Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
teodati

#4226 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

GAU8 wrote: 23/08/2023 15:00
teodati wrote: 17/08/2023 16:29 Evolucija nikada neće objasniti DNK, program po kojemu sva živa bića nastaju ne samo na Zemlji, nego svugdje u cijeloj našoj dimenziji prostor-vremena, čiji je svemir samo jedan sićušni dio, tako da evolucija ne objašnjava ono OSNOVNO o nastanku i razvoju bilo kojeg živog bića na bilo kojoj planeti, a samo nabrajanje tko je bio prije a tko poslije nije objašnjenje bilo kojeg nastanka ili razvitka, dapače, e da! 8)
Tebi izgleda još niko nije javio da je to davno objašnjeno
Ne laži sebi i drugima, DNK znanost ne zna objasniti niti nikada neće, nema slučaja, naprotiv.

Ali ako ti imaš neke druge novije informacije, rado bismo svi to čuli, dapače.

:)
teodati

#4227 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Edouard wrote: 24/08/2023 22:15 Dobro je poznato da informacija općenito, uključujući i onu u DNA molekuli, ne može nastati slučajno.
Nikada i nigdje to još nije viđeno.
Svi sistemi, živi i neživi, prepušteni silama prirode bez informacije, teže termodinamičkoj ravnoteži, maksimalnom neredu/entropiji.
Samo inteligencija/intencija.
U pravu si, ali teško da to mogu evolucionisti shvatiti, samo kažem, e da!
Edouard

#4228 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

Shvatili ne shvatili, kao šta kaza Norbert Wiener utemeljitelj kibernetike, materijalizam činjenicu informacije ne može nikako preživjeti.
Dakle, sama nauka na koju se materijalisti rado pozivaju, otkrićem informacije kao temeljne kategorije u Svemiru, pokopala je taj isti materijalizam.
Leverage

#4229 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Leverage »

:lol:
Edouard

#4230 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

kako se vidi ovaj lik sigurno ništa nije shvatio.
apsidejzi

#4231 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

I dalje guslate o nemogucnosti proizvodjenja nove informacije u potpunosti ignorisuci uspjehe AI tehnologije u posljednjih godinu dana :lol: Samo naprijed. Odbacicete i taj argument kao sto ste odbacili i sve ostale. Vrijeme ce pokazati svoje.
broj dva

#4232 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by broj dva »

apsidejzi wrote: 04/09/2023 12:26 I dalje guslate o nemogucnosti proizvodjenja nove informacije u potpunosti ignorisuci uspjehe AI tehnologije u posljednjih godinu dana :lol: Samo naprijed. Odbacicete i taj argument kao sto ste odbacili i sve ostale. Vrijeme ce pokazati svoje.
Ma sve to na stranu, meni i dalje nije jasno kako to da dodju od nematerijalne informacije do bezgresnog zaceca i starog (ili novog) testamenta.
Taj put niko nikada da objasni.
toska

#4233 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

apsidejzi wrote: 04/09/2023 12:26 I dalje guslate o nemogucnosti proizvodjenja nove informacije u potpunosti ignorisuci uspjehe AI tehnologije u posljednjih godinu dana :lol: Samo naprijed. Odbacicete i taj argument kao sto ste odbacili i sve ostale. Vrijeme ce pokazati svoje.
kako poveza AI sa nasumičnom kombinatorikom?
apsidejzi

#4234 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

toska wrote: 04/09/2023 21:06
Ti si propustio zadnjih 6 mjeseci ocito.
apsidejzi

#4235 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

broj dva wrote: 04/09/2023 14:20
Ma sve to na stranu, meni i dalje nije jasno kako to da dodju od nematerijalne informacije do bezgresnog zaceca i starog (ili novog) testamenta.
Taj put niko nikada da objasni.
Nevjerovatno koliko se detaljno trazi od nase strane da nesto pokaze i dokaze, a oni tako banalne stvari uzmimaju bez imalo potrebe za dokazom. Bezgresno zacece - banalnost. Ozivljavanje mrtvih - svakodnevnica. Polovljenje mjeseca - sad pa sad. Velika poplava koje nigdje u geologiji nema - haj sta ima veze. Ljudi koji prezive da ih riba pojede u jednom zalogaju - nekako su dobili kisik u stomaku jbg.
Edouard

#4236 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

apsi srećo, opet nerazunijevanje. I govorimo jezikom nauke, a ne religije, teologije...Kakve veze ima AI s evolucijom i kodiranom informacijom koju nalazimo u DNA molekuli? Informaciju za koju, kao i informaciju općenito, empirija pokazuje da ne nastaje bez inteligencije. A fizika, kemija, materijalni procesi, nije poznato da su ikada igdje uspjeli proizvesti kodiranu informaciju koja ima značenje.
Iz opće teorije sistema poznato je da bez informacije nema organizacije, složenih struktura, bez nje materijalni sistemi po sebi teže neredu, sve većoj entropiji. Od hrpe cigli, drva, vode, pijeska, cementa, energije, mehanizacije, a bez inteligencije/informacije, nikada neće nastati nikakav objekt.

Dakle, kod živih i neživih sistema, primarnu ulogu ima informacija kao proizvod inteligencije, a ne materija.
Last edited by Edouard on 05/09/2023 00:33, edited 1 time in total.
apsidejzi

#4237 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 05/09/2023 00:29
apsi srećo, opet nerazunijevanje. Kakve veze ima AI s evolucijom i kodiranom informacijom koju nalazimo u DNA molekuli? Informaciju za koju, kao i informaciju općenito, empirija pokazuje da ne nastaje bez inteligencije. A fizika, kemija, materijalni procesi, nije poznato da su ikada igdje uspjeli proizvesti kodiranu informaciju koja ima značenje.
Iz opće teorije sistema poznato je da bez informacije nema organizacije, složenih struktura, bez nje materijalni sistemi po sebi teže neredu, sve većoj entropiji. Od hrpe cigli, drva, vode, pijeska, cementa, energije, mehanizacije, a bez inteligencije/informacije, nikada neće nastati nikakav objekt.

Dakle, kod živih i neživih sistema, primarnu ulogu ima informacija kao proizvod inteligencije, a ne materija.
Ma prezvakali smo mi to par puta samo ti il imas kratku pamet il se pravis mutav. Ja mislim da je ovo drugo.
apsidejzi

#4238 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Posto bog na kriptican nacin salje i mijenja informacije, zamolio bih vjernicku populaciju da nam objasni sta bog zeli da kaze ovdje:

https://9gag.com/gag/aoKAOM3?utm_source ... post_share
Edouard

#4239 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 05/09/2023 00:31
Edouard wrote: 05/09/2023 00:29

apsi srećo, opet nerazunijevanje. Kakve veze ima AI s evolucijom i kodiranom informacijom koju nalazimo u DNA molekuli? Informaciju za koju, kao i informaciju općenito, empirija pokazuje da ne nastaje bez inteligencije. A fizika, kemija, materijalni procesi, nije poznato da su ikada igdje uspjeli proizvesti kodiranu informaciju koja ima značenje.

Ma prezvakali smo mi to par puta samo ti il imas kratku pamet il se pravis mutav. Ja mislim da je ovo drugo.
Da, dobro se sjećam da, kada je bila riječ o informaciji, da ti je to bilo previše konfuzno, i da si se jako umarao.
toska

#4240 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

apsidejzi wrote: 05/09/2023 00:25
toska wrote: 04/09/2023 21:06
baš ti je odgovor.

novi sam na temi pa me interesuje.
ako je život i DNK nastao gotovo beskonačnim kombinacijama molekula kakvu ulogu u objašnjenju ima AI?

koliko znam, ovi narodni AI čak ne mogu generisati ni slučajne brojeve već samo pseudo-slučajne.
gdje je tu veza života i AI?
apsidejzi

#4241 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 05/09/2023 00:52
apsidejzi wrote: 05/09/2023 00:31
Da, dobro se sjećam da, kada je bila riječ o informaciji, da ti je to bilo previše konfuzno, i da si se jako umarao.
Haman sam se zeznuo. Ipak je rijec o kratkoj pameti :lol:
apsidejzi

#4242 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

toska wrote: 05/09/2023 01:02
apsidejzi wrote: 05/09/2023 00:25
baš ti je odgovor.

novi sam na temi pa me interesuje.
ako je život i DNK nastao gotovo beskonačnim kombinacijama molekula kakvu ulogu u objašnjenju ima AI?

koliko znam, ovi narodni AI čak ne mogu generisati ni slučajne brojeve već samo pseudo-slučajne.
gdje je tu veza života i AI?
U nadi da nisi trol i da si zaista novi na temi da te uvedem u diskusiju koju smo imali pocetkom godine. Edo je furao teoriju o semantickoj informaciji i sastavni dio te teorije bila je tvrdnja da ista ne moze nastati osim kroz inteligentno djelovanje. Kada smo krenuli detaljno analizirati temelje te definicije ispostavilo se da teorija lijepo zvuci ali u praksi bas i ne stoji. Ako se vratis 6-7 stranica nazad vidjeces nasu diskusiju.

Prema njegovoj tvrnji, iza DNA mora stajati inteligentni stvoritelj jer ona u sebi nosi semanticku informaciju koja prema definiciji moze nastati iskljucivo INTELIGENTNIM djelovanjem. Onda smo pronasli par sivih zona te teorije, i jedna od njih je AI. Naime, ChatGPT je u stanju stvoriti semanticku informaciju i to smo u zadnjih 6 mjeseci vidjeli. Ko je to propustio nek ugasi internet. ne treba mu. Sad imas dva puta kojima mozes ici:

1) Iza DNA je inteligentni dizajner tj BOG koji je stvorio semanticku informaciju. To onda znaci da je i AI inteligentan. Ja licno nemam problem s tim da je AI inteligentan ali vjernici imaju. Zasto? Zato sto ljudi onda nisu posebni. Ono sto je nas krasilo sva ova religiozna stoljeca jeste to sto je nama Bog udahnuo dusu i mi postali inteligentni. Nasa inteligencija je odraz bozijeg djelovanja. Sad odjednom imas AI koji nas pomete u svakoj oblasti. Bolji je od nas u svemu. Zakljucak Bog je smotan, nije sveznajuci i svemoguci. Da je to sto tvrdi da jeste, znao bi da cemo napraviti AI bolji od nas samih i napravio bi nas boljim. Ali nije sto ukazuje na Njegovu nesposobnost ili kako ja to vidim na Njegovo nepostojanje.

2) Drugi put kojim mozes ici jeste da edina definicija nije ispravna tj da iza semanticke informacije ne treba inteligentni dizajn. AI se bazira na statistickom izboru najvjerovatnije iduce rijeci i posto on proizvodi semanticku informaciju onda zakljucujemo da za inteligenciju nije potreban inteligentni dizajner. Potrebno je samo mnogo neurona i dosta statistike. Drugim rijecima: upravo ono sto teorija evolucije tvrdi.

Kada je eduard to skuzio, onda se lagano povukao na par mjeseci da bi se vratio i ponovo poceo pisati istu stvar ispocetka praveci se mutav. S tim da je ovaj put izbjegavao citirati mene kako ja ne bih dobio notifikaciju da je aktivan na temi :)
Edouard

#4243 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 05/09/2023 00:31 Ma prezvakali smo mi to par puta samo ti il imas kratku pamet il se pravis mutav. Ja mislim da je ovo drugo.
Ali kod svih tih tvojih prežvakavanja svaki put ti je ta semantička informacija zapela kao neka velika kost u grlu koje se nikada, a to se i iz ovih postova vidi, nisi uspio riješiti.
apsidejzi wrote: 05/09/2023 09:20 1) Iza DNA je inteligentni dizajner tj BOG koji je stvorio semanticku informaciju. To onda znaci da je i AI inteligentan. Ja licno nemam problem s tim da je AI inteligentan ali vjernici imaju. Zasto? Zato sto ljudi onda nisu posebni. Ono sto je nas krasilo sva ova religiozna stoljeca jeste to sto je nama Bog udahnuo dusu i mi postali inteligentni. Nasa inteligencija je odraz bozijeg djelovanja. Sad odjednom imas AI koji nas pomete u svakoj oblasti. Bolji je od nas u svemu.
Kao prvo, ti i do današnjeg dana još nisi shvatio šta je to semantička informacija, pa zato i kažeš da AI u stanju stvoriti semantičku informaciju. Da se ne prepucavamo, navedi nekog relevantnog, naučnika, filozofa, ko to tvrdi jednako kao ti.
Kao drugo, po običaju i dalje te muči razumijevanje; ljudi nisu različiti od drugih bića jedino po tome šta imaju inteligenciju, i druga bića imaju neku vrstu inteligencije, ali jedino čovjek ima slobodu/slobodnu volju i samosvijest, svijestan je te svoje slobode i inteligencije.
Da li je možda i taj tvoj AI svjestan svoje inteligencije? O slobodi da i ne govorim.
apsidejzi wrote: 05/09/2023 09:20 2) Drugi put kojim mozes ici jeste da edina definicija nije ispravna tj da iza semanticke informacije ne treba inteligentni dizajn. AI se bazira na statistickom izboru najvjerovatnije iduce rijeci i posto on proizvodi semanticku informaciju onda zakljucujemo da za inteligenciju nije potreban inteligentni dizajner. Potrebno je samo mnogo neurona i dosta statistike. Drugim rijecima: upravo ono sto teorija evolucije tvrdi.
Nije riječ o edinoj definiciji semantičke informacije, već o onoj koju podržavaju poznati naučnici i filozofi.
A kada kažeš "zaključujemo...¨, ne znam na koga još misliš, ili sebe oslovljavaš u množini.
Kakvi neuroni, kakva statistika, same šupljarije. Materijalni entiteti prepušteni sebi, silama prirode, bez informacije, ulaze u sve veći nered/raste entropija, a ne da bi oni kao takvi stvorili semantičku informaciju. Pogledaj Opću teoriju sistema, to prožvači više puta pa možda shvatiš nešto o ulozi informacije, pa i u evoluciji živih sistema.

Ponovio bih onu često citiranu izreku utemeljitelja kibernetike i teorije informacija, Norberta Wienera, da informacija ne može biti fizikalne prirode, jer »informacija je informacija i nije ni materija ni energija; nikakav materijalizam koji to ne može shvatiti ne može preživjeti današnjicu«
A ja bih još dodao: svaki materijalizam, shvatio to il ne shvatio, ne da ne može preživjeti današnjicu, nego, time (informacijom) je zauvijek sahranjen.
apsidejzi

#4244 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Hajmo ignorisati cinjenicu da je ptica Aldabra dva puta evoluirala na isti nacin na istom ostvru. Ostvro je izolovano i ova ptica nema prirodnih neprijatelja na istom. Zato je evoluirala prije 160k godina. No onda je ostvro poplavljeno i ptica je izumrla. Kada se voda povukla, ista ptica je ponovo sletila na to ostvro i ponovo na isti nacin izgubila sposobnost letenja. Fascinantno

https://www.youtube.com/shorts/_w7zF5T109c
Hakiz

#4245 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Edouard wrote: 05/09/2023 23:42
apsidejzi wrote: 05/09/2023 00:31 Ma prezvakali smo mi to par puta samo ti il imas kratku pamet il se pravis mutav. Ja mislim da je ovo drugo.
Ali kod svih tih tvojih prežvakavanja svaki put ti je ta semantička informacija zapela kao neka velika kost u grlu koje se nikada, a to se i iz ovih postova vidi, nisi uspio riješiti.
apsidejzi wrote: 05/09/2023 09:20 1) Iza DNA je inteligentni dizajner tj BOG koji je stvorio semanticku informaciju. To onda znaci da je i AI inteligentan. Ja licno nemam problem s tim da je AI inteligentan ali vjernici imaju. Zasto? Zato sto ljudi onda nisu posebni. Ono sto je nas krasilo sva ova religiozna stoljeca jeste to sto je nama Bog udahnuo dusu i mi postali inteligentni. Nasa inteligencija je odraz bozijeg djelovanja. Sad odjednom imas AI koji nas pomete u svakoj oblasti. Bolji je od nas u svemu.
Kao prvo, ti i do današnjeg dana još nisi shvatio šta je to semantička informacija, pa zato i kažeš da AI u stanju stvoriti semantičku informaciju. Da se ne prepucavamo, navedi nekog relevantnog, naučnika, filozofa, ko to tvrdi jednako kao ti.
Kao drugo, po običaju i dalje te muči razumijevanje; ljudi nisu različiti od drugih bića jedino po tome šta imaju inteligenciju, i druga bića imaju neku vrstu inteligencije, ali jedino čovjek ima slobodu/slobodnu volju i samosvijest, svijestan je te svoje slobode i inteligencije.
Da li je možda i taj tvoj AI svjestan svoje inteligencije? O slobodi da i ne govorim.
apsidejzi wrote: 05/09/2023 09:20 2) Drugi put kojim mozes ici jeste da edina definicija nije ispravna tj da iza semanticke informacije ne treba inteligentni dizajn. AI se bazira na statistickom izboru najvjerovatnije iduce rijeci i posto on proizvodi semanticku informaciju onda zakljucujemo da za inteligenciju nije potreban inteligentni dizajner. Potrebno je samo mnogo neurona i dosta statistike. Drugim rijecima: upravo ono sto teorija evolucije tvrdi.
Nije riječ o edinoj definiciji semantičke informacije, već o onoj koju podržavaju poznati naučnici i filozofi.
A kada kažeš "zaključujemo...¨, ne znam na koga još misliš, ili sebe oslovljavaš u množini.
Kakvi neuroni, kakva statistika, same šupljarije. Materijalni entiteti prepušteni sebi, silama prirode, bez informacije, ulaze u sve veći nered/raste entropija, a ne da bi oni kao takvi stvorili semantičku informaciju. Pogledaj Opću teoriju sistema, to prožvači više puta pa možda shvatiš nešto o ulozi informacije, pa i u evoluciji živih sistema.

Ponovio bih onu često citiranu izreku utemeljitelja kibernetike i teorije informacija, Norberta Wienera, da informacija ne može biti fizikalne prirode, jer »informacija je informacija i nije ni materija ni energija; nikakav materijalizam koji to ne može shvatiti ne može preživjeti današnjicu«
A ja bih još dodao: svaki materijalizam, shvatio to il ne shvatio, ne da ne može preživjeti današnjicu, nego, time (informacijom) je zauvijek sahranjen.
Kišu je donosio bog. Onda je shvaćeno zašto i kako nastaje kiša, pa se bog povukao. Tako će jedan dan biti objašnjena materijalna podloga i priroda informacije, pa će se bog opet povući u nešta treće. Pa četvrto. Itd.

Vječita igra mačke i miša.

Boga spasava samo rezolucija i osjetljivost mjernih instrumenata. Što su rezolucija i osjetljivost veći, boga je manje.

Naravno, ti ćeš tvrditi danije tako. Isto kao što su naši preci tvrdili za kišu.
toska

#4246 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Zašto se misli da napretkom nauke i fizikalnim objašnjenjem prirodnih pojava isključuje viša sila kao prauzrok?
belfy

#4247 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

toska wrote: 23/09/2023 16:51 Zašto se misli da napretkom nauke i fizikalnim objašnjenjem prirodnih pojava isključuje viša sila kao prauzrok?
vrlo lagano. zakonom indukcije i dedukcije. ako si nekada objasnjavao kisu ili grom kao bozije davanje, a poslije se uspostavilo da nije, pa isao dalje korak po korak je isto kao kad ucis kako je 3+3=6, pa onda 3x3=9, pa onda 3^2=9... logicno bi bilo zakljuciti da ce se sa povecanim znanjem kako se nesto desava i zasto neodredjene sile (koja Bog jeste) istiskivati u neotkrivene dijelove. to ti je lako sve provjeriti ako guglas "Lord of the gaps". Bog ostaje samo u neobjasnjenom. jednom kada se i to rijesi mora se birati neka druga (trenutacno) neobjasnjena stvar.

ti sada ovdje sa svojim pitanjem ides u istom pravcu, ultimativnih par koraka dalje - prauzrok. pa, i to se istrazuje. zato se i gleda da li ima zivota na drugim planetama, koji bi mogli biti nastanci postanka ili nestanka istih... i trenutacno tu ostaje prostor za Boga. i vjerovatno jos dugo hoce, jer nam istrazivanja takvih pojava ne idu brzo. ali sve i kada bi se iste sutra objasnile one ce otvoriti nova pitanja sa kojima ce taj isti Bog koji je do jucer bio moguc u tom polju ipak morati otici polje dalje - u ono nepoznato.

ipak, znajuci da svako otkriveno pitanje donosi novih par pitanja je dovoljno za zakljucak da ce Bog uvijek ostati kao "prauzrok". jer, malo je tesko i pojmiti kako mozemo (i da li mozemo) saznati odgovore na sva pitanja, kada ne znamo ni koja nas iduca pitanja ocekuju nakon novih otkrica. i tu se opet lako vratiti na indukciju i dedukciju. nase znanje ce mozda biti vece, ali mozda nikada toliko da Visa Sila bude totalno iskljucena kao prauzrok.

no, sa druge strane, tu se mora gledati i na ljude kao ljude. iako je dosta vjera relativno starijih imas one koje su nove za koje pripadnici "starijih" vjera govore kako su nerealne. nazivaju ih kultovima, novotarijama i slicno... eh, sada tu se dovodi do pitanja koja je prava, jel tako? politeisticke su tu izgubile bitku od monoteistickih, pa se tako danas o njima prave samo price i filmovi. svi znaju da Zeus nije Bog i da ne postoji Olimp. isto kao sto znaju da Mars nije Bog Rata, nego planeta ili Venera Bozica ljubavi... ali onda ostaju sve ostale monoteisticke. koliko starije toliko i mladje. a ova mladje su iznenadno polucile rezultate koji su (barem po mom misljenju) zapanjujuci. sve od Amisa do Scientista... (a i ostalih kultova izmedju toga)

tako da... pitanje ce ostati nerijeseno jos dugo. ne zbog samog naucnog i tehnoloskog razvoja, nego sto ce ljudi uvijek biti ljudi. podlozni uticajima sa ove ili one strane. zato sada jos uvijek imamo ravnozemljase kao i Semira Osmanagica. i nadju se oni koji ce to podrzati...

evo ti i moj dragi drug Edo na ovoj istoj temi. njemu da sutra das realno (i neupitno) objasnjenje ovog pitanja oko kojeg se zabavio ce se samo usutiti i pokusavati naci sljedece pokusavajuci potvrditi svoj bias koji ima. ne znam da li je tvoj ego veliki kao njegov, ali si me na mom zadnjem javljanju otpizdio kao da ne znam sta pricam, pa ostaje da se vidi...

realnost je jednostavno da smo ljudi i da nije lako prihvatiti realnost drugaciju od one koju poznajes X godina (kao uzimanja crvene ili plave tablete u Matrixu). pogotovo ako si prema sve tome organizirao cijeli zivot (sto vjera i znaci). i sto najcesce i predstavlja nepremostivu barijeru sto je ista, da bude jos smjesnije, kao ona koji moraju da "izidju iz ormara". i onda radije svi zive u osmisljenim polusvjetovima gdje pokusavaju pomiriti jedno i drugo.

no, predugo tipkam, a @Bobi je kriv i nece dobit halal. za vas sto vjerujete - nek vam je Bog na pomoci, a za one "izgubljene" nek putuju "where no one has gone before"...

odzdrav :kakoste:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4248 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Bobi »

belfy wrote: 23/09/2023 21:28 no, predugo tipkam, a @Bobi je kriv i nece dobit halal. za vas sto vjerujete - nek vam je Bog na pomoci, a za one "izgubljene" nek putuju "where no one has gone before"...
Mogu samo reći da mlatite praznu slamu ovdje :D.
belfy

#4249 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

Bobi wrote: 23/09/2023 22:15
belfy wrote: 23/09/2023 21:28 no, predugo tipkam, a @Bobi je kriv i nece dobit halal. za vas sto vjerujete - nek vam je Bog na pomoci, a za one "izgubljene" nek putuju "where no one has gone before"...
Mogu samo reći da mlatite praznu slamu ovdje :D.
interesantno za reci kada otvoris temu za mlacenje prazne slame himself... a nista hvala za ucesce? sad jos otvaram i druge i namjerno te navodim da vidis... :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4250 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Bobi »

Pa pozvao si me, ja kad izlistam nove teme ovu pogledom preskocim za 0,01 s :D. Ono...Hej ono su oni čvaknuti :D. A kako znaš koje teme ne otvaram :D ?
Post Reply