Ja mislim da i jedni i drugi navijaju za mugshot. Trump vec prodaje majice sa muhshotom.
Bice zanimljiviji mugshot recimo Giulianija ili Lindsay Powell.
Ja mislim da i jedni i drugi navijaju za mugshot. Trump vec prodaje majice sa muhshotom.
Lijepo je vidjeti zdravu dozu samokritičnosti.
Kontam ne razumiješ šta govorimo kada pričamo o ekonomiji, a ti se s maternjim mučiš.
Pa Trump, naravno
Evo ja upratih i procitah vasu raspravu. Izuzimajuci siri kontekst rasprave, kao i cinjenicu da se u principu slazem da dosta nekih stvari koje si iznio, ali sto se ovoga tice nesto ne stima s ovim sto pricas, kako god okrenuo.
Ovaj cak ima podatke iz prva dva kvartala 2023, sto je najblize definiciji pojma "danas", a i oni imaju vece vrijednosti od onih u 2019.
Ne, ovo je obrtanje teza. Ja ne mogu tvrditi sa sigurnoscu koji je jezov stav, ali ja mislim da on nije cak apriori tvrdio suprotno, nego je zelio ukazati na greske u tvojoj argumentaciji u prilog tvrdnji. Prema tome ako je tvoja argumentacija nepotpuna ili pogresna onda ni tvoj zakljucak izveden iz iste nije dokazan, sto naravno ne znaci nuzno da sama tvrdnja nije tacna, nego moze biti i da je tacna ali da nemas ispravne argumente i dokaze za istu. Kao sto rekoh, koji god od postavljenih grafova, ako ijedan, se odnosi na velicinu o kojoj se raspravlja, onda ne govori u prilog tvojoj tvrdnji, sto naravno ne znaci nuzno da ona nije tacna.Stoga, ako zaključak kojeg navodim u svom ranijem osvrtu, da je kupovna moć Amerikanaca danas manje nego je bila prije inflacije, a koji sam argumentovao upravo ovim graficima, ako taj zaključak nije tačan, onda ne bi trebao biti problem pronaći podatke koji pokazuju suprotno.
Kad bi još nekako Pelosi i McConnell riknuli s njima bilo bi savršeno.
Nancy se drzi, ali McConnell i Feinstein su vec umrli, samo im niko nije javio…
Ufff dašta ona Feinstein je najgora.GandalfSivi wrote: ↑16/08/2023 23:59Nancy se drzi, ali McConnell i Feinstein su vec umrli, samo im niko nije javio…
Prosli put je bio dotucen na izborima pa smo imali pokusaj drzavnog udara. A njegovi glasaci i dan danas tvrde da su izbori pokradeni.
Tu je Čak i Grasli iz Ajove.ultima_palabra wrote: ↑17/08/2023 00:18 Pa Nancy je sad obican zastupnik, nije vise nikakav bitan faktor. Feinstein je bas biljka, ali eto nece da ide prije kraja mandata… kad skontas da je bila jaranica sa Harvey Milkom![]()
Ne bih ja zelio nikom da rikne, na strankama je da odrade smjenu generacija.
Ne, nisam trebao priložiti graf koji pokazuje 2019. i 2023. godinu, kako kažeš. Razlog tome je što 2023. godinu trenutno živimo, te je nemoguće grafički predstaviti godinu koja nije završila. Mogao sam predstaviti 2022. godinu (da su podaci dostupni), ali to opet ne bi bilo danas. Kao što ću podatke za 2023. godinu moći predstaviti iduće godine, ali to ni tada neće biti danas. Drugim riječima, taj standard koji kažeš da sam trebao ispuniti, ustvari nikada nije moguće ispuniti. Statistika po definiciji nastupa s lagom, statistika je uvijek jučer.Maxxtro wrote: ↑16/08/2023 23:05Evo ja upratih i procitah vasu raspravu. Izuzimajuci siri kontekst rasprave, kao i cinjenicu da se u principu slazem da dosta nekih stvari koje si iznio, ali sto se ovoga tice nesto ne stima s ovim sto pricas, kako god okrenuo.
Ti si rekao vrlo izricito da je "realni godisnji dohodak bio veci u 2019 nego danas". Da pojednostavimo maksimalno i uklonimo mogucnost nesporazuma po pitanju definicija i zavrzlama o tome sta zapravo to predstavlja i kako se racuna, ti u biti kazes kako je velicina A bila veca u 2019 nego danas. Da bi to dokazao direktno podacima, ti si trebao priloziti graf koji ima dvije stvari - ukljucene 2019 i 2023 godinu, te da je vrijednost u 2019 veca nego u 2023. god. Vrlo je ocito da nijedan od grafova koje si prilozio to ne dokazuje.
Prva godina povišene inflacije u US bila je 2021. To znači da je posljednja pred-inflacijska godina bila 2020. Ako poredimo ekonomiju prije i nakon inflacije, to znači da poredimo 2020. godinu sa periodom nakon toga. Međutim, to nije uvijek dobar pristup.Maxxtro wrote: ↑16/08/2023 23:05
Pokusaji pravdanja sta prikazuje koji graf i na koji graf se odnosila izjava ne piju vode, jer ako ijedan od grafova prikazuje velicinu A koja nam je od interesa, onda ne ide u prilog tvojoj tvrdnji. Prvi graf koji si postavio ima samo podatke do 2021, drugi graf ima podatke iz 2022 a velicina koju prikazuje je blago veca (mozemo cak biti i velikodusni i reci da su manje-vise iste) u 2022 nego u 2019, a sasvim sigurno nije manja. Ovo stoji i ako podesis na godisnji prikaz, tako da i ta opravdanja ne piju vode. Narocito me cudi da si pobjedonosno postavio ovaj treci graf koji ima i najazurnije podatke, ali na kojem je isto ocito da je vrijednost iz 2022 veca od one u 2019.
Ovaj cak ima podatke iz prva dva kvartala 2023, sto je najblize definiciji pojma "danas", a i oni imaju vece vrijednosti od onih u 2019.
Eh sad, ako je tvoja pozicija da ovi grafovi ne prikazuju A, nego B i C, a da se A moze izvesti iz tih vrijednosti, ili da se moze na neki drugi nacin ekstrapolirati za 2023 godinu, onda to sasvim sigurno nisi naglasio niti bio jasan u svojim odgovorima.
Narocito mi se cini intelektualno neiskreno ovo pravdanje da "za potrebe ove diskusije živim u 2021., jer je to nasjvežiji zvanični podatak koji imamo, barem za ovu partikularnu metriku", s obzirom na tvoje komentare o cherry-pickanju statistika i perioda koji se prikazuju, kao i to da je tvoj ulet na temi bio tehnicki ispravno, ali pretjerano pedantno izlaganje kako nije tacno da "svako ko zeli moze naci posao" iako licno mislim da niko ziv ne interpretira ovo bukvalno nego vise u smislu da je trziste rada iznimno jako historijski gledano. Isto tako, ako ovime zelis reci da zapravo prvi graf (jer samo on ima podatke do 2021.) prikazuje velicinu od interesa, onda (barem na direktan nacin) ne dokazuje tvoju tezu o boljim realnim prihodima u 2019 u odnosu na danas, a vala ni u odnosu na 2022. Sto opet ne znaci da kad se azurira za 2022 nece to prikazivati, ali sada sasvim sigurno ne govori u prilog tvojoj tvrdnji.
I za kraj, za nekoga ko insistira na logici i ispravnom rasudjivanju, jako me cudi da si ovo napisao:
Ne, ovo je obrtanje teza. Ja ne mogu tvrditi sa sigurnoscu koji je jezov stav, ali ja mislim da on nije cak apriori tvrdio suprotno, nego je zelio ukazati na greske u tvojoj argumentaciji u prilog tvrdnji. Prema tome ako je tvoja argumentacija nepotpuna ili pogresna onda ni tvoj zakljucak izveden iz iste nije dokazan, sto naravno ne znaci nuzno da sama tvrdnja nije tacna, nego moze biti i da je tacna ali da nemas ispravne argumente i dokaze za istu. Kao sto rekoh, koji god od postavljenih grafova, ako ijedan, se odnosi na velicinu o kojoj se raspravlja, onda ne govori u prilog tvojoj tvrdnji, sto naravno ne znaci nuzno da ona nije tacna.Stoga, ako zaključak kojeg navodim u svom ranijem osvrtu, da je kupovna moć Amerikanaca danas manje nego je bila prije inflacije, a koji sam argumentovao upravo ovim graficima, ako taj zaključak nije tačan, onda ne bi trebao biti problem pronaći podatke koji pokazuju suprotno.
To je uvijek bila teza.
Naravno da nisi.GandalfSivi wrote: ↑17/08/2023 03:17 Ne odustaje lik svega mi.
Evo jedno sasvim jednostavno pitanje, koja ti je osnovna teza, tj. sta pokusavas dokazati? Jos nisam skontao svega mi…
Ne pricam nebulozni jezik, jebiga, do mene…n+1 wrote: ↑17/08/2023 03:18Naravno da nisi.GandalfSivi wrote: ↑17/08/2023 03:17 Ne odustaje lik svega mi.
Evo jedno sasvim jednostavno pitanje, koja ti je osnovna teza, tj. sta pokusavas dokazati? Jos nisam skontao svega mi…
Kako ne pričaš? Sinoć ti je zero-sum game bio net sum game.
De me napomeni svega ti, jesi li ti sinoc zamjerao Jezu smajlije i to ne da ti je komentirao na lapsus, nego pobio tvoje teorije?
Iskreno se nadam da nikome ne preporučuješ studij koji si završio.GandalfSivi wrote: ↑17/08/2023 03:28De me napomeni svega ti, jesi li ti sinoc zamjerao Jezu smajlije i to ne da ti je komentirao na lapsus, nego pobio tvoje teorije?
Bas smijesan lik, vjerovatno si se i sam pogubio sta zelis dokazati. Da je kupovna moc erodirala (u najmanji ruku upitno) i to, pazi sada, debelo (apsolutno pogresno), bez uzimanja u obzir globalnih kretanja i poredjenja sa drugim razvijenim drzavama (tek tu debelo padas).
Ili ti je drama sto ne mozes razumjeti da je zdrava stopa nezaposlenosti izmedju tri i pet posto, pa valjas gluposti kako ne mogu svi biti konobari?
Mislim ono fakat, wtf are you talking about? Sam si se pogubio majstore…
Svaka cast majstore, tvoj komentar kaze sve sto oni koji citaju treba da znaju o tebi. Ja se povlacim iz ove konverzacije…n+1 wrote: ↑17/08/2023 03:31Iskreno se nadam da nikome ne preporučuješ studij koji si završio.GandalfSivi wrote: ↑17/08/2023 03:28
De me napomeni svega ti, jesi li ti sinoc zamjerao Jezu smajlije i to ne da ti je komentirao na lapsus, nego pobio tvoje teorije?
Bas smijesan lik, vjerovatno si se i sam pogubio sta zelis dokazati. Da je kupovna moc erodirala (u najmanji ruku upitno) i to, pazi sada, debelo (apsolutno pogresno), bez uzimanja u obzir globalnih kretanja i poredjenja sa drugim razvijenim drzavama (tek tu debelo padas).
Ili ti je drama sto ne mozes razumjeti da je zdrava stopa nezaposlenosti izmedju tri i pet posto, pa valjas gluposti kako ne mogu svi biti konobari?
Mislim ono fakat, wtf are you talking about? Sam si se pogubio majstore…