Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
lissics
#15226 Re: Cijene stanova All about
Ja sam se zapravo iznenadio da vecina ljudi ne konta da su slike unutrasnjeg uredjenja na pinterestu zapravo kompjuterska grafika. Sve se savrseno slaze, prostrane sobe, idealno osvjetljenje, svjezina, sve top.
Kad uzmes sam raditi unutrasnje uredjenje onda onda valja sloziti elemente dostupne na nasem trzistu, i smjestiti u nase male stanove. Rezultat su stanovi na olxu, gdje je tesko naci dobro uredjen stan. Mozda takvi i ne leze na olxu!?
Sta je s ovim ljudi?
https://olx.ba/artikal/54231102/
Kad uzmes sam raditi unutrasnje uredjenje onda onda valja sloziti elemente dostupne na nasem trzistu, i smjestiti u nase male stanove. Rezultat su stanovi na olxu, gdje je tesko naci dobro uredjen stan. Mozda takvi i ne leze na olxu!?
Sta je s ovim ljudi?
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#15227 Re: Cijene stanova All about
Sta je problem?
-
BadBoy
#15228 Re: Cijene stanova All about
Šta fali, složio frajer sam nije teško malo uzmeš premjeriš nađeš par slika na googletu i etolissics wrote: ↑11/09/2023 15:12 Ja sam se zapravo iznenadio da vecina ljudi ne konta da su slike unutrasnjeg uredjenja na pinterestu zapravo kompjuterska grafika. Sve se savrseno slaze, prostrane sobe, idealno osvjetljenje, svjezina, sve top.
Sta je s ovim ljudi?
-
lissics
#15229 Re: Cijene stanova All about
-
moimoi
#15230 Re: Cijene stanova All about
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#15231 Re: Cijene stanova All about
tebi nije luksuzno, meni jeste. Izvalim milju i uzivam 
-
citroen xm
#15232 Re: Cijene stanova All about
Ovo je kičeraj, tako da ovo nema veze ni sa čim. Najjeftiniji namještaj postavljen bez ikakvog reda i rasporeda. Kombinacija milion boja i "stilova".
Da ne citiram sada sve.
To što imamo ruglo kuće je stvar mentaliteta, a djelimično i siromaštva. Započne otac kućerinu za 5 nerođenih sinova, kada se rode da imaju pa će završiti. Naravno sinovi odsele negdje drugo, ostanu starci u džinovskoj nezavršenoj kući. Dvorišta niko ne posprema, samo se lageruje.... Nema to nikakve veze sa izostankom unajmljenog arhitekte. Viđao sam ja i gotove tipske projekte koje su radili čitavi timovi pa ih očima ne bi pogledao, a ne pravio takvu kuću.
Ja uopšte ne podcjenjujem arhitekturu, naprotiv, izuzetno cijenim. Ali kao i svako tržište, to je odnos ponude i tražnje. I pošto je sada tražnja buknula, prvenstveno procvatom tržišta nekretnina, a i činjenicom da su manji stanovi češći nego prije pa svi rade sve po mjeri, cijena usluga je otišla u nebo. Da nemaju posla vidio bi kako bi sami "podcjenili" svoju struku. Ja samo ne želim da plaćam abnormalno neke usluge. I ja sam se školovao, ne u toj struci, ali imam visoko obrazovanje pa ne zarađujem baš tako dobro. Neko bi rekao pogrešna struka. Ne, pitanje je samo trenutka. Ko je želio biti keramičar prije 20 godina? Malo ko jer cijene tih usluga su bile niske. Danas hoće svi jer keramičar bilo kakav/fušer zarađuje kao doktor koji se školovao samo na fakultetu min 6 godina i školovaće se čitav život. Ovaj je jednom naučio postavljati pločice, ne treba mu škola i zarađuje kao ovaj što spašava život. Ne potcjenjujem ni keramičara, pošten posao, ali smijem bez griže sasvjesti reći da je 25 KM/m2 postavljanja pločica precjenjeno.
Da ne citiram sada sve.
To što imamo ruglo kuće je stvar mentaliteta, a djelimično i siromaštva. Započne otac kućerinu za 5 nerođenih sinova, kada se rode da imaju pa će završiti. Naravno sinovi odsele negdje drugo, ostanu starci u džinovskoj nezavršenoj kući. Dvorišta niko ne posprema, samo se lageruje.... Nema to nikakve veze sa izostankom unajmljenog arhitekte. Viđao sam ja i gotove tipske projekte koje su radili čitavi timovi pa ih očima ne bi pogledao, a ne pravio takvu kuću.
Ja uopšte ne podcjenjujem arhitekturu, naprotiv, izuzetno cijenim. Ali kao i svako tržište, to je odnos ponude i tražnje. I pošto je sada tražnja buknula, prvenstveno procvatom tržišta nekretnina, a i činjenicom da su manji stanovi češći nego prije pa svi rade sve po mjeri, cijena usluga je otišla u nebo. Da nemaju posla vidio bi kako bi sami "podcjenili" svoju struku. Ja samo ne želim da plaćam abnormalno neke usluge. I ja sam se školovao, ne u toj struci, ali imam visoko obrazovanje pa ne zarađujem baš tako dobro. Neko bi rekao pogrešna struka. Ne, pitanje je samo trenutka. Ko je želio biti keramičar prije 20 godina? Malo ko jer cijene tih usluga su bile niske. Danas hoće svi jer keramičar bilo kakav/fušer zarađuje kao doktor koji se školovao samo na fakultetu min 6 godina i školovaće se čitav život. Ovaj je jednom naučio postavljati pločice, ne treba mu škola i zarađuje kao ovaj što spašava život. Ne potcjenjujem ni keramičara, pošten posao, ali smijem bez griže sasvjesti reći da je 25 KM/m2 postavljanja pločica precjenjeno.
-
Karikaturist
#15233 Re: Cijene stanova All about
Dugo nisam vidio nesto ruzno kao ovaj stan. 
-
moimoi
#15234 Re: Cijene stanova All about
Kao stan fudbalera ‘80ih
Jos fale rutavi jastuci u obliku srca
Jos fale rutavi jastuci u obliku srca
-
moimoi
#15235 Re: Cijene stanova All about
@citroen xm
Imas i kod nas kuca u koje je skrseno brdo love ali bez imalo smisla. Naprosto ti bude zao para i materijala.
Imas i kod nas kuca u koje je skrseno brdo love ali bez imalo smisla. Naprosto ti bude zao para i materijala.
- Ozimician
#15236 Re: Cijene stanova All about
Problem je sto je sve to "nadogradnja"
Onda znam X slucajeva gdje stvarno ljudi imaju dobre namjere, ali se finansijski preracunaju, do pola urade super, sve po PS-u, cak i vise od toga, onda kasnije zafali para pa onda daj sta das - na tim zavrsnim radovima i tu sve upropaste.
-
citroen xm
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#15238 Re: Cijene stanova All about
Čovjek dva puta renovira. Kad useljava i kada ima para da renovira baš kako je htio.
Mi nismo zadoovljni kako smo neke stvari uradili. Neke jesmo.
Npr, svidja nam se naša kuhinja, ali smo skontali da ćemo mijenjati ploču, i biće nešto sasvim drugo.
I tako ima još tih nekih stvari, al ono što je najbitnije, mi se tu jako ugodno osjećamo.
Mislim da za par hiljada možemo dramatično uljepšati sebi taj životni prostor, ali nije prioritet.
Zato npr u našem slučaju, bacanje je para dati arhitekti jer smo sebi stvorili prostor ugodan za življenje. A valjda je to najbitnije.
Mi nismo zadoovljni kako smo neke stvari uradili. Neke jesmo.
Npr, svidja nam se naša kuhinja, ali smo skontali da ćemo mijenjati ploču, i biće nešto sasvim drugo.
I tako ima još tih nekih stvari, al ono što je najbitnije, mi se tu jako ugodno osjećamo.
Mislim da za par hiljada možemo dramatično uljepšati sebi taj životni prostor, ali nije prioritet.
Zato npr u našem slučaju, bacanje je para dati arhitekti jer smo sebi stvorili prostor ugodan za življenje. A valjda je to najbitnije.
-
Sid the sloth
#15239 Re: Cijene stanova All about
Gdje gleda ova secija?
Btw. podsjeti me na ovo cudo iz Nove Otoke od 100m2, gledaj dnevnog boravka
https://olx.ba/artikal/54804407/
-
moimoi
#15240 Re: Cijene stanova All about
Ma nije samo stvar u velicini namjestaja- ono kada uvale kao u ovim primjerima ugaone koje progutaju citavu prostoriju.. nego i u odabiru forme, materijala i boja.
Imas kic koji moze biti pravo efektan (ko takav stil voli) ali to kosta jaaako puno i za to moras imati odgovarajuci prostor. Ovo je jeftini kic u stilu pvc stolarije sa mesingom.
Ukusi se razlikuju.. i to je ok. Ali se zna tacno sta je odsustvo ukusa- a to je vec problem ako tako nesto pokusavas prodati
Imas kic koji moze biti pravo efektan (ko takav stil voli) ali to kosta jaaako puno i za to moras imati odgovarajuci prostor. Ovo je jeftini kic u stilu pvc stolarije sa mesingom.
Ukusi se razlikuju.. i to je ok. Ali se zna tacno sta je odsustvo ukusa- a to je vec problem ako tako nesto pokusavas prodati
- Bullet Tooth Tony
-
moimoi
#15242 Re: Cijene stanova All about
Mora da je ponosan na hastal
Meni je kupatilo top
- Bullet Tooth Tony
#15243 Re: Cijene stanova All about
-
Norea
#15244 Re: Cijene stanova All about
Ako ima neko frisak sa informacijama da nas malo uputi. Nasli smo stan i trebamo se raspitati za 170 000 KM stambeni kredit. Kreditno smo sposobni, iznos nece biti problem, ali imam 3 pitanja:
1.Zna li neko koja banka trenutno nudi najbolje uslove stambenog kredita za mlade bracne parove?
2. Do kojeg iznosa je moguce dobiti poticaj za mlade KS?
3. Koliki porez bismo morali platiti, prva nam je nekretnina, a stan ima 53 m2.
1.Zna li neko koja banka trenutno nudi najbolje uslove stambenog kredita za mlade bracne parove?
-
talijan97
#15245 Re: Cijene stanova All about
Za ovo se jos ne brini, mi koji smo ove godine uzeli jos cekamoNorea wrote: ↑12/09/2023 13:41 Ako ima neko frisak sa informacijama da nas malo uputi. Nasli smo stan i trebamo se raspitati za 170 000 KM stambeni kredit. Kreditno smo sposobni, iznos nece biti problem, ali imam 3 pitanja:
Sto se tice poreza, 30 kvadrata za jednog clana, +15 kvadrata po svakom clanu kojeg imas u porodici si oslobodjen. Ako ste ti i zena, morao bi platiti poreza 8 kvadrata u iznosu od ja mislim 5% ukupne vrijednosti u kupoprodajnom.
Neka me neko dopuni, ali otprilike je ovako.
- Kal El
#15246 Re: Cijene stanova All about
Dosad Unicredit najbolji, jedini oni i Intesa ja mislim isplaćuju cijeli iznos kao hipotekarni, a ne kao druge banke 80% Hipo a 20% Nenamjenski (max 10 godina).Norea wrote: ↑12/09/2023 13:41 Ako ima neko frisak sa informacijama da nas malo uputi. Nasli smo stan i trebamo se raspitati za 170 000 KM stambeni kredit. Kreditno smo sposobni, iznos nece biti problem, ali imam 3 pitanja:
Ja i supruga smo izabrali Unicredit, uz to ne plaćaš obradu koja je kod nekih 1-2.000 ako se ne varam.
52m² za 170k, ja sam u Februaru 76m² (plus dva balkona koja ne ulaze u kvadraturu i 9m² podrum) u Lužanima platio 165k.
-
bumerangss
#15247 Re: Cijene stanova All about
Cijena stanova je osjetno pala
-
nekome
- _Reds_
#15249 Re: Cijene stanova All about
Jesi na 4. spratu vjerovatno i u izvornim stanju gdje treba uloziti jos 70.Kal El wrote: ↑12/09/2023 21:43Dosad Unicredit najbolji, jedini oni i Intesa ja mislim isplaćuju cijeli iznos kao hipotekarni, a ne kao druge banke 80% Hipo a 20% Nenamjenski (max 10 godina).Norea wrote: ↑12/09/2023 13:41 Ako ima neko frisak sa informacijama da nas malo uputi. Nasli smo stan i trebamo se raspitati za 170 000 KM stambeni kredit. Kreditno smo sposobni, iznos nece biti problem, ali imam 3 pitanja:
Ja i supruga smo izabrali Unicredit, uz to ne plaćaš obradu koja je kod nekih 1-2.000 ako se ne varam.
52m² za 170k, ja sam u Februaru 76m² (plus dva balkona koja ne ulaze u kvadraturu i 9m² podrum) u Lužanima platio 165k.![]()
![]()
-
Sid the sloth
#15250 Re: Cijene stanova All about
Mozda u Gracanici, Kalesiji, Gornjem Vakufu?