Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#22601 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Image

Evo gdje je dzamija planirana.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22602 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Taman fali jedna
tramvajtrojka

#22603 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

_BataZiv_0809 wrote: 18/10/2023 21:19 Zelim Sarajevo na vodi ondje
Image

Image
Image

Al meni je jako kako ovim "gradjanima" ne smeta sadasnje stanje gdje bukvalno imas supe i barake u sred centra grada :mrgreen: , i da im smeta svaka izgradnja i da su protiv nje iako ne znaju na kojoj se lokaciji pravi al su oni protiv

Ovo je mrtav grad i u njemu vise nikad neces vidjeti izgradnju kao sa Importanne, avazom, bbi, scc jer je to u ovom gradu vise nemoguce izgraditi zbog backlasha od strane ovih ljudi kojima sve zivo smeta koji rade sve da miniraju i popljuju sve projekte. Jebote ljudima smeta poplocavanje trotoara na MD-u jer to kvari vizuru grada iz 86e kad je loša pisao uz taj trotoar nakon pijanke :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#22604 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Koji krs jebotebok
pritchard

#22605 Re: Sarajevo Construction

Post by pritchard »

Volio bih da koncertna svojom arhitekturom oplemeni Sarajevo, a ne da bude ugurana pod zemlju iza SCC. Treba naći adekvatnu lokaciju, a iza SCC umjesto parkinga ogroman trg i biznis zona.

Opera i balet u Oslu
Image

Koncertna dvorana u Reykyaviku
Image

Džamija na MD također veliko ne. Imaju dvije historijske ljepotice u krugu od 200-300m tj Magribija i AP.
drug_profi

#22606 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

E jbg mora džamija da se savjest opere.
Da se halali sve.
Dimu1927

#22607 Re: Sarajevo Construction

Post by Dimu1927 »

Haris.ba wrote: 18/10/2023 21:26 Image

ovo ti je stari neki plan, ovaj dio gdje ide dzekina zgrada je ovdje jedna velika zgrada koja pokriva i praonicu

a sad sto se pravi dzekina zgrada je dosta manja a praonica i oko nje ono ostaje...

mjenjat ce se ovo jos, ali steta je sto ne idu neke poslovne zgrade, neboderi nesto, to je jos jedini komad zemlje u gradu za takvo nesto... one dvor stambene zgrade su neprimjetne i bezveze zauzele samo prostor... tako ce i ova.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#22608 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Zamisli platis kvadrat 10 milja a desperadosi ti peru golfove cetvorke pod prozorom :lol:
So What!

#22609 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

To prave na Ilidži

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#22610 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

So What! wrote: 19/10/2023 00:17
To prave na Ilidži

Image
Ma nista to. Beograd na vodi je na Savamaloj, to je ekvivalent M. Dvora u Sarajevu.

Ilidza je Zemun ili Panchevo
So What!

#22611 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

tramvajtrojka wrote: 18/10/2023 21:35 Al meni je jako kako ovim "gradjanima" ne smeta sadasnje stanje gdje bukvalno imas supe i barake u sred centra grada :mrgreen: , i da im smeta svaka izgradnja i da su protiv nje iako ne znaju na kojoj se lokaciji pravi al su oni protiv

Ovo je mrtav grad i u njemu vise nikad neces vidjeti izgradnju kao sa Importanne, avazom, bbi, scc jer je to u ovom gradu vise nemoguce izgraditi zbog backlasha od strane ovih ljudi kojima sve zivo smeta koji rade sve da miniraju i popljuju sve projekte. Jebote ljudima smeta poplocavanje trotoara na MD-u jer to kvari vizuru grada iz 86e kad je loša pisao uz taj trotoar nakon pijanke :oops:
Prijenos mentaliteta iz socijalizma, gdje su ljudi nepripremljenu ušli iz (nazovimo) društva bez klasa u društvo u kojem postoje određene imovinske klase. Ja dolazim iz neke srednje klase, ali mi je stvarno sasvim uredno da postoje bogati ljudi i da neko jednostavno ima više novca od mene i s tim novcem može da napravi nešto više od mene. I baš mi je drago da je Edin Džeko u toj priči, jer s obzirom da su svi lopovi, čime god da se bave, tom čovjeku ne mogu da prigovore, jer vrlo transparente su informacije kakav novac je zarađivao igajući fudbal.

S dolaskom društevnih mreža, a pogotovo Facebooka, kojeg svako živ koristi, dobili smo uvid u to, među kakvim polupismenim ljudima živimo i kakve maloumne stavove zastupaju, šire neku opštu negativu i ni u čemu ne vide ništa dobro. Svaki članak o bilo kakvoj izgradnji u gradu je maksimalno popljuvan, a svaki kapital je sumnjiv, niko nije čist, jebote.

Da se mi ne lažemo, ne ulaže Džeko u neki Bogzna razvoj ove države ni grada već ulaže u nekom svom interesu, ali eto može ostaviti reprezentativan objekt na Marijin Dvoru.
_BataZiv_0809 wrote: 19/10/2023 00:14 Zamisli platis kvadrat 10 milja a desperadosi ti peru golfove cetvorke pod prozorom :lol:
Nije to ništa, Dvor 1 i 2 su kupili zemljište do pola i ostavili su one slijepe zidove u budućnosti da mogu izgraditi lamele prema ulici Kotromanića, jer bukvalno trenutno u avliji im je neka metalna radionica, meni lično najjači kontrast u gradu.
Haris.ba wrote: 18/10/2023 21:26 Image

Ovo je odličan plan, s tim što džamija nije potrebna, Magribija je veoma blizu, kao i Alipašina, uz dodatak mesdžida u sklopu SCC-a.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#22612 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 19/10/2023 00:18
So What! wrote: 19/10/2023 00:17

To prave na Ilidži

Image
Ma nista to. Beograd na vodi je na Savamaloj, to je ekvivalent M. Dvora u Sarajevu.

Ilidza je Zemun ili Panchevo
Ilidža je Chelsea, molim lijepo :oops:
Hajvan

#22613 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

sehohari wrote: 19/10/2023 00:45
Ilidža je Chelsea, molim lijepo :oops:
vala bash :thumbup:

nejasne su mi ove usporedbe s mjestom koje je direktni organizator i izvrsilac opsade i razaranja Sarajeva
tramvajtrojka

#22614 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

_BataZiv_0809 wrote: 19/10/2023 00:14 Zamisli platis kvadrat 10 milja a desperadosi ti peru golfove cetvorke pod prozorom :lol:
Image
Image
Image
Image

Image

Samo da se ovo izgradi bili bi na konju, bukvalno vlast blokira razvoj grada znaci na MD-u da se odradi tibrin, holiday i unitic3 toranj, toranj i koncertna iza SCC-a, humanus i ova pored njega na mjestu praonica, zgrada na mjestu stracara i ostali projekti jok kod nas je sve zivo blokirano od straha političara za promjenama ista ce ljudi reci
Leopard_SA

#22615 Re: Sarajevo Construction

Post by Leopard_SA »

Da li je moguce da prosirenje ulice Vrbanja nije u planu? Ogromne guzve bi nestale kada bi se ulica prosirila na 2+2
LeonardoAC

#22616 Re: Sarajevo Construction

Post by LeonardoAC »

drug_profi wrote: 18/10/2023 23:33 E jbg mora džamija da se savjest opere.
Da se halali sve.
prodji nekad petkom pored magribije ili alipasine dzamije, posebno u jesen i zimi pa da vidis u kakvim “uslovima” se namaz obavlja. Zajedno u te 2 dzamije ne moze da stane 200 osoba i naravno da je potreba za dzamijom na MD itekako velika. Vjerovatno sad ide prica… “treba fabrike praviti…”
mistek

#22617 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Koliko god to bilo nepopularno u određenim kategorijama društva, u Sarajevu nedostaje džamija :-D Odnosno, ima njih dovoljno, samo su loše raspoređene, sve po Starom Gradu :D I razumno je očekivati u narednih 10-ak godina inicijativu za izgradnju džamija na određenim lokacijama. Ovaj MD je vjerovatno čudno pričati dok okolo ne bude izgrađeno sve što treba. Ali, evo sad dio Kolodvorska, pa cijela Malta, jednostavno postoji potreba. Šteta je samo što se kod nas na ovakvim mjestima prave džamije koje su tanušnog izgleda, a mogle bi biti arhitektonska čuda i strašno uljepšati grad. I taj dio na Marijin Dvoru, Skenderija, postoji nedostatak. Alipašin most također.

Ali, meni su nove džamije kod nas najmanje lijepe. Svugdje po svijetu džamijama podižu ljepotu grada, a kod nas ili su nedovršene, ili nabacane, vrlo rijetko da su fantastične gradnjom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#22618 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

So What! wrote: 19/10/2023 00:29

Prijenos mentaliteta iz socijalizma, gdje su ljudi nepripremljenu ušli iz (nazovimo) društva bez klasa u društvo u kojem postoje određene imovinske klase. Ja dolazim iz neke srednje klase, ali mi je stvarno sasvim uredno da postoje bogati ljudi i da neko jednostavno ima više novca od mene i s tim novcem može da napravi nešto više od mene. I baš mi je drago da je Edin Džeko u toj priči, jer s obzirom da su svi lopovi, čime god da se bave, tom čovjeku ne mogu da prigovore, jer vrlo transparente su informacije kakav novac je zarađivao igajući fudbal.

S dolaskom društevnih mreža, a pogotovo Facebooka, kojeg svako živ koristi, dobili smo uvid u to, među kakvim polupismenim ljudima živimo i kakve maloumne stavove zastupaju, šire neku opštu negativu i ni u čemu ne vide ništa dobro. Svaki članak o bilo kakvoj izgradnji u gradu je maksimalno popljuvan, a svaki kapital je sumnjiv, niko nije čist, jebote.

Da se mi ne lažemo, ne ulaže Džeko u neki Bogzna razvoj ove države ni grada već ulaže u nekom svom interesu, ali eto može ostaviti reprezentativan objekt na Marijin Dvoru.
Sve stoji, ali ne treba zanemariti cinjenicu da se sve to desava u pljackaskoj tranziciji, kaubojskoj prvobitnoj akumulaciji kapitala, gdje su zaista jedini kapital i izgradnju godinama vodili ljudi koji su se obogatili na najprizemnijem kriminalu.

Sta ce drugo misliti jedan npr. radnik Zeljezare Zenica koji je poslan na cekanje o tome sto jedan Pirse, predratni portir, sad kupuje hotele i gradi zgrade po Zenici? Takvih primjera je u Sarajevu na stotine, sva ta mladomuslimanska klika koja je zamisljena da bude vlastela u feudalnoj monarhiji La Familije. Drustvene mreze su samo dale alat ljudima da tu silnu frustraciju i traumu artikulisu.

Mi tek u zadnjih 7-8 godina svjedocimo rastu standarda gdje do nekog pristojnog novca moze doci i neko ko ga je zaradio lege artis.

A za onu radionicu se slazem :lol: isto iz flimova :lol:
Dimu1927

#22619 Re: Sarajevo Construction

Post by Dimu1927 »

LeonardoAC wrote: 19/10/2023 02:28
Da se halali sve.
prodji nekad petkom pored magribije ili alipasine dzamije, posebno u jesen i zimi pa da vidis u kakvim “uslovima” se namaz obavlja. Zajedno u te 2 dzamije ne moze da stane 200 osoba i naravno da je potreba za dzamijom na MD itekako velika. Vjerovatno sad ide prica… “treba fabrike praviti…”
Nemoj me pogresno shvatiti ali to je samo kad je dzuma petkom pa bude guzva, otidji inace na neki drugi namaz u te dvije dzamije nema 30 ljudi ukupno.
drug_profi

#22620 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

LeonardoAC wrote: 19/10/2023 02:28
Da se halali sve.
E ova mala će pomoći sigurno da se to riješi.
Govorim da je uobičajena gradnja džamija i vakufa od novca stečenog na ne baš halal način.
breuer

#22621 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

zbog jedne sedmične molitve potrebno je planirati još desetke povelikih objekata u gradu koji svakako kuburi sa prostorom

aferim
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#22622 Re: Sarajevo Construction

Post by izvrsni direktor »

mistek wrote: 19/10/2023 02:40
Ali, meni su nove džamije kod nas najmanje lijepe. Svugdje po svijetu džamijama podižu ljepotu grada, a kod nas ili su nedovršene, ili nabacane, vrlo rijetko da su fantastične gradnjom.
Zna se ko je upravljao donacijama za izgradnju dzamija te kako se moralo odstupat od projekta i skretat visak novca.
Sumnjam da je ijedna dzamija napravljena a da ogromne pare nisu pokradene i tri nivoa stranke nisu ugradjivani u cijene. Patrijote i mumini
So What!

#22623 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

_BataZiv_0809 wrote: 19/10/2023 07:33Sve stoji, ali ne treba zanemariti cinjenicu da se sve to desava u pljackaskoj tranziciji, kaubojskoj prvobitnoj akumulaciji kapitala, gdje su zaista jedini kapital i izgradnju godinama vodili ljudi koji su se obogatili na najprizemnijem kriminalu.

Sta ce drugo misliti jedan npr. radnik Zeljezare Zenica koji je poslan na cekanje o tome sto jedan Pirse, predratni portir, sad kupuje hotele i gradi zgrade po Zenici? Takvih primjera je u Sarajevu na stotine, sva ta mladomuslimanska klika koja je zamisljena da bude vlastela u feudalnoj monarhiji La Familije. Drustvene mreze su samo dale alat ljudima da tu silnu frustraciju i traumu artikulisu.

Mi tek u zadnjih 7-8 godina svjedocimo rastu standarda gdje do nekog pristojnog novca moze doci i neko ko ga je zaradio lege artis.

A za onu radionicu se slazem :lol: isto iz flimova :lol:
I ja potpisujem tvoje redove, znamo mi dobro ko su tranzicijski tajkuni koji su ko zna kojim kanalima došli do nekakvog kapitala, uvijek se istakne nadaleko poznati Alija Budnjo, sa kupovinom hotela na Ilidži za mnogo manje novca nego su ti hoteli vrijedili.

Ipak ljudi se nisu odmakli od tih ideja, da postoje ljudi koji su zadnjih 15-20 godina se dobro natezali da pokrenu neki biznis, akumuliraju kapital i onda ga ulažu, jer to je po mnogima nemoguće, a onaj ko je taj novac zaradio, zaradio ga je na muci radnika, robovlasništvu i sl.

Istina je da je kauboj kapitalizam s razlogom omražen kod ljudi, ali razmjeri ovdašnjeg kauboj kapitalizma su nula u poređenju s državama bivšeg Sovjetskog Saveza, s obzirom da su se pojedinci tamo bezobrazno obogatili u svega nekoliko godina i danas oligarsi iz tih zemalja su uz arapske šeikove najpoznatiji po vođenju luksuznog života. Npr. ja nisam vidio Bosanaca poslije rata koji posjeduje jahtu ili privatni avion, helikopter su imali vlasnici HIFA-e, ali davali su ga regularno na korištenje i Civilnoj službi prije nego su ga prodali.

A što se tiče one radionice, ja bih je ostavio tu, i onog vučjaka što navečer čuva posjed, nekako mi ima nešto umjetničko u tom kontrastu. :D
drug_profi wrote: 19/10/2023 08:30
LeonardoAC wrote: 19/10/2023 02:28prodji nekad petkom pored magribije ili alipasine dzamije, posebno u jesen i zimi pa da vidis u kakvim “uslovima” se namaz obavlja. Zajedno u te 2 dzamije ne moze da stane 200 osoba i naravno da je potreba za dzamijom na MD itekako velika. Vjerovatno sad ide prica… “treba fabrike praviti…”
E ova mala će pomoći sigurno da se to riješi.
Govorim da je uobičajena gradnja džamija i vakufa od novca stečenog na ne baš halal način.
Mala džamija tu neće puno riješiti i ja se u potpunosti slažem. Ja sam koristio Magribiju, u svim godišnjim dobima, i to uvrh glave traje pola sata, tako da nije neki belaj. Ali sam se nagledao svega, jer se ta mala ni po čemu bitna ulica Magribija se okupira, ne više od jednog sata sedmično, i onda ima nekih ljudi koji baš čekaju da se ljudi poredaju tokom molitve, prolazeći između redova, tjerajući ljude i govoreći im da je to ulica, i da ne mogu tu klanjati. Naravno nikada niko nije ušao u raspravu, ali mi nisu jasni ljudi koji ne tolerišu kraću okupaciju manje ulice u gradu u kojem već decenijama imaš pune džamije petkom i većinu stanovništva koji praktikuju religiju do neke granice.

Sarajevu eventualno fali jedna džamija između Pofalića i Malte, ostala naselja stvarno sva imaju poprilično velike objekte, sasvim dovoljne za molitvu. Kuvajtska džamija na Čengić Vili ima jedan sprat u zemlji, bukvalno džamija ne dvije-tri etaže i poprilično velikim dvorištem. Istiklal džamija je skoro veličine fudbalskog stadiona koji se nalazi pored. Tako da je to manje više sve pokriveno dovoljnim kapacitetom.

A to kako se džamije grade, mislim da ne može znati neko ko je ateista i nije član islamske zajednice. Druže ja razumijem da si ateista i meni je stvarno uredu da neko spozna da Bog ne postoji, čak štaviše mislim da je to i jedno od prirodnijih vjerovanja. Ali već kada kroz postove konstantno iskazuje prijezir prema religiji i institucijama iste, objašnjavajući kako stvari funkcionišu tamo, bez da je ikada bio dio jedna takve religije ili institucije koja se veže za istu religiju već govori da imaš problem druge prirode.
Haris.ba

#22624 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Da li je neko u 16.st.komentarisao kako Begova dzamija izgleda bezveze jer se neko ugradio dok se gradila?

Vjerovatno....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22625 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

ona u pečuhu je odlična :D

Image

crkva koja je bila dzamija koja je bila crkva :D
Post Reply