Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
moimoi

#15501 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

VladaFBiH wrote: 26/09/2023 12:11
moimoi wrote: 26/09/2023 12:07 Dovoljno je da se provozas nocu Sarajevom da vidis koliko stanova zjapi prazno. I onda kazu… nema stanova?! Isto ghost town
Ti ostavljaš upaljenja svjetla kada navečer odeš do grada jer se u suprotnom onda i tvoj stan broji u ove prazne :)

Iskreno, u mom naselju nema baš puno stanova gdje se nikada svjetla ne pale...
Naravno da ostavim barem jedno :D Ha necu u mrakacu ulaziti.
Stedne su mi sijalice inace :lol:
VladaFBiH

#15502 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 26/09/2023 12:13
VladaFBiH wrote: 26/09/2023 12:12
ne gubi država već kanton - ovo je kantonalni porez
Sve je to drzavni organ. Ubise nas administrativne podjele.
gore sam editovao post s ovim: U RS nema nikakvog pooreza na promet nekretnina ali zato plaćaš godišnji porez i treba ti odokativno 20 godina da dođeš na nivo ovoga u KS.

Ovo im stoji u zakonu ne znam da li su se iznosi mijenjali:

1. стамбену површину у урбанизованом подручју до 100 м2 - 0,3 КМ/м2
2. стамбену површину у урбанизованом подручју преко 100 м2 за цијелу површину- 0,5 КМ/м2
3. викенд кућа за одмор и рекреацију - 1,0 КМ/м2
4. канцеларијски простор - 1,0 КМ/м2
5. продајни и угоститељски простор - 2,0 КМ/м2
6. земљиште употребљено за бензиску пумпу - 3,0 КМ/м2
7. бензинска пумпа као једно продајно мјесто - 3000 КМ/пумпа
8. услужни пословни простор - 0,10 КМ/м2
9. за сва остала права из члана 2. овог закона - 0,05 КМ/м2

Пореска основица у тачкама 1. и 2. овог члана умањује се за 50% за стамбене површине у сеоском
подручју.
Haris.ba

#15503 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Ci-Nick wrote: 26/09/2023 12:11
W0rM wrote: 26/09/2023 10:30 https://www.klix.ba/biznis/finansije/da ... /230925082

Misli, ideje, komentari?
Nema četvrte opcije za glasanje,..
"Oporezovati nekretnine koje se ne koriste od strane vlasnika ili nisu iznajmljene na duži period "

To bi bilo ispravno.
Zašto ?
Ako je cilj punjenje budžeta onda oprezuj sve po redu, ali ako je cilj ekologija i zaštita potrošača,.. onda kao što sam naveo.
U svakoj zgradi ima praznih stanova koji nisu dobri ni ekološki, jer se bespotrebno zagrijavaju ni ekonomski jer podižu cijenu kvadrata za one koji tek trebaju da kupe stan.
Zato sto se ne zeli rijesiti drustveni problem.

Ali, i to otvara jedan problem. Kako znati da je stan prazan? Komsija me zove nedavno dosao iz Nizozemske. Vadi licnu, pita gdje se ide. Tri sedmice je u stanu godisnje. Ima cips ko i ja. Kako dokazati da je stan prazan? Potrosnja struje? Evo, ja necu da koristim struju, je li obaveza koristiti struju? Ili, stedim. Ni racun struje nije relevantan.

Izjava u opcini? Pa ni to nije relevantno. Komsija jma 5 clanova, prijavio ga pev u VIK. On odnio izjavu da jma 2 clana. I, sta sad?
Karikaturist

#15504 Re: Cijene stanova All about

Post by Karikaturist »

Negdje u osnovi i ne razumijem pomamu da se toliko kupuju stanovi po Sarajevu ako je to samo taj jedan dolazak na 15 dana.
Ok, fino imati nekretninu ali zar nije bolje onda planina ili more ili juzniji topliji krajevi..
Dope_Man

#15505 Re: Cijene stanova All about

Post by Dope_Man »

Karikaturist wrote: 26/09/2023 13:36 Negdje u osnovi i ne razumijem pomamu da se toliko kupuju stanovi po Sarajevu ako je to samo taj jedan dolazak na 15 dana.
Ok, fino imati nekretninu ali zar nije bolje onda planina ili more ili juzniji topliji krajevi..
Ovo meni nikad nije bilo jasno. Evo slucaj koji licno znam - Zena zivi i radi vani vec koju deceniju, u BiH i kad dodje tih 2-3 sedmice na odmor bude par dana u manjem gradu gdje ima sestru (i svoj stan koji je prazan osim tih par dana) i onda na more u CG dvije sedmice.. i ona takva, umjesto da kupi nesto tamo gdje zivi (a nema svoju nekretninu), ili bar tamo gdje ljetuje (a uvijek je isto mjesto)... ona kupi stan u Sarajevu u koji prakticno nikako i ne dolazi. :-)

Nikakve logike, je joj nije namjera niti da ga proda ili nesto a sto bi mogla sad uraditi i izaci sa zaradom od nekih 100%.
Al nijedno ni drugo. Ne znam jedino kakav je plan za penziju, mozda misli tada doci u BiH i umjesto tog manjeg mjesta koje je bogu iza nogu, zivjeti u Sarajevu i za to ima stan koji ce u tom slucaju jos 15tak godina zjapiti prazan.
izbjeglica_iz_besmisla

#15506 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

U Kantonu Sarajevo se vec poceo naplacivati porez od 10% i prodavcu stana, ukoliko prodaje stan a nije imao prebivaliste u njemu barem 3 godine.

Time ocito drzava pokusava stati u kraj ovim preprodavacima, jer moraju platiti 10% poreza na dohodak ako samo preprodaju stan u kojem nikad nisu zivjeli.

Ali nazalost, nesto ne znam da to daje rezultate i da odvmbije takve od kupovine. Plus, znam primjer gdje su ljudi uracunali i taj porez i majstore za brzo renoviranje, i opet fine pare zaradili na preprodaji u roku od 6 mjeseci.
nekome

#15507 Re: Cijene stanova All about

Post by nekome »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 26/09/2023 14:19 U Kantonu Sarajevo se vec poceo naplacivati porez od 10% i prodavcu stana, ukoliko prodaje stan a nije imao prebivaliste u njemu barem 3 godine.

Time ocito drzava pokusava stati u kraj ovim preprodavacima, jer moraju platiti 10% poreza na dohodak ako samo preprodaju stan u kojem nikad nisu zivjeli.

Ali nazalost, nesto ne znam da to daje rezultate i da odvmbije takve od kupovine. Plus, znam primjer gdje su ljudi uracunali i taj porez i majstore za brzo renoviranje, i opet fine pare zaradili na preprodaji u roku od 6 mjeseci.
nikad cuo
gjde koje pravilo i kako se ovo sprovodi? koji je ovo zakon?
sta znaci nije imao prebivaliste, nije bio na cipsu na tom mjestu?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#15508 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

forumskivojnik wrote: 26/09/2023 10:50

Ovo bi bilo duplo oporezivanje jer prilikom prodaje nekretnine placa se porez na dobit a prilikom izdavanja nekretnine (ako je na zakonom propisan nacin izdata) placa se takodjer porez.
Ovdje treba one, koji izdaju nekretnine, zakonom prisiliti da ih prijave i placaju porez na dobit.

prilikom prodaje nekretnine se plaća porez na promet nekretnina koji iznosi 5%.

porez na dobit je 10% i plaćaju ga privredna društva i ostala pravna lica koja stiču dobit kroz privrednu djelatnost.

prvo je kantonalni propis, drugo je federalni propis.
izbjeglica_iz_besmisla

#15509 Re: Cijene stanova All about

nekome wrote: 26/09/2023 14:34
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 26/09/2023 14:19 U Kantonu Sarajevo se vec poceo naplacivati porez od 10% i prodavcu stana, ukoliko prodaje stan a nije imao prebivaliste u njemu barem 3 godine.

nikad cuo
gjde koje pravilo i kako se ovo sprovodi? koji je ovo zakon?
sta znaci nije imao prebivaliste, nije bio na cipsu na tom mjestu?
Kanton Sarajevo, provjeru rade opcinske porezne kad se prijavi kupljena nekretnina.

Znam to jer ljetos nisam kupio stan od zene koja je stan uzela u izgradnji jos prije 5 godina (a nije se uselila nakon izgradnje), pa sad hoce da proda. I posto nema po CIPSu da je tu zivjela 3 godine, sljedovalo bi je 10% poreza na dohodak. Jer je ova "preprodaja" cista zarada ustvari, pa drzava to tako tretira.

99% tacna informacija, i kod notara su je potvrdili. A mi smo trebali platiti standardnih 5% kao kupci.
Haris.ba

#15510 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Eto, država radi. ima li još primjedbi. :D

P.S.
Samo još narodu da se objasni da tih 10 od zarade se već ukljući u cijenu koja ide za prodaju. Čitaj - veća cijena stana. :bih:
moimoi

#15511 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 26/09/2023 15:26 Eto, država radi. ima li još primjedbi. :D

P.S.
Samo još narodu da se objasni da tih 10 od zarade se već ukljući u cijenu koja ide za prodaju. Čitaj - veća cijena stana. :bih:
Moze zaracunat. Pitanje hoce li prodat :D
Haris.ba

#15512 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 26/09/2023 15:31
Haris.ba wrote: 26/09/2023 15:26 Eto, država radi. ima li još primjedbi. :D

P.S.
Što ne bi? Ako se radi o stanu na lokaciji koja se traži - prodaće.

A, samo prijaviš cips i onda te ne može oporezovati.

Član 20. stav 9. Zakona o porezu na dohodak
(9) Nekretninama se, u smislu stava (1) tačka
2) ovog člana, smatraju zemljišta, kuće,
stanovi i sl. Ne oporezuje se dohodak ostvaren
prodajom nekretnina koje su do otuđenja
služile za stanovanje poreznog obveznika i/ili
uzdržavanih članova njegove uže porodice,
kao ni dohodak ostvaren otuđenjem nekretnina
nakon tri godine od dana sticanja tih
nekretnina.
moimoi

#15513 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 26/09/2023 15:35

Ako drugi na istoj lokaciji prodaju za 10% manje.. tesko :D
Chmoljo

#15514 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 26/09/2023 15:35

A, samo prijaviš cips i onda te ne može oporezovati.

Član 20. stav 9. Zakona o porezu na dohodak
(9) Nekretninama se, u smislu stava (1) tačka
2) ovog člana, smatraju zemljišta, kuće,
stanovi i sl. Ne oporezuje se dohodak ostvaren
prodajom nekretnina koje su do otuđenja
služile za stanovanje poreznog obveznika i/ili
uzdržavanih članova njegove uže porodice,
kao ni dohodak ostvaren otuđenjem nekretnina
nakon tri godine od dana sticanja tih
nekretnina.

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 26/09/2023 15:18 Kanton Sarajevo, provjeru rade opcinske porezne kad se prijavi kupljena nekretnina.

Znam to jer ljetos nisam kupio stan od zene koja je stan uzela u izgradnji jos prije 5 godina (a nije se uselila nakon izgradnje), pa sad hoce da proda. I posto nema po CIPSu da je tu zivjela 3 godine, sljedovalo bi je 10% poreza na dohodak. Jer je ova "preprodaja" cista zarada ustvari, pa drzava to tako tretira.

99% tacna informacija, i kod notara su je potvrdili. A mi smo trebali platiti standardnih 5% kao kupci.
ako je na osnovu ovoga što @Haris.ba citira onda nisi baš tačno napisao. ili da je bila prijavljena ili da je posjedovala nekretninu minimalno 3 godine.

dakle, ne mora biti prijavljena da bi izbjegla plaćanje poreza. a očito da nije uzela prije 5 godina, nego u kraćem periodu.

i porezna je federalna, ali ima općinske ispostave :D
izbjeglica_iz_besmisla

#15515 Re: Cijene stanova All about

Tacno za poreznu da je federalna, svakako.

A ovdje prodavac nije tehnicki posjedovao stan, imao je samo predugovor jos uvijek i trebao taman potpisati finalni kupoprodajni i upisati se u ZK. Tako da u posjedu ne bi bio ni mjesec dana, na papiru, da se slucajno islo u dogovor.

Al dobro da znam tacnu odredbu, da je ILI tu naveden a ne I. :thumbup:
Chmoljo

#15516 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 26/09/2023 16:18 Tacno za poreznu da je federalna, svakako.

A ovdje prodavac nije tehnicki posjedovao stan, imao je samo predugovor jos uvijek i trebao taman potpisati finalni kupoprodajni i upisati se u ZK. Tako da u posjedu ne bi bio ni mjesec dana, na papiru, da se slucajno islo u dogovor.

Ma svakako da je dobro da si napisao, jer ja iskreno prvi put cujem za ovo, a eto, ocito je da to postoji vec neko vrijeme.

Nego samo htio da rascistimo kad se tacno to desava i jel na osnovu onoga sto je haris postavio. :thumbup:
Haris.ba

#15517 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote: 26/09/2023 16:21
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 26/09/2023 16:18 Tacno za poreznu da je federalna, svakako.

Ma svakako da je dobro da si napisao, jer ja iskreno prvi put cujem za ovo, a eto, ocito je da to postoji vec neko vrijeme.

Nego samo htio da rascistimo kad se tacno to desava i jel na osnovu onoga sto je haris postavio. :thumbup:
Postoji nekih desetak godina. Ali, eto. Narod ima razne (pogrešne) percepcije.
BadBoy

#15518 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

E čuj mešetarenje je kupiti jeftino a prodati skupo, a to osnova trgovine od kako je trgovina izmišljena

Da možda ne trebaju prodaci ići na svoju štetu pa kupovati skuplje i prodavati za manje para?
challmander

#15519 Re: Cijene stanova All about

Post by challmander »

Ja sam za varijantu da se oporezuju oni koji imaju vise nekretnina na svoje ime. Nesto slicno kao trenutni jednokratni porez pri kupovini nekretnine, mladji od 38.g oslobodjeni dijela poreza ukoliko im je to prva nekretnina. Mislim da je to najpostenije i da se time upravo udara na ove investitore i "mesetare" koji imaju 5,6 stanova i ubiru prihode bez ikakvog oporezivanja. Mislim da se samo na takav nacin moze koliko-toliko zastititi trziste i upravo oni ljudi koji nekretninu kupuju za sebe, sebi rjesavaju krov nad glavom.
VladaFBiH

#15520 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

challmander wrote: 26/09/2023 21:28 Ja sam za varijantu da se oporezuju oni koji imaju vise nekretnina na svoje ime. Nesto slicno kao trenutni jednokratni porez pri kupovini nekretnine, mladji od 38.g oslobodjeni dijela poreza ukoliko im je to prva nekretnina. Mislim da je to najpostenije i da se time upravo udara na ove investitore i "mesetare" koji imaju 5,6 stanova i ubiru prihode bez ikakvog oporezivanja. Mislim da se samo na takav nacin moze koliko-toliko zastititi trziste i upravo oni ljudi koji nekretninu kupuju za sebe, sebi rjesavaju krov nad glavom.
i po 100x - taj porez će platiti zakupci kroz povećanje kirije tako da i nema baš neke svrhe.
Caterpilar

#15521 Re: Cijene stanova All about

Post by Caterpilar »

Kanton Sarajevo, provjeru rade opcinske porezne kad se prijavi kupljena nekretnina.

[/quote]

Ako sam te dobro upratio , prodavac je odustao od prodaje , a ne ti?
azdralovic

#15522 Re: Cijene stanova All about

Post by azdralovic »

Po stoti put, porez nece nikoga odbiti da ima vise nekretnina...
Vidite Bjelasnicu koja ima porez pa se niko ne trza da prodaje posto poto
izbjeglica_iz_besmisla

#15523 Re: Cijene stanova All about

Caterpilar wrote: 27/09/2023 09:21 Kanton Sarajevo, provjeru rade opcinske porezne kad se prijavi kupljena nekretnina.

Ako sam te dobro upratio , prodavac je odustao od prodaje , a ne ti?
[/quote]
Da, prodavac, jer nije znao za ovo. Za taj stan konkretno, razlika u cijeni je bila ogromna jer je stan velik, davno kupljen i prodan tek sad nakon inflacije. Pa i porez je ispao ozbiljno cifra.

I btw, ovaj porez od 10% se placa na razliku u kupovnoj i prodajnoj cijeni - ako sam dobro razumio. U prijevodu, samo koliko zaradis na preprodaji odrezat ce ti 10% od toga.

PS ako ulozis neke pare u renoviranje i prilozis racune, navodno priznaju taj trosak i umanjuju osnovicu za porez. To je takodjer info iz prve ruke, od osobe koja je kupila i preprodala stan bas nedavno.
Haris.ba

#15524 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

azdralovic wrote: 27/09/2023 09:33 Po stoti put, porez nece nikoga odbiti da ima vise nekretnina...
Vidite Bjelasnicu koja ima porez pa se niko ne trza da prodaje posto poto
Ma dzaba objasnjavati. Samo se ide na neku socijalu i kuka kako prosjecan ne moze kupiti.

Gledam isjecak iz irskog parlamenta neki dan. Kod njih prosjecna cijena nekretnine oko 300.000 eura.
Kod njih prosjecan ne moze kupiti nista. Kod nas barem imas izbora, ali mimo 'kruga dvojke'.

Na Babinom dolu ima porez po kvadratu, 9 KM godisnje (koliko se sjecam).
Evo, 10 godina postoji porez 10% na dohodak ako kupis i brzo preprodas.
citroen xm

#15525 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Ovi što zagovaraju poreze i kukaju kako ne mogu kupiti, i da padne kvadrat na 2500 KM/m2 opet neće kupiti, kukaće i dalje.
Post Reply