izvrsni direktor wrote: ↑26/10/2023 09:24
hajd pocetnik. ali mene je u tuzli tako policija zamalo udarila, sreca stigli obojica zakocit. jos izasao i pita me debil sta ja to radim![]()
Nema kod nas kruznog toka. To je samo cesta koja ide u krug.
- Haris.ba
#17604 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Postoje opca pravila ogranicenja brzine. Ne postoje posebna pravila voznje u kruznom toku.
Znakovi su ono sto ti pricam. Ako ima znakova, moras ih postovati. Isto ko voznja na klasicnoj raskrsnici gdje postoji traka za skretanje desno i pravo. Prestrojices se u traku u kojem smjeru zelis. Neces uzimati pravo prvenstva ako si ti u traci za pravo onome koji je u traci za desno. Niti ce onaj sto je u traci za desno produziti pravo.
Ali, ako nema znakova, koristis opce pravilo ulaska u drugu traku. Moras propustiti vozilo koje ide pravo u traci u koju zelis skrenuti.
-
kakaljin
#17605 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa ja ovdje je ocrtani znakovi po pravilima kruznog toka, sto nisu i na svim ostalim ocrtani nije moj problem vec onoga koji ocrtava, ja se ponasam po tim pravilima. Tako ako sam u desnoj traci izlazim na prvi izlaz a ako sam u lijevoj idem na 2., 3. itd izlaz i ocekujem i od ostalih jer samim pozicioniranjem auta prije ulazka u kruzni dajes do znanja ostalim vozacima gdje izlazis i jos to potvrdis zmigavcem na kraju.Haris.ba wrote: ↑26/10/2023 11:51Postoje opca pravila ogranicenja brzine. Ne postoje posebna pravila voznje u kruznom toku.
Znakovi su ono sto ti pricam. Ako ima znakova, moras ih postovati. Isto ko voznja na klasicnoj raskrsnici gdje postoji traka za skretanje desno i pravo. Prestrojices se u traku u kojem smjeru zelis. Neces uzimati pravo prvenstva ako si ti u traci za pravo onome koji je u traci za desno. Niti ce onaj sto je u traci za desno produziti pravo.
Ali, ako nema znakova, koristis opce pravilo ulaska u drugu traku. Moras propustiti vozilo koje ide pravo u traci u koju zelis skrenuti.
- Haris.ba
#17606 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne znam kako da ti saopstim, jer ti neces promjeniti misljenje - ne postoje neka posebna pravila kruznog toga.kakaljin wrote: ↑26/10/2023 12:17 Pa ja ovdje je ocrtani znakovi po pravilima kruznog toka, sto nisu i na svim ostalim ocrtani nije moj problem vec onoga koji ocrtava, ja se ponasam po tim pravilima. Tako ako sam u desnoj traci izlazim na prvi izlaz a ako sam u lijevoj idem na 2., 3. itd izlaz i ocekujem i od ostalih jer samim pozicioniranjem auta prije ulazka u kruzni dajes do znanja ostalim vozacima gdje izlazis i jos to potvrdis zmigavcem na kraju
Nemas ti sta ocekivati od nekoga osim da postuje zakon. A, zakon je jasan.
- drug_profi
#17607 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Rješenje je napraviti nišu za skretanje desno. Prostora ima, tako da obje postojeće trake budu za pravo. Za lijevo skretanje niša svakako ima.
-
kakaljin
#17608 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa naravno da ocekujem od nekoga da postuje zakon i samim tim kada i ja i on posutjemo pravila i zakone saobracaj normalno funkcionise. Njegovo pozicioniranje u saobracaju mi nagovjstava sta bi on mogao da uradi i slijedeci zakon to ce uraditi i ja onda vozim bez problema tamo gdje sam naumio i on svojim pozicioniranjem ode tamo gdje je pokazao i naumio. Bas jasno da ne moze jasnije biti.Haris.ba wrote: ↑26/10/2023 12:26Ne znam kako da ti saopstim, jer ti neces promjeniti misljenje - ne postoje neka posebna pravila kruznog toga.kakaljin wrote: ↑26/10/2023 12:17 Pa ja ovdje je ocrtani znakovi po pravilima kruznog toka, sto nisu i na svim ostalim ocrtani nije moj problem vec onoga koji ocrtava, ja se ponasam po tim pravilima. Tako ako sam u desnoj traci izlazim na prvi izlaz a ako sam u lijevoj idem na 2., 3. itd izlaz i ocekujem i od ostalih jer samim pozicioniranjem auta prije ulazka u kruzni dajes do znanja ostalim vozacima gdje izlazis i jos to potvrdis zmigavcem na kraju
Nemas ti sta ocekivati od nekoga osim da postuje zakon. A, zakon je jasan.
Ako negdje ne postoji pravilo onda ide pravilo saobracajne kulture i kada je neko kulturan u saobracaju oda sve se moze bez problema zavrsiti na obostrano zadovoljstvo.
- drug_profi
#17609 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Zakon koji nije rijesio na zadovoljavajuci nacin kretanju u kruznim tokovima samo izaziva nezgode i zakrčenja.
Tamo gdje se poštuje bon ton, ili kultura saobraćaja, stvari idu brže.
Nigdje nije propisano ni spajanje dvije kolone u jednu principom rajsferšlusa pa se većina kulturnih vozača ponaša tako i ubrzava protok.
Nigdje nije propisano ni spajanje dvije kolone u jednu principom rajsferšlusa pa se većina kulturnih vozača ponaša tako i ubrzava protok.
-
azdralovic
#17610 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Sve dok ne bude udes, pa se onda pozivaj na saobracajnu kulturu, logiku pozicioniranja, forumska pravila itd...
Last edited by azdralovic on 26/10/2023 13:02, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#17611 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Jedno je saobracajna kuktura. Drugo je kada neko misli da ima pravo presjeci traku iz unutrasnje u vanjsku, a nema pravo.
Zakon je rjesio ok kruzni tok.
Zakon je rjesio ok kruzni tok.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#17612 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
opet semafordrug_profi wrote: ↑26/10/2023 12:37Rješenje je napraviti nišu za skretanje desno. Prostora ima, tako da obje postojeće trake budu za pravo. Za lijevo skretanje niša svakako ima.
dižeš sa 7 vozila na 15... velika utjeha
a nadolazi u minuti kamara... sa svih strana
zamisli da imaš kod Esmeralde semafor sa istom propusnosti
dokle bi svezalo, na jošanicu?
- drug_profi
#17613 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nema pravo, ali nema pravo ni onaj vanjskom da kruzi vise od dva izlaza.
Pa se onda daje zmigavac i prednost iskljucenju kad se kulturni vozaci nadju u kruznom.
-
kakaljin
#17614 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Dokaz da se sa kulturom u saobracaju sve nedoumice mogu riejsiti na obostrano zadovoljstvo. I naravno ubrzati sami protok saobracaja.drug_profi wrote: ↑26/10/2023 12:55 Zakon koji nije rijesio na zadovoljavajuci nacin kretanju u kruznim tokovima samo izaziva nezgode i zakrčenja.
- Ateista
#17615 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Imas je pravo presjeci, ali ako je prazna, onaj u drugoj traci ima prednost jer se drzi svoje trake i onaj ko presijece ce biti kriv u slucaju udesa. Ako postoji signalizacija kojom je odredjeno gdje trebas izaci i ako ima neki videonadzor i dokaz da onaj iz vanjske nije izasao gdje treba nego kruzio, u najboljem slucaju moze biti obostrana krivica po mom misljenju, ali onaj iz unutrasnje mora snositi krivicu.
-
kakaljin
#17616 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Tako je onda sto ce se praviti kruzni tokovi sa vise kruznih traka, onda je dovoljna samo jedna i onda kruzi do milje volje ako hoces. Sa vise traka se rasterecuje saobracaj i pravi se prostor i ostalim ucesnicima da mogu voziti i brze izaci iz kruznog toka na vrijeme.drug_profi wrote: ↑26/10/2023 13:10Nema pravo, ali nema pravo ni onaj vanjskom da kruzi vise od dva izlaza.
Pa se onda daje zmigavac i prednost iskljucenju kad se kulturni vozaci nadju u kruznom.
- Ateista
#17617 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
kakaljin wrote: ↑26/10/2023 13:11Dokaz da se sa kulturom u saobracaju sve nedoumice mogu riejsiti na obostrano zadovoljstvo. I naravno ubrzati sami protok saobracaja.drug_profi wrote: ↑26/10/2023 12:55 Zakon koji nije rijesio na zadovoljavajuci nacin kretanju u kruznim tokovima samo izaziva nezgode i zakrčenja.
Tako je, kultura i razmisljanje mogu puno uciniti da se ubrza saobracaj. Treba znati kad i kako pustiti nekog da se ukljuci a da time ne remetis ritam kretanja saobraca na cesti koja ima prvenstvo i ne zaustavis 20 vozila da bi pustio jedno, kad negdje stanes zbog semafora ili pjesaka da stanes tako da omogucis nekom da se ukljuci dok stojis, vec pomenuta kultura kretanja u kruznom toku, ako je neki izlaz zakrcen da ne blokiras ostatak i puno takvih primjera koji nisu nigdje propisani zakonom a uticu na stvaranje guzvi.
- So What!
- drug_profi
#17619 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ovo su dobre vijesti.
- Logovan
#17620 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa eto jos malo i gotovo 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#17621 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
samo nek se gradi
-
breuer
#17622 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ne mogu oni da okreče šta je Bakir napravio 
- Thorgerson
#17623 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Taj smjer o kojem ti trubis je nebitan. Nije tu velika frekve cija, smjer, dzemala bijedica ulicom, pa da skrenes i ide dalje ides prema alipasinom, mojmilu i dobrinji.mk ultra wrote: ↑26/10/2023 11:32kako god da gledašThorgerson wrote: ↑26/10/2023 10:44 Druze, gledas trenutno.
Sranje nastaje kada se otvori deveta. Jesi li uopste svjestan kakav ce tu promet samo da bude?!
Itekako ovdje treba kruzni. Trenutno, ne. Al pustanjem devete, jos kad se izgradi Lidl, tu ce biti haos.
Ono sto jeste problem, to sto ne grade turbo KT. I sto raja ne zna da vozi kruznim.
Kruzni je ustvari raskrsnica. Ja evo u zadnjih deset godina sam vidio 3 situacije gdje se neko pravilno ukljucio i iskljucio sa KT. I problem je sto svi misle da znaju. A niko ustvari veze nema.
Cak ni autoskole se ne uce pravilnom koristenju KT.
Primjer s Dobrinje. Uvijek je autoskola u traci desno. Uvijek. A nikada ne izlaze na prvoj nego nastavljaju dalje.
I sta onda dalje pricati.
Ako izlazis na prvoj, ulazis iz desne trake, u vanjsku traku dajes desni zmigavac i izlazis na prvoj.
Ako izlazis na drugom, trecem izlazu. Ides u lijevu traku dajes lijevi zmigavac, ulazis u KT u unutrasnju, kad se priblizis svom izlazu dajes desni zmigavac, prestrojis se desno i izlazis.
Jer kruzni je ustvari raskrsnica. Ako skreces lijevo na raskrsnici dajes zmigavac? Pa zasto to niko ne radi kada ide lijevo u KT. Niko.
sva ta vozila koja spominješ
idu u jednu traku sa semaforom koji će u jednom navratu od 1min propustiti 7 kola pravo.
o tome ja ovdje trubim kako god... onda ti je isti kurac je li KT ili je semafor na ovoj lokaciji.
Guzva je uvijek dole kod bitumenke. Ovdje nije.
Stoga je ovaj KT vise namjenjen suprotnom pravcu, gdje hoce biti veci 5x promet, a to je prema boljakovom, buca potoku...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#17624 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
sve OK, ali ti taj izlaz blokira cijeli KT... to je problem. kako ćeš proći kad neko u KT čeka da neko izađe prema Mojmilu? nikako.Thorgerson wrote: ↑27/10/2023 14:50Taj smjer o kojem ti trubis je nebitan. Nije tu velika frekve cija, smjer, dzemala bijedica ulicom, pa da skrenes i ide dalje ides prema alipasinom, mojmilu i dobrinji.mk ultra wrote: ↑26/10/2023 11:32kako god da gledašThorgerson wrote: ↑26/10/2023 10:44 Druze, gledas trenutno.
Sranje nastaje kada se otvori deveta. Jesi li uopste svjestan kakav ce tu promet samo da bude?!
Itekako ovdje treba kruzni. Trenutno, ne. Al pustanjem devete, jos kad se izgradi Lidl, tu ce biti haos.
Ono sto jeste problem, to sto ne grade turbo KT. I sto raja ne zna da vozi kruznim.
Kruzni je ustvari raskrsnica. Ja evo u zadnjih deset godina sam vidio 3 situacije gdje se neko pravilno ukljucio i iskljucio sa KT. I problem je sto svi misle da znaju. A niko ustvari veze nema.
Cak ni autoskole se ne uce pravilnom koristenju KT.
Primjer s Dobrinje. Uvijek je autoskola u traci desno. Uvijek. A nikada ne izlaze na prvoj nego nastavljaju dalje.
I sta onda dalje pricati.
Ako izlazis na prvoj, ulazis iz desne trake, u vanjsku traku dajes desni zmigavac i izlazis na prvoj.
Ako izlazis na drugom, trecem izlazu. Ides u lijevu traku dajes lijevi zmigavac, ulazis u KT u unutrasnju, kad se priblizis svom izlazu dajes desni zmigavac, prestrojis se desno i izlazis.
Jer kruzni je ustvari raskrsnica. Ako skreces lijevo na raskrsnici dajes zmigavac? Pa zasto to niko ne radi kada ide lijevo u KT. Niko.
sva ta vozila koja spominješ
idu u jednu traku sa semaforom koji će u jednom navratu od 1min propustiti 7 kola pravo.
o tome ja ovdje trubim kako god... onda ti je isti kurac je li KT ili je semafor na ovoj lokaciji.
Guzva je uvijek dole kod bitumenke. Ovdje nije.
Stoga je ovaj KT vise namjenjen suprotnom pravcu, gdje hoce biti veci 5x promet, a to je prema boljakovom, buca potoku...
kako se oni miču, miče se i ostatak kola, ne mogu preko njih.
- Haris.ba
#17625 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Policija. Isto ko sto se ne ulazi u raskrsnicu ako ces zablokirati je, tako je i sa kruznim.