Jesi li pročitao uopće šta sam napisao?
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- n+1
#626 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- JohnnyS
#627 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tek sam sad primijetio anketu, jesu li potrebni silni uskličnici?
-
Bodkin
#628 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I to je lagano rijesiti. Marketi na pumpama ne rade. Tocenje radielSaik wrote: ↑08/08/2023 22:06 Ova priča da će ukidanje rada nedjeljom najviše pogoditi radnike me nagnalo na razmišljanje da su vjerovatno svojevremeno i robovlasnici tvrdili da ako se ukine robovlasništvo da će to najviše pogoditi robove jer gdje će jadni, ako ne budu radili i živjeli na imanju robovlasnika.![]()
Šta kaže Čavalić, naftni lobi gura ovo da bi se kupovalo na pumpi. Ali istovremeno i trgovački lanci.Kao, problem je što pare ne idu Bingu nego Petrolu pa, kao, zbog toga trebam biti protiv.
![]()
Mislim da je najbolje da se uvede da sve mora raditi 24/7, da ne bude i kod nas otužno kao što je u Bavarskoj.![]()
- Ajatolah_
#629 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nije to iznad zakona, neka nađu način da se uklope.
Last edited by Ajatolah_ on 08/08/2023 23:23, edited 1 time in total.
-
Osmi Socrates
#630 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Interesantan je uskličnik i kod ovog "Svejedno mi je!"
Ko se dere kad mu je svejedno?
Ko se dere kad mu je svejedno?
-
Bodkin
#631 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
Osmi Socrates
#632 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nije to bila suština njegovog upisa.
-
Hakiz
#633 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zavisi kako gledaš. Zbog hrišćanstva je u 2023. baš nedjelja umjesto neki drugi dan.Bodkin wrote: ↑08/08/2023 23:17Cijeli post da potvrdis sto sam ja rekaoHakiz wrote: ↑08/08/2023 17:00
Nedjelja zbog toga što je to neradni dan u cijeloj Evropi. A u Evropi nedjelja zbog toga što poslodavci i prije ideje o radničkim pravima, kada se radilo 14-18 sati 7 dana u sedmici, su morali dati radnicima slobodno prijepodne u nedjelju da ovi odu na misu. U suprotnom bi zaratili sa crkvom, a tada je crkva bila puno moćnija nego danas.
Vremenom je to prijepodne postalo cijeli dan, organizacija rada Evrope se realizovala tako da radnici nastave imati neradni dan koji su navikli proteklih vijekova imati, to jeste nedjelju. Crkva je polako gubila uticaj i moć, pa se ideja o slobodnom vremenu za misu izgubila u sjećanjima i ostala je neradna nedjelja sada nevezana sa religiju, vezana za evropsku tradiciju.kakva katolicka nedjelja u 2023
Last edited by Hakiz on 08/08/2023 23:29, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#634 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nego da smo mi siromasni da sebi taj luksuz priustimo ali bec jeste.
A nema veze sto nisu tu gdje jesu preko noci nego se decenijama razvijao turizam.
Sto na kraju znaci, da nije nedjelja nikakva prepreka.
Poenta mog upisa
A nema veze sto nisu tu gdje jesu preko noci nego se decenijama razvijao turizam.
Sto na kraju znaci, da nije nedjelja nikakva prepreka.
Poenta mog upisa
-
Bodkin
#635 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sto je u 2023 nebitno. Cijeli sistem se svodi na to da nedjeljom nista ne radi. Puno toga je zbog hriscanstva pocevs od kalendara pa odlika da nam firme imaju fiskalnu godinu po kalendarskoj nije “radi crkve”
-
Hakiz
#636 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa, ako fiskalna prati kalendarsku, a kalendarska je zbog crkve, to po elementarnoj matematici koja kaže da ako iz A slijedi B, a iz B slijedi C, onda iz A slijedi C znači da i fiskalna je zbog crkve
-
Osmi Socrates
#637 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Poenta je da je upoređivanje Beča i Sarajeva (ili Austrije i BiH) besmisleno što se tiče ove teme, u svakom aspektu. Vi koji ste za neradnu nedjelju ste isforsirali to poređenje.
-
Bodkin
#638 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja nisam za neradnu. Toliko o citanjuOsmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 23:38Poenta je da je upoređivanje Beča i Sarajeva (ili Austrije i BiH) besmisleno što se tiče ove teme, u svakom aspektu. Vi koji ste za neradnu nedjelju ste isforsirali to poređenje.
-
Bodkin
#639 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
Osmi Socrates
#640 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I? Opet propuštaš suštinu i mog posta da bi poentirao na nekoj nevažnoj stvari.Bodkin wrote: ↑08/08/2023 23:41Ja nisam za neradnu. Toliko o citanjuOsmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 23:38
Poenta je da je upoređivanje Beča i Sarajeva (ili Austrije i BiH) besmisleno što se tiče ove teme, u svakom aspektu. Vi koji ste za neradnu nedjelju ste isforsirali to poređenje.
Trebao si pitati zašto je besmisleno poređenje Beča i Sarajeva.
-
Bodkin
#641 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zasto bi bilo besmisleno?Osmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 23:48I? Opet propuptaš suštinu i mog pisanja da bi poentirao na nekoj nevažnoj stvari.
Sa cim da se poredi? Nemoj samo vjecno “sa regijom”
-
Osmi Socrates
#642 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Naveo je n1 razlog zašto je besmisleno.Bodkin wrote: ↑08/08/2023 23:49Zasto bi bilo besmisleno?Osmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 23:48
I? Opet propuptaš suštinu i mog pisanja da bi poentirao na nekoj nevažnoj stvari.
Recimo, Austrija je uređena država, i sigurno prilikom donošenja svakog zakona razmatra posljedice istog na ekonomsku aktivnost. To su suhi brojevi. I onda donesu odluku da uvedu neradnu nedjelju (ili je zadrže) i pored tog i tog gubitka.
Ne vjerujem da se to u BiH uradilo. Ako jeste, ispravite me. Suhi brojevi. Dakle, inicijativa je ništa drugo nego jeftin politički potez bez ikakvog razmišljanja, a kamoli neke računice. Podsjeća na soc-realizam.
- n+1
#643 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Besmisleno je, kako sam već i govorio, zato što Austriji trgovina nije najsnažniji ekonomski sektor, niti je to ikada bila, dok nama jeste. Niti im turizam znači ono što znači nama u relativnom omjeru.Bodkin wrote: ↑08/08/2023 23:49Zasto bi bilo besmisleno?Osmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 23:48
I? Opet propuptaš suštinu i mog pisanja da bi poentirao na nekoj nevažnoj stvari.
Nama trgovina i turizam čine skoro petinu ekonomije. Austrija ima pojedinačne kompanije koje zarađuju koliko cijeli sektor njihovog turizma. Mi nemamo, nama je svaka marka izgubljena u tim sektorima veća nego njima.
Dakle, ako hoćeš da porediš, izdvoji najsnažniji i najbrže rastući ekonomski sektor Austrije, i reci da zabrana rada u tim sektorima ne bi imala opipljivog utjecaja na ekonomiju, ili za daljnji razvoj samog sektora. Naravno da bi imala.
Evo, finansijske usluge igraju daleko veću ulogu u bruto društvenom proizvodu Austrije, nego kod nas. Hajde malo da objasnimo Austrijancima kako nije problem da se berza ugasi petkom, jer je kod nas trgovanje na berzi često nula, a svijet ipak ide dalje. Nek vide da se može!
- Hajvan
- n+1
#645 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ipak mislim da su zvanični izvori kredibilniji od slike koju si našao na Google Images.
- konoplja
#646 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Primjenite 'opportunity cost' na makro.
-
Bodkin
#647 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa berza vec ne radi nedjeljomn+1 wrote: ↑09/08/2023 00:38Besmisleno je, kako sam već i govorio, zato što Austriji trgovina nije najsnažniji ekonomski sektor, niti je to ikada bila, dok nama jeste. Niti im turizam znači ono što znači nama u relativnom omjeru.
Nama trgovina i turizam čine skoro petinu ekonomije. Austrija ima pojedinačne kompanije koje zarađuju koliko cijeli sektor njihovog turizma. Mi nemamo, nama je svaka marka izgubljena u tim sektorima veća nego njima.
Dakle, ako hoćeš da porediš, izdvoji najsnažniji i najbrže rastući ekonomski sektor Austrije, i reci da zabrana rada u tim sektorima ne bi imala opipljivog utjecaja na ekonomiju, ili za daljnji razvoj samog sektora. Naravno da bi imala.
Evo, finansijske usluge igraju daleko veću ulogu u bruto društvenom proizvodu Austrije, nego kod nas. Hajde malo da objasnimo Austrijancima kako nije problem da se berza ugasi petkom, jer je kod nas trgovanje na berzi često nula, a svijet ipak ide dalje. Nek vide da se može!
Austrijanci vec rade pola dana petkom. Banke redovno zatvaraju u 4 i rade jedan radni dan do 6 iako im je bankarski sektor jedan od stubova ekonomije.
I uz sve to su uspjeli napraviti to sto su napravili od svih tih industrija. I btw starije generacije se zale da mladi rade previse i da su to donijeli iz USA.
Znaci i dalje ne vidim taj argument da ce nas neradna nedjelja ekonomski unistiti
-
elcaliente
#648 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kako god tumacim pro ili kontra na forumu ispada da ljudi koji svakako ne rade nedjeljom se zalazu da trebaju postojati oni koji rade nedjeljom da bi oni mogli svoju neradnu nedjelju iskoristiti po svom cejfu.
Zanimljivo.
A cejf im je nedjeljom otici u Bingo i na benzisku pumpu.
Zanimljivo.
A cejf im je nedjeljom otici u Bingo i na benzisku pumpu.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#649 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma to je psiha, pricam s punicom sinoc, pitam je bas za misljenje, kaze, "pa ne znam" (zena ne radi nedjeljom i nije u trgovinskoj djelatnosti), meni to "bezveze". Ali kad smo malo dublje uslu u tematiku, vidi se da je to strah, kao da nista nece raditi nedjeljom, a u biti zakon obuhvata samo trgovine. Cudan narod, da je meni dobro, a ti komsija radi.elcaliente wrote: ↑09/08/2023 11:45 Kako god tumacim pro ili kontra na forumu ispada da ljudi koji svakako ne rade nedjeljom se zalazu da trebaju postojati oni koji rade nedjeljom da bi oni mogli svoju neradnu nedjelju iskoristiti po svom cejfu.
Zanimljivo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#650 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma dobro sad porediti kolonizatora i koloniju je svakako deplasirano. Na nasim (izmedju ostalih) napljackanim bogatstvima se gradila pozicija i onda hajmo sad igrat ravnopravno. Sta je bilo bilo je. Igrat ces kurac. Kolonija bili, kolonija ostali. Seoska banka iz Koruske vodila privatizaciju pola balkanaBodkin wrote: ↑09/08/2023 11:40
Pa berza vec ne radi nedjeljomznaci argument je da oni imaju 4 radna dana da bi poredili sa nasih 6
![]()
Austrijanci vec rade pola dana petkom. Banke redovno zatvaraju u 4 i rade jedan radni dan do 6 iako im je bankarski sektor jedan od stubova ekonomije.
I uz sve to su uspjeli napraviti to sto su napravili od svih tih industrija. I btw starije generacije se zale da mladi rade previse i da su to donijeli iz USA.
Znaci i dalje ne vidim taj argument da ce nas neradna nedjelja ekonomski unistiti
Ali ode Bosnjo u Bec i divi se Hofburgu i postavlja (gle ironije ispravno, ali pogresno usmjereno) pitanje-sjoo sto ovog nema kod nas. Pa izmedju ostalog zato sto je izgradjeno u Becu, a ne u Sarajevu