Pa to se upravo i desava. U Australiji nezaposleni ljudi primaju socijalnu pomoc. I sad ce nezaposlenost porasti, kako i clanak kaze. Meni je i dalje jedino skandalozno ovo novinarstvo koje trazi senzaciju iz nicega.Hakiz wrote: ↑14/09/2023 12:37Lako je to riješiti. Neka bude planirana nezaposlenost, a nezaposlenima neka daju za životfoton wrote: ↑14/09/2023 09:27
I opet jos jedan debilizam novinara koji ne znaju prevesti/prenijeti obicnu vijest. I onda mu u komentarima svisve. Covjek kaze da nezaposlenost treba da skoci ZA 40-50 posto a ne NA 50 posto. Sad je historijski niska nezaposlenost i to daje krila inflaciji. Inace u kapitalizmu ne valja potpuna zaposlenost kao i odsustvo inflacije. Postoji optimum koji motivise ljude da rade i ulazu.
Znaci ako je nezaposlenost oko 4% i skoci ZA 50%, da li je nezaposlenost oko 6% ili 50%???![]()
Ti isti on, nije te briga za ljude.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
foton
#4151 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- Ozimician
#4152 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nije problem da nezaposleni dobijaju socijalnu pomoc, ali ona ni u kojem slucaju ne smije prelaziti 50% minimalne plate.
U zemljama gdje nema minimalne plate, onda ne moze preci 1/5 prosjecne.
Takodjer, nije isto ako je neko radio godinama i dobio otkaz - naravno da treba da prima novac dok ne nadje drugi posao, problem je neko ko je vise godina nezaposlen, nego sto ima staza.
-
Hakiz
#4153 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Treba ljude koji bi radili za pristojnu platu natjerati da budu nezaposleni pa im dati socijalnu pomoć koja im ne može pokriti ništa.
Jer kapitalizam treba nezaposlenost.
Dobra ti je to ideja
Ne zaboravi, ti si iznio tezu da je nezaposlenost potrebna, čak i poželjna.
Ako je tako, moglo bi se reći da je i nezaposlenost obavljanje neke funkcije. A za to obavljanje onaj koji je obavlja bi trebao biti pristojno plaćen.
-
foton
#4154 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nazalost nista od ovoga nije moja ideja, volio bih da jeste, ali je to nesto odavno poznato.Hakiz wrote: ↑14/09/2023 15:21Treba ljude koji bi radili za pristojnu platu natjerati da budu nezaposleni pa im dati socijalnu pomoć koja im ne može pokriti ništa.
Dobra ti je to ideja![]()
Ako je tako, moglo bi se reći da je i nezaposlenost obavljanje neke funkcije. A za to obavljanje onaj koji je obavlja bi trebao biti pristojno plaćen.
I nezaposlenost i inflacija su u odredjenim granicama (i gornjim i donjim) pozeljne u kapitalizmu. To nije nista novo.
Ljudi u nekim zemljama primaju socijalnu pomoc iliti naknadu za nezaposlenost, ona negdje i zavisi od duzine statusa zaposlenja / nezaposlenosti, to je sve vec davno sazvakano, proracunato i optimizirano za pojedino drustvo. Ljudi negdje dobijaju naknadu za prekvalifikacije - ne rade ali se time motivisu da budu kvalifikovani za deficitarna zanimanja.
Mislim da ce automatizacija rijesiti problem prezaposlenosti. I napraviti par novih problema
Ja ne vidim da uvidjas da je problem prezaposlenosti najopasniji za najranjivije kategorije. Prezaposlenost hrani inflaciju i dize cijene, a tu najvise ispastaju oni slabije pozicionirani.
-
zippoo87
#4155 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
@Truba
Eto mene u Sarajevo,blize tebi...pa jbte samo od tebe mjesecno mogu uFatiti za rentu stana a gdje su drugi sto im treba pomoci.
Jos imam i auto i alata...biznis ce da cvjeta.
A meni nista nije mrsko uraditi ni za fesliju a bogami ni za stoju.
Ljudi smo,dogovoriti cemo se
Eto mene u Sarajevo,blize tebi...pa jbte samo od tebe mjesecno mogu uFatiti za rentu stana a gdje su drugi sto im treba pomoci.
Jos imam i auto i alata...biznis ce da cvjeta.
A meni nista nije mrsko uraditi ni za fesliju a bogami ni za stoju.
Ljudi smo,dogovoriti cemo se
-
Osmi Socrates
#4156 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Taj Gurner se obraća onima koji otvaraju radna mjesta, a ne radnicima.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#4157 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Samo tako ce proci inflacija i krenuti oporavak. Sve do jedne fin. kriza u historiji su zavrsene takozubi wrote: ↑14/09/2023 11:05Ja cega si se ti ufatio, poenta je ovo:foton wrote: ↑14/09/2023 09:27
I opet jos jedan debilizam novinara koji ne znaju prevesti/prenijeti obicnu vijest. I onda mu u komentarima svisve. Covjek kaze da nezaposlenost treba da skoci ZA 40-50 posto a ne NA 50 posto. Sad je historijski niska nezaposlenost i to daje krila inflaciji. Inace u kapitalizmu ne valja potpuna zaposlenost kao i odsustvo inflacije. Postoji optimum koji motivise ljude da rade i ulazu.
Znaci ako je nezaposlenost oko 4% i skoci ZA 50%, da li je nezaposlenost oko 6% ili 50%???
"We need to see pain in the economy. We need to remind people that they work for the employer, not the other way around."
Gad.
- Ozimician
#4158 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
https://www.klix.ba/biznis/privreda/los ... /230914114
Jako lose preveden clanak, ali poenta stoji ko zna da razumije.
Jako lose preveden clanak, ali poenta stoji ko zna da razumije.
- zubi
#4159 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
E nek onda nikad ne prodje, gad kapitalisticki, cuj poremecen je normalan tok stvari, osilili se radnici, traze vece plate, treba ih u suru utjerati, fuj.izvrsni direktor wrote: ↑14/09/2023 16:14Samo tako ce proci inflacija i krenuti oporavak. Sve do jedne fin. kriza u historiji su zavrsene tako
-
Osmi Socrates
#4160 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne zna se čovjek izraziti tako da odgovara svima osjetljivog srca.
-
breuer
#4161 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ne znam zašto za primjer sam ne da otkaz...zubi wrote: ↑14/09/2023 16:24E nek onda nikad ne prodje, gad kapitalisticki, cuj poremecen je normalan tok stvari, osilili se radnici, traze vece plate, treba ih u suru utjerati, fuj.izvrsni direktor wrote: ↑14/09/2023 16:14
Samo tako ce proci inflacija i krenuti oporavak. Sve do jedne fin. kriza u historiji su zavrsene tako
-
Hakiz
#4162 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Čemu, onda, prijetnje nezaposlenim? "Ako ne tražite posao skinut ćemo vas sa zdravstvenog osiguranja." Kada je nezaposlenost dobra, nezaposlene treba nagraditi, ne prijetiti im.foton wrote: ↑14/09/2023 15:46Nazalost nista od ovoga nije moja ideja, volio bih da jeste, ali je to nesto odavno poznato.Hakiz wrote: ↑14/09/2023 15:21
Treba ljude koji bi radili za pristojnu platu natjerati da budu nezaposleni pa im dati socijalnu pomoć koja im ne može pokriti ništa.
Dobra ti je to ideja![]()
I nezaposlenost i inflacija su u odredjenim granicama (i gornjim i donjim) pozeljne u kapitalizmu. To nije nista novo.
Ljudi u nekim zemljama primaju socijalnu pomoc iliti naknadu za nezaposlenost, ona negdje i zavisi od duzine statusa zaposlenja / nezaposlenosti, to je sve vec davno sazvakano, proracunato i optimizirano za pojedino drustvo. Ljudi negdje dobijaju naknadu za prekvalifikacije - ne rade ali se time motivisu da budu kvalifikovani za deficitarna zanimanja.
Mislim da ce automatizacija rijesiti problem prezaposlenosti. I napraviti par novih problema![]()
Ja ne vidim da uvidjas da je problem prezaposlenosti najopasniji za najranjivije kategorije. Prezaposlenost hrani inflaciju i dize cijene, a tu najvise ispastaju oni slabije pozicionirani.
Evo, ja ću državi napraviti spisak šta sve želim, sa mjerom, ništa pretjerano (Ne auto od 100.000 eura, bio bi neki od 30-40.000 KM), neka mi plaća račune (Nemam vilu, stan od 57 kvadrata), svaki mjesec kupuje hranu sa spiska koji bih joj dostavljao, odjeću, obuću, jednom godišnje putovanje, radionicu sa pristojnim mašinama, opremom i materijalom da u njoj provodim nezaposlene dane (Da se ne drogiram i ne opijan zbog nezaposlenosti) itd, pa na kraju džeparac u nivou minimalne plate i obećavam da neću biti zaposlen. Nikada neću tražiti zaposlenje. Kada je nezaposlenost tako dobra, trebalo bi tako raditi. To jeste, tu ekonomsku teoriju provesti u praksi. Ako nije u praksi, onda je to samo šuplja.
Nego, ako bi zaposlenost bila 100 %, ko bi bio taj slabije pozicionirani koji bi zbog takve zaposlenosti ispaštao?
-
Osmi Socrates
#4163 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zato što on ne spada u kategoriju "radnik".
-
Hakiz
#4164 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tačno.Osmi Socrates wrote: ↑14/09/2023 16:11 Taj Gurner se obraća onima koji otvaraju radna mjesta, a ne radnicima.
Zbog takvih bi se proleteri svih zemalja trebali ujediniti.
Takvi ljudi su bili razlog stvaranja komunizma koji mrziš.
Ako mrziš komunizam, ne stvaraj uslove za njegov nastanak.
-
Osmi Socrates
#4165 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne znam ja o kakvom komunizmu ti buncaš. U bivšoj Jugoslaviji, stopa nezaposlenosti nikad nije bila ispod 10%. Vjerovatno sam i viši procenat mogao napisati, ali, ovo je sigurno.
-
mali_balon
-
zippoo87
- n+1
#4168 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma šupljira Truba, i to bezobrazno. Dao bi on 150, ali ne može nikoga naći.
Što nisi pitao ovdje, došao bih ja iz Zenice.
Po tome što je frajeru na kraju platio ćevapima vidiš koliko je sati, ustvari. Nije navukao sto hiljada maraka u dionicama tako što je plaćao 150 KM da mu se unese kauč, nego tako što je plaćao 5 KM ili ćevape.
--
Što se tiče ostalih vijesti na ovoj temi:
- Skok nezaposlenosti od "samo" 2% još uvijek znači milione novih nezaposlenih radnika u Americi. Ne postoji normalna osoba kojoj je to "poželjno".
- Nezaposlenost nije "poželjna" u kapitalizmu, jer bi to impliciralo vrijednosni sud kapitalizma prema nezaposlenosti, ali hipotetička nezaposlenost od nula posto bi vodila ka ubrzanju inflacije, kako u kapitalizmu, tako i socijalizmu, ili ma kom drugom socio-ekonomskom sistemu.
- Inverzan odnos nezaposlenosti i inflacije, poznat kao Filipsova krivulja, na koji se ovdje neki pozivaju kada govore o "nužnosti povećanja nezaposlenosti" radi obaranja inflacije, ne razumijemo do kraja, i čini se da vrijedi samo u određenim okolnostima, dok u drugim ne, da ne ulazimo sada u detalje. Recimo, Amerika je spustila inflaciju ispod 3%, a nezaposlenost se nije povećala ni zeru. Read the news.
- Finansijska kriza nije isto što i ekonomska kriza. Finansijska kriza može voditi ekonomskoj krizi. Mi trenutno ne živimo finansijsku krizu, pa je nije smisleno tako ni oslovljavati.
Po tome što je frajeru na kraju platio ćevapima vidiš koliko je sati, ustvari. Nije navukao sto hiljada maraka u dionicama tako što je plaćao 150 KM da mu se unese kauč, nego tako što je plaćao 5 KM ili ćevape.
--
Što se tiče ostalih vijesti na ovoj temi:
- Skok nezaposlenosti od "samo" 2% još uvijek znači milione novih nezaposlenih radnika u Americi. Ne postoji normalna osoba kojoj je to "poželjno".
- Nezaposlenost nije "poželjna" u kapitalizmu, jer bi to impliciralo vrijednosni sud kapitalizma prema nezaposlenosti, ali hipotetička nezaposlenost od nula posto bi vodila ka ubrzanju inflacije, kako u kapitalizmu, tako i socijalizmu, ili ma kom drugom socio-ekonomskom sistemu.
- Inverzan odnos nezaposlenosti i inflacije, poznat kao Filipsova krivulja, na koji se ovdje neki pozivaju kada govore o "nužnosti povećanja nezaposlenosti" radi obaranja inflacije, ne razumijemo do kraja, i čini se da vrijedi samo u određenim okolnostima, dok u drugim ne, da ne ulazimo sada u detalje. Recimo, Amerika je spustila inflaciju ispod 3%, a nezaposlenost se nije povećala ni zeru. Read the news.
- Finansijska kriza nije isto što i ekonomska kriza. Finansijska kriza može voditi ekonomskoj krizi. Mi trenutno ne živimo finansijsku krizu, pa je nije smisleno tako ni oslovljavati.
-
markopd
#4169 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Najžalosnije od svega što oni ništa nisu pogriješili sa tim sloganom.Posla ima danas koliko hoćeš,ali kakvog - to je problem.Da li je on u nekim slučajevima fizički i psihički uopšte izdržjiv,da li se poštuju osnovna radnička prava,da li se isplaćuje plata u skladu sa Zakonom itd itd.Kada bi sutra recimo uveli neku naknadu za nezaposlene npr 300 KM mjesečno,krenuli bi pljuštati otkazi kod robovlasnika samo takvi.Kako su u RS uveli onu mjesečnu naknadu za majke sa 4 i više djece,odjednom fali radne snage još više.
-
mali_balon
#4170 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa zato se i smijem kontalimsu oni staviti posla ima ko hoce da radi, ali valjda skontali da ce prije bit antireklamamarkopd wrote: ↑14/09/2023 16:59Najžalosnije od svega što oni ništa nisu pogriješili sa tim sloganom.Posla ima danas koliko hoćeš,ali kakvog - to je problem.Da li je on u nekim slučajevima fizički i psihički uopšte izdržjiv,da li se poštuju osnovna radnička prava,da li se isplaćuje plata u skladu sa Zakonom itd itd.Kada bi sutra recimo uveli neku naknadu za nezaposlene npr 300 KM mjesečno,krenuli bi pljuštati otkazi kod robovlasnika samo takvi.Kako su u RS uveli onu mjesečnu naknadu za majke sa 4 i više djece,odjednom fali radne snage još više.
-
foton
#4171 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ti si savrsen primjer koji opravdava te "prijetnje". Mnogi ljudi bi rado imali sve to nabrojano pa bi se vrlo brzo premasio pozeljni broj nezaposlenih.Hakiz wrote: ↑14/09/2023 16:28Čemu, onda, prijetnje nezaposlenim? "Ako ne tražite posao skinut ćemo vas sa zdravstvenog osiguranja." Kada je nezaposlenost dobra, nezaposlene treba nagraditi, ne prijetiti im.foton wrote: ↑14/09/2023 15:46
Evo, ja ću državi napraviti spisak šta sve želim, sa mjerom, ništa pretjerano (Ne auto od 100.000 eura, bio bi neki od 30-40.000 KM), neka mi plaća račune (Nemam vilu, stan od 57 kvadrata), svaki mjesec kupuje hranu sa spiska koji bih joj dostavljao, odjeću, obuću, jednom godišnje putovanje, radionicu sa pristojnim mašinama, opremom i materijalom da u njoj provodim nezaposlene dane (Da se ne drogiram i ne opijan zbog nezaposlenosti) itd, pa na kraju džeparac u nivou minimalne plate i obećavam da neću biti zaposlen. Nikada neću tražiti zaposlenje. Kada je nezaposlenost tako dobra, trebalo bi tako raditi. To jeste, tu ekonomsku teoriju provesti u praksi. Ako nije u praksi, onda je to samo šuplja.
Nego, ako bi zaposlenost bila 100 %, ko bi bio taj slabije pozicionirani koji bi zbog takve zaposlenosti ispaštao?
Uvijek imas slabije pozicionirane koji radili ili ne radili - trpe. Kad je inflacija izrazena kao u periodima prezaposlenosti, sta mislis ko vise trpi? Oni cija su zanimanja trazena i mogu naplacivati ekstra ili oni stariji ili u bransama koje ne dozivljavaju procvat, pa im plate stagniraju? Uglavnom raste jaz, kao sto i vidimo u praksi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Osmi Socrates
#4173 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
On je savršen primjer za talking nonsense kad ga uhvati žuta minuta.
-
moimoi
#4174 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
@_BataZiv_0809
Priznaj da si

Priznaj da si
-
Hakiz
#4175 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa, ljudi rade da sebi to priušte. A ti bi im onemogućio da rade. Ako im nećeš dozvoliti da rade, onda im ti trebaš obezbijediti ono šta bi oni sami sebi obezbijedili da im dozvoliš da rade.foton wrote: ↑14/09/2023 17:15Ti si savrsen primjer koji opravdava te "prijetnje". Mnogi ljudi bi rado imali sve to nabrojano pa bi se vrlo brzo premasio pozeljni broj nezaposlenih.Hakiz wrote: ↑14/09/2023 16:28
Čemu, onda, prijetnje nezaposlenim? "Ako ne tražite posao skinut ćemo vas sa zdravstvenog osiguranja." Kada je nezaposlenost dobra, nezaposlene treba nagraditi, ne prijetiti im.
Uvijek imas slabije pozicionirane koji radili ili ne radili - trpe. Kad je inflacija izrazena kao u periodima prezaposlenosti, sta mislis ko vise trpi? Oni cija su zanimanja trazena i mogu naplacivati ekstra ili oni stariji ili u bransama koje ne dozivljavaju procvat, pa im plate stagniraju? Uglavnom raste jaz, kao sto i vidimo u praksi.
Kontradiktoran si.