Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Sve o l izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Styling

#1326 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Styling »

Bloo wrote: 03/09/2023 10:23
Haris.ba wrote: 03/09/2023 10:19 Poznajem aktere ovog slucaja. Ovo uopce nije trebalo da se desi.

Znam ja da ce ministarstvo braniti oni koji vole trojku, a dijete ko biva braniti oni sto vole sda.

Ali, de malo razmislite - brat blizanac ide, a drugi ne ide.
Ja ne branim trojku, a sumnjam da i Chmoljo brani trojku ako nešto nema smisla.
Meni je ono što je pretstavljeno u javnosti, pomalo konfuzno.
Stvar se očito i dodatno zakomplicirala sa neusaglašenosti pravilnika i zakona?
Suma sumarum. Mati bi da dijete ide u privatni vrtić ali da asistenta obezbjedi ministarstvo. Ako privatni vrtić hoće da prima djecu sa poteškoćama i drage ima njihove pare onda treba da obezbjedi i asistenta.

To je isto kao što bi roditelji čija djeca idu u privatne škole tražili i očekivali da im ministarstvo da besplatne udžbenike.
Bloo
Globalna šefica

#1327 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Bloo »

Haris.ba wrote: 03/09/2023 10:44 Veoma ce se rijetko naci korektno preneseo u medijima ovakvi slucajevi. Uvijek se izostave neke bitne stvri.

Stvar se zakomplicirala birokratskim mozgom. Gdje ti mislis da nekom nesta dajes.
Ja inače slučajevima pristupam ovako - iščitam o pojavi/događaju iz više dostupnih izvora, pročitam dodatne materijale ako se isti spominju u člancima i onda pokušam da donesem vlastiti zaključak.

S obzirom da se i ovai slučajevi tretiraju kao politički, vjerujem da će razni portali/novinari prenijeti ovaj slučaj na više načina uz više ili manje detalja.

Do nas je da pokušamo da sklopimo cijelu sliku od komadića informacija.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1328 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by izvrsni direktor »

Ja bi osnovao vrtic samo za djecu sa posebnim potrebam. Zahtjevam od ministarstva da mi obezbijedi placeno osoblje!
vjeshalica

#1329 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 03/09/2023 10:19 Poznajem aktere ovog slucaja. Ovo uopce nije trebalo da se desi.

Znam ja da ce ministarstvo braniti oni koji vole trojku, a dijete ko biva braniti oni sto vole sda.

Ali, de malo razmislite - brat blizanac ide, a drugi ne ide.
Djeca su izostala jednu godinu jer niko ne zeli da trazi rjesenje, vec je lakse se prepucavati po Sudovima. Valjda postoje i drugi nacini da se rijesi problem. Zapravo po uvodu price, nije ni postojao problem do momenta kada je prvobitno upisala dijete u JU Djeca Sarajeva, da bi joj objasnili da ne moze cjelodnevni boravak, pa se ispostavilo da moze, i iz tog razloga ide u privatni vrtic koji ocito moze joj ponuditi cjelodnevni angazman, ali ej problem asistenta i tako se komplikuje dalje prica, pa i sam drugotuženi je privatni vrtić Skipy,
Last edited by vjeshalica on 03/09/2023 10:57, edited 1 time in total.
Haris.ba

#1330 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote: 03/09/2023 10:52 Daleko? Ili majka ne vjeruje da ce dijete imati sve sto treba u tom vrticu?

Ministarstvo ima jak argument po pitanju neplacanja asistenta u privatnoj ustanovi. Pod uslovom, naravno, da je sada samo to kamen spoticanja.
Da se drzim objavljenog teksta. Javni vrtic nije nudio cjelodnevni boravak.
Styling wrote: 03/09/2023 10:52 Suma sumarum. Mati bi da dijete ide u privatni vrtić ali da asistenta obezbjedi ministarstvo. Ako privatni vrtić hoće da prima djecu sa poteškoćama i drage ima njihove pare onda treba da obezbjedi i asistenta.
Ja mislim da je jedan od kamena spoticanja koji ne razumijete da i javni vrtici i privatni vrtici su isto u pogledu statusa. I jedni, i drugi imaju ista prava i obaveze. Govorim o vrtivima koji su u formi ustanove.

I to je ono sto stvara tu neku "zabunu". Javni vrtic moze javne pare, privatni zaradjuje pare.
Last edited by Haris.ba on 03/09/2023 10:58, edited 1 time in total.
Hakiz

#1331 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

Styling wrote: 03/09/2023 10:52
Bloo wrote: 03/09/2023 10:23

Ja ne branim trojku, a sumnjam da i Chmoljo brani trojku ako nešto nema smisla.
Meni je ono što je pretstavljeno u javnosti, pomalo konfuzno.
Stvar se očito i dodatno zakomplicirala sa neusaglašenosti pravilnika i zakona?
Suma sumarum. Mati bi da dijete ide u privatni vrtić ali da asistenta obezbjedi ministarstvo. Ako privatni vrtić hoće da prima djecu sa poteškoćama i drage ima njihove pare onda treba da obezbjedi i asistenta.
Mati je prvo konkurisala u "Djeca Sarajeva". Tek na šut-kartu od javne ustanove je konkurisala u privatni vrtić i to preko ministarstva.barem tako advokat tvrdi. To se baš onako pogodno prekoči.

Neka joj djecu upišu u javni vrtić, obezbijede asistenta i cjelodnevni boravak i riješeno.
Last edited by Hakiz on 03/09/2023 10:59, edited 1 time in total.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1332 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by izvrsni direktor »

Hakiz wrote: 03/09/2023 10:57 Neka joj djecu upišu u javni vrtić, obezbijede asistenta i riješeno.
Pa odbija majka tu opciju. Insistira na jednom privatnom vrticu
vjeshalica

#1333 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by vjeshalica »

Styling wrote: 03/09/2023 10:52

To je isto kao što bi roditelji čija djeca idu u privatne škole tražili i očekivali da im ministarstvo da besplatne udžbenike.
Nisi procitala sa razumijevanjem. Mati je prvobitno dijete upisala u JU Djeca Sarajeva, pa se javio problem što nije boravak cjelodnevni vec na pola radnog vremena, sto su slagali.
Kasnije je otisla u vrtic privaatni, ali je problem asistenta.
Njoj nije pocetna odluka bila uopce privatni vrtic.Zar je toliko tesko shvatiti?
Zato je i drugotuzeni privatni vrtic.
vjeshalica

#1334 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by vjeshalica »

izvrsni direktor wrote: 03/09/2023 10:59
Hakiz wrote: 03/09/2023 10:57 Neka joj djecu upišu u javni vrtić, obezbijede asistenta i riješeno.
Ne podmeci,napisala sam ti jos sinoc ali si preskocio to jer ti ne odgovara ta verzija i hoce da promices svoju.
Hakiz

#1335 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

izvrsni direktor wrote: 03/09/2023 10:59
Istakla je da je majka prvo pokušala djecu upisati u vrtić janve ustanove "Djeca Sarajeva", a u kojem su, kako je kazala, tvrdili da djeca ne mogu biti cjelodnevnom boravku, već samo u poludnevnom boravku. No, to nije bilo prihvatljivo za majku.

"S obzirom na to da je majka zaposlena, ne može u pola radnog dana preuzeti djecu i nekome ih dodijeliti. Ko će ih čuvati ostatak dana", pitala je advokatica Hota Ćatović.

Obrazložila je zašto je iznimno važno da vrtić bude u blizini mjesta prebivališta majke i djece.

"Jednom od djeteta je vožnja uzrok povraćanja zbog čega se ne može dugo voziti. Tako da vrtić treba biti u blizini prebivališta. Ni javni, ni privatni vrtić to nije prihvatio", naglasila je.

Majka poslije bezbrojnih pokušaja upisa u javni vrtić, pokušava upisati djecu u privatni vrtić, ali i tada nailazi na poteškoće.

"Nakon toga je majka preko kantonalnog EMIS sistema birala privatni vrtić, ne zato što je tako htjela. Oni se brane time da majka iz nekog razloga hoće privatni vrtić. Prije toga je pokušavala upisati djecu u javni vrtić", ponovila je.

Uslijedili su problemi s angažovanjem asistenta za djecu. Taj angažman je izostao, uprkos tome što su nadležni, kako je istakla, bili obavezni da pronađu asistenta.

"Obaveza je da osiguraju asistenta. Neka djeca s poteškoćama ne moraju imati asistenta, jer s njima može raditi zaposleno osoblje vrtića. U ovom slučaju je riječ o blizancima. Za jedno dijete je potreban stalni nadzor, jer mu u suprotnom život može biti ugrožen. Postoji opasnost da padne, da ode iz vrtića. Zato mu je potreban asistent", objasnila je.

Naglasila je da majka nije htjela da ostavi dijete u privatnom vrtiću bez asistenta, jer bi to bilo, kako je konstatovala, krivično djelo - ugrožavanje života. Osvrnula se i na pravdanje Ministarstva zašto asistent nije angažovan.
vjeshalica

#1336 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 03/09/2023 10:57

Mati je prvo konkurisala u "Djeca Sarajeva". Tek na šut-kartu od javne ustanove je konkurisala u privatni vrtić i to preko ministarstva.barem tako advokat tvrdi. To se baš onako pogodno prekoči.

Neka joj djecu upišu u javni vrtić, obezbijede asistenta i cjelodnevni boravak i riješeno.
pa objasnila je koji je problem bio sa JU vrtićem u pogledu radnog vremena, pa je na kraju ispalo da su je slagali da ne moze cjelodnevno
ovdje pojedinci promicu verziju da ona samo zeli privatni vrtic, sto je vidljivo iz svega da to nije tacno
ibizza

#1337 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by ibizza »

Im li negdje onaj spisak 300 mjera sto je šestorka birvaktile potpisala? Da vidimo đe smo :D
Bloo
Globalna šefica

#1338 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Bloo »

Hakiz wrote: 03/09/2023 10:57 Neka joj djecu upišu u javni vrtić, obezbijede asistenta i cjelodnevni boravak i riješeno.
Voila!

U Ministarstvu tvrde da su majci ponudili mogućnost upisa u vrtić javne ustanove "Djeca Sarajeva", a kako bi se mogao angažovati asistent. Također tvrde da je odbila tu mogućnost te da je insistirala da djeca pohađaju predškolsko obrazovanje u ranije izabranom, privatnom vrtiću. Uvjeravaju da u ovom slučaju nisu postupali drugačije u odnosu na ostalu djecu s poteškoćama u razvoju.

Ministarstvo tvrdi jedno, advokatica drugo, a vrtić (javni) je onda slagao.

MO je pretpostavljam ponudilo ovu opciju nakon pokretanja tužbe ili kada je sve izašlo u javnost...
Hakiz

#1339 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

vjeshalica wrote: 03/09/2023 11:02
Hakiz wrote: 03/09/2023 10:57

pa objasnila je koji je problem bio sa JU vrtićem u pogledu radnog vremena, pa je na kraju ispalo da su je slagali da ne moze cjelodnevno
ovdje pojedinci promicu verziju da ona samo zeli privatni vrtic, sto je vidljivo iz svega da to nije tacno
Pa da. Zato i kažem, neka ministarstvo upiše djecu u javni vrtić sa cjelodnevnim boravkom i asistentim i skinu temu sa dnevnog reda i iz medija.

Nije svaki put negativna reklama, skandal, dobra reklama. Pogotovo kada se radi o djeci. Sama činjenica da su u pitanju djeca i to sa posebnim potrebama bi trebalo biti dovoljan razlog ministarstvu da da sve od sebe. Pa čak i ako nije baš onako kako majka kaže, upišite joj djecu u cjelodnevni, izbijte joj argumente, pa ako i dalje nastavi komplikocati, onda se može majci prigovarazi da laže itd.

A to bi bila dobra reklama, mogli bi sa pravom reći da su bolji, humaniji od onih koje neću spomenuti.

Da ne bude i ovdje birokratska "Neće meni neka tamo mati govoriti šta ću ja, e sad neće dobiti u inat". Čuj da neki pojedinac bude jači od institucije, pa nisu institucije zbog ljudi, zaboga. Mora se znati ko kosi a ko vodu nosi.
Hakiz

#1340 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

ibizza wrote: 03/09/2023 11:04 Im li negdje onaj spisak 300 mjera sto je šestorka birvaktile potpisala? Da vidimo đe smo :D
To su obećali kada nisu znali šta vlast stvarno znači :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1341 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 03/09/2023 10:57
Chmoljo wrote: 03/09/2023 10:52 Daleko? Ili majka ne vjeruje da ce dijete imati sve sto treba u tom vrticu?

Ministarstvo ima jak argument po pitanju neplacanja asistenta u privatnoj ustanovi. Pod uslovom, naravno, da je sada samo to kamen spoticanja.
Styling wrote: 03/09/2023 10:52 Suma sumarum. Mati bi da dijete ide u privatni vrtić ali da asistenta obezbjedi ministarstvo. Ako privatni vrtić hoće da prima djecu sa poteškoćama i drage ima njihove pare onda treba da obezbjedi i asistenta.
Ja mislim da je jedan od kamena spoticanja koji ne razumijete da i javni vrtici i privatni vrtici su isto u pogledu statusa. I jedni, i drugi imaju ista prava i obaveze. Govorim o vrtivima koji su u formi ustanove.

I to je ono sto stvara tu neku "zabunu". Javni vrtic moze javne pare, privatni zaradjuje pare.
E mene sad interesuje, na osnovu cega joj je javni vrtic nudio samo poludnevni, odnosno, sa kojim pravom je uskratio cjelodnevni?

Je li u pitanju nakaradan propis, sukob vise njih ili sto kazes birokrataki hir?

Zato me i interesovalo da li majka ima napismeno da javni vrtic ne moze/ne zeli obezbjediti cjelodnevni boravak. Ili je to bilo usmeno da nema nikakvog pisanog traga.

Ako ima, valjda su naveli u obrazlozenju i pozvali se na nesto.

Inace, gledao sam grozomorna rjesenja kojima se odlucuje o porodicnim pravima i da pojedini advokati to vide, gorila bi zemlja. Dosta se njih igra sa tudjim zivotima.

A opet kazem, advoktici bi bilo bolje da se obratila saopstenjem koje je preneseno u cijelosti. Ovako se sto kaze Bloo, sklapaju dijelovi koji mogu navesti na pogresan zakljucak.
Chmoljo

#1342 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 03/09/2023 10:57

Ako imaju iste obaveze, zasto privatni u skladu sa pravilnikom o inklizoji ne obezbjedi asistenta?
mirza_15

#1343 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by mirza_15 »

Bloo wrote: 03/09/2023 11:07
Hakiz wrote: 03/09/2023 10:57 Neka joj djecu upišu u javni vrtić, obezbijede asistenta i cjelodnevni boravak i riješeno.
Voila!

U Ministarstvu tvrde da su majci ponudili mogućnost upisa u vrtić javne ustanove "Djeca Sarajeva", a kako bi se mogao angažovati asistent. Također tvrde da je odbila tu mogućnost te da je insistirala da djeca pohađaju predškolsko obrazovanje u ranije izabranom, privatnom vrtiću. Uvjeravaju da u ovom slučaju nisu postupali drugačije u odnosu na ostalu djecu s poteškoćama u razvoju.

Ministarstvo tvrdi jedno, advokatica drugo, a vrtić (javni) je onda slagao.

MO je pretpostavljam ponudilo ovu opciju nakon pokretanja tužbe ili kada je sve izašlo u javnost...
Mene dodatno interesuje kako se priča o povraćanju u vožnji uklapa u priču o poludnevnom boravku? (Fakat me ovo interesuje). Meni iznošenje tog argumenta djeluje kao da je majci ponuđeno adekvatno rješenje u vrtiću za koji majka smatra da nije dovoljno blizu.
Bloo
Globalna šefica

#1344 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Bloo »

mirza_15 wrote: 03/09/2023 12:13 Mene dodatno interesuje kako se priča o povraćanju u vožnji uklapa u priču o poludnevnom boravku? (Fakat me ovo interesuje). Meni iznošenje tog argumenta djeluje kao da je majci ponuđeno adekvatno rješenje u vrtiću za koji majka smatra da nije dovoljno blizu.
Problem je višeslojan.
1. Istražiti da li je javni vrtić stvarno (pogotovo pismeno) rekao da mogu ponuditi samo poludnevni smještaj. Ako da, onda kaziti odgovorne.
2. Ako joj ne na kraju ipak ponuden javni vrtic sa asistentom, zasto je odbila. Vrtic je predaleko? Ako bi se ovo uvazilo kao argument (koji ne spada u posebne potrebe) da li onda to otvara Pandorinu kutiju da ostali roditelji djece sa posebnim potrebama a cija djeca ne idu u vrtic najblizi stanu/kuci, mogu po istom osnovu zahtijevati prebacivanje svoje djece u drugi javni vrtic?
3. Navod da je "neko" limitirao u sistemu koje vrtiće majka može da vidi, isto tako istražiti, mada mi se ovo više čini kao laž.
4. Ministarstvo nije dužno plaćati osoblje privatnog vrtića, već je dužno pronaći asistenta koji će biti s djetetom. Posebno kada je u pitanju privatni vrtić koji je u kantonalnom EMIS sistemu", poručila (advokatica majke) - to onda znaci da se pravo na asistentna ne veze jedino i iskljucivo za vrtic/skolu/ustanovu, već za pojedinca tj. dijete. Odnosno dijete sa posebnim potrebama ostvaruje pravo na asistenta (o trošku Kantona) prema ovome, bez obzira u koju ustanovu njegova majka želi da dijete dijete pohađa. Asistent onda nije OSOBLJE privatnog vrtića već je šta? S kim stupa u radni odnos?
Chmoljo

#1345 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

Bloo wrote: 03/09/2023 12:22
mirza_15 wrote: 03/09/2023 12:13 Mene dodatno interesuje kako se priča o povraćanju u vožnji uklapa u priču o poludnevnom boravku? (Fakat me ovo interesuje). Meni iznošenje tog argumenta djeluje kao da je majci ponuđeno adekvatno rješenje u vrtiću za koji majka smatra da nije dovoljno blizu.
Problem je višeslojan.
1. Istražiti da li je javni vrtić stvarno (pogotovo pismeno) rekao da mogu ponuditi samo poludnevni smještaj. Ako da, onda kaziti odgovorne.
2. Ako joj ne na kraju ipak ponuden javni vrtic sa asistentom, zasto je odbila. Vrtic je predaleko? Ako bi se ovo uvazilo kao argument (koji ne spada u posebne potrebe) da li onda to otvara Pandorinu kutiju da ostali roditelji djece sa posebnim potrebama a cija djeca ne idu u vrtic najblizi stanu/kuci, mogu po istom osnovu zahtijevati prebacivanje svoje djece u drugi javni vrtic?
3. Navod da je "neko" limitirao u sistemu koje vrtiće majka može da vidi, isto tako istražiti, mada mi se ovo više čini kao laž.
4. Ministarstvo nije dužno plaćati osoblje privatnog vrtića, već je dužno pronaći asistenta koji će biti s djetetom. Posebno kada je u pitanju privatni vrtić koji je u kantonalnom EMIS sistemu", poručila (advokatica majke) - to onda znaci da se pravo na asistentna ne veze jedino i iskljucivo za vrtic/skolu/ustanovu, već za pojedinca tj. dijete. Odnosno dijete sa posebnim potrebama ostvaruje pravo na asistenta (o trošku Kantona) prema ovome, bez obzira u koju ustanovu njegova majka želi da dijete dijete pohađa. Asistent onda nije OSOBLJE privatnog vrtića već je šta? S kim stupa u radni odnos?
:thumbup:
vjeshalica

#1346 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by vjeshalica »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/majka-d ... /230903063

Majka reagovala na tvrdnje Ministarstva obrazovanja KS
Hakiz

#1347 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

Ako sam dobro razumio, sud je u potpunosti podržao majku.

Ispoštovati sud ili ne, pitanje je sada.

Nego, pitanje je, zašto JU "Djeca Sarajeva" nije odmah upisala djecu u cjelodnevni boravak i obeubijedila asistenta, da se u ovu situaciju uopšte ne dođe?

Umjesto toga se samo sve više zapetljavalo ministarstvo u radnje koje su lako mogle biti i kriminalne, to formiranje tima za procjenu koji i sud skide sa dnevnog reda rekavši
"Prema ljekarskim mišljenjima djeci se preporučuje ili upis u redovan vrtić uz asistenta ili upis u Centar za edukaciju i rehabilitaciju djece s teškoćama, a ne kombinovanje te dvije vrste predškolskog programa na dnevnoj osnovi. Sud cijeni da kod postojanja, preporuka više nadležnih ljekara, kako od strane Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, tako i JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, takve preporuke ne mogu biti predmetom preispitivanja od strane lica koja nisu liječničke struke", navodi se.
Što im je sve ovo trebalo, šta su ministarstvo i JU htjeli izbjeći i sakriti?
Bloo
Globalna šefica

#1348 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Bloo »

Hakiz wrote: 03/09/2023 18:58 Ako sam dobro razumio, sud je u potpunosti podržao majku.

Nego, pitanje je, zašto JU "Djeca Sarajeva" nije odmah upisala djecu u cjelodnevni boravak i obeubijedila asistenta, da se u ovu situaciju uopšte ne dođe?

Umjesto toga se samo sve više zapetljavalo ministarstvo u radnje koje su lako mogle biti i kriminalne, to formiranje tima za procjenu koji i sud skide sa dnevnog reda rekavši
"Prema ljekarskim mišljenjima djeci se preporučuje ili upis u redovan vrtić uz asistenta ili upis u Centar za edukaciju i rehabilitaciju djece s teškoćama, a ne kombinovanje te dvije vrste predškolskog programa na dnevnoj osnovi. Sud cijeni da kod postojanja, preporuka više nadležnih ljekara, kako od strane Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, tako i JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, takve preporuke ne mogu biti predmetom preispitivanja od strane lica koja nisu liječničke struke", navodi se.
Odakle sada kombiniranje vrtica i centra?
Hakiz

#1349 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

Bloo wrote: 03/09/2023 19:09
Hakiz wrote: 03/09/2023 18:58 Ako sam dobro razumio, sud je u potpunosti podržao majku.

Odakle sada kombiniranje vrtica i centra?
Bilo je to spomenuto i od advokatice. Ministarstvo je htjelo jedno dijete u Mjedenicu a jedno u vrtić.
Bloo
Globalna šefica

#1350 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Bloo »

Hakiz wrote: 03/09/2023 19:12 Bilo je to spomenuto i od advokatice. Ministarstvo je htjelo jedno dijete u Mjedenicu a jedno u vrtić.
"Prema ljekarskim mišljenjima djeci se preporučuje ili upis u redovan vrtić uz asistenta ili upis u Centar za edukaciju i rehabilitaciju djece s teškoćama, a ne kombinovanje te dvije vrste predškolskog programa na dnevnoj osnovi."

Ja iz ovog zakljucujem da dijete treba da ide ILI u vrtic ILI u Centar a ne pola dana u vrtic, a pola centar - kombinovanje.
Locked