Naravno da ostavim barem jedno
Stedne su mi sijalice inace
Moderator: anex
Naravno da ostavim barem jedno
gore sam editovao post s ovim: U RS nema nikakvog pooreza na promet nekretnina ali zato plaćaš godišnji porez i treba ti odokativno 20 godina da dođeš na nivo ovoga u KS.
Zato sto se ne zeli rijesiti drustveni problem.Ci-Nick wrote: ↑26/09/2023 12:11Nema četvrte opcije za glasanje,..W0rM wrote: ↑26/09/2023 10:30 https://www.klix.ba/biznis/finansije/da ... /230925082
Misli, ideje, komentari?
"Oporezovati nekretnine koje se ne koriste od strane vlasnika ili nisu iznajmljene na duži period "
To bi bilo ispravno.
Zašto ?
Ako je cilj punjenje budžeta onda oprezuj sve po redu, ali ako je cilj ekologija i zaštita potrošača,.. onda kao što sam naveo.
U svakoj zgradi ima praznih stanova koji nisu dobri ni ekološki, jer se bespotrebno zagrijavaju ni ekonomski jer podižu cijenu kvadrata za one koji tek trebaju da kupe stan.
Ovo meni nikad nije bilo jasno. Evo slucaj koji licno znam - Zena zivi i radi vani vec koju deceniju, u BiH i kad dodje tih 2-3 sedmice na odmor bude par dana u manjem gradu gdje ima sestru (i svoj stan koji je prazan osim tih par dana) i onda na more u CG dvije sedmice.. i ona takva, umjesto da kupi nesto tamo gdje zivi (a nema svoju nekretninu), ili bar tamo gdje ljetuje (a uvijek je isto mjesto)... ona kupi stan u Sarajevu u koji prakticno nikako i ne dolazi.Karikaturist wrote: ↑26/09/2023 13:36 Negdje u osnovi i ne razumijem pomamu da se toliko kupuju stanovi po Sarajevu ako je to samo taj jedan dolazak na 15 dana.
Ok, fino imati nekretninu ali zar nije bolje onda planina ili more ili juzniji topliji krajevi..
nikad cuoizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑26/09/2023 14:19 U Kantonu Sarajevo se vec poceo naplacivati porez od 10% i prodavcu stana, ukoliko prodaje stan a nije imao prebivaliste u njemu barem 3 godine.
Time ocito drzava pokusava stati u kraj ovim preprodavacima, jer moraju platiti 10% poreza na dohodak ako samo preprodaju stan u kojem nikad nisu zivjeli.
Ali nazalost, nesto ne znam da to daje rezultate i da odvmbije takve od kupovine. Plus, znam primjer gdje su ljudi uracunali i taj porez i majstore za brzo renoviranje, i opet fine pare zaradili na preprodaji u roku od 6 mjeseci.
forumskivojnik wrote: ↑26/09/2023 10:50
Ovo bi bilo duplo oporezivanje jer prilikom prodaje nekretnine placa se porez na dobit a prilikom izdavanja nekretnine (ako je na zakonom propisan nacin izdata) placa se takodjer porez.
Ovdje treba one, koji izdaju nekretnine, zakonom prisiliti da ih prijave i placaju porez na dobit.
Kanton Sarajevo, provjeru rade opcinske porezne kad se prijavi kupljena nekretnina.nekome wrote: ↑26/09/2023 14:34nikad cuoizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑26/09/2023 14:19 U Kantonu Sarajevo se vec poceo naplacivati porez od 10% i prodavcu stana, ukoliko prodaje stan a nije imao prebivaliste u njemu barem 3 godine.
Time ocito drzava pokusava stati u kraj ovim preprodavacima, jer moraju platiti 10% poreza na dohodak ako samo preprodaju stan u kojem nikad nisu zivjeli.
Ali nazalost, nesto ne znam da to daje rezultate i da odvmbije takve od kupovine. Plus, znam primjer gdje su ljudi uracunali i taj porez i majstore za brzo renoviranje, i opet fine pare zaradili na preprodaji u roku od 6 mjeseci.
gjde koje pravilo i kako se ovo sprovodi? koji je ovo zakon?
sta znaci nije imao prebivaliste, nije bio na cipsu na tom mjestu?
Što ne bi? Ako se radi o stanu na lokaciji koja se traži - prodaće.
(9) Nekretninama se, u smislu stava (1) tačka
2) ovog člana, smatraju zemljišta, kuće,
stanovi i sl. Ne oporezuje se dohodak ostvaren
prodajom nekretnina koje su do otuđenja
služile za stanovanje poreznog obveznika i/ili
uzdržavanih članova njegove uže porodice,
kao ni dohodak ostvaren otuđenjem nekretnina
nakon tri godine od dana sticanja tih
nekretnina.
Haris.ba wrote: ↑26/09/2023 15:35Što ne bi? Ako se radi o stanu na lokaciji koja se traži - prodaće.
A, samo prijaviš cips i onda te ne može oporezovati.
Član 20. stav 9. Zakona o porezu na dohodak
(9) Nekretninama se, u smislu stava (1) tačka
2) ovog člana, smatraju zemljišta, kuće,
stanovi i sl. Ne oporezuje se dohodak ostvaren
prodajom nekretnina koje su do otuđenja
služile za stanovanje poreznog obveznika i/ili
uzdržavanih članova njegove uže porodice,
kao ni dohodak ostvaren otuđenjem nekretnina
nakon tri godine od dana sticanja tih
nekretnina.
ako je na osnovu ovoga što @Haris.ba citira onda nisi baš tačno napisao. ili da je bila prijavljena ili da je posjedovala nekretninu minimalno 3 godine.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑26/09/2023 15:18 Kanton Sarajevo, provjeru rade opcinske porezne kad se prijavi kupljena nekretnina.
Znam to jer ljetos nisam kupio stan od zene koja je stan uzela u izgradnji jos prije 5 godina (a nije se uselila nakon izgradnje), pa sad hoce da proda. I posto nema po CIPSu da je tu zivjela 3 godine, sljedovalo bi je 10% poreza na dohodak. Jer je ova "preprodaja" cista zarada ustvari, pa drzava to tako tretira.
99% tacna informacija, i kod notara su je potvrdili. A mi smo trebali platiti standardnih 5% kao kupci.
Ma svakako da je dobro da si napisao, jer ja iskreno prvi put cujem za ovo, a eto, ocito je da to postoji vec neko vrijeme.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑26/09/2023 16:18 Tacno za poreznu da je federalna, svakako.
A ovdje prodavac nije tehnicki posjedovao stan, imao je samo predugovor jos uvijek i trebao taman potpisati finalni kupoprodajni i upisati se u ZK. Tako da u posjedu ne bi bio ni mjesec dana, na papiru, da se slucajno islo u dogovor.
Al dobro da znam tacnu odredbu, da je ILI tu naveden a ne I.![]()
Postoji nekih desetak godina. Ali, eto. Narod ima razne (pogrešne) percepcije.Chmoljo wrote: ↑26/09/2023 16:21Ma svakako da je dobro da si napisao, jer ja iskreno prvi put cujem za ovo, a eto, ocito je da to postoji vec neko vrijeme.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑26/09/2023 16:18 Tacno za poreznu da je federalna, svakako.
A ovdje prodavac nije tehnicki posjedovao stan, imao je samo predugovor jos uvijek i trebao taman potpisati finalni kupoprodajni i upisati se u ZK. Tako da u posjedu ne bi bio ni mjesec dana, na papiru, da se slucajno islo u dogovor.
Al dobro da znam tacnu odredbu, da je ILI tu naveden a ne I.![]()
Nego samo htio da rascistimo kad se tacno to desava i jel na osnovu onoga sto je haris postavio.![]()
i po 100x - taj porez će platiti zakupci kroz povećanje kirije tako da i nema baš neke svrhe.challmander wrote: ↑26/09/2023 21:28 Ja sam za varijantu da se oporezuju oni koji imaju vise nekretnina na svoje ime. Nesto slicno kao trenutni jednokratni porez pri kupovini nekretnine, mladji od 38.g oslobodjeni dijela poreza ukoliko im je to prva nekretnina. Mislim da je to najpostenije i da se time upravo udara na ove investitore i "mesetare" koji imaju 5,6 stanova i ubiru prihode bez ikakvog oporezivanja. Mislim da se samo na takav nacin moze koliko-toliko zastititi trziste i upravo oni ljudi koji nekretninu kupuju za sebe, sebi rjesavaju krov nad glavom.
Ako sam te dobro upratio , prodavac je odustao od prodaje , a ne ti?Caterpilar wrote: ↑27/09/2023 09:21 Kanton Sarajevo, provjeru rade opcinske porezne kad se prijavi kupljena nekretnina.
Znam to jer ljetos nisam kupio stan od zene koja je stan uzela u izgradnji jos prije 5 godina (a nije se uselila nakon izgradnje), pa sad hoce da proda. I posto nema po CIPSu da je tu zivjela 3 godine, sljedovalo bi je 10% poreza na dohodak. Jer je ova "preprodaja" cista zarada ustvari, pa drzava to tako tretira.
99% tacna informacija, i kod notara su je potvrdili. A mi smo trebali platiti standardnih 5% kao kupci.
Ma dzaba objasnjavati. Samo se ide na neku socijalu i kuka kako prosjecan ne moze kupiti.azdralovic wrote: ↑27/09/2023 09:33 Po stoti put, porez nece nikoga odbiti da ima vise nekretnina...
Vidite Bjelasnicu koja ima porez pa se niko ne trza da prodaje posto poto