Evo gdje je dzamija planirana.

ovo ti je stari neki plan, ovaj dio gdje ide dzekina zgrada je ovdje jedna velika zgrada koja pokriva i praonicu
Prijenos mentaliteta iz socijalizma, gdje su ljudi nepripremljenu ušli iz (nazovimo) društva bez klasa u društvo u kojem postoje određene imovinske klase. Ja dolazim iz neke srednje klase, ali mi je stvarno sasvim uredno da postoje bogati ljudi i da neko jednostavno ima više novca od mene i s tim novcem može da napravi nešto više od mene. I baš mi je drago da je Edin Džeko u toj priči, jer s obzirom da su svi lopovi, čime god da se bave, tom čovjeku ne mogu da prigovore, jer vrlo transparente su informacije kakav novac je zarađivao igajući fudbal.tramvajtrojka wrote: ↑18/10/2023 21:35 Al meni je jako kako ovim "gradjanima" ne smeta sadasnje stanje gdje bukvalno imas supe i barake u sred centra grada, i da im smeta svaka izgradnja i da su protiv nje iako ne znaju na kojoj se lokaciji pravi al su oni protiv
Ovo je mrtav grad i u njemu vise nikad neces vidjeti izgradnju kao sa Importanne, avazom, bbi, scc jer je to u ovom gradu vise nemoguce izgraditi zbog backlasha od strane ovih ljudi kojima sve zivo smeta koji rade sve da miniraju i popljuju sve projekte. Jebote ljudima smeta poplocavanje trotoara na MD-u jer to kvari vizuru grada iz 86e kad je loša pisao uz taj trotoar nakon pijanke![]()
Nije to ništa, Dvor 1 i 2 su kupili zemljište do pola i ostavili su one slijepe zidove u budućnosti da mogu izgraditi lamele prema ulici Kotromanića, jer bukvalno trenutno u avliji im je neka metalna radionica, meni lično najjači kontrast u gradu._BataZiv_0809 wrote: ↑19/10/2023 00:14 Zamisli platis kvadrat 10 milja a desperadosi ti peru golfove cetvorke pod prozorom![]()
Ovo je odličan plan, s tim što džamija nije potrebna, Magribija je veoma blizu, kao i Alipašina, uz dodatak mesdžida u sklopu SCC-a.
Ilidža je Chelsea, molim lijepo_BataZiv_0809 wrote: ↑19/10/2023 00:18Ma nista to. Beograd na vodi je na Savamaloj, to je ekvivalent M. Dvora u Sarajevu.
Ilidza je Zemun ili Panchevo
_BataZiv_0809 wrote: ↑19/10/2023 00:14 Zamisli platis kvadrat 10 milja a desperadosi ti peru golfove cetvorke pod prozorom![]()

prodji nekad petkom pored magribije ili alipasine dzamije, posebno u jesen i zimi pa da vidis u kakvim “uslovima” se namaz obavlja. Zajedno u te 2 dzamije ne moze da stane 200 osoba i naravno da je potreba za dzamijom na MD itekako velika. Vjerovatno sad ide prica… “treba fabrike praviti…”
Sve stoji, ali ne treba zanemariti cinjenicu da se sve to desava u pljackaskoj tranziciji, kaubojskoj prvobitnoj akumulaciji kapitala, gdje su zaista jedini kapital i izgradnju godinama vodili ljudi koji su se obogatili na najprizemnijem kriminalu.So What! wrote: ↑19/10/2023 00:29
Prijenos mentaliteta iz socijalizma, gdje su ljudi nepripremljenu ušli iz (nazovimo) društva bez klasa u društvo u kojem postoje određene imovinske klase. Ja dolazim iz neke srednje klase, ali mi je stvarno sasvim uredno da postoje bogati ljudi i da neko jednostavno ima više novca od mene i s tim novcem može da napravi nešto više od mene. I baš mi je drago da je Edin Džeko u toj priči, jer s obzirom da su svi lopovi, čime god da se bave, tom čovjeku ne mogu da prigovore, jer vrlo transparente su informacije kakav novac je zarađivao igajući fudbal.
S dolaskom društevnih mreža, a pogotovo Facebooka, kojeg svako živ koristi, dobili smo uvid u to, među kakvim polupismenim ljudima živimo i kakve maloumne stavove zastupaju, šire neku opštu negativu i ni u čemu ne vide ništa dobro. Svaki članak o bilo kakvoj izgradnji u gradu je maksimalno popljuvan, a svaki kapital je sumnjiv, niko nije čist, jebote.
Da se mi ne lažemo, ne ulaže Džeko u neki Bogzna razvoj ove države ni grada već ulaže u nekom svom interesu, ali eto može ostaviti reprezentativan objekt na Marijin Dvoru.
Nemoj me pogresno shvatiti ali to je samo kad je dzuma petkom pa bude guzva, otidji inace na neki drugi namaz u te dvije dzamije nema 30 ljudi ukupno.LeonardoAC wrote: ↑19/10/2023 02:28prodji nekad petkom pored magribije ili alipasine dzamije, posebno u jesen i zimi pa da vidis u kakvim “uslovima” se namaz obavlja. Zajedno u te 2 dzamije ne moze da stane 200 osoba i naravno da je potreba za dzamijom na MD itekako velika. Vjerovatno sad ide prica… “treba fabrike praviti…”
E ova mala će pomoći sigurno da se to riješi.LeonardoAC wrote: ↑19/10/2023 02:28prodji nekad petkom pored magribije ili alipasine dzamije, posebno u jesen i zimi pa da vidis u kakvim “uslovima” se namaz obavlja. Zajedno u te 2 dzamije ne moze da stane 200 osoba i naravno da je potreba za dzamijom na MD itekako velika. Vjerovatno sad ide prica… “treba fabrike praviti…”
Zna se ko je upravljao donacijama za izgradnju dzamija te kako se moralo odstupat od projekta i skretat visak novca.
I ja potpisujem tvoje redove, znamo mi dobro ko su tranzicijski tajkuni koji su ko zna kojim kanalima došli do nekakvog kapitala, uvijek se istakne nadaleko poznati Alija Budnjo, sa kupovinom hotela na Ilidži za mnogo manje novca nego su ti hoteli vrijedili._BataZiv_0809 wrote: ↑19/10/2023 07:33Sve stoji, ali ne treba zanemariti cinjenicu da se sve to desava u pljackaskoj tranziciji, kaubojskoj prvobitnoj akumulaciji kapitala, gdje su zaista jedini kapital i izgradnju godinama vodili ljudi koji su se obogatili na najprizemnijem kriminalu.
Sta ce drugo misliti jedan npr. radnik Zeljezare Zenica koji je poslan na cekanje o tome sto jedan Pirse, predratni portir, sad kupuje hotele i gradi zgrade po Zenici? Takvih primjera je u Sarajevu na stotine, sva ta mladomuslimanska klika koja je zamisljena da bude vlastela u feudalnoj monarhiji La Familije. Drustvene mreze su samo dale alat ljudima da tu silnu frustraciju i traumu artikulisu.
Mi tek u zadnjih 7-8 godina svjedocimo rastu standarda gdje do nekog pristojnog novca moze doci i neko ko ga je zaradio lege artis.
A za onu radionicu se slazemisto iz flimova
![]()
Mala džamija tu neće puno riješiti i ja se u potpunosti slažem. Ja sam koristio Magribiju, u svim godišnjim dobima, i to uvrh glave traje pola sata, tako da nije neki belaj. Ali sam se nagledao svega, jer se ta mala ni po čemu bitna ulica Magribija se okupira, ne više od jednog sata sedmično, i onda ima nekih ljudi koji baš čekaju da se ljudi poredaju tokom molitve, prolazeći između redova, tjerajući ljude i govoreći im da je to ulica, i da ne mogu tu klanjati. Naravno nikada niko nije ušao u raspravu, ali mi nisu jasni ljudi koji ne tolerišu kraću okupaciju manje ulice u gradu u kojem već decenijama imaš pune džamije petkom i većinu stanovništva koji praktikuju religiju do neke granice.drug_profi wrote: ↑19/10/2023 08:30E ova mala će pomoći sigurno da se to riješi.LeonardoAC wrote: ↑19/10/2023 02:28prodji nekad petkom pored magribije ili alipasine dzamije, posebno u jesen i zimi pa da vidis u kakvim “uslovima” se namaz obavlja. Zajedno u te 2 dzamije ne moze da stane 200 osoba i naravno da je potreba za dzamijom na MD itekako velika. Vjerovatno sad ide prica… “treba fabrike praviti…”
Govorim da je uobičajena gradnja džamija i vakufa od novca stečenog na ne baš halal način.