Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Kal El

#15251 Re: Cijene stanova All about

Post by Kal El »

_Reds_ wrote: 13/09/2023 09:14
Kal El wrote: 12/09/2023 21:43

Dosad Unicredit najbolji, jedini oni i Intesa ja mislim isplaćuju cijeli iznos kao hipotekarni, a ne kao druge banke 80% Hipo a 20% Nenamjenski (max 10 godina).

Ja i supruga smo izabrali Unicredit, uz to ne plaćaš obradu koja je kod nekih 1-2.000 ako se ne varam.

52m² za 170k, ja sam u Februaru 76m² (plus dva balkona koja ne ulaze u kvadraturu i 9m² podrum) u Lužanima platio 165k. :sad: :-)
Jesi na 4. spratu vjerovatno i u izvornim stanju gdje treba uloziti jos 70.
Jok, stolarija nova, kupatilo, wc i kuhinja renovirana čak je namješten došao. Jeste 4ti, ali mlad sam. :D
challmander

#15252 Re: Cijene stanova All about

Post by challmander »

Nema nikakvog pada cijena, samo pojedinci koji po malo obaraju cijene stanove koje su uveliko precijenili na pocetku.
Pauza

#15253 Re: Cijene stanova All about

Post by Pauza »

Treba mi usluga kompletnog razvoda struje na spratu kuće.

Površina oko 50m2. Jedna prostorija bez pregrada i kupatilo. Zidovi su od blokova, na podu estrih. Dovodni/glavni kabal za sprat izveden.

Ruke i materijal od strane firme/masjtora. Samo kvalitetni materijali, ništa ne bih kinesko. Kljuc u ruke. Postoji tlocrt arhitekte gdje šta treba da bude u prostoru pa se prema tome i struja razvodi.

Šta mislite, koja je okvirna cijena ovog posla?
Beli belcan

#15254 Re: Cijene stanova All about

Post by Beli belcan »

https://www.klix.ba/biznis/trebevic-hil ... /230913085

Šta mislite da li će kvadrat ići preko 3000 ?
Mustang1

#15255 Re: Cijene stanova All about

Post by Mustang1 »

Beli belcan wrote: 13/09/2023 14:05 https://www.klix.ba/biznis/trebevic-hil ... /230913085

Pitanje je hoce li ici ispod 6 :D
noviclan

#15256 Re: Cijene stanova All about

Post by noviclan »

Mustang1 wrote: 13/09/2023 14:07
Beli belcan wrote: 13/09/2023 14:05 https://www.klix.ba/biznis/trebevic-hil ... /230913085

Ici ce ako budu vodili kanalizaciju u istocno sarajevo
holowey

#15257 Re: Cijene stanova All about

Post by holowey »

Mustang1 wrote: 13/09/2023 14:07

s obzirom da na grbavici u zgradama starijim od pola vijeka traze 4 milje po kvradratu, to bi bila minimalna cijena u pretprodaji...
Norea

#15258 Re: Cijene stanova All about

Post by Norea »

Kal El wrote: 12/09/2023 21:43
Norea wrote: 12/09/2023 13:41 Ako ima neko frisak sa informacijama da nas malo uputi. Nasli smo stan i trebamo se raspitati za 170 000 KM stambeni kredit. Kreditno smo sposobni, iznos nece biti problem, ali imam 3 pitanja:
1.Zna li neko koja banka trenutno nudi najbolje uslove stambenog kredita za mlade bracne parove?
2. Do kojeg iznosa je moguce dobiti poticaj za mlade KS?
3. Koliki porez bismo morali platiti, prva nam je nekretnina, a stan ima 53 m2.
Dosad Unicredit najbolji, jedini oni i Intesa ja mislim isplaćuju cijeli iznos kao hipotekarni, a ne kao druge banke 80% Hipo a 20% Nenamjenski (max 10 godina).

Ja i supruga smo izabrali Unicredit, uz to ne plaćaš obradu koja je kod nekih 1-2.000 ako se ne varam.

52m² za 170k, ja sam u Februaru 76m² (plus dva balkona koja ne ulaze u kvadraturu i 9m² podrum) u Lužanima platio 165k. :sad: :-)
Hvala na info za banku. Skuplji je stan od tih 170 k, nego imamo vec 50 000 KM ustedjevine pa dizemo dio kredita. Stan je full sredjen, namjestaj po mjeri vrijedi 30 000 KM, radio je dobar arhitekta, ulozeno je jako mnogo u renoviranje tako da nam nije zao. Mozemo useliti sa koferima odjece i higijenskim potrepstinama. :-D I lokacija je top.

Sto se tice par komentara ispod - nisu pale cijene, vise stagniraju.
bumerangss

#15259 Re: Cijene stanova All about

Post by bumerangss »

nekome wrote: 13/09/2023 09:07
bumerangss wrote: 12/09/2023 23:57 Cijena stanova je osjetno pala
Gdje to
Na olxu

Primjer Dobrinja stanovi od 55 kvadrata prije godinu nije nijedan bio ispod 200000
Sad isti renovirani se prodaju po 180 170 a u izvornom stanju 150 140 hiljada

Evo nasao sam stan, ne na Dobrinji ali Novi grad, prodavao se za 219h a od hucer nova cijena 199h zgrada napravljena 1980g potpuno renoviran i ful namjesten se prodaje, jedina mana bez lifta ali drugi sprat

Necu staviti link jer sam zagrijan :D
bumerangss

#15260 Re: Cijene stanova All about

Post by bumerangss »

Sid the sloth wrote: 13/09/2023 09:37
bumerangss wrote: 12/09/2023 23:57 Cijena stanova je osjetno pala
Mozda u Gracanici, Kalesiji, Gornjem Vakufu?
Ne! U Sa živim i samo Sa me zanima ali gledam i manje gradove bas da bih uporedio cijene i znam da je razlika ogromna, normalno da stan u Duvnu i Sa ne kostaju isto ali inflacija je dosegla maximum i svi koji su imali višak keša ili su htjeli keš zbog nultih kamata prebaciti iz banaka u nekretnine to su vec uradili

Svi smo svijesni masovnog odlaska iz BiH pa i iz Sa ljudi odlaze ali se to nadoknadi onima koji u Sa dolaze iz manjih mjesta jer je za njih Sa Pariz. Upravo ti i poneki sandžo održavaju ili usporavaju pad cijena stanova u Sa ali na žalost demografija je zabrinjavajuca i taj trend je nezaustavljiv

Kolega je kupio stan u tibri u Buca Potoku od žene koja je dijaspora tj izbjegla iz Sa 1999 u Švedsku a kupila je ovdje stan prije 10ak god kad su se te zgrade pravile s namjerom da se vrati u BiH kad ode u penziju. Sad je pred penziju ali zbog stanja kako jeste u državi odustala je od povratka i logicno stan u Sa prodala jer kako je rekla roditelji joj umrli, familija se razišla... nista je vise ne vuće u BiH

Takvih slucajeva ce biti sve vise htjeli mi to priznati ili ne
xamp

#15261 Re: Cijene stanova All about

Post by xamp »

bumerangss wrote: 14/09/2023 06:40
nekome wrote: 13/09/2023 09:07

Gdje to
Na olxu

Primjer Dobrinja stanovi od 55 kvadrata prije godinu nije nijedan bio ispod 200000

Evo nasao sam stan, ne na Dobrinji ali Novi grad, prodavao se za 219h a od hucer nova cijena 199h zgrada napravljena 1980g potpuno renoviran i ful namjesten se prodaje, jedina mana bez lifta ali drugi sprat

evo i ja neki dan dobijam poruku da su prodavci spustili cijenu za, ni manje ni vise, nego 20 000 u centru. Il ti ga za 400KM po kvadratu, ali da se i to moze korigovat :D
VladaFBiH

#15262 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

bumerangss wrote: 14/09/2023 06:57

Ne! U Sa živim i samo Sa me zanima ali gledam i manje gradove bas da bih uporedio cijene i znam da je razlika ogromna, normalno da stan u Duvnu i Sa ne kostaju isto ali inflacija je dosegla maximum i svi koji su imali višak keša ili su htjeli keš zbog nultih kamata prebaciti iz banaka u nekretnine to su vec uradili

Svi smo svijesni masovnog odlaska iz BiH pa i iz Sa ljudi odlaze ali se to nadoknadi onima koji u Sa dolaze iz manjih mjesta jer je za njih Sa Pariz. Upravo ti i poneki sandžo održavaju ili usporavaju pad cijena stanova u Sa ali na žalost demografija je zabrinjavajuca i taj trend je nezaustavljiv

Kolega je kupio stan u tibri u Buca Potoku od žene koja je dijaspora tj izbjegla iz Sa 1999 u Švedsku a kupila je ovdje stan prije 10ak god kad su se te zgrade pravile s namjerom da se vrati u BiH kad ode u penziju. Sad je pred penziju ali zbog stanja kako jeste u državi odustala je od povratka i logicno stan u Sa prodala jer kako je rekla roditelji joj umrli, familija se razišla... nista je vise ne vuće u BiH

sve dok ne bude ozbiljnije novogradnje u Sarajevu neće biti ni nekog značajnog sniženja cijena stanova - jednostavno više ljudi traži da kupi stan od onih par stotina stanova koji se godišnje napravi u gradu.
starii

#15263 Re: Cijene stanova All about

Post by starii »

xamp wrote: 14/09/2023 08:29
bumerangss wrote: 14/09/2023 06:40

Na olxu

evo i ja neki dan dobijam poruku da su prodavci spustili cijenu za, ni manje ni vise, nego 20 000 u centru. Il ti ga za 400KM po kvadratu, ali da se i to moze korigovat :D
pricao sam neki dan sa likom koji prodaje stanove i zadnja dva mjeseca prodaja stanova stagnira, centar je otprilike 4000KMm, mladi kaze vecinom sada iznajmljuju stanove ili odlaze vani, nece da robijanju 30 godina za kredit za stan...
isto mi govori za zgradu Tower gdje je dijaspora pokupovala stanove i nece da placaju odrzavanje zgrade i da imaju dosta problema sa tim...
moimoi

#15264 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

starii wrote: 14/09/2023 08:55
xamp wrote: 14/09/2023 08:29

pricao sam neki dan sa likom koji prodaje stanove i zadnja dva mjeseca prodaja stanova stagnira, centar je otprilike 4000KMm, mladi kaze vecinom sada iznajmljuju stanove ili odlaze vani, nece da robijanju 30 godina za kredit za stan...
isto mi govori za zgradu Tower gdje je dijaspora pokupovala stanove i nece da placaju odrzavanje zgrade i da imaju dosta problema sa tim...
Ne moze onolika zgrada nikada biti odrzavana kako treba. To je rupa bez dna. Zato i rekoh da ce ono za par godina biti sociala teska osim ako neko ne napravi hotelcugu od onoga.
challmander

#15265 Re: Cijene stanova All about

Post by challmander »

Ima jedan stan u Novom Sarajevu, tacnije u ulici Envera Sehovica, koji se trenutno prodaje za 219k a ja kad sam ga gledao prodavao se za 249k s tim da je agent rekao da bi vlasnik "pristao" na 240k. Prvobitno stan bio zestoko precijenjen zbog loseg rasporeda prostorija, to ne znaci da cijene padaju.

Naravno, gazda je negdje u inostranstvu i konta da smo mi ovdje levati koji trce da kupuju stanove :D
izbjeglica_iz_besmisla

#15266 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

moimoi wrote: 14/09/2023 09:31
starii wrote: 14/09/2023 08:55
Ne moze onolika zgrada nikada biti odrzavana kako treba. To je rupa bez dna. Zato i rekoh da ce ono za par godina biti sociala teska osim ako neko ne napravi hotelcugu od onoga.
Da se naplacuje odrzavanje od svih stanara, sto je bar 50.000 KM mjesecno, moglo bi se odrzavati uredno - ipak je zgrada nova jos, nema tu skupih popravki bar 10 godina. Ali mislim da bar pola stanara ne placa odrzavanje jos, jer dijaspora..

Ali na stranu Tower, ovo sa neplacanjem je cest problem u vecini drugih zgrada u SA - u nasoj prosloj zgradi ih 5 od 17 stanova nije platilo odrzavanje zadnjih 10-20 godina. Posljedicno, zgrada je u haos/socijala stanju bila jer se nizasta nije imalo para - ja mijenjao sijalicu na stubistu, recimo. Ali sad lijepo, tuzeni su ove godine, obracunate im i kamate i eno - ulaz sad prvi put u historiji u plusu :mrgreen:

Tako ce se i za Tower, ako nekom bude do ganjanja. Ako ne, fakat ce zgrada imati problem..
Piko18

#15267 Re: Cijene stanova All about

Post by Piko18 »

citroen xm wrote: 11/09/2023 12:36 Ajd ne pretjerujte. Jesu li vam očevi i majke unajmljivali arhitekte pri namještanju stana? Pa ste odrasli tu i niste nalazili nikakve mane životnom prostoru. Je li tako? Naravno da jeste?

Svoj stan znam namjestiti po svom ukusu, tako sam i uradio i vrlo sam zadovoljan. To što vi ne znate prstom mrdnuti za osnovne stvari pa morate unajmiti majstora za sve čak i da vam on kreira ukus, to je vaš problem. Nisam odavno vidio da se kao na forumu kenja o nekom životu na visokoj nozi gdje ništa ne dolazi u obzir i ništa nije urađeno kako treba ako nije urađeno od strane profesionalaca sa visokim tarifama. I onda skokneš na drugu temu i svi ti što ganjaju stil koji im kreiraju drugi i plaćaju debelo, znaju svaku akciju iz super marketa, skup im je kvadrat stana u Sarajevu, traže pomoć oko popravke auta na forumu.

Možda bi vi rekli ironično da je forum znalaca iz svih oblasti, ali ja bih takođe rekao da je forum pun likova sa kvalitetnom fasadom koja krije totalnu prazninu unutra. Lažni sjaj.
Tako je, nek si im rekao. Sad pokazi kako si ti uradio stan nek crknu dusmani.
Samo treba imati taj stav, sta ce meni neko.

Evo ja sam tacno znao sta zelim, bavim se dizajnom i na kraju sam angazovao arhitektu (ne po tako visokoj tarifi kao sto neki spominju) i dobio puno bolje rjesenje nego sto sam bio ja zamislio. Zasto je problem prepustiti posao da radi nekome ko se skolovao za to, ako vec imas finasije mogucnosti. Normalno kako neko napisa, neces dopustiti da te pravi budalom i da ti naplacuje projekte po 10k km. Po meni je veci problem sto ljudima zine guzica vise neko sto mogu da poseru. Pa onda platis jednog majstora koji sve radi, i grube radove, vodu, struju, dizajn i jbg, normalno da ces imati hrpu problema.
Sid the sloth

#15268 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

Amin. Znaci da onda pricekam sa kupovinom ako je tako :D
challmander wrote: 14/09/2023 10:58 Naravno, gazda je negdje u inostranstvu i konta da smo mi ovdje levati koji trce da kupuju stanove :D
To su im ovi idioti agenti napricali. Svakakva budala danas moze biti agent za nekretnine, bukvalno nikakve kontrole nema niti neko znanje treba, lupaju iste recenice i fazone svima i fol on neki agent.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#15269 Re: Cijene stanova All about

Post by laserShow »

Ma ljudi, zasto se ibretite na cijene nekretnina? Razumijem, i ja bih sto jeftinije, ali sve te nekretnine SE PRODASE! Dobro, vrti se 100 stanova koji se ne prodaju, ali je vise onih koji su zacijenjeni a prodani. Jednostavno novac dijaspore, novac onih koji gravitiraju prema Sarajevu, te vjerovatno krimi novac diktira da ce cijena ostati ista, ili gore.

Da spadne 100KM po kvadratu to je udaranje u gujicu, mada ni toga nema bas.
challmander

#15270 Re: Cijene stanova All about

Post by challmander »

Sid the sloth wrote: 14/09/2023 13:35

challmander wrote: 14/09/2023 10:58 Naravno, gazda je negdje u inostranstvu i konta da smo mi ovdje levati koji trce da kupuju stanove :D
To su im ovi idioti agenti napricali. Svakakva budala danas moze biti agent za nekretnine, bukvalno nikakve kontrole nema niti neko znanje treba, lupaju iste recenice i fazone svima i fol on neki agent.
Pa nije uvijek tako. Ja sam naletio na oglas gdje vlasnik direktno prodaje stan na Ciglanama u izvornom stanju i on je nekom svojom racunicom dosao do cifre. Takodjer sam gledao i jedan stan na Cengic Vili gdje uopste agent nije zastupnik vlasnika nego advokat neki. Covjek mi direktno rekao da taj stan ne vrijedi te pare i da je vlasnik vec odbijao neke nize ponude ali ne popusta na cijeni.

Ima i do agenata naravno, ali ima i do vlasnika koji vide druge oglase na osnovu kojih odredjuju sebi cijenu.
Ozimician

#15271 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

laserShow wrote: 14/09/2023 13:37 Ma ljudi, zasto se ibretite na cijene nekretnina? Razumijem, i ja bih sto jeftinije, ali sve te nekretnine SE PRODASE! Dobro, vrti se 100 stanova koji se ne prodaju, ali je vise onih koji su zacijenjeni a prodani. Jednostavno novac dijaspore, novac onih koji gravitiraju prema Sarajevu, te vjerovatno krimi novac diktira da ce cijena ostati ista, ili gore.

Da spadne 100KM po kvadratu to je udaranje u gujicu, mada ni toga nema bas.
Ne prodaju se samo stanovi koji imaju neku veliku mahanu, dakle ili neko potkrovlje, ili nesredjeni papiri ili 4. sprat bez lifta i sl.

Naravno bude i onih koji traze pola miliona za neku pecinu gdje moras cak i instalacije sve mijenjati, pa ni to ne ide bas glatko.
Euphoria

#15272 Re: Cijene stanova All about

Post by Euphoria »

Nije istina da se tako stanovi prodaju ko ludi
Sid the sloth

#15273 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

challmander wrote: 14/09/2023 14:02
Sid the sloth wrote: 14/09/2023 13:35

Pa nije uvijek tako. Ja sam naletio na oglas gdje vlasnik direktno prodaje stan na Ciglanama u izvornom stanju i on je nekom svojom racunicom dosao do cifre. Takodjer sam gledao i jedan stan na Cengic Vili gdje uopste agent nije zastupnik vlasnika nego advokat neki. Covjek mi direktno rekao da taj stan ne vrijedi te pare i da je vlasnik vec odbijao neke nize ponude ali ne popusta na cijeni.

Ima i do agenata naravno, ali ima i do vlasnika koji vide druge oglase na osnovu kojih odredjuju sebi cijenu.
Taj koji "sam" odredi cijenu - odredi je tako sto gleda pik pa skonta po tome. A na piku cijene koje su formirali agenti tako da su uvijek ili direktno ili indirektno krivi za previsoke cijene. Ima izolovanih slucajeva gdje vlasnik precijeni ali to nije ni blizu tako cesto kao s agencijama.
Sid the sloth

#15274 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

Euphoria wrote: 14/09/2023 14:14 Nije istina da se tako stanovi prodaju ko ludi
Raspitaj se koliko slobodnih stanova je ostalo u Tibrinoj Aveniji pored Nove Otoke pa ces vidjeti da se ipak prodaju. Crni Vrh isto, ostali samo losi stanovi, Roof Gardens isto.
Ozimician

#15275 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

Zna li neko koliko hiljada stanova godisnje se napravi u novogradnji na podrucju KS ?

Neka okvirna cifra, prosjek.
Post Reply