apsidejzi wrote: ↑05/09/2023 00:31
Ma prezvakali smo mi to par puta samo ti il imas kratku pamet il se pravis mutav. Ja mislim da je ovo drugo.
Ali kod svih tih tvojih prežvakavanja svaki put ti je ta semantička informacija zapela kao neka velika kost u grlu koje se nikada, a to se i iz ovih postova vidi, nisi uspio riješiti.
apsidejzi wrote: ↑05/09/2023 09:20
1) Iza DNA je inteligentni dizajner tj BOG koji je stvorio semanticku informaciju. To onda znaci da je i AI inteligentan. Ja licno nemam problem s tim da je AI inteligentan ali vjernici imaju. Zasto? Zato sto ljudi onda nisu posebni. Ono sto je nas krasilo sva ova religiozna stoljeca jeste to sto je nama Bog udahnuo dusu i mi postali inteligentni. Nasa inteligencija je odraz bozijeg djelovanja. Sad odjednom imas AI koji nas pomete u svakoj oblasti. Bolji je od nas u svemu.
Kao prvo, ti i do današnjeg dana još nisi shvatio šta je to semantička informacija, pa zato i kažeš da AI u stanju stvoriti semantičku informaciju. Da se ne prepucavamo, navedi nekog relevantnog, naučnika, filozofa, ko to tvrdi jednako kao ti.
Kao drugo, po običaju i dalje te muči razumijevanje; ljudi nisu različiti od drugih bića jedino po tome šta imaju inteligenciju, i druga bića imaju neku vrstu inteligencije, ali jedino čovjek ima slobodu/slobodnu volju i samosvijest, svijestan je te svoje slobode i inteligencije.
Da li je možda i taj tvoj AI svjestan svoje inteligencije? O slobodi da i ne govorim.
apsidejzi wrote: ↑05/09/2023 09:20
2) Drugi put kojim mozes ici jeste da edina definicija nije ispravna tj da iza semanticke informacije ne treba inteligentni dizajn. AI se bazira na statistickom izboru najvjerovatnije iduce rijeci i posto on proizvodi semanticku informaciju onda zakljucujemo da za inteligenciju nije potreban inteligentni dizajner. Potrebno je samo mnogo neurona i dosta statistike. Drugim rijecima: upravo ono sto teorija evolucije tvrdi.
Nije riječ o edinoj definiciji semantičke informacije, već o onoj koju podržavaju poznati naučnici i filozofi.
A kada kažeš "zaključujemo...¨, ne znam na koga još misliš, ili sebe oslovljavaš u množini.
Kakvi neuroni, kakva statistika, same šupljarije. Materijalni entiteti prepušteni sebi, silama prirode, bez informacije, ulaze u sve veći nered/raste entropija, a ne da bi oni kao takvi stvorili semantičku informaciju. Pogledaj Opću teoriju sistema, to prožvači više puta pa možda shvatiš nešto o ulozi informacije, pa i u evoluciji živih sistema.
Ponovio bih onu često citiranu izreku utemeljitelja kibernetike i teorije informacija, Norberta Wienera, da informacija ne može biti fizikalne prirode, jer »informacija je informacija i nije ni materija ni energija; nikakav materijalizam koji to ne može shvatiti ne može preživjeti današnjicu«
A ja bih još dodao: svaki materijalizam, shvatio to il ne shvatio, ne da ne može preživjeti današnjicu, nego, time (informacijom) je zauvijek sahranjen.