Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#8701 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 12:43
moimoi wrote: 03/08/2023 12:03

Mislim da ides maaalkice u krajnost.
Ja bih prije rekla da se nas svijet vodi onom “kud svi tu i mali Mujo”
Isto kao i kada treba negdje na more otici.
"Ovisi sta radis" i " neki su uspjeli" su recenice koje se mogu primijeniti za svaku zemlju svijeta. To je nikakav argument
Hoces da kazes da u Njemackoj SVI uspiju?
Dope_Man

#8702 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

dr_Evil wrote: 03/08/2023 12:27
Dope_Man wrote: 03/08/2023 12:08
Koji bi to bio dio zivota, a koji nema eto u Njemackoj, il bilo kojoj od ovih gdje se uglavnom ide (DE,AT ili skandinavske). Sta je to sto cini zivot ugodnijim? Bas me zanima, jer evo ja u AT nisam do sad vidio da ista iz BiH fali, osim sto ne mogu otici kraj bilo kog jezera i raspaliti rostilj kako mi volja.
Pa dobro, to si ti, a za AT zaista ne znam kako zivite.

Nedostaje mi prije svega klima da mogu hodati u japankama i ubaciti se u vecinu rijeka tranguze, da mogu sjesti u 3 popodne u auto i popiti kafu na moru sat i pol kasnije, nedostaje mi voce i povrce - dosta paprike koja nema mirisa i od koje me 3 dana boli stomake, nedostaje mi meso koje ne smrdi kad otvorim kesu. Nedostaje mi jutarnja kafa prije posla, nedostaje mi piva poslije posla, nedostaje mi kafa subotom ili nedjeljom u 7 sati sa "ljudima" dok djeca i zena ne ustanu. Nedostaje mi da mi radne kolege dolaze na zalost i radost, da ja njima idem na isto. Nedostaje mi toplina ljudi kada naprimjer ti se pokvari auto u vukojebini. Nedostaje mi sira familija, vise mojoj djeci nego meni.

Generalno kad imas malu djecu nedostaju ti posjeti drugim familijama, i da isti dolaze vama. Nedostaju zajednicki vikendi po planinama, sjednemo dvije familije i odemo na planinu uzivamo u hotelu i popratnim sadrzajima.

Znas sve ono sta skandima neces dozivjeti. Ne nedostaje mi da neko vara, levati, previse ogovara, jer to sa njima takodjer necu dozivjeti sa nasima hocu.

Uredu imam standard sada da mogu otici na hebene kanare na odmor, ili na skuplje otoke Grcke, ali eto, ipak mi je ljepse kad nas ima vise pa odemo na Korculu ili Peljesac, vise je bitno s kim si nego gdje.

Razumijem i da nasi ljudi koji su odrasli tamo ne razumiju ovo sta ja pisem jer imate njihov mentalitet. Sve za 10 i svako ima svoj ceif.

Meni nije ceif otici 20km u setnju planinu umjesto popiti kafu, niti mi je ceif olositi se petkom da me glava boli citav vikend.

I svi mi biramo gdje cemo zivjeti iz nekih svojih razloga
Kao sto sam i pretpostavio - nedostaju ti primarno ljudi koje si znao. Da steknes takve oko sebe tu gdje zivis, imao bi i posjete jedni drugima, i vikende po planinama itd.. sve to ljudi po EU rade, i to znatno vise nego ljudi u BiH. Samo naravno da je po dolasku negdje potrebno vrijeme da se steknu takvi poznanici/prijatelji. Ni covjek koji dodje iz Mostara u Sarajevo nema sve to, samo eto zbog jezika i geografske blizine mozda brze proprica sa komsijom nego sto je to slucaj kad ode u drugu zemlju. Al jebiga - gubljenje drustvenog kruga je prva i najveca cijena svakog odlaska bilo gdje.

A jebiga, niko iz Tuzle, pa ni iz Sarajeva, ne dodje za sat i po do mora, nit mu je klima nesto bolja od Beca il Berlina. Tako da i ti lokalni cejfovi iz BiH ovise od toga gdje si.

Za voce se nazalost mogu sloziti da ima cudan smek, vjerovatno stvar navike il ne znam.. i u BiH sam dosta toga iz baste jeo. Ali sam nasao radnju kod turcina, gdje je daleko bolje nego u Bili i od povrce samo kod njeg.
Last edited by Dope_Man on 03/08/2023 12:49, edited 1 time in total.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#8703 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

moimoi wrote: 03/08/2023 12:46
izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 12:43

"Ovisi sta radis" i " neki su uspjeli" su recenice koje se mogu primijeniti za svaku zemlju svijeta. To je nikakav argument
Ne uspiju svi, zavisi sta radis, znam ja neke koji su u njemackoj bas uspjesni
Didier

#8704 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

W0rM wrote: 03/08/2023 12:37
Didier wrote: 03/08/2023 12:25 Njemačka je veoma loš izbor za useljenje. Ne možeš kupiti svoju nekretninu bez nekih 100.000 eura ušteđevine, državljanstvo se dobija tek nakon osam godina, a to obično traje i duže, plus se moraš odreći svog originalnog.

Dovedu te da radiš samo za platu, da plaćaš rentu kod nekog Švabe i da bukvalno budeš čitav život jednu platu od ulice. Fak det šit.
Alternative?
Pa ako nemaš obrazovanja, ne znaš jezike i imaš kupljenu diplomu medicinske škole iz Lištice, alternative su veoma slabe.

Ako znaš engleski, imaš neka znanja i diplome, alternativa je mnogo, poput Belgije, Holandije, Francuske, Kanade, Emirata, Katara, Kine...

U Kanadu svako može useliti, a zemlja je sto puta bolja od Njemačke, po svemu.
Karikaturist

#8705 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Ja bi se ozbiljno referisao na ove upise o klimi da ne pricamo o gradovima gdje 6 mjeseci bukvalno gutas ugljenu prasinu, smog i sta sve ne.
Sarajevo ili Tuzla u tom periodu znaju po jedan mjesec biti pod potpunom maglom ili smogom, to nigdje na svijetu nema.
dr_Evil

#8706 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Karikaturist wrote: 03/08/2023 12:52 Ja bi se ozbiljno referisao na ove upise o klimi da ne pricamo o gradovima gdje 6 mjeseci bukvalno gutas ugljenu prasinu, smog i sta sve ne.
Sarajevo ili Tuzla u tom periodu znaju po jedan mjesec biti pod potpunom maglom ili smogom, to nigdje na svijetu nema.
Nemam pojma o cemu ti, ja u starMo disem svjez i cist zrak, nemam magle nego jednom u 10 godina, imam suncanih dana za godinu ko sjeverna europa za desetljece. Imam u basti masline, limun, breskve, tresnje, jabuke, sljive, grozdje, naktarine, visnje, smokve, sipak, kupine, maline, jagode, plivam od maja do oktobra, mada neki preferiraju od juna do septembra
moimoi

#8707 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 12:49
moimoi wrote: 03/08/2023 12:46
Pitanje je-zasto svi hrle u Njemacku pored toliko drzava?
To sto je 60ih Njemacka vazila kao “Americki san u Eu” ne znaci da i dan danas vazi?! Isto kao sto USA nije ono sto je bila 60ih.
konoplja

#8708 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Dope_Man wrote: 03/08/2023 12:42
W0rM wrote: 03/08/2023 12:22

Ma drug moj... sto rece doktor, drugaciji je tempo zivota u EU a drugaciji u Bosni, razlike koje ja vidim su iduce:
U Bosni je normalno otici na fuka poslije posla, vamo nije, nego svak svojoj kuci.
U Bosni je naruciti hranu normala iako si fukara, ovdje nije, sve sto mozes kuhas.
Ovo je realno stvar upoznavanja sa ljudima. Ispocetka sam i ja s posla pravo kuci, jebiga ne znas ljude, osjecas se strano. Ali tako sam i u Sarajevu na novom poslu. A sad vec nakon 7-8 mjeseci samo, znas se sa ljudima, i vidi cuda - nakon posla ova jedna ide skoro svaki suncan dan sa ekipom na golf - zvali i mene da se pridruzim, ovi drugi cesto na termine fudbala - opet zvali i mene, a ni obicna kafa nije nikome strana.. pogotovo u Decembru kad cijela firma ide s posla pravo na vino. A i "ne jede burek ko ima, vec ko je naucio" vazi i ovdje.

Ostalo oko kamena i cuda, jebiga to je licni dozivljaj mjesta.
Ne kontam ni ja ovu pricu o sjevernjacima koji direktno idu kuci nakon posla. Apsolutno nije moje iskustvo. Ali eto recimo da je tako, da je istina taj mit o sjevernjacima koji ne piju kafu ili pivu poslje posla i ne druze se, imas kamaru ljudi sa Bliskog Istoka, Balkana, Italije, Spanjolske i svi su taj topli tip ljudi. :D
Karikaturist

#8709 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

dr_Evil wrote: 03/08/2023 12:55
Karikaturist wrote: 03/08/2023 12:52 Ja bi se ozbiljno referisao na ove upise o klimi da ne pricamo o gradovima gdje 6 mjeseci bukvalno gutas ugljenu prasinu, smog i sta sve ne.
Nemam pojma o cemu ti, ja u starMo disem svjez i cist zrak, nemam magle nego jednom u 10 godina, imam suncanih dana za godinu ko sjeverna europa za desetljece. Imam u basti masline, limun, breskve, tresnje, jabuke, sljive, grozdje, naktarine, visnje, smokve, sipak, kupine, maline, jagode, plivam od maja do oktobra, mada neki preferiraju od juna do septembra
Odlicno, tebe smo rijesili onda.
izvrsni direktor

#8710 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

nedostaje mi voce i povrce - dosta paprike koja nema mirisa i od koje me 3 dana boli stomake, nedostaje mi meso koje ne smrdi kad otvorim kesu.
Bas steta sto nema nigdje po DE i AT mogucnosti da se kupi voce koje je uvezeno direktno iz juga italije, ili spanije...
A isto steta sto nema mesnica pa da se kupi svjeze domace meso, a ni po selima niko ne prodaje meso nakon sto zakolje vlastitu zivotinju..
Dope_Man

#8711 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

konoplja wrote: 03/08/2023 12:56 Ne kontam ni ja ovu pricu o sjevernjacima koji direktno idu kuci nakon posla. Apsolutno nije moje iskustvo. Ali eto recimo da je tako, da je istina taj mit o sjevernjacima koji ne piju kafu ili pivu poslje posla i ne druze se, imas kamaru ljudi sa Bliskog Istoka, Balkana, Italije, Spanjolske i svi su taj topli tip ljudi. :D
Prodjes u podne - restorani/kafici puni.
Prodjes nakon posla - restorani/kafici puni.
Prodjes navecer - restorani/kafici puni.
Nedjelja neradna, osim za restorane i kafice...

Kazu nema kafe i cejfa, samo poso-kuca-pidzama :-)
izvrsni direktor

#8712 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

moimoi wrote: 03/08/2023 12:56
izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 12:49

To sto je 60ih Njemacka vazila kao “Americki san u Eu” ne znaci da i dan danas vazi?! Isto kao sto USA nije ono sto je bila 60ih.
Pa mozda bas zbog ovog:
To sto je 60ih Njemacka vazila kao “Americki san u Eu”
Malo da ti pomognem, gdje se nalaze rodbina, poznanici, prijatelji tih koji su otisli kad je njemacka vqzila kao "americki san u eu" ?
Dope_Man

#8713 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 13:03 Pa mozda bas zbog ovog:
Malo da ti pomognem, gdje se nalaze rodbina, poznanici, prijatelji tih koji su otisli kad je njemacka vqzila kao "americki san u eu" ?
Pa u AmeriKi, logiĆno :skoljka:
konoplja

#8714 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Dope_Man wrote: 03/08/2023 12:59
konoplja wrote: 03/08/2023 12:56 Ne kontam ni ja ovu pricu o sjevernjacima koji direktno idu kuci nakon posla. Apsolutno nije moje iskustvo. Ali eto recimo da je tako, da je istina taj mit o sjevernjacima koji ne piju kafu ili pivu poslje posla i ne druze se, imas kamaru ljudi sa Bliskog Istoka, Balkana, Italije, Spanjolske i svi su taj topli tip ljudi. :D

E to, to. :lol:

Ali nije isto, nesto fali. Neka energija u zraku, a i smek cejfa drugaciji skroz.
JanuaryJones

#8715 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

konoplja wrote: 03/08/2023 13:08
Dope_Man wrote: 03/08/2023 12:59

Ali nije isto, nesto fali. Neka energija u zraku, a i smek cejfa drugaciji skroz.
Miris cigara :-D
moimoi

#8716 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 13:03
moimoi wrote: 03/08/2023 12:56
Pa mozda bas zbog ovog:

Znaci, ides iz BiH da bi opet bio u BiH? :D
Barem su preci bili hrabriji.
Dope_Man

#8717 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

JanuaryJones wrote: 03/08/2023 13:11
konoplja wrote: 03/08/2023 13:08

Miris cigara :-D
To je to.. 'bem ti kafanu ako mogu u njoj disati :lol:
izvrsni direktor

#8718 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

moimoi wrote: 03/08/2023 13:12
izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 13:03
Pa mozda bas zbog ovog:

Opet nisi skontala. Slaba si u rjesavanju zagonetki
moimoi

#8719 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 13:13
moimoi wrote: 03/08/2023 13:12

Opet nisi skontala. Slaba si u rjesavanju zagonetki
Jesam ;) mozda ti nisi?!
Bodkin

#8720 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

forumskivojnik wrote: 03/08/2023 12:27
Bodkin wrote: 03/08/2023 12:12 Cuj glupi dio diskusije. Najbolje preimenujte temu u de/at i na njemackom pisite :D
Was tangiert dich das?
Schreibe du auch mit, wird dir nicht langweilig sein :D.
Niemand hat Zeit dafür :D
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#8721 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Didier wrote: 03/08/2023 12:50
W0rM wrote: 03/08/2023 12:37

Alternative?
Pa ako nemaš obrazovanja, ne znaš jezike i imaš kupljenu diplomu medicinske škole iz Lištice, alternative su veoma slabe.

Ako znaš engleski, imaš neka znanja i diplome, alternativa je mnogo, poput Belgije, Holandije, Francuske, Kanade, Emirata, Katara, Kine...

U Kanadu svako može useliti, a zemlja je sto puta bolja od Njemačke, po svemu.
Sta to nude navedene EU drzave sto Njemacka ne nudi? Svugdje drugi jezik moras uciti sem ako neces u bivse britanske kolonije.

-Kanada, prosjecnom Bosancu-Hercegovcu predaleko, standard je oke, ne znam kakav je penzioni sistem i sistem socijalne zastite.
-Emirati su sminkica, bio sam, mozes se covjek snaci, ruzno je reci, ali to sto si bijel je privilegija. Mane, pretoplo pogotovo Jun-Aug, zato oni i dolaze u tome periodu u Bosnu i Hercegovinu, stanarine su poskupe, ali je javni prevoz top. Podaleko avionom, 6 sati, dobra fora je ima direktan let za Sa. Oni mislim i da nemaju drzavni penzioni sistem, socijalna pomoc je pretpostavljam samo za drzavljane?
-Katar, slicno kao i za UAE, fino je, dobra je zarada, da li ce ti zena pristati tu da zivite ili ce te biti razdvojeni, koliko mozes dugo tu biti?
-Kina??? Ne znam zasto bi neko isao tamo, ali imam 5 razloga sad zasto ne bih.
dr_Evil

#8722 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Dope_Man wrote: 03/08/2023 12:48

Kao sto sam i pretpostavio - nedostaju ti primarno ljudi koje si znao. Da steknes takve oko sebe tu gdje zivis, imao bi i posjete jedni drugima, i vikende po planinama itd.. sve to ljudi po EU rade, i to znatno vise nego ljudi u BiH. Samo naravno da je po dolasku negdje potrebno vrijeme da se steknu takvi poznanici/prijatelji. Ni covjek koji dodje iz Mostara u Sarajevo nema sve to, samo eto zbog jezika i geografske blizine mozda brze proprica sa komsijom nego sto je to slucaj kad ode u drugu zemlju. Al jebiga - gubljenje drustvenog kruga je prva i najveca cijena svakog odlaska bilo gdje.

A jebiga, niko iz Tuzle, pa ni iz Sarajeva, ne dodje za sat i po do mora, nit mu je klima nesto bolja od Beca il Berlina. Tako da i ti lokalni cejfovi iz BiH ovise od toga gdje si.

Za voce se nazalost mogu sloziti da ima cudan smek, vjerovatno stvar navike il ne znam.. i u BiH sam dosta toga iz baste jeo. Ali sam nasao radnju kod turcina, gdje je daleko bolje nego u Bili i od povrce samo kod njeg.
Nedostaju mi ljudi koje poznajem, naravno, ali nije to, vrlo se lako sprijateljim, nedostaje mi mentalitet nasih ljudi koji su otvoreni i socijalni, za razliku od ljudi koji su to ono 2 sata dok su pod dozom.

Ne mogu steci takve kao ja gdje sam jer ih primarno nema. Ne bih mogao ici po planinama sa njima jer planina sa njima znaci idemo skijati, pa svi u svoju sobu,navecer se napiti ko deva tada lice na ljude i onda opet skijanje sa 2000 metara visine, za takve stvari ne hodam po planinama nego da uzivam u drustvu, muzici, hrani i sa prijateljima. Ako odem iz Mostara za Sarajevo, ili negdje drugo pronaci cu takve bez problema.

Ne mogu se oni prilagoditi nama, moramo mi njima. Njihov mentalitet i obicaji meni nisu ceif, sto ne znaci da mom djetetu nece biti. Oni nemaju kulturu ispijanja kafa, i ukratko naseg hedonistickog nacina zivljenja. Nemaju obicaj da se naruci hrana na pauzi svaki dan u 9ipo pa da onda idemo u 10:30 piti kafu umjesto da jedemo, oni nose svoje snite sa smedjim sirom koje jedu svaki dan 40 godina do penzije. Njima je nezamislivo da sam ja narucivao svaki dan klopu iz druge ascinice ili fast fooda. Nezamislivo im je da sam vecerao sa familijom 2 puta sedmicno vani jer oni to ne mogu sebi priustiti niti ja mogu ovdje a zaradjujem dvije prosjecne plate, vidim nazalost dolazi taj vakat i u Bosnu po cijenama.

Stanovnik Osla kaze da je najsretnij na svijetu, vecina stanovnika veceg grada u BiH bi se nasmijala na ono sta njega cini sretnim. Pokupiti slatkise na hektogram, zaledjenu pizzu, i poslije otici 15km u setnju sumu nije nas ceif, oni skacu od radosti kada su slatkisi sta se pune u fisek na popustu.

Nije mi ceif da drzim svoju zonu privatnosti ko da je korona, vise volim sjesti i popricati sa svim stolovima oko sebe, jebi ga. Nije mi jasno da ne pozdravljas komsiju, a kada si u sumi van civilizacije svakog moras pozdraviti.

U nas se ljudi zivi, pa pricajte sta god hocete. Ne znam mozda je do mene, ja sam imao hB i vise nego dovoljno i prije nego sam otisao, imam i sada, pa mozda tako uporedjujem, mozda na ovom forumu ima i drugacijih prica.
dr_Evil

#8723 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 12:58
nedostaje mi voce i povrce - dosta paprike koja nema mirisa i od koje me 3 dana boli stomake, nedostaje mi meso koje ne smrdi kad otvorim kesu.
Bas steta sto nema nigdje po DE i AT mogucnosti da se kupi voce koje je uvezeno direktno iz juga italije, ili spanije...
A isto steta sto nema mesnica pa da se kupi svjeze domace meso, a ni po selima niko ne prodaje meso nakon sto zakolje vlastitu zivotinju..
Nema, uvoz je zadnje klase. A sto se tice mesnica zivotinje se ubijaju starije, i ne kolju se, niti na jednoj farmi neces moci zaklati zivotinju nego se iskljucivo upuca. Kupujem redovno janjetinu, i junetinu na farmi domacu. Placam vise i nije mi zao, i nije to meso ni blizu. Ali vecina ljudi moze zaboravit da kupi na farmi.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#8724 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

dr_Evil wrote: 03/08/2023 13:49
izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 12:58

Nema, uvoz je zadnje klase. A sto se tice mesnica zivotinje se ubijaju starije, i ne kolju se, niti na jednoj farmi neces moci zaklati zivotinju nego se iskljucivo upuca. Kupujem redovno janjetinu, i junetinu na farmi domacu. Placam vise i nije mi zao, i nije to meso ni blizu. Ali vecina ljudi moze zaboravit da kupi na farmi.
True,
covjek mora dobro pripaziti kako i gdje se hrani, bolje i skuplje platiti nego uzeti nezdravo.
Tacno, upuca se i mislim u roku minute od toga moraju joj krv drainirati nekom masinom, tacan postupak ne znam.
moimoi

#8725 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Sto se mesa tice, i kod nas je sve danas uvoz.
Za voce i povrce se slazem.
Post Reply