Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#17576 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Bila okretaljka za vozove na mjestu bingea u Boljakovom

Begovska zemlja :mrgreen:
Naslovnica

#17577 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 25/10/2023 13:03 Pa bilo je tu kuća prije nego je grad došao dotle
I vikendica.
:thumbup:
drug_profi

#17578 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Evo na ovoj slici iz bombardera iz 1944. se vidi današnja ulica Dž.Bijedića.
Ova najveća bugija je na mjestu gdje je danas Bingo CC na Alipašinom mostu.
Vide se i mjestimično grupe kuća u tom području.
Mislim da se vide čak i ove gore pomenute kuće prije ovog lijevo Y raskrižja, kroz oblake dima.

Image
Thorgerson

#17579 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Srusena je i kuca kod Bosmala. Na trasi V transferzale.

Kuca je nedavno izgorila. I sad vidim da je srusena.

Je li se nesto tu u medjuvremenu promjenilo, ili? Peta bi dobro dosla, iako bez juzne long je nema ni smisla praviti i trpati sve u dvije trake do Alipasinog. Ali eto...barem nesto da se uradi dobro bi bilo.
Haris.ba

#17580 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 25/10/2023 15:11 Srusena je i kuca kod Bosmala. Na trasi V transferzale.

Kuca je nedavno izgorila. I sad vidim da je srusena.

Je li se nesto tu u medjuvremenu promjenilo, ili? Peta bi dobro dosla, iako bez juzne long je nema ni smisla praviti i trpati sve u dvije trake do Alipasinog. Ali eto...barem nesto da se uradi dobro bi bilo.
Pa barem da se ne mora ici na kruzni kod pekare AS. Rasterecuje ce Malta, Staro Hrasno.
Logovan

#17581 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

mk ultra wrote: 25/10/2023 11:27
Qler wrote: 25/10/2023 11:26 Mislim da kad se spoji ova transferzala da ce biti puno vise saobracaja tim pravcem nego sada :D
pa samo će se gužva prebaciti na tu lokaciju, i ništa drugo... dakle svezat će preko mosta do Boljakovog i dalje do briješća.... sve isto doslovno.

jesu li riješili išta
nisu
GA bi riješio, sa više nekih izlaza da se rasterete postojeći. ali jok. :run:
Pa kad sve uvežeš, izgradiš sve planirano ili barem većinu, onda nećeš imati gužvi. Ovako kao što si i sam napisao, samo se gužve prebacuju, središ jedan čep, napraviš drugi čep, itd.
mayab

#17582 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

mk ultra wrote: 25/10/2023 11:23
mayab wrote: 24/10/2023 21:34 Opaa, znači nešto se pokreće oko izgradnje tu predviđenog kružnog toka
ne vidim al nikakav smisao izgradnje kružnog toka na ovoj lokaciji... čak ni kad se pusti u rad mostić

trenutno je gužva kako je selektovano

gužva je svugdje gdje je crveno i većinski svi idu na mojmilo (pravo)

Image

e hajte sad vi meni kao idiotu objasnite, ako je gužva na ovoj žutoj liniji (ul. Ive Andrića) - dakle od novog KT do Semafora Bulevar M Selimovića, kako će onda KT pospješiti protok?
samo će blokirati da ovi od Fisa ne mogu ka bingu, već moraju da čekaju sa svima u koloni.

ljubi majka :kiss:

samo još veća gužva.
Pravi smisao je da se omogući pristup hotelu , benzinskoj pumpi i ostalim firmama sa te strane , da likovi ne krše zakon i dovode sve u opasnost skretanjem preko duple pune linije
Ateista

#17583 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Ateista »

mayab wrote: 24/10/2023 21:34 Opaa, znači nešto se pokreće oko izgradnje tu predviđenog kružnog toka
ne vidim al nikakav smisao izgradnje kružnog toka na ovoj lokaciji... čak ni kad se pusti u rad mostić

Image

e hajte sad vi meni kao idiotu objasnite, ako je gužva na ovoj žutoj liniji (ul. Ive Andrića) - dakle od novog KT do Semafora Bulevar M Selimovića, kako će onda KT pospješiti protok?
samo će blokirati da ovi od Fisa ne mogu ka bingu, već moraju da čekaju sa svima u koloni.

samo još veća gužva.
Tacno je da bi ako naprave klasicni KT mogli napraviti jos veci problem, zbog nasih papaka koji kad hoce desno a guzva je koriste obje trake KT i blokiraju kompletan prolaz, to mozemo vidjeti na dosta primjera gdje se zbog jednog skretanja blokira kompletan KT iako imaju dvije trake. Ako bi napravili turbo KT to bi vec bila druga prica.
Haris.ba

#17584 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ateista wrote: 26/10/2023 08:37 Ako bi napravili turbo KT to bi vec bila druga prica.
Zasto se ne prave turbo kruzni niko ne zna. Iako je to rjesenje za nas nacin voznje.

U sustini mogu i sirotinjski napraviti, samo plitke ivicnjake stave u trake da usmjeravaju saobracaj.
Qler

#17585 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

Ni meni ne ide u glavu sto ne to ne prave. Sinoc me neki pocetnik umalo ne udari jer sam ja iz unutrasnje na drugi izlaz izlazio, a on kruzio puni krug vanjskom...
Ateista

#17586 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Ateista »

Haris.ba wrote: 26/10/2023 08:42
Ateista wrote: 26/10/2023 08:37 Ako bi napravili turbo KT to bi vec bila druga prica.
Zasto se ne prave turbo kruzni niko ne zna. Iako je to rjesenje za nas nacin voznje.

U sustini mogu i sirotinjski napraviti, samo plitke ivicnjake stave u trake da usmjeravaju saobracaj.
Da, to je bas cudno da postoji toliki otpor prema tome, eno u Mostaru ima bar jedan da ja znam, culi su i nasi za to, pogotovo sto je jasno da citaju i forume gdje se to spominje, ali realizacija nista.
Koliko sam cuo, KT kod zeljeznicke je nekad planiran da bude turbo pa su promijenili po zadnjem projektu, nisam siguran ali sam cuo tako nesto
mk ultra

#17587 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

u svakom slučaju
dolaze vozila iz Dž Bijedića sa 2 strane
Dolaze vozila kroz feroelektro pored stare carine
dolaze nova vozila sa Autoceste
sve se stapa u 1 traku, sa propusnosti semafora max 7 vozila (aglilnih) na 1minut.

kako god sabereš sranje u najavi

ili će se praviti nova petlja ala Stupska ili će biti zakurac
+ stupska da se osigura normalan protok prema aerodromu i dobrinji, a ne ko sad da imaš 300 silazaka na piliće, mandarine, lubenice, divlje hotele, pijace, kurve i tako to.

jel realno da NIKO ne želi to da popravi??
HelaS

#17588 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Prije projektovanja i izgradnje ovakvih saobraćajnica i KT, trebala bi biti organizirana veča javna rasprava, dugotrajnija, pa da se analiziraju sve primjedbe, ne da kojekakvi saobraćajci Ministarstva samostalno odlučuju
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#17589 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by F&N »

Jutros se pozitivno iznenadih, vidim izrezali oko sahtova u Titovoj i Zmaja od Bosne na relaciji Predsjednistvo - Pofalici.
HelaS

#17590 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

F&N wrote: 26/10/2023 09:17 Jutros se pozitivno iznenadih, vidim izrezali oko sahtova u Titovoj i Zmaja od Bosne na relaciji Predsjednistvo - Pofalici.
Jesu li izrezali i ono ulegnuće na desnoj strani niže "Sarajevošuma"? Točkovi da otpadnu koliko je duboka rupa
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#17591 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izvrsni direktor »

Qler wrote: 26/10/2023 08:43 Sinoc me neki pocetnik umalo ne udari jer sam ja iz unutrasnje na drugi izlaz izlazio, a on kruzio puni krug vanjskom...
hajd pocetnik. ali mene je u tuzli tako policija zamalo udarila, sreca stigli obojica zakocit. jos izasao i pita me debil sta ja to radim :-)
mk ultra

#17592 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

izvrsni direktor wrote: 26/10/2023 09:24
Qler wrote: 26/10/2023 08:43 Sinoc me neki pocetnik umalo ne udari jer sam ja iz unutrasnje na drugi izlaz izlazio, a on kruzio puni krug vanjskom...
hajd pocetnik. ali mene je u tuzli tako policija zamalo udarila, sreca stigli obojica zakocit. jos izasao i pita me debil sta ja to radim :-)
pa pogrešio si, ima pravo da vozi vanjskom do sudnjeg dana, osim ako mu znakom nije drugačije definisano.
ReymondReddington

#17593 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by ReymondReddington »

mk ultra wrote: 26/10/2023 09:33
pa pogrešio si, ima pravo da vozi vanjskom do sudnjeg dana, osim ako mu znakom nije drugačije definisano.
https://www.klix.ba/auto/u-bih-nije-zak ... /230622105

Nema kod nas kruznog toka. To je samo cesta koja ide u krug.
mk ultra

#17594 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

ReymondReddington wrote: 26/10/2023 09:41

konkretno na ovom kružnom toku vertikalna signalizacija postoji, sa slike na klixu

Image

kad ideš DBR - prema gradu, iz desne možeš u Hrasno Brdo, tranzit/zvornička, i dalje prema vertikalnoj signalizaciji ne bi smiJo... tako da ima izuzetaka.
Thorgerson

#17595 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Image

samo još veća gužva.
Druze, gledas trenutno.

Sranje nastaje kada se otvori deveta. Jesi li uopste svjestan kakav ce tu promet samo da bude?!

Itekako ovdje treba kruzni. Trenutno, ne. Al pustanjem devete, jos kad se izgradi Lidl, tu ce biti haos.

Ono sto jeste problem, to sto ne grade turbo KT. I sto raja ne zna da vozi kruznim.

Kruzni je ustvari raskrsnica. Ja evo u zadnjih deset godina sam vidio 3 situacije gdje se neko pravilno ukljucio i iskljucio sa KT. I problem je sto svi misle da znaju. A niko ustvari veze nema.

Cak ni autoskole se ne uce pravilnom koristenju KT.

Primjer s Dobrinje. Uvijek je autoskola u traci desno. Uvijek. A nikada ne izlaze na prvoj nego nastavljaju dalje.
I sta onda dalje pricati.

Ako izlazis na prvoj, ulazis iz desne trake, u vanjsku traku dajes desni zmigavac i izlazis na prvoj.

Ako izlazis na drugom, trecem izlazu. Ides u lijevu traku dajes lijevi zmigavac, ulazis u KT u unutrasnju, kad se priblizis svom izlazu dajes desni zmigavac, prestrojis se desno i izlazis.

Jer kruzni je ustvari raskrsnica. Ako skreces lijevo na raskrsnici dajes zmigavac? Pa zasto to niko ne radi kada ide lijevo u KT. Niko.
azdralovic

#17596 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by azdralovic »

mk ultra wrote: 26/10/2023 09:43
ReymondReddington wrote: 26/10/2023 09:41

konkretno na ovom kružnom toku vertikalna signalizacija postoji, sa slike na klixu

Image

kad ideš DBR - prema gradu, iz desne možeš u Hrasno Brdo, tranzit/zvornička, i dalje prema vertikalnoj signalizaciji ne bi smiJo... tako da ima izuzetaka.
zato dodjes lijevom, prestrojis se u kruznom u desnu i kruzis do sudnjeg dana (ili dok te ne bubne neko iz unutrasnje)
Haris.ba

#17597 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ako vozis unutrasnjom, moras propustiti onoga sto vozi vanjskom pravo, osim ako postoji znak da se mora iskljuciti.
Tako, ako nema znaka mozes se voziti vanjskom puni krug.
mk ultra

#17598 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Thorgerson wrote: 26/10/2023 10:44 Druze, gledas trenutno.

Sranje nastaje kada se otvori deveta. Jesi li uopste svjestan kakav ce tu promet samo da bude?!

Itekako ovdje treba kruzni. Trenutno, ne. Al pustanjem devete, jos kad se izgradi Lidl, tu ce biti haos.

Ono sto jeste problem, to sto ne grade turbo KT. I sto raja ne zna da vozi kruznim.

Kruzni je ustvari raskrsnica. Ja evo u zadnjih deset godina sam vidio 3 situacije gdje se neko pravilno ukljucio i iskljucio sa KT. I problem je sto svi misle da znaju. A niko ustvari veze nema.

Cak ni autoskole se ne uce pravilnom koristenju KT.

Primjer s Dobrinje. Uvijek je autoskola u traci desno. Uvijek. A nikada ne izlaze na prvoj nego nastavljaju dalje.
I sta onda dalje pricati.

Ako izlazis na prvoj, ulazis iz desne trake, u vanjsku traku dajes desni zmigavac i izlazis na prvoj.

Ako izlazis na drugom, trecem izlazu. Ides u lijevu traku dajes lijevi zmigavac, ulazis u KT u unutrasnju, kad se priblizis svom izlazu dajes desni zmigavac, prestrojis se desno i izlazis.

Jer kruzni je ustvari raskrsnica. Ako skreces lijevo na raskrsnici dajes zmigavac? Pa zasto to niko ne radi kada ide lijevo u KT. Niko.
kako god da gledaš
sva ta vozila koja spominješ
idu u jednu traku sa semaforom koji će u jednom navratu od 1min propustiti 7 kola pravo.

o tome ja ovdje trubim kako god... onda ti je isti kurac je li KT ili je semafor na ovoj lokaciji.
kakaljin

#17599 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

Haris.ba wrote: 26/10/2023 11:22
Ako vozis unutrasnjom, moras propustiti onoga sto vozi vanjskom pravo, osim ako postoji znak da se mora iskljuciti.
Tako, ako nema znaka mozes se voziti vanjskom puni krug.
Opet se vracamo na voznju u kruznom, ako si u vanjskoj ti izlazis na prvom eventualno na drugom izlazu ako ima vise izlaznih traka. Sa paznjom da ti na tom prvom neko iz unutrasnje nece na taj tvoj prvi izlaz izaci, jer ti vanjskom dajes doznanja ostalim vozacima da izlazis na prvom izlazu.
Haris.ba

#17600 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

kakaljin wrote: 26/10/2023 11:33 Opet se vracamo na voznju u kruznom, ako si u vanjskoj ti izlazis na prvom eventualno na drugom izlazu ako ima vise izlaznih traka. Sa paznjom da ti na tom prvom neko iz unutrasnje nece na taj tvoj prvi izlaz izaci.
Nema znaka, nema izmisljanja tvojih pravila.
Post Reply