Ali protek vremena ucini svoje, a kriminal svakako zastarijeva
Sarajevo Construction
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#22626 Re: Sarajevo Construction
Pa ja sam sasvim siguran da nema nijedno grandioznije arhitektonsko djelo koje u svoje vrijeme nije povlacilo kontroverze.

- tramvajtrojka
#22627 Re: Sarajevo Construction
_BataZiv_0809 wrote: ↑19/10/2023 11:04 Pa ja sam sasvim siguran da nema nijedno grandioznije arhitektonsko djelo koje u svoje vrijeme nije povlacilo kontroverze.
Ali protek vremena ucini svoje, a kriminal svakako zastarijeva![]()
![]()

da je nesto ovako haos napucano u arhitektonskom smislu pa i nekako al poznavajuci nas dobicemo travestiju kao onu na atmejdanu

upload
ovakve na kosevskom brdu trebaju nam biti uzor, kad vidim onu pored hife na alipasinom dodje covjeku da se rokne sta su izgradili i kakvu su propustili priliku
- drug_profi
#22628 Re: Sarajevo Construction
Imam problem sa religijom. Petlja mi se u život stalno.So What! wrote: ↑19/10/2023 10:10 Ali već kada kroz postove konstantno iskazuje prijezir prema religiji i institucijama iste, objašnjavajući kako stvari funkcionišu tamo, bez da je ikada bio dio jedna takve religije ili institucije koja se veže za istu religiju već govori da imaš problem druge prirode.
Svi munafici se kriju iza religije.
Ima li i jedan vakif da ju je sagradio, a da se uz njega ne vežu neke sumnjive rabote?
- zgiba
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
-
mistek
#22631 Re: Sarajevo Construction
Ma ima džamija koje su ok arhitektonski. Meni recimo ta na At mejdanu uopšte nije loša, za onu okolinu. Na Koševskom jeste dobra. Čak mi ni ove Kuvajtske, Malezijske, Jordanske nisu loše. Ok, drugačije su, ništa specijalno, ali imaju svoju specifičnost. Recimo, ona nova na Ilidži mi je zanimljiva. Ali, masa je novih koje su arhitektonski promašaj.
S druge strane, mislim čak i da se po novim mahalama napravila greška gradnjom velikih džamija. U mahalama je bolje, kao birvaktile, imati više malih džamijica. Bile bi bliže ljudima, a jednostavno su ljepše u mahali.
Ali evo, na području Pofalići-Malta bi neka super lijepa džamija baš uljepšala taj dio i dala mu novu notu. Ako tui nabace još jednu sa Stupa ili Alipašina, biće bezveze.
S druge strane, mislim čak i da se po novim mahalama napravila greška gradnjom velikih džamija. U mahalama je bolje, kao birvaktile, imati više malih džamijica. Bile bi bliže ljudima, a jednostavno su ljepše u mahali.
Ali evo, na području Pofalići-Malta bi neka super lijepa džamija baš uljepšala taj dio i dala mu novu notu. Ako tui nabace još jednu sa Stupa ili Alipašina, biće bezveze.
- drug_profi
#22632 Re: Sarajevo Construction
Ma ok je sasvim da bude i džamija ako ima potrebe i ako je planirana.
Ja se samo osvrćem na praksu da se tako najčešće pere nečija savjest.
Ako sam pogriješio izvinjavam se.
Ja se samo osvrćem na praksu da se tako najčešće pere nečija savjest.
Ako sam pogriješio izvinjavam se.
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#22633 Re: Sarajevo Construction
Meni je dzamija na Ciglanama dobra i fino uklopljena u okolinu.tramvajtrojka wrote: ↑19/10/2023 11:18_BataZiv_0809 wrote: ↑19/10/2023 11:04 Pa ja sam sasvim siguran da nema nijedno grandioznije arhitektonsko djelo koje u svoje vrijeme nije povlacilo kontroverze.
![]()
da je nesto ovako haos napucano u arhitektonskom smislu pa i nekako al poznavajuci nas dobicemo travestiju kao onu na atmejdanu
upload
ovakve na kosevskom brdu trebaju nam biti uzor, kad vidim onu pored hife na alipasinom dodje covjeku da se rokne sta su izgradili i kakvu su propustili priliku
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#22634 Re: Sarajevo Construction
Nemam problem sa religijom, imam problem sa njenim pojedinim manifestacijama.
- drug_profi
#22635 Re: Sarajevo Construction
Plac pored Elektroprivrede je opštinski, i jedino drugo slobodno mjesto je u negdje u Kampusu.
I tako bi se moglo reći._BataZiv_0809 wrote: ↑19/10/2023 11:49 Nemam problem sa religijom, imam problem sa njenim pojedinim manifestacijama.
- Haris.ba
- So What!
#22637 Re: Sarajevo Construction
Svi imamo problem sa tim manifestacijama, ali ja vjerujem da je Sarajevo sekularan grad, gdje jedina stvar koju je primoran čovjek koji ne vjeruje u Boga, a na koju ne može uticati su ezani i zvona, sve ostalo je na dobrovoljnoj bazi._BataZiv_0809 wrote: ↑19/10/2023 11:49 Nemam problem sa religijom, imam problem sa njenim pojedinim manifestacijama.
Većina džamija u sarajevskim novim naseljima su sagrađene stranim donacijama, pa sve redom i nose imena zemalja i naroda koje su dale novac da se izgrade. Ako alaudiramo na onog Hrbata, vlasnika Pennya, što je dao novac za izgradnju džamije u prigradskom naselju Rječica, kao i donacije za crkvu na Alipašinom te donaciju Jevrejskoj opštini, to je za mene licemjerje i nemam problem javno ga prozvati.
Pokupi Penny s trase I transverzale i napravio si više koristi nego s tim donacijama vjerskim zajednicama. Da kažem uvakufio, ne mogu, jer tu nikada nije ni smio biti. Protiv tog licemjerja se bori svaki iskren čovjek, može se Hrbat prati koliko hoće, ljudi koji vjeruju u sljedeći stage života, znaš da mu je tamo odgovarati za to što je svojim sitnim interesom, oštetio stanovnike svog grada, tu će mu svaki ponaosob morati halaliti. Ja lično iz perspektive vjernika se ne bih zajebavao s tim scenarijem.
Što se tiče arhitekture novih sarajevskih džamija i tu se slažem s dobrim dijelom forumskog puka, ispodprosječan i dobrim dijelom loš.
Arhitekta Jordanske džamije na Grbavici je jedini položio za mene ispit, jer je prilagodio džamiju njenoj okolini, i zanemarite ovu perspektivu iz koje je slikano, svako ko je prošao tim dijelom grada, zna koliko je ovaj objekat se utopio u okolinu.

-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#22638 Re: Sarajevo Construction
So What! wrote: ↑19/10/2023 12:51Svi imamo problem sa tim manifestacijama, ali ja vjerujem da je Sarajevo sekularan grad, gdje jedina stvar koju je primoran čovjek koji ne vjeruje u Boga, a na koju ne može uticati su ezani i zvona, sve ostalo je na dobrovoljnoj bazi._BataZiv_0809 wrote: ↑19/10/2023 11:49 Nemam problem sa religijom, imam problem sa njenim pojedinim manifestacijama.
Većina džamija u sarajevskim novim naseljima su sagrađene stranim donacijama, pa sve redom i nose imena zemalja i naroda koje su dale novac da se izgrade. Ako alaudiramo na onog Hrbata, vlasnika Pennya, što je dao novac za izgradnju džamije u prigradskom naselju Rječica, kao i donacije za crkvu na Alipašinom te donaciju Jevrejskoj opštini, to je za mene licemjerje i nemam problem javno ga prozvati.
Pokupi Penny s trase I transverzale i napravio si više koristi nego s tim donacijama vjerskim zajednicama. Da kažem uvakufio, ne mogu, jer tu nikada nije ni smio biti. Protiv tog licemjerja se bori svaki iskren čovjek, može se Hrbat prati koliko hoće, ljudi koji vjeruju u sljedeći stage života, znaš da mu je tamo odgovarati za to što je svojim sitnim interesom, oštetio stanovnike svog grada, tu će mu svaki ponaosob morati halaliti. Ja lično iz perspektive vjernika se ne bih zajebavao s tim scenarijem.
Što se tiče arhitekture novih sarajevskih džamija i tu se slažem s dobrim dijelom forumskog puka, ispodprosječan i dobrim dijelom loš.
Arhitekta Jordanske džamije na Grbavici je jedini položio za mene ispit, jer je prilagodio džamiju njenoj okolini, i zanemarite ovu perspektivu iz koje je slikano, svako ko je prošao tim dijelom grada, zna koliko je ovaj objekat se utopio u okolinu.
![]()

Po mom sudu dobar primjer.
Sto se tice licemjerja, apsolutno se slazem.
Iako sam neko ko ide na Dzumu petkom redovno, jedna stvar koja me nervira je parking javasluk tokom dzume. Ali to svakako nije za ove teme.
- drug_profi
#22639 Re: Sarajevo Construction
Meni je ova na Koševskom jedina baš onako autentično bosanska.
I sasvim se lijepo uklopila.
I sasvim se lijepo uklopila.
- Ateista
#22640 Re: Sarajevo Construction
Sta ocekivati od naseg mentaliteta kad je vecina kuca jos uvijek klasicni kosi krov, bez ikakve ideje i pokusaja nevwg modernijeg i drugacijeg, puno ljudi jos uvijek ima u kucama i stanovima namjestaj u stilu socijalizma, tako da je tesko ocekivati i da imamo neku moderniju dzamiju, sve copy paste osmanskih kao da moraju bas tako izgledati.tramvajtrojka wrote: ↑19/10/2023 11:18_BataZiv_0809 wrote: ↑19/10/2023 11:04 Pa ja sam sasvim siguran da nema nijedno grandioznije arhitektonsko djelo koje u svoje vrijeme nije povlacilo kontroverze.
![]()
upload
Bilo bi vrh da se napravi neka kao sa prve slike.
- So What!
#22641 Re: Sarajevo Construction
Jeste, džaba ideš kume, ako ćeš auto ostaviti na trotoar i tako ugroziti prolaznike, ili parkirati po zelenim površinama.
Prva slika je Ljubljana, pa i ove po Hrvatskoj što prave, sve redom biseri moderne arhitekture. Sarajevo debelo zaostaje u tom segmentu, jer se uzima pristup daj šta daš.Ateista wrote: ↑19/10/2023 12:58Sta ocekivati od naseg mentaliteta kad je vecina kuca jos uvijek klasicni kosi krov, bez ikakve ideje i pokusaja nevwg modernijeg i drugacijeg, puno ljudi jos uvijek ima u kucama i stanovima namjestaj u stilu socijalizma, tako da je tesko ocekivati i da imamo neku moderniju dzamiju, sve copy paste osmanskih kao da moraju bas tako izgledati.
-
mistek
#22642 Re: Sarajevo Construction
Ma realno nisu ovo kod nas osmanske. Recimo, Turci sve grade u tom fazonu i to već ne izgleda tako loše. Kod nas vala nijedna nova nije u tom fazonuAteista wrote: ↑19/10/2023 12:58 Sta ocekivati od naseg mentaliteta kad je vecina kuca jos uvijek klasicni kosi krov, bez ikakve ideje i pokusaja nevwg modernijeg i drugacijeg, puno ljudi jos uvijek ima u kucama i stanovima namjestaj u stilu socijalizma, tako da je tesko ocekivati i da imamo neku moderniju dzamiju, sve copy paste osmanskih kao da moraju bas tako izgledati.
Ipak, u Novom Sarajevu bih pravio nešto modernije. I strogo bih tražio lokaciju tamo oko hitne
- Ateista
#22643 Re: Sarajevo Construction
Oni su tu ispred nas definitivno.So What! wrote: ↑19/10/2023 13:00Jeste, džaba ideš kume, ako ćeš auto ostaviti na trotoar i tako ugroziti prolaznike, ili parkirati po zelenim površinama.
Prva slika je Ljubljana, pa i ove po Hrvatskoj što prave, sve redom biseri moderne arhitekture. Sarajevo debelo zaostaje u tom segmentu, jer se uzima pristup daj šta daš.Ateista wrote: ↑19/10/2023 12:58Sta ocekivati od naseg mentaliteta kad je vecina kuca jos uvijek klasicni kosi krov, bez ikakve ideje i pokusaja nevwg modernijeg i drugacijeg, puno ljudi jos uvijek ima u kucama i stanovima namjestaj u stilu socijalizma, tako da je tesko ocekivati i da imamo neku moderniju dzamiju, sve copy paste osmanskih kao da moraju bas tako izgledati.
Onaj primjer sa grbavice sto su naveo je mozda jedini dobar primjer moderne dzamije kod nas.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#22644 Re: Sarajevo Construction
Ma sakralna arhitektura je nesto posebno. Iako se jezim klaustrofobije Starog Grada, ona dzamija u Glodjinoj/Kecinoj kod Muzeja Ratnog djetinjstva mi je nesto najljepse u Sarajevu.
I opcenito dzamije sa drvenim munarama kao u Kraljevoj Sutjesci ili Jajcu.
Bila je i u Zenici kod kapije 2 KBZ jedna takva, ali je onda lokalni gazda donirao za novu munaru i napravili su najklasicniju mogucu uz nocni light show kineskim led lampicama
Ostale su jos 2 takve u samom gradu i nadam se se nece mijenjati.
I opcenito dzamije sa drvenim munarama kao u Kraljevoj Sutjesci ili Jajcu.
Bila je i u Zenici kod kapije 2 KBZ jedna takva, ali je onda lokalni gazda donirao za novu munaru i napravili su najklasicniju mogucu uz nocni light show kineskim led lampicama
Ostale su jos 2 takve u samom gradu i nadam se se nece mijenjati.
-
breuer
#22645 Re: Sarajevo Construction
Čemina Jordanska na Grbavici je sasvim solidna. Urbanistički skladno uklopljena na postojeću matricu, gabarit smiren, nadstrešnica ulazna zanimljiva i ekspresivna, dućani okolni također u mjerilu, munara zanimljiva i skladna...sve u svemu jedna od rijetkih skladnih nakon rata u Saarajevu.
Drugi primjer je džamija na Koševskom brdu, ne toliko proporcionalno skladna ali vrlo lijepo smještena na postojeću padinu između saobraćajnica i uspjela je prevazići arhitektonski eksperiment pa i nije mogla ispasti loša.
Jedina mana joj je što je arhitekt Gargamel
Drugi primjer je džamija na Koševskom brdu, ne toliko proporcionalno skladna ali vrlo lijepo smještena na postojeću padinu između saobraćajnica i uspjela je prevazići arhitektonski eksperiment pa i nije mogla ispasti loša.
Jedina mana joj je što je arhitekt Gargamel
- So What!
#22646 Re: Sarajevo Construction
Šta bi Ugljenu? Kada se slika panorama Kovača, Starog Grada, Zlatko ga je napravio tako da ostaje neprimjetan, ali sam objekat stvarno podsjeća na neki zatvor.

-
breuer
#22647 Re: Sarajevo Construction
Idejni projekat je bio nešto malo smireniji, ali i pored toga me Ugljen iskreno razočarao i dokazao koliko arhitekt ustvari ovisi od vremena u kojem stvara.
Ambijentalnije je tu bilo Čengino građevinsko štovarište nego sadašnji "nasukani" Rijaset.
Ambijentalnije je tu bilo Čengino građevinsko štovarište nego sadašnji "nasukani" Rijaset.
- sinuhe
#22648 Re: Sarajevo Construction
Ima ovakve gradnje na Bliskom Istoku kao sto je zgrada IZuBiH.
-
breuer
- So What!
#22650 Re: Sarajevo Construction
Zlatko Ugljen je kao arhitekta bio opsjednut zemljama Magreba, pa je pokušao to da implementira ovdje, ali jednostavno fulio je okruženje.