Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

n+1

#676 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 09/08/2023 12:23
n+1 wrote: 09/08/2023 12:09

Ne znam zašto to nazivati strahom. Ljudi vrijednuju svoj convenience da mogu otići u prodavnicu kad god žele, i to je sasvim OK. Zamisli da Amerikancima ukineš mogućnost da idu u market 24/7. Izbila bi oružana pobuna. Zbog straha? Ne, nego jer cijene svoj convenience. I pride znaju da isti stvara radna mjesta.

Ovdje ljudi po običaju mjere svijet po sebi. OK, ti ideš 1-2 puta sedmično u prodavnicu. Zašto bi to značilo da svi moraju tako? Evo, ja hoću svaki dan da idem u prodavnicu. Zašto bi država uopće imala mandat da takvo šta zabrani? I zašto bih ja morao živjeti kako živiš ti, ili ma ko drugi?
Znas da ima saveznih drzava gdje ne mozes kupiti alkohol svaki dan :D
Mi samo argumentujemo. Ti imas pravo da zelis convenience. Ali pitanje je da li treba to sistem omoguciti tako sto ce neko morati raditi nedjeljama
Znači, moja lična preferenca je nebitna, ali lična preferenca da se nedjeljom ruča s porodicom je, s druge strane, veoma bitna.

Možemo i ovako reći: treba li sistem ukinuti convenience ogromnoj većini stanovništva, da bi jednocifreni procenat istog mogao nedjeljom ručati s porodicom.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#677 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

n+1 wrote: 09/08/2023 00:38
Besmisleno je, kako sam već i govorio, zato što Austriji trgovina nije najsnažniji ekonomski sektor, niti je to ikada bila, dok nama jeste. Niti im turizam znači ono što znači nama u relativnom omjeru.

Nama trgovina i turizam čine skoro petinu ekonomije. Austrija ima pojedinačne kompanije koje zarađuju koliko cijeli sektor njihovog turizma. Mi nemamo, nama je svaka marka izgubljena u tim sektorima veća nego njima.
Za koliko ce se smanjiti konzumacija hrane kad prodavnice ne budu radile nedjeljom?
Za koliko ce se smanjiti potrosnja higijenskih proizvoda kad prodavnice ne budu radile nedjeljom?
Za koliko ce se smanjiti potrosnja piva kad prodavnice ne budu radile nedjeljom?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#678 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

darius_maximus wrote: 09/08/2023 11:57

Ja garantujem da bi u roku od 2 dana od donošenja, Bingo i Hifa dogovorili saradnju, da naprave malu radnju uz svaku Hifa pumpu i da tu prodaju osnovne stvari po 100% većim maržama.
Super, znaci trebat ce im novi radnici.
Znaci jos jedan argument protiv neradne nedjelje zbog smanjenja zaposlenosti pada u vodu :D
n+1

#679 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

Samo eto tebe onda na temu inflacija da pričaš o zlim trgovcima koji nas pljačkaju. Naravno, nećeš zastati da razmisliš o kauzalnoj vezi između retardiranih politika koje podržavaš i tog pljačkanja.
Bodkin

#680 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bodkin »

n+1 wrote: 09/08/2023 12:35
Bodkin wrote: 09/08/2023 12:23

Znas da ima saveznih drzava gdje ne mozes kupiti alkohol svaki dan :D
Mi samo argumentujemo. Ti imas pravo da zelis convenience. Ali pitanje je da li treba to sistem omoguciti tako sto ce neko morati raditi nedjeljama
Znači, moja lična preferenca je nebitna, ali lična preferenca da se nedjeljom ruča s porodicom je, s druge strane, veoma bitna.

Možemo i ovako reći: treba li sistem ukinuti convenience ogromnoj većini stanovništva, da bi jednocifreni procenat istog mogao nedjeljom ručati s porodicom.
Izvor: moj osjecaj :D
Nije samo do rucka nedjeljom, namjerno malo karikiras. Uostalom, i ja bih zelio javni prevoz 24/7 za moj convenience pa nista od toga
Osmi Socrates

#681 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Osmi Socrates »

Neće zapošljavati nove radnike, nego će koristiti postojeće. Koji opet neće imati slobodnu nedjelju.
-Chesterfield-

#682 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by -Chesterfield- »

Ovaj zakon ako prođe će biti loš i po zdravlje ljudi.
Povećana koncentracija ljudi subotom u marketima zbog kupovine namirnica koja im trebaju za nedjelju.
Širenje virusa i zaraznih bolesti će biti brže.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#683 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

darius_maximus wrote: 09/08/2023 12:18
Veliki problem Sarajeva je što u suštini nemaš baš plaho šta ni raditi, osim centara.
Napominjem, ovo govorim kada je ružno vrijeme, što je ogroman dio godine, pa ne možeš u prirodu s djetetom da skače po livadi.

Evo gledam s djetetom da u kino odem, da pogledamo neki crtani, jer on voli kino (hoće li ona raditi nedjeljom?).
Ista 4 filma su u ponudi već jedno dva mjeseca i sve pregledali davno.
Kuglanje za djecu, ili druge aktivnosti? Svijećom tražiti.

Zato (opet, kada je lijepo vrijeme) vikend se spakujemo i na Trebević, Igman, itd.
I na Igman dođeš i nemaš nikakvih sadržaja, Trebević se malo kao izdvaja s Brusom ljeti.
Safet Zajko bude nekad ok, ali i to je kada je lijepo vrijeme i onda obično bude milion ljudi.

Sporadično bude sajam neki, kao sajam knjige, pa to odemo s malim.
:thumbup:
tacno, Sarajevo u odnosu na broj stanovnika i povrsinu, nudi jako malo porodicnih aktivnosti. Setalista bitnija, Dariva, Vilsonovo i Velika aleja. Igralista i gdje ih ima su vecinom isarana i polomljena od strane vandala i okupljaliste su narkomana. Kina bitnija, komada 2.
Nekad u B fazi bio aktivan centar za mlade, to je svakako preopruka ako jos radi.
Takodjer, ako nisi bio, za djecu je top Javorov Do na Bjelasnici, prijatno sam se iznenadio.
n+1

#684 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 09/08/2023 12:43

Nije samo do rucka nedjeljom, namjerno malo karikiras. Uostalom, i ja bih zelio javni prevoz 24/7 za moj convenience pa nista od toga
Agencija za statistiku FBiH redovno objavljuje broj zaposlenih po djelatnosti. Ne brini, ne lupetam kao ti.

Do čega je još osim nedjeljnog ručka? Koji su benefiti predmetnog prijedloga?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#685 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

n+1 wrote: 09/08/2023 12:46

Agencija za statistiku FBiH redovno objavljuje broj zaposlenih po djelatnosti. Ne brini, ne lupetam kao ti.

čista kuća i home cooked meal. i kafa sa svekrvom :D
MarlboroGold

#686 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by MarlboroGold »

Ako zaživi treba iskoristiti uglavnom švapsku dijasporu pa je slati nedjeljom da nam kupuje robu na pumpama po većim cijenama.
Hakiz

#687 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

U mraku komunizma, u Sarajevu, autobus je vozio cijelu noć, od Dobrinje do mislim sadašnjeg Trga Austrije obalom, a od Trga Austrije do Dobrinje ulicom kojom ide trolejbus.

Znam jer sam noću odlazio u posjete i vraćao se iz posjeta mogobrojnim kulturnim ustanovama sa cjelonoćnim radom kao što su bile Stelex, Kabare i slične.

Onda su sloboda i demokratija uključile svjetlo.

Pa sada nema noćnog života i cjelonoćnog javnog prevoza.

I ti nemaš drugo noću raditi nego spavati :wink:
darius_maximus

#688 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by darius_maximus »

izvrsni direktor wrote: 09/08/2023 12:41
darius_maximus wrote: 09/08/2023 11:57

Ja garantujem da bi u roku od 2 dana od donošenja, Bingo i Hifa dogovorili saradnju, da naprave malu radnju uz svaku Hifa pumpu i da tu prodaju osnovne stvari po 100% većim maržama.
Znaci jos jedan argument protiv neradne nedjelje zbog smanjenja zaposlenosti pada u vodu :D
Realno govoreći, ne treba ti niko, ako ćemo mak na konac.
Ja sam u Austriji (mislim da je Uskrs bio, 2-3 ujutro), sam nasuo gorivo i sam ga platio karticom.
Ne treba ti ni radnik.
Samo automati i svako neka plati šta mu treba.
Ljudi na putu kući stanu uz farmu gdje farmer sipa svoje mlijeko za prodaju.
Ti na aparatu kažeš koliko ti treba, platiš i kući sa svježim domaćim mlijekom u flaši.
Nikad farmera očima nisi vidio.

Ono što ja pitam je, šta onda?
Recimo da ovo pogura svu ovu modernizaciju i kod nas.
Ne treba ti pumpadžija, jer sam puniš i plaćaš.
Ne treba ti kasirka, jer sam plaćaš, kao Crvena Jabuka (malo ljudi štekali na početku, sada normala).
Ne treba ti radnica u kladionici, jer možeš sve online.

Hoće li išta ostajati otvoreno nedjeljom (kina, restorani, itd.)?
Ako hoće, kako to regulišeš i zašto ti ljudi moraju raditi?
Koji je plan i program, ili je samo da se zatvore granapi na jedan dan?
Šta ćeš s ljudima koji onda neće imati više gdje raditi i postoji li plan da ih se preškoluje ili je svako za sebe?

Kao što rekoh i prije, ja apsolutno podržavam da svi radnici imaju slobodne dane.
To nije tema emisije za mene.
Tema emisije je šta ćemo i kako ćemo?
n+1

#689 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

Pa i dalje postoji noćni javni prevoz u dobrom dijelu evropskih gradova.

Jadni vozači, ne daju im spavati. :(
Hakiz

#690 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

darius_maximus wrote: 09/08/2023 12:52
izvrsni direktor wrote: 09/08/2023 12:41
Realno govoreći, ne treba ti niko, ako ćemo mak na konac.
Ja sam u Austriji (mislim da je Uskrs bio, 2-3 ujutro), sam nasuo gorivo i sam ga platio karticom.
Ne treba ti ni radnik.
Samo automati i svako neka plati šta mu treba.
Ljudi na putu kući stanu uz farmu gdje farmer sipa svoje mlijeko za prodaju.
Ti na aparatu kažeš koliko ti treba, platiš i kući sa svježim domaćim mlijekom u flaši.
Nikad farmera očima nisi vidio.

Ono što ja pitam je, šta onda?
Recimo da ovo pogura svu ovu modernizaciju i kod nas.
Ne treba ti pumpadžija, jer sam puniš i plaćaš.
Ne treba ti kasirka, jer sam plaćaš, kao Crvena Jabuka (malo ljudi štekali na početku, sada normala).
Ne treba ti radnica u kladionici, jer možeš sve online.

Hoće li išta ostajati otvoreno nedjeljom (kina, restorani, itd.)?
Ako hoće, kako to regulišeš i zašto ti ljudi moraju raditi?
Koji je plan i program, ili je samo da se zatvore granapi na jedan dan?
Šta ćeš s ljudima koji onda neće imati više gdje raditi i postoji li plan da ih se preškoluje ili je svako za sebe?

Kao što rekoh i prije, ja apsolutno podržavam da svi radnici imaju slobodne dane.
To nije tema emisije za mene.
Tema emisije je šta ćemo i kako ćemo?
Koga briga?

Znaš kako super zvuči kada si radnik/ca u trgovini i glasač(ica) pa kada joj/mu kažeš "Hodi, mala/i, čiki, sad će ti čiko dati neradnu nedjelju".
konoplja

#691 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konoplja »

Uglavnom su blanket banovi glupi. Kako ovaj tako i onaj po pitanju pušenja u zatvorenim prostorima.
W0rM

#692 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Hakiz wrote: 09/08/2023 12:51

U mraku komunizma, u Sarajevu, autobus je vozio cijelu noć, od Dobrinje do mislim sadašnjeg Trga Austrije obalom, a od Trga Austrije do Dobrinje ulicom kojom ide trolejbus.

Znam jer sam noću odlazio u posjete i vraćao se iz posjeta mogobrojnim kulturnim ustanovama sa cjelonoćnim radom kao što su bile Stelex, Kabare i slične.

Eis sad, tad se samo vozila auta domace proizvodnje, nu sada vozila mrskog okupatorskog zapada po ulicama, Sarajevo nikad punije pred SFF. Nema potrebe vise da se cijelu noc voze vozila GRAS-a, 12 ponoci jedovoljno, u posebnim prilikama mozda duze. Ko zeli duze da ostane vani, ima taxi, svakako obicno u ta doba (iza 12 ili 1) ce po klubovima obitavati ljudi loseg odgoja i upitnih moralnih vrijednosti.
Osmi Socrates

#693 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Osmi Socrates »

Sigurno neki procenat radnika u pitanju i sad ima slobodnu nedjelju. Je l' iko to izračunao? Zbog koliko ljudi i nedjelja bi se uvodio zakon?
n+1

#694 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

Niko ništa nije izračunao, sve je 'nako, po osjećaju.
Bodkin

#695 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bodkin »

Jednocifreni postotak radno sposobnog stanovnistva ili ukupnog stanovnistva? I na osnovu kojeg popisa, ovog zadnjeg koji je debelo preuvelican? Sto znaci da je taj tvoj postotak manji nego u realnosti :D

I sta kazes, sto ne uvedemo 24/7 javni saobracaj. Pogodice jos manje postotak stanovnistva i jos povecati ekonomsku aktivnost
Bodkin

#696 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bodkin »

W0rM wrote: 09/08/2023 12:57

Eis sad, tad se samo vozila auta domace proizvodnje, nu sada vozila mrskog okupatorskog zapada po ulicama, Sarajevo nikad punije pred SFF. Nema potrebe vise da se cijelu noc voze vozila GRAS-a, 12 ponoci jedovoljno, u posebnim prilikama mozda duze. Ko zeli duze da ostane vani, ima taxi, svakako obicno u ta doba (iza 12 ili 1) ce po klubovima obitavati ljudi loseg odgoja i upitnih moralnih vrijednosti.
Sarkazam nadam se :D
Hakiz

#697 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Ne može ti se u taksiju, u avgustovskoj noćnoj vrelini, kao u prepunom autobusu, prisloniti nešoznata pijana prsata omladinka i skojevka.

Koja za vrijeme vožnje prestane biti nepoznata.
Last edited by Hakiz on 09/08/2023 13:07, edited 1 time in total.
n+1

#698 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 09/08/2023 13:03

Jednocifreni postotak radno sposobnog stanovnistva ili ukupnog stanovnistva? I na osnovu kojeg popisa, ovog zadnjeg koji je debelo preuvelican? Sto znaci da je taj tvoj postotak manji nego u realnosti :D

I sta kazes, sto ne uvedemo 24/7 javni saobracaj. Pogodice jos manje postotak stanovnistva i jos povecati ekonomsku aktivnost
Pa trebalo bi, apsolutno. Kao što gore rekoh, dobar dio evropskih gradova ima javni noćni prevoz. Ne vidim da neko kuka kako vozači ne mogu večerati s porodicom.

Što se procenta tiče, nevažne su te finese. Procenat stanovništva koje će ova odluka negativno pogoditi s aspekta praktičnosti u svakom slučaju višestruko nadmašuje procenat stanovništva koji će dobiti nedjeljni ručak s porodicom.

Nego, nemoj mi bježati od odgovora, koje benefite zakon donosi?
W0rM

#699 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Hakiz wrote: 09/08/2023 13:06

Ne može ti se u taksiju, u avgustovskoj noćnoj vrelini, kao u prepunom autobusu, prisloniti nešoznata pijana prsata omladinka i skojevka.

Istina, a ni ti njoj, sa svojim oznojenim pazusima se unijeti u lice ili sto su neke zene dozivjele, "prisloniti" se i ribati se uz odjecu iste i disat joj za vratom. Takodjer to sto je pijana i pod uticajem treba da ti bude signal da je ne smaras i da nije usvjesnom stanju, a da jeste, mozda ti ne bi u zivotu prisla, sve ostalo je cisto iskoristavanje i zloupotreba situacije.
Hakiz

#700 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

W0rM wrote: 09/08/2023 13:11
Hakiz wrote: 09/08/2023 13:06

Istina, a ni ti njoj, sa svojim oznojenim pazusima se unijeti u lice ili sto su neke zene dozivjele, "prisloniti" se i ribati se uz odjecu iste i disat joj za vratom. Takodjer to sto je pijana i pod uticajem treba da ti bude signal da je ne smaras i da nije usvjesnom stanju, a da jeste, mozda ti ne bi u zivotu prisla, sve ostalo je cisto iskoristavanje i zloupotreba situacije.
Allaha ti?
Locked