Pumpari inače rade 7 dana u sedmici?
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- Ludzak
-
sumirprimus
#602 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zbog takvih treba i pumpe zatvoorit.
- -Chesterfield-
#603 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ova radna sedmica se može raspodijeliti na četiri radna dana po deset sati.
I onda tri dana slobodni...
- JohnnyS
#604 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nema smisla da trgovine ne rade, a pumpe da rade. Ako je neradna nedjelja onda treba bit svima osim hitnim službama, javnom prijevozu i dežurnim apotekama te pumpama na autocestama i magistralama. Nema smisla da pumpa u Vukovarskoj u Mostaru radi nedjeljom, a trgovina pedeset metara od nje ne smije
Last edited by JohnnyS on 08/08/2023 21:44, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#605 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Moze sipak sa nasim gazdama.
Pricamo o radnicama u marketima kojih je preko 10k plus jelde?
Pricamo o radnicama u marketima kojih je preko 10k plus jelde?
- omega369
#606 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I svi rade 7 dana u sedmici?! Sumnjam
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#607 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne vjerujem da iko poštuje radnu sedmicu od 40 sati gdje je god moguće da radnici rade i minut duže i gdje ima potrebe za tim , pogotovo ako se ne boji inspekcije.
Itekako se radi duže.
Reći da ova država inspekcijama treba tjerati poštovanje zakona je ispravno , samo svi smo licemjerni , parkiramo nepropisno , pretrčavamo cestu van pješačkog prelaza , širimo ljetnje bašte onoliko široko koliko se može i bez dozvole, kada vidimo sudski proces na televiziji unaprijed mislimo da je montiran , pristrasan , da će predugo trajati i onda malog , sirotog radnika "štitimo" našim ponašanjem.
Ma hajde.
Povjerenje u pravnu državu Bosnu i Hercegovinu u svim poljima je izigrano , kod mene konkretno od prvog minuta prestanka agresije s obzirom da nisam čuo da je iko do danas šta ja znam...procesuiran zbog šverca kroz Tunel ispod aerodroma.
Priče o ekonomskoj (ne)opravdanosti postupka su legitimne , no iako nismo najbogatija svjetska zemlja , nismo vala ni najsiromašnija.
Možda ćemo biti nešto siromašniji ali preživjećemo.
Preživjeli i rat , uprkos onima koji su svim korumpiranim postupcima i švercom itekako usporili i odbranu i pobjedu.
Savršeno me boli briga što zakon ide na ruku velikim korporacijama i kome već sve ne , savršeno me ne interesuje.
Mali , tihi i vrijedni radnik trgovine je zaslužio da odmori nedeljom.
Hairli.
-
Osmi Socrates
#608 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Hvala prijatno i tebi. Znači više ne radiš vikendom? Zašto? Zato što si našao drugi posao koji ti više odgovara. Sigurno ne bi imao bolja sjećanja na taj posao ni da su ti dali slobodne vikende.sumirprimus wrote: ↑08/08/2023 21:36Hvala prijatno, hajmo dalje ko je jos za rad i nedeljom? A da radi svaki vikend?Osmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 15:24
Ne radim, iz prostog razloga što moj rad ne ostvaruje najveći profit vikendom. Nisam ja kriv što je društvo takvo kakvo jeste.
I onda dođe politička stranka da zbog jeftinih političkih poena protura ideju da je zdravo za društvo da se silom zakona nekom uskraćuje pravo da profitira u danima kad mu je profit najveći.
Ja sam radio vikende i jbs sve pare koje me nisu napravile bogatasem, al su mi oduzele vrijeme koje sam mogo provest s pordicom.
Takvi poslovi i nisu poslovi za čitav život. Mobilnost radne snage je jedan od preduslova normalnog tržišta rada.
-
sumirprimus
#609 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kako ce naci desetine hiljada zrna/muskaraca i to poslove koj isu svakkao ispod prosjeka fbih?
Glavna recenica bh poslovnlsti ako ti se ne svidja ima ko hoce . Ima ima puna njemacka.
Ne radi se ovde o meni. Naprotiv nego o onima koji nemaju izobra.
Glavna recenica bh poslovnlsti ako ti se ne svidja ima ko hoce . Ima ima puna njemacka.
Ne radi se ovde o meni. Naprotiv nego o onima koji nemaju izobra.
- Ludzak
#610 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bolje da se zabave o korupciji inspekcijskog nadzora, nego što uvode bespotrebne zakone. Hebote zakon ako nema ko kontrolisati sprovedbu tog istog zakona.
Last edited by Ludzak on 08/08/2023 22:06, edited 1 time in total.
-
elSaik
#611 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ova priča da će ukidanje rada nedjeljom najviše pogoditi radnike me nagnalo na razmišljanje da su vjerovatno svojevremeno i robovlasnici tvrdili da ako se ukine robovlasništvo da će to najviše pogoditi robove jer gdje će jadni, ako ne budu radili i živjeli na imanju robovlasnika.
Šta kaže Čavalić, naftni lobi gura ovo da bi se kupovalo na pumpi. Ali istovremeno i trgovački lanci.
Kao, problem je što pare ne idu Bingu nego Petrolu pa, kao, zbog toga trebam biti protiv.
Mislim da je najbolje da se uvede da sve mora raditi 24/7, da ne bude i kod nas otužno kao što je u Bavarskoj.
Šta kaže Čavalić, naftni lobi gura ovo da bi se kupovalo na pumpi. Ali istovremeno i trgovački lanci.
Mislim da je najbolje da se uvede da sve mora raditi 24/7, da ne bude i kod nas otužno kao što je u Bavarskoj.
-
Osmi Socrates
#612 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa i sam kažeš da su poslovi ispod prosjeka. Dakle, došli smo do suštinskih stvari. Zašto političari ne govore o otvaranju poslova koji su bolje kvalitete? O stvaranju uslova da se osposobljava radna snaga za takve poslove?
Najlakše je narodu prosipati šuplje o slobodnim nedjeljama.
-
sumirprimus
#613 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja nisam ekonomist ali prepiznam krv kad osjetim, hocu reci prije oar godinama smo citali prepisku profesora ekonomskog fakulteta, i gdje je taj isti cavalic ismijavan konkretno, na sta nisam vidio da uzvraca. Plus clan je szbih. OnoelSaik wrote: ↑08/08/2023 22:06 Ova priča da će ukidanje rada nedjeljom najviše pogoditi radnike me nagnalo na razmišljanje da su vjerovatno svojevremeno i robovlasnici tvrdili da ako se ukine robovlasništvo da će to najviše pogoditi robove jer gdje će jadni, ako ne budu radili i živjeli na imanju robovlasnika.![]()
Šta kaže Čavalić, naftni lobi gura ovo da bi se kupovalo na pumpi. Ali istovremeno i trgovački lanci.Kao, problem je što pare ne idu Bingu nego Petrolu pa, kao, zbog toga trebam biti protiv.
![]()
Mislim da je najbolje da se uvede da sve mora raditi 24/7, da ne bude i kod nas otužno kao što je u Bavarskoj.![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#614 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Loše droge, nikakve.Osmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 22:06 Pa i sam kažeš da su poslovi ispod prosjeka. Dakle, došli smo do suštinskih stvari. Zašto političari ne govore o otvaranju poslova koji su bolje kvalitete? O stvaranju uslova da se osposobljava radna snaga za takve poslove?
Na jednom mlatimokurcevimacitavdan seminaru, jedan poslodavac se zali...eto mi obucavamo mlade za rad na CNC masinama, ganjamo ove poticaje i tako i onda oni za godinu odose a mi im sve dali - obuku i znanje.
I ja samo sto se ne odvalim smijati covjeku u facu.
Osim sto si ga obucio, sta si mu jos pruzio da bi ostao? Radno vrijeme, plata, dodatne obuke...sta? Naravno da ce otici od tebe ako mu neko ponudi bolje uslove.
Ti bi tetu sa kase u Bingu od jedno 50 godina obucio za sta?
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#615 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne pričamo ni o kakvim poslovima bolje kvalitiete jer se uslovi za takve poslove izdajnički prodaju i ruše još od 1996 do danas...pričamo o konkretnom zakonu koji će Džombiću , Todoriću , Gudeljima , Amku , Hoši i svima iz te branše , zabraniti da trguju nedeljom.Osmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 22:06 Pa i sam kažeš da su poslovi ispod prosjeka. Dakle, došli smo do suštinskih stvari. Zašto političari ne govore o otvaranju poslova koji su bolje kvalitete? O stvaranju uslova da se osposobljava radna snaga za takve poslove?
Glavni benefit tog nerada će biti da će se svi njihovi radnici tog dana MOĆI ODMORITI I IMATI SLOBODNO VRIJEME.
To je poenta.
Ako nema pravde za narod , nek nema ni mira za vlast.
-
Osmi Socrates
#616 Re: Neradna nedjelja u FBiH
To što teta od 50 godina radi u Bingu samo govori da je čitav sistem u kurcu minimum 50 godina. Naravno i duže, ali toliko mogu garantirati, bazirano na primjeru.Bloo wrote: ↑08/08/2023 22:19Loše droge, nikakve.Osmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 22:06 Pa i sam kažeš da su poslovi ispod prosjeka. Dakle, došli smo do suštinskih stvari. Zašto političari ne govore o otvaranju poslova koji su bolje kvalitete? O stvaranju uslova da se osposobljava radna snaga za takve poslove?
Na jednom mlatimokurcevimacitavdan seminaru, jedan poslodavac se zali...eto mi obucavamo mlade za rad na CNC masinama, ganjamo ove poticaje i tako i onda oni za godinu odose a mi im sve dali - obuku i znanje.
Osim sto si ga obucio, sta si mu jos pruzio da bi ostao? Radno vrijeme, plata, dodatne obuke...sta? Naravno da ce otici od tebe ako mu neko ponudi bolje uslove.
-
elcaliente
#617 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Da brze kuca, ono u Bingu je katastrofa. Pod hitno neki kurs kako se brzo usluzuje klijent.Bloo wrote: ↑08/08/2023 22:19Loše droge, nikakve.Osmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 22:06 Pa i sam kažeš da su poslovi ispod prosjeka. Dakle, došli smo do suštinskih stvari. Zašto političari ne govore o otvaranju poslova koji su bolje kvalitete? O stvaranju uslova da se osposobljava radna snaga za takve poslove?
- Bloo
- Globalna šefica
#618 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Si vidio tete u Aldiju i Pennyiju u Njemackoj?Osmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 22:24To što teta od 50 godina radi u Bingu samo govori da je čitav sistem u kurcu minimum 50 godina. Naravno i duže, ali toliko mogu garantirati, bazirano na primjeru.Bloo wrote: ↑08/08/2023 22:19
Loše droge, nikakve.
Nego ko treba da radi u Bingu onda? Neko mora usluziti taj narod.
-
Osmi Socrates
#619 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Djeca brt, dok se školuju ili whatever.
I ja sam šamarao hamburgere po Kanadi kad sam napunio 14 godina, or whatever, ali nisam od toga napravio karijeru.
I ja sam šamarao hamburgere po Kanadi kad sam napunio 14 godina, or whatever, ali nisam od toga napravio karijeru.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#620 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ležim u krevetu i zatrese mi se stomak od smijeha na taj komentarBloo wrote: ↑08/08/2023 22:19Loše droge, nikakve.Osmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 22:06 Pa i sam kažeš da su poslovi ispod prosjeka. Dakle, došli smo do suštinskih stvari. Zašto političari ne govore o otvaranju poslova koji su bolje kvalitete? O stvaranju uslova da se osposobljava radna snaga za takve poslove?
- Haris.ba
#621 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nebitno. Jer valjda prica o neradnoj nedjelji je da se ima jedan dan za provesti sa porodicom. Ili, sam ja nesta pogresno shvatio?
Imas i vojnike tako da rade, pa opet njima zbog prirode posla ne mozes garantovati nedjelju.
Ali, ona zanimanja gdje se moze - sto da ne.
Ili, opet ce biti ko kad je bila korona. Benzinske mjesto susreta i kupovine.
Ako trgovci zele da je to nedjelja? Neka bude nedjelja. Ali, svim trgovcima zabrana.
Ako treba neki izuzetak, kao sto je npr.sa dezurnim apotekama nedjeljom. Moze. Ali, opravdano i sa nekim kriterijom.
-
Hakiz
#622 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Više će protok na kasi ubrzati radnik koji će kupljene proizvode ubacivati u kesu kupcu.elcaliente wrote: ↑08/08/2023 22:25Da brze kuca, ono u Bingu je katastrofa. Pod hitno neki kurs kako se brzo usluzuje klijent.Bloo wrote: ↑08/08/2023 22:19
Loše droge, nikakve.
I uopšte popraviti iskustvo kupovine dodatni radici na rezanju sireva i salama.
-
Osmi Socrates
#623 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I to sam radio dva dana, i dao otkaz. Mlad bio, 15 godina, mlad, lud, i to mi je bilo nekako bezveze. Mogao sam vala ostati i do danas.
Moja prijateljica je sve te poslove radila kao da je umjetnost u pitanju. I to vikendom.
Moja prijateljica je sve te poslove radila kao da je umjetnost u pitanju. I to vikendom.
-
Bodkin
#624 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa zato sto imas ocigledan dokaz razvojenog turizma iako je neradna nedelja. I nisu je zabranili nakon sto su dostigli milijardu godisnje nego uz neradnu nedjelju.n+1 wrote: ↑08/08/2023 16:46Dobro, zašto je pogrešno?Bodkin wrote: ↑08/08/2023 16:45
Po meni potpuno pogresno razmisljanje. Argument je da ce stetiti turizmu. Imas dokaz da apsolutno ne mora biti tako. Pa i u dijelovima njemacke je ista prica.
I pazi, nisam za neradnu nedjelju. Ali argument da je to katolicka prica je glupa. Da je tako, ima puno vise katolickih zemalja koje rade nedjeljom
Znaci da nije ogranicavajuci faktor. Eto turisti nece dolaziti jer ne radi konzum nedjeljom.
-
Bodkin
#625 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Cijeli post da potvrdis sto sam ja rekaoHakiz wrote: ↑08/08/2023 17:00Nedjelja zbog toga što je to neradni dan u cijeloj Evropi. A u Evropi nedjelja zbog toga što poslodavci i prije ideje o radničkim pravima, kada se radilo 14-18 sati 7 dana u sedmici, su morali dati radnicima slobodno prijepodne u nedjelju da ovi odu na misu. U suprotnom bi zaratili sa crkvom, a tada je crkva bila puno moćnija nego danas.Bodkin wrote: ↑08/08/2023 16:45
Po meni potpuno pogresno razmisljanje. Argument je da ce stetiti turizmu. Imas dokaz da apsolutno ne mora biti tako. Pa i u dijelovima njemacke je ista prica.
I pazi, nisam za neradnu nedjelju. Ali argument da je to katolicka prica je glupa. Da je tako, ima puno vise katolickih zemalja koje rade nedjeljom
Vremenom je to prijepodne postalo cijeli dan, organizacija rada Evrope se realizovala tako da radnici nastave imati neradni dan koji su navikli proteklih vijekova imati, to jeste nedjelju. Crkva je polako gubila uticaj i moć, pa se ideja o slobodnom vremenu za misu izgubila u sjećanjima i ostala je neradna nedjelja sada nevezana sa religiju, vezana za evropsku tradiciju.