Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#8676 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

konoplja wrote: 03/08/2023 11:53
moimoi wrote: 03/08/2023 11:50
Pa upravo. Ali zasto svi hrle u Njemacku?? Pored predivne Italije, Francuske, Spanije….
Čuj zašto :mrgreen:
Bliskost i ekonomija.
Španija i Italija se bore sa visokim stopama nezaposlenosti, pogotovo među mladima. Ne mogu ni svoje zaposliti, a da Mujo iz Bosne dolazi da konobariše.
Pa ne konobarisu svi sto mu gromova. Imas naseg svijeta koji imaju jako dobre poslove.

Ili evo recimo Ceska? Prag je predivan grad za zivot. Cesi su nam jako bliski, kao slavenski narod… Plate bolje nego kod nas, a nije skup za zivot.
moimoi

#8677 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bodkin wrote: 03/08/2023 11:55
Pa upravo. Ali zasto svi hrle u Njemacku?? Pored predivne Italije, Francuske, Spanije….
Ocigledno. Avi znaju/imaju nekoga da pomogne da se snadjes, plata i standard relativno dobri, toliko nasih u sistemu da zavrse nesto sto treba, stil zivota pase pa mozes imati top auto i jeftinu markiranu odjecu i plus domovina blizu :D

U spaniji klikerima placaju :D
Ovisi sta radis. Znam neke nase koji su se odlicno snasli u Spaniji
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#8678 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

moimoi wrote: 03/08/2023 11:58

Ocigledno. Avi znaju/imaju nekoga da pomogne da se snadjes, plata i standard relativno dobri, toliko nasih u sistemu da zavrse nesto sto treba, stil zivota pase pa mozes imati top auto i jeftinu markiranu odjecu i plus domovina blizu :D

Etiopija puna ljudi koji su se snasli
moimoi

#8679 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 12:00
Mislim da ides maaalkice u krajnost.
Ja bih prije rekla da se nas svijet vodi onom “kud svi tu i mali Mujo”
Isto kao i kada treba negdje na more otici.
Bodkin

#8680 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Vjerujem ali ako pricamo o prosjeku. U njemackoj se svako snadje za ove stvari sto sam napisao :D nije prosjek data architect sa 7 godina iskustva sto ide u njemacku :D
Dope_Man

#8681 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ovaj glupi dio diskusije sve svako malo pojavi.

Osoba kada odluci da joj tu gdje se nalazi nije dobro - gdje ce otici? Negdje gdje je slicno tome odakle odlazi, ili negdje gdje smatra da je ponajbolje?

Valjda je jasno da se Njemacka smatra ponajboljom (bar takav narativ i stav o njoj postoji jos od 60tih godina proslog stoljeca) i zbog toga najvise ljudi upravo ide tamo. Naravno, ima ljudi koji dodaju jos kriterija, najcesce gdje imaju nekoga koga vec poznaju, pa tako zavrse u Francuskoj, Svedskoj ili gdje god. Nekome je mrsko uciti jezik mimo engleskog pa ode prema Irskoj itd..

Ali vecina ide u Njemacku jer se ista smatra ponajboljom u smislu primanja, jer je tu vjerovatno vec nekoliko poznanika i/ili clanova porodice, i jer 60 godina postoji narativ u zemljama bivse Juge kako je Njemacka obecana zemlja.
dr_Evil

#8682 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

dr_Evil wrote: 03/08/2023 11:43

Nah, nego vecina iz Njemacke, pa sta god napises za drugu zemlju nestane u moru postova, i niko ne odgovara. Ili misle da seres bezveze :D
U tom slucaju samo financije. Kvalitet zivota je sigurno desetak puta bolji u navedenim ako imas para od Njemacke, ili Skandinavije. Naravno isto se odnosi i na Bosnu ako imas para.

Bosna naravno ima druge probleme tipa zdravstvo, obrazovanje, korupcija i nesigurnost. Ali nacin zivota je kud i kamo ugodniji u BiH. Sad ce mnogi da me poseru za ovaj post, i to je za ljude.
konoplja

#8683 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

moimoi wrote: 03/08/2023 11:56
konoplja wrote: 03/08/2023 11:53

Čuj zašto :mrgreen:
Bliskost i ekonomija.
Španija i Italija se bore sa visokim stopama nezaposlenosti, pogotovo među mladima. Ne mogu ni svoje zaposliti, a da Mujo iz Bosne dolazi da konobariše.
Pa ne konobarisu svi sto mu gromova. Imas naseg svijeta koji imaju jako dobre poslove.

Ili evo recimo Ceska? Prag je predivan grad za zivot. Cesi su nam jako bliski, kao slavenski narod… Plate bolje nego kod nas, a nije skup za zivot.
Ne budi bukvalista. Konobari i slična zanimanja.
Malobrojni su ti koji imaju dobre diplome i mogu bez problema otici gdje zele.
Dope_Man

#8684 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

dr_Evil wrote: 03/08/2023 12:05 Bosna naravno ima druge probleme tipa zdravstvo, obrazovanje, korupcija i nesigurnost. Ali nacin zivota je kud i kamo ugodniji u BiH. Sad ce mnogi da me poseru za ovaj post, i to je za ljude.
Koji bi to bio dio zivota, a koji nema eto u Njemackoj, il bilo kojoj od ovih gdje se uglavnom ide (DE,AT ili skandinavske). Sta je to sto cini zivot ugodnijim? Bas me zanima, jer evo ja u AT nisam do sad vidio da ista iz BiH fali, osim sto ne mogu otici kraj bilo kog jezera i raspaliti rostilj kako mi volja.
moimoi

#8685 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Dope_Man wrote: 03/08/2023 12:05 Ovaj glupi dio diskusije sve svako malo pojavi.

Osoba kada odluci da joj tu gdje se nalazi nije dobro - gdje ce otici? Negdje gdje je slicno tome odakle odlazi, ili negdje gdje smatra da je ponajbolje?

Valjda je jasno da se Njemacka smatra ponajboljom (bar takav narativ i stav o njoj postoji jos od 60tih godina proslog stoljeca) i zbog toga najvise ljudi upravo ide tamo. Naravno, ima ljudi koji dodaju jos kriterija, najcesce gdje imaju nekoga koga vec poznaju, pa tako zavrse u Francuskoj, Svedskoj ili gdje god. Nekome je mrsko uciti jezik mimo engleskog pa ode prema Irskoj itd..

Ali vecina ide u Njemacku jer se ista smatra ponajboljom u smislu primanja, jer je tu vjerovatno vec nekoliko poznanika i/ili clanova porodice, i jer 60 godina postoji narativ u zemljama bivse Juge kako je Njemacka obecana zemlja.
Isti narativ kao i sto imamo najcisce rijeke i najbolju vodu, sto ne znaci da je vise tacno. :D
moimoi

#8686 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Dope_Man wrote: 03/08/2023 12:08
dr_Evil wrote: 03/08/2023 12:05 Bosna naravno ima druge probleme tipa zdravstvo, obrazovanje, korupcija i nesigurnost. Ali nacin zivota je kud i kamo ugodniji u BiH. Sad ce mnogi da me poseru za ovaj post, i to je za ljude.
Koji bi to bio dio zivota, a koji nema eto u Njemackoj, il bilo kojoj od ovih gdje se uglavnom ide (DE,AT ili skandinavske). Sta je to sto cini zivot ugodnijim? Bas me zanima, jer evo ja u AT nisam do sad vidio da ista iz BiH fali, osim sto ne mogu otici kraj bilo kog jezera i raspaliti rostilj kako mi volja.
Meni recimo klima navedenih zemalja ne odgovara. Premalo sunca, previse sivila i kise. Ne odgovara mi ni njihov mentalitet.. prehladni i ustogljeni= dosadni :D
Melbourne_Australia

#8687 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Melbourne_Australia »

Kad mi dijasporac pocne pricati o zivotu vani :-) Mojne,gore je bolje,lakse ces spavati kad sam sebe lazes.Gore je i hrana bolja i raja je bolja,pog povrce i voce.Sve je bolje,samo da ti meni lakse spavas.
Bodkin

#8688 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Cuj glupi dio diskusije. Najbolje preimenujte temu u de/at i na njemackom pisite :D
moimoi

#8689 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bodkin wrote: 03/08/2023 12:12 Cuj glupi dio diskusije. Najbolje preimenujte temu u de/at i na njemackom pisite :D
:thumbup:
Dope_Man

#8690 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Glup je zato sto je razlog za odabir Njemacke opstepoznat i stoga je besmisleno pitati zasto neko ne ide u Poljsku ili negdje trece.

Njemacka je Bosancima (cijeloj ex Yu zapravo) simbol za "american dream" unutar Evrope, tako je decenijama, i zato svi hrle tamo. Prezvakano, opcepoznato i samim tim besmisleno nabijati nesto na nos ljudima koji, kad vec mogu birati, odaberu bas to ste se smatra najboljim. To je kao da covjeku ponudis da bira Renault, Seat, Skodu ili Mercedes da uzme besplatno, i onda vodis "dubokoumnu" diskusiju zasto je odabrao bas Mercedes :-)
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#8691 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Ma drug moj... sto rece doktor, drugaciji je tempo zivota u EU a drugaciji u Bosni, razlike koje ja vidim su iduce:
U Bosni je normalno otici na fuka poslije posla, vamo nije, nego svak svojoj kuci.
U Bosni je naruciti hranu normala iako si fukara, ovdje nije, sve sto mozes kuhas.
Apsurdno je reci ali trenutno gdje zivim je gradski prevoz skuplji u odnosu na Sarajevo. (poredeci i standarde naravno)
Svoj na svome je nezamjenjivo, ne postoji kulturno-historijska vrijednost u Eu od Mona lise pa nadalje da mi je draza od kamena Bosanskog i grude Hercegovacke.
Meni, kao prosjecnom Bosnji, dostupnost halal proizvoda.
Sunce ljeti zalazi nekad u 22, smori me zivog.

Supruga vec drugacije razmislja, veli da joj sem Binga i roditelja nista ne fali :)
moimoi

#8692 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Sto ne znaci da ti se taj mercedes nece kvariti non-stop i da ces imati love da ga odrzavas.. pa ces mozda na kraju zavrsiti na biciklu.
Treba nekad malo prosiriti vidike. Da se se ljudi uvijek drzali samo dobro poznatog, ne bi makli centimetar.
Didier

#8693 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Njemačka je veoma loš izbor za useljenje. Ne možeš kupiti svoju nekretninu bez nekih 100.000 eura ušteđevine, državljanstvo se dobija tek nakon osam godina, a to obično traje i duže, plus se moraš odreći svog originalnog.

Dovedu te da radiš samo za platu, da plaćaš rentu kod nekog Švabe i da bukvalno budeš čitav život jednu platu od ulice. Fak det šit.
dr_Evil

#8694 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Pa dobro, to si ti, a za AT zaista ne znam kako zivite.

Nedostaje mi prije svega klima da mogu hodati u japankama i ubaciti se u vecinu rijeka tranguze, da mogu sjesti u 3 popodne u auto i popiti kafu na moru sat i pol kasnije, nedostaje mi voce i povrce - dosta paprike koja nema mirisa i od koje me 3 dana boli stomake, nedostaje mi meso koje ne smrdi kad otvorim kesu. Nedostaje mi jutarnja kafa prije posla, nedostaje mi piva poslije posla, nedostaje mi kafa subotom ili nedjeljom u 7 sati sa "ljudima" dok djeca i zena ne ustanu. Nedostaje mi da mi radne kolege dolaze na zalost i radost, da ja njima idem na isto. Nedostaje mi toplina ljudi kada naprimjer ti se pokvari auto u vukojebini. Nedostaje mi sira familija, vise mojoj djeci nego meni.

Generalno kad imas malu djecu nedostaju ti posjeti drugim familijama, i da isti dolaze vama. Nedostaju zajednicki vikendi po planinama, sjednemo dvije familije i odemo na planinu uzivamo u hotelu i popratnim sadrzajima.

Znas sve ono sta skandima neces dozivjeti. Ne nedostaje mi da neko vara, levati, previse ogovara, jer to sa njima takodjer necu dozivjeti sa nasima hocu.

Uredu imam standard sada da mogu otici na hebene kanare na odmor, ili na skuplje otoke Grcke, ali eto, ipak mi je ljepse kad nas ima vise pa odemo na Korculu ili Peljesac, vise je bitno s kim si nego gdje.

Razumijem i da nasi ljudi koji su odrasli tamo ne razumiju ovo sta ja pisem jer imate njihov mentalitet. Sve za 10 i svako ima svoj ceif.

Meni nije ceif otici 20km u setnju planinu umjesto popiti kafu, niti mi je ceif olositi se petkom da me glava boli citav vikend.

I svi mi biramo gdje cemo zivjeti iz nekih svojih razloga
forumskivojnik

#8695 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

Bodkin wrote: 03/08/2023 12:12 Cuj glupi dio diskusije. Najbolje preimenujte temu u de/at i na njemackom pisite :D
Was tangiert dich das?
Schreibe du auch mit, wird dir nicht langweilig sein :D.
W0rM

#8696 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Didier wrote: 03/08/2023 12:25 Njemačka je veoma loš izbor za useljenje. Ne možeš kupiti svoju nekretninu bez nekih 100.000 eura ušteđevine, državljanstvo se dobija tek nakon osam godina, a to obično traje i duže, plus se moraš odreći svog originalnog.

Dovedu te da radiš samo za platu, da plaćaš rentu kod nekog Švabe i da bukvalno budeš čitav život jednu platu od ulice. Fak det šit.
Alternative?
Dope_Man

#8697 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

W0rM wrote: 03/08/2023 12:22

Ma drug moj... sto rece doktor, drugaciji je tempo zivota u EU a drugaciji u Bosni, razlike koje ja vidim su iduce:
U Bosni je normalno otici na fuka poslije posla, vamo nije, nego svak svojoj kuci.
U Bosni je naruciti hranu normala iako si fukara, ovdje nije, sve sto mozes kuhas.
Ovo je realno stvar upoznavanja sa ljudima. Ispocetka sam i ja s posla pravo kuci, jebiga ne znas ljude, osjecas se strano. Ali tako sam i u Sarajevu na novom poslu. A sad vec nakon 7-8 mjeseci samo, znas se sa ljudima, i vidi cuda - nakon posla ova jedna ide skoro svaki suncan dan sa ekipom na golf - zvali i mene da se pridruzim, ovi drugi cesto na termine fudbala - opet zvali i mene, a ni obicna kafa nije nikome strana.. pogotovo u Decembru kad cijela firma ide s posla pravo na vino. A i "ne jede burek ko ima, vec ko je naucio" vazi i ovdje.

Ostalo oko kamena i cuda, jebiga to je licni dozivljaj mjesta.
izvrsni direktor

#8698 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

moimoi wrote: 03/08/2023 12:03
izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 12:00
Mislim da ides maaalkice u krajnost.
Ja bih prije rekla da se nas svijet vodi onom “kud svi tu i mali Mujo”
Isto kao i kada treba negdje na more otici.
"Ovisi sta radis" i " neki su uspjeli" su recenice koje se mogu primijeniti za svaku zemlju svijeta. To je nikakav argument
izvrsni direktor

#8699 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

W0rM wrote: 03/08/2023 12:37
Didier wrote: 03/08/2023 12:25 Njemačka je veoma loš izbor za useljenje. Ne možeš kupiti svoju nekretninu bez nekih 100.000 eura ušteđevine, državljanstvo se dobija tek nakon osam godina, a to obično traje i duže, plus se moraš odreći svog originalnog.

Alternative?
Bosna 8-)
W0rM

#8700 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

izvrsni direktor wrote: 03/08/2023 12:44
W0rM wrote: 03/08/2023 12:37

Alternative?
Bosna 8-)
Oke, kad Bosna ne bi bila izbor, u tom smijeru je islo pitanje.
Post Reply