Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#576 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Haris.ba wrote: 08/08/2023 20:13
W0rM wrote: 08/08/2023 20:09

Sunce moje pametno, nek je meni dobro, a nek sirotinja crkne, jel to tvoja :D
Ja sam za to da ako trgovine ne rade nedjeljom, da ne rade ni benzinske ni trafike.

A, ne zatvori trgovine da mogu benzinske prodavati hljeb.

Hajmo malo patetike i za sipace goriva. I oni imaju familiju. I oni zele sa familijom ici u prirodu.
Ne znam iz kojeg primjera crpiš taj stav, kojega zakona i države?
elcaliente

#577 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 08/08/2023 19:48
izvrsni direktor wrote: 08/08/2023 19:35 Pa jesul stradali radnici u toj ultra bavarskoj, zale li se sto ne rade nedjeljom? Jel radnice iz lidl razmisljaju da odsele u drzave gdje mogu i nedjeljom radit, da im bude lakse?
Ima li bavarska problem sa propasti turizma zbog neradne nedjelje?
Pa kod njih je to odavno tako, tako da ja nisam mogao biti svjedok tranzicije i kako je to izgledalo.
Stariji Njemci kažu da su male trgovine propale i to se može vidjeti, nemoguće je naći malu trgovinu a da nije turska, arapska ili slično. Dakle regularnu malu trgovinu u koju Njemci zalaze (inače oni ne zalaze u turske i arapske trgovine), nećeš naći.

Što se stanja u trgovini tiče, svaki supermarket ima oglas za posao za više izvršioca, tako da očito niko ne trči tamo da radi.

Da li radnice iz Lidl razmišljaju da odu u te države? Neke da, ovdje u mom kraju u Švicarsku, gore na sjeveru idu u Nizozemsku.

Propasti turizma?

Mislim da turizam u Bavarskoj čini jako mali udio u GDP-u (mrsko mi tražiti tačne podatke), također nije sigurno brzorastuća grana privrede.
Pa kako nema malih prodavnica kada ima turskih i arapskih kako sam kazes, znaci postoje i nasuprot neradnoj nedjelji.

Trgovine uvjek traze radnike, ja sumnjam da radnici iz Lidla Njemacka odlaze u Lidl Svicarska radi radne nedjelje.

Turizam u Bayernu: 92.27 miliona nocenja prosle godine, 600.000 hiljada zaposlenih, 33,9 milijardi eura su turisti prosle godine potrosili u Bayernu, Bayern sam nosi 20 posto njemacke turisticke ekonomije.

Ili kako bi ti rekao ubi ih neradna Nedjelja.

https://www.stmwi.bayern.de/fileadmin/u ... Bayern.pdf

92,27 Mio. touristische Übernachtungen gab es in Bayern im Jahr 2022
ReymondReddington

#578 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ReymondReddington »

W0rM wrote: 08/08/2023 20:00
tap3ah75 wrote: 08/08/2023 19:57 I dalje mi nije jasno ... zašto su benz. pumpe izuzete od ovoga?
Zašto one moraju raditi nedjeljom?
vozila policije, vojske, hitne pomoći itd ne idu na zrak, možda je to jedan od razloga?
Nek naspu u subotu isto ko sto se hljeb moze kupiti u subotu.
Haris.ba

#579 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Haris.ba »

W0rM wrote: 08/08/2023 20:17

Ja sam za to da ako trgovine ne rade nedjeljom, da ne rade ni benzinske ni trafike.

Hajmo malo patetike i za sipace goriva. I oni imaju familiju. I oni zele sa familijom ici u prirodu.
Ma ja to mastam.

I princip je princip. Trgovina se zabranjuje? Pa i gorivo se prodaje.
Hrvati pohrili na benzinske pumpe po kruh!

https://www.crona.hr/hrvatska/vijesti/3 ... pe-po-kruh
tap3ah75

#580 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tap3ah75 »

Ludzak wrote: 08/08/2023 20:12 Ne trebamo ni živjeti nedjeljom. Isljučite nam i zrak nedjeljom. Čuj i benzinska pumpa da ne radi (ako nije bila ironika). Ee svašta u pm.
Nije ironija - daj jedan razlog zašto da rade.
Same benz. pumpe više nisu samo pumpe ... to je kafić, sendvič ... prodavnica prehrane.

+ i radnici na pumpama imaju pravo na taj slobodan dan.
Ozimician

#581 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 08/08/2023 20:18 Pa kako nema malih prodavnica kada ima turskih i arapskih kako sam kazes, znaci postoje i nasuprot neradnoj nedjelji.

Trgovine uvjek traze radnike, ja sumnjam da radnici iz Lidla Njemacka odlaze u Lidl Svicarska radi radne nedjelje.

Turizam u Bayernu: 92.27 miliona nocenja prosle godine, 600.000 hiljada zaposlenih, 33,9 milijardi eura su turisti prosle godine potrosili u Bayernu, Bayern sam nosi 20 posto njemacke turisticke ekonomije.

Pa da, ali Njemci ne ulaze u takve prodavnice svakako, barem ja još nisam to vidio, a i drugi mi tako vele.

Ne znam radi čega migriraju radnici Lidla, ali migriraju u zemlje gdje je nedjelja radna, tako da rad/nerad nedjeljom nema neke veze s migracijama.

Ti si meni dao onako apsolutne brojke, nisi mi dao procentualno koliki udio (i samim time bitnost) ima turizam u ekonomiji Bavarske.

Evo da ti pomognem ovako: In 2022, BMW Group's global revenue stood at around 142.6 billion euros.

Dakle samo jedna bavarska firma - BMW - je ostvarila skoro 5x veći prihod nego cijeli turizam u Bavarskoj.

Toliko o bitnosti turizma.

EDIT:
U BiH je prihod od turizma u 2022 bio oko 1,5 mlrd. € .

Najjača firma u BIH po prihodu, Bingo d.o.o. je imao te godine 1,5 mlrd. KM prihoda - dakle 2x manje nego turizam.

Tako da je turizam za BiH mnogo bitniji nego za Bavarsku.
Last edited by Ozimician on 08/08/2023 20:37, edited 1 time in total.
W0rM

#582 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Haris.ba wrote: 08/08/2023 20:28
W0rM wrote: 08/08/2023 20:17

Ma ja to mastam.

Hrvati pohrili na benzinske pumpe po kruh!

Pa ništa, nemoj čekati, idući izbori, kandiduj se, pobijedi, budi naša mlada nada i ukini pumpe nedjeljom, možda budeš prvi lik koji će potaći prvu pravu revoluciju na BH tlu i ujediniti sve etnose ka jednom cilju.

Hrvatska je to tek uvela, polahko dok se naviknu.
Snake Eyes

#583 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Snake Eyes »

_BataZiv_0809 wrote: 08/08/2023 09:46 Ja jedva cekam da sam sebi krenem tocit.

Osim LPG, to ne smijes sam.
Na vecini pumpi, cim nema radnika ili je zauzet drugim automobilom, natocim sam sebi. Nikada me niko nije kritikovao.
k4mi

#584 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by k4mi »

ako se uvede ovaj zakon hoce li moci npr Merkator u lozionickoj nedjeljom drzati one 4 self checkout kase otvorene? :D

Ubace jos koji prekovremeni sat radnicima u subotu navecer da pripreme market za nedjelju (nije da se kontrolise pa mogu bez posljedica), tj da zatvore / pociste dijelove gdje ne mozes sam uzeti artikal i onda nedjelja moze proci samo sa osiguranjem.
elcaliente

#585 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 08/08/2023 20:33
elcaliente wrote: 08/08/2023 20:18 Pa kako nema malih prodavnica kada ima turskih i arapskih kako sam kazes, znaci postoje i nasuprot neradnoj nedjelji.

Pa da, ali Njemci ne ulaze u takve prodavnice svakako, barem ja još nisam to vidio, a i drugi mi tako vele.

Ne znam radi čega migriraju radnici Lidla, ali migriraju u zemlje gdje je nedjelja radna, tako da rad/nerad nedjeljom nema neke veze s migracijama.

Ti si meni dao onako apsolutne brojke, nisi mi dao procentualno koliki udio (i samim time bitnost) ima turizam u ekonomiji Bavarske.

Evo da ti pomognem ovako: In 2022, BMW Group's global revenue stood at around 142.6 billion euros.

Dakle samo jedna bavarska firma - BMW - je ostvarila skoro 5x veći prihod nego cijeli turizam u Bavarskoj.

Toliko o bitnosti turizma.

EDIT:
U BiH je prihod od turizma u 2022 bio oko 1,5 mlrd. € .

Najjača firma u BIH po prihodu, Bingo d.o.o. je imao te godine 1,5 mlrd. KM prihoda - dakle 2x manje nego turizam.

Tako da je turizam za BiH mnogo bitniji nego za Bavarsku.
Pa sada da li i u kolikom broju Njemci tamo zalaze ti ne znamo, ali da imaju toliki nagon da kupuju Nedjeljom vjerovatno bi tamo puno vise zalazili.

Po aposlutnom broju se vidi da turizam nije maciji kasalj u Bayernu i da promet od 33.9 milijardi eura i 600 hiljada zaposleni nije nesto beznacajno. To su brojke koje BiH vjerovatno nikada nece dostici. Znaci moze se i uprkos neradne nedjelje.

A funfact je taj da je upravo autoindustrija iako ima toliku zaradu kao prvu mjeru stednje uvela da se ne radi nedjeljom i preko bozicnih praznika
elcaliente

#586 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

W0rM wrote: 08/08/2023 20:36
Haris.ba wrote: 08/08/2023 20:28

Ma ja to mastam.

Pa ništa, nemoj čekati, idući izbori, kandiduj se, pobijedi, budi naša mlada nada i ukini pumpe nedjeljom, možda budeš prvi lik koji će potaći prvu pravu revoluciju na BH tlu i ujediniti sve etnose ka jednom cilju.

Hrvatska je to tek uvela, polahko dok se naviknu.
Pa makar danas postoje samousluzini aparati.
Svaka pumpa moze instalirati jedan i moze se tociti nedjeljom a ne treba radnik.

3 samousluzna aparata za gorivo, dva aparata za kafu i mogu kompletnu drugu smjenu ukinuti non stop.
Ja da sam gazda pumpe davno bi to uradio.
A naftni lobi moze promjeniti taj zakon da ti pumpadzija mora tociti.
Ozimician

#587 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 08/08/2023 20:50
Pa sada da li i u kolikom broju Njemci tamo zalaze ti ne znamo, ali da imaju toliki nagon da kupuju Nedjeljom vjerovatno bi tamo puno vise zalazili.

Po aposlutnom broju se vidi da turizam nije maciji kasalj u Bayernu i da promet od 33.9 milijardi eura i 600 hiljada zaposleni nije nesto beznacajno. To su brojke koje BiH vjerovatno nikada nece dostici. Znaci moze se i uprkos neradne nedjelje.

A funfact je taj da je upravo autoindustrija iako ima toliku zaradu kao prvu mjeru stednje uvela da se ne radi nedjeljom i preko bozicnih praznika
Zar te trgovine rade nedjeljom ?

Turizam je mačiji je kašalj u odnosu na ostatak ekonomije Bavarske.

Ne porediš BiH vs. Bavarska (jer je svako poređenje nemoguće), nego porediš turizam vs ostala ekonomija u datoj zemlji/oblasti.

Naravno da turizam u BiH nikad neće dostići nivo Bavarske - zbog svih mogućih objektivnih razloga. xD

Također neće nikad ni Bavarska dostići nivo Francuske - iz istih razloga. xD
dulekrele

#588 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dulekrele »

Pumpadija na Petrolovoj pumpi u HR se cudio kada sam mu rekao da kod nas u Petrolu jos uvijek uposlenici pune gorivo. Kod njih to nije praksa odavno. Placas normalno unutra.
-Chesterfield-

#589 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by -Chesterfield- »

Valjda će i kod nas benzinske početi prodavati pite i peciva da imam šta kupiti kada krenem u nedjelju na posao.
W0rM

#590 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by W0rM »

Ozimician wrote: 08/08/2023 21:03

Ne porediš BiH vs. Bavarska (jer je svako poređenje nemoguće), nego porediš turizam vs ostala ekonomija u datoj zemlji/oblasti.

Naravno da turizam u BiH nikad neće dostići nivo Bavarske - zbog svih mogućih objektivnih razloga. xD

Ako hoćemo zakon koji se primjenjuje u istoj, onda je logično da ćemo porediti ekonomije per capita i uticaj (ne)radne nedjelje na istu te ćemo s toga porediti Bavarsku i Bosnu i Hercegovinu.
Ludzak

#591 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ludzak »

tap3ah75 wrote: 08/08/2023 20:29
Ludzak wrote: 08/08/2023 20:12 Ne trebamo ni živjeti nedjeljom. Isljučite nam i zrak nedjeljom. Čuj i benzinska pumpa da ne radi (ako nije bila ironika). Ee svašta u pm.
Same benz. pumpe više nisu samo pumpe ... to je kafić, sendvič ... prodavnica prehrane.

Znači neko ko putuje, nek nikako ne planira nedjeljom putovati. Gdje to be zinske pumpe ne rade?
elcaliente

#592 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 08/08/2023 21:03

Da rade, zovu se Kiosk ili Shops i nalaze se uglavnom u centralnom dijelu oko zeljeznicke stanice.
Tamo kupuje ko mora ili kome treba alkohol.
Ako npr ti nestane djecije hrane mozes kupiti.
Ali tu se naravno cjenovno jako odrazava usluga nedjeljom ili poslije 20h.
Ako flasa vode kosta u prodavnici 50 centi tamo ti hladno uzmu 2,50 eur.

Al eto svaki cejf se placa, pa ako je nekome cejf nedjeljom ici u kupovinu ima gdje.
elcaliente

#593 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

-Chesterfield- wrote: 08/08/2023 21:07 Valjda će i kod nas benzinske početi prodavati pite i peciva da imam šta kupiti kada krenem u nedjelju na posao.
Eh ti se pita neces najesti, suhe ko lisiciji kurac.
Bloo
Globalna šefica

#594 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

W0rM wrote: 08/08/2023 20:09

Sunce moje pametno, nek je meni dobro, a nek sirotinja crkne, jel to tvoja :D

Radnici na pumpi rade u dvanaestosatnim smjenama (12/24 - 12/48), za razliku od teta u Konzumu koliko znam. Radno vrijeme benzinske stanice je drugacije od rada Konzuma.
Ludzak

#595 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ludzak »

Bloo wrote: 08/08/2023 21:28

Radnici na pumpi rade u dvanaestosatnim smjenama (12/24 - 12/48), za razliku od teta u Konzumu koliko znam. Radno vrijeme benzinske stanice je drugacije od rada Konzuma.
Ovdje ljudi izgleda misle da radnici rade 7 dana u sedmici. Nevjerovatno
Ludzak

#596 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ludzak »

Prvo, kao i u svim normalnim državama, prvo se provede analiza koje su prednosti a koje mane sprovođenja tog zakona. Tek kada se ustanovi da su prednosti veće od mana, uvodi se zakon. Ništa se ne radi naslijepo.
omega369

#597 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by omega369 »

Ovdje se tako bulazni da je to za nepovjerovati. Ni prvi ni zadnji DEBILNI zakon kojim naki "digic" bilda sopstveni ego da nesto nakaradno dokaze i da takvo nakaradno prodje.

Veliko NE ovoj budalastini
sumirprimus

#598 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

Osmi Socrates wrote: 08/08/2023 15:24
sumirprimus wrote: 08/08/2023 15:10

radis li ti svaki vikend, bez ba okolisanja? do 21 22??
Ne radim, iz prostog razloga što moj rad ne ostvaruje najveći profit vikendom. Nisam ja kriv što je društvo takvo kakvo jeste.

I onda dođe politička stranka da zbog jeftinih političkih poena protura ideju da je zdravo za društvo da se silom zakona nekom uskraćuje pravo da profitira u danima kad mu je profit najveći.
Hvala prijatno, hajmo dalje ko je jos za rad i nedeljom? A da radi svaki vikend?
Ja sam radio vikende i jbs sve pare koje me nisu napravile bogatasem, al su mi oduzele vrijeme koje sam mogo provest s pordicom.
JohnnyS

#599 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by JohnnyS »

Ludzak wrote: 08/08/2023 21:16
tap3ah75 wrote: 08/08/2023 20:29

Znači neko ko putuje, nek nikako ne planira nedjeljom putovati. Gdje to be zinske pumpe ne rade?
Neka rade na autoputevima i magistralnim cestama, nema potrebe da ih u Mostaru u gradu deset radi 24 sata svaki dan. I pumpari moraju biti s porodicom
Bloo
Globalna šefica

#600 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bloo »

Ludzak wrote: 08/08/2023 21:29 Ovdje ljudi izgleda misle da radnici rade 7 dana u sedmici. Nevjerovatno
Ne misli to niko, ovdje se vise raspravlja o neradnom danu u situacijama kada npr. ljudi imaju i djecu te su subota i nedelja pozeljni neradni dani itd.

Radna sedmica je 40 sati. Hakiz vec dao primjer rasporeda sati na 5 i 6 radnih dana. Stanje na terenu? Drugacije.
Locked